ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε οικονομικό αποκλεισμό...

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια διοχετεύονται σε ναυπηγεία του εξωτερικού από Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι "αποφεύγουν" τα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδοτούν αδρά τη ναυπηγική τους βιομηχανία

Το σχέδιο "θανάτωσης" της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας προωθείται με γοργούς ρυθμούς από την κυβέρνηση στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης,η οποία την ίδια ώρα που απαγορεύει την ενίσχυση των ελληνικών ναυπηγείων έστω και με μία δραχμή, εγκρίνει παχυλές ενισχύσεις στα ναυπηγεία των ξένων χωρών, όπως της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας και άλλων.Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων αυτών - την ώρα που τα ελληνικά ναυπηγεία είναι πεπαλαιωμένης τεχνολογίας - και να μειώνεται το κόστος εργασιών. Στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν ενεργά οι Ελληνες εφοπλιστές και εκτός από αυτούς τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες όχι μόνο χρηματοδοτούν την κατασκευή πλοίων σε ναυπηγεία άλλων χωρών πέρα των ελληνικών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη και το συντονισμό των ναυπηγικών εργασιών, παίρνοντας βέβαια και το ανάλογο ποσοστό τους.

Για την Ελλάδα υποτίθεται ότι ήταν απαγορευτική η επιδότηση των κρατικών ναυπηγείων, όμως οι εθνικές επιδοτήσεις στη ναυπηγική βιομηχανία της Ιταλίας καλύπτουν το 33% των εργασιών, με αποτέλεσμα αυτόματα να μειώνεται το κόστος εργασίας. Τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ,τα ναυπηγεία "Lisnave" της Πορτογαλίας εξασφάλισαν πακέτο κρατικής ενίσχυσης που αναμενόταν να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια Εσκούδος!Επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση τον περασμένο Απρίλη αποφάσισε να εγκρίνει επιδότηση 436 εκατομμυρίων δολαρίων σε δυο ναυπηγικές μονάδες της Γερμανίας και την πρόσθετη χρηματοδότηση των ισπανικών ναυπηγείων με 948 εκατομμύρια δολάρια! Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Φινλανδίας χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της από το φινλανδικό κράτος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό.

Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση - που έδωσε τα ναυπηγεία σε ιδιώτες - έπνιξε τα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς όχι μόνο δεν ενέκρινε ούτε δραχμή για τη χρηματοδότησή τους, αλλά το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ανατολικής Μεσογείου, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,είναι ανοιχτά "με το ζόρι", ενώ τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα παρέλαβε ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου στο Νεώριο Σύρου,Νίκος Ταβουλάρης,προκειμένου να τα μετατρέψει και αυτά σε καρνάγια και σε άνδρο της "μαύρης εργασίας" και των συμβάσεων εργασίας ακόμα και τριών ωρών! Ενώ η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος Πειραιά έχει αγγίξει για πρώτη φορά το δραματικό ποσοστό του 83%!

Η... φιλοπατρία των εφοπλιστών

Αθρόες είναι οι παραγγελίες Ελλήνων εφοπλιστών σε ναυπηγεία ξένων χωρών. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή είναι περίπου 60 πλοία. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό επίσημων στοιχείων, προκύπτει ότι το κόστος μόνο των 8 πλοίων από αυτά φτάνει το 1. 210.000.000 δολάρια! Το αστρονομικό αυτό ποσό αποτελεί "ζεστό" χρήμα, που θα αναζωογονούσε ελληνικά ναυπηγεία και θα έδινε μεροκάματο στους χιλιάδες εργατοτεχνίτες της ναυπηγικής βιομηχανίας, όμως παραδίδεται σε ξένα χέρια!

Συγκεκριμένα, ήδη κατασκευάζονται σε ναυπηγεία ξένων χωρών 24 δεξαμενόπλοια για λογαριασμό Ελλήνων εφοπλιστών. Η πλειοψηφία των δεξαμενόπλοιων ανήκει στους εφοπλιστές Βαρδινογιάννη,Αλαφούζου και Λιβανού.Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Βαρδινογιάννη, οι παραγγελίες δεξαμενόπλοιων έχουν αρχίσει από το 1990 σε ναυπηγεία της Ουκρανίας. Ηδη έχει παραλάβει το 1995 το δεξαμενόπλοιο ΚΡΗΤΗ ΑΜΠΕΡ και μέχρι το 2000 αναμένεται να παραδίδονται στον όμιλο σταδιακά τα υπόλοιπα 7 πλοία που κατασκευάζονται. Ο Αλαφούζος έχει κάνει τις παραγγελίες του σε ιαπωνικά ναυπηγεία για την κατασκευή 5 δεξαμενοπλοίων και η παράδοσή τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 1998. Οσον αφορά τον όμιλο "CERES" του Λιβανού, σε ιαπωνικά ναυπηγεία κατασκευάζει 4 δεξαμενόπλοια. Επίσης η πλοιοκτήτρια εταιρία του εφοπλιστή Λαιμού υπέγραψε για τη ναυπήγηση ενός δεξαμενόπλοιου στα ναυπηγεία "Dalian" Κίνας. Το πλοίο θα παραδοθεί το 1999 και η αξία του ανέρχεται σε 43 εκατ. δολάρια!

Στις 5 Μάη καθελκύστηκε το νέο απόκτημα των "Μινωικών Γραμμών" σε ναυπηγείο της Σουηδίας, το Χάι Σπιντ ΙΚΑΡΟΣ αξίας 26,5 δισ. δραχμών! Το 1998 οι "Μινωικές Γραμμές" θα παραλάβουν και το ίδιου τύπου πλοίο ΠΑΣΙΦΑΗ,από τα ίδια ναυπηγεία όπου κατασκευάζεται.

Ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος και ιδιοκτήτης της εταιρίας "Επιχειρήσεις Αττικής" τα πλοία ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ Ι και ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ ΙΙ,που έχει δρομολογήσει στη γραμμή Πάτρας - Ιταλίας, τα κατασκεύασε στα ναυπηγεία της Γερμανίας "Bremerhaven" έναντι 150 εκατ. δολαρίων! Το πρώτο δρομολογήθηκε στη γραμμή στις 15 Απρίλη 1995 και το δεύτερο αρχές Ιούνη του ίδιου έτους. Τώρα ήδη κατασκευάζει δύο νέα ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ στα φινλανδικά ναυπηγεία "Kvaerner Masa",τα οποία θα παραλάβει το 1998. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος πριν 8 χρόνια είχε κατασκευάσει σε ξένα ναυπηγεία και το πλοίο CROWN ODYSSEY,το οποίο αγοράστηκε τελικά από Νορβηγούς.

"Ζεστό χρήμα" που το χαίρονται άλλοι...

Δεν είναι μόνο τα 60 σημερινά πλοία. Από το 1993 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει μια σειρά κατασκευές σε ξένα ναυπηγεία. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο εφοπλιστικός όμιλος Μανιού,ο οποίος κατέχει δύο εταιρίες - τις "Τράνσαν" και "Τρανσόιλ" - και το φθινόπωρο του 1994 ανακοίνωσε την παραγγελία νέου πλοίου στα ναυπηγεία της "Χιουντάι" και τις διαπραγματεύσεις με τα ίδια ναυπηγεία για την κατασκευή μιας σειράς νέων πλοίων τύπου αφραμάξ και τάνκερ σουέζμαξ.

Στις αρχές Μάρτη του 1995 η εταιρία ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ παρήγγειλε στα ναυπηγεία "Austal ships - ferries Australia PTY" (Δυτική Αυστραλία) δύο σούπερ καταμαράν πλοία, μεταφορικής ικανότητας 750 επιβατών. Το κόστος του καθενός υπερβαίνει τα 37 εκατ. δολάρια!

Η πλοιοκτήτρια εταιρία "Ελετσον" το 1993 και 1995 παρέλαβε από τα ναυπηγεία της Ουκρανίας "Ζάλιβ" μια τριάδα δεξαμενοπλοίων. Μια θυγατρική εταιρία της "Ελετσον", η "Κάρων ΙΙ Σίπινγκ Κόμπανι" ολοκλήρωσε στα ίδια ναυπηγεία μια σειρά από τρία αδελφά δεξαμενόπλοια στην τιμή των 32-33 εκατ. δολαρίων για κάθε σκάφος!

Ο Γιάννης Αγγελικούσης,ιδιοκτήτης της εταιρίας "Ανατζελ Σίπινγκ",παρέλαβε δύο πλοία από τα ναυπηγεία "Χιουντάι" της Ιαπωνίας. Το φορτηγό Ανατζελ Ενωσις τον Ιούλη του 1995 και το Ανατζελ Ομόνοια το Γενάρη του 1996.

Ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς,ιδιοκτήτης της εταιρίας "Πυρσός Μάνατζινγκ",είχε ξεκινήσει την κατασκευή 4 πλοίων m/p Feeder Containsers σε ναυπηγεία της Τουρκίας. Το ένα ήδη παραδόθηκε τον Ιούλη του 1996 και το άλλο αναμενόταν να παραδοθεί τον περασμένο Δεκέμβρη. Τα υπόλοιπα δύο θα τα παραλάβει μέσα στο 1997.

Ο εφοπλιστής Γιάννης Χανδρής παράγγειλε στα ναυπηγεία "Μέγερ" της Γερμανίας τρία κρουαζιερόπλοια. Ηδη έχει παραλάβει το κρουαζιερόπλοιο ΓΚΑΛΑΞΙ και αναμενόταν η παραλαβή του ΜΕΡΚΙΟΥΡΙ.Το πρόγραμμα της κατασκευής των τριών κρουαζιερόπλοιων φτάνει για την εταιρία "Σελέμπριτι" του Χανδρή το ύψος του 1 δισ. δολαρίων!


"Χρυσές" ανακατατάξεις

Συγχωνεύσεις και εξαγορές αλλάζουν το "χάρτη" της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας με κίνητρο κέρδη δισ. δολαρίων

Οι ξένες τράπεζες κατέχουν μεγάλος μέρος στο μοίρασμα των εργασιών της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, κλείνοντας μέχρι και συμφωνίες με ξένα ναυπηγεία. Για παράδειγμα το κόστος ναυπήγησης των δύο επιβατηγών χάι σπιντ των "Μινωικών Γραμμών", ΙΚΑΡΟΣ και ΠΑΣΙΦΑΗ έφτασε τα 53 δισεκατομμύρια δραχμές.Το ποσό αυτό κατά 70% καλύφθηκε από κοινοπρακτικό δάνειο, του οποίου την οργάνωση και τη διάθεση ανέλαβε η αμερικάνικη τράπεζα Citibank - Ναυτιλιακή Τράπεζα.

Σε ανακοίνωση της εν λόγω τράπεζας, που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, αναφέρεται ότι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το τελευταίο 5μηνο τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία της κοινοπρακτικά δάνεια (δάνεια δηλαδή από πολλές τράπεζες των οποίων την ευθύνη αναλαμβάνει η Citibank) ύψους 680 εκατ. δολαρίων και κάλυψαν "το χρηματοδοτικό φάσμα που έχει ανάγκη η ναυτιλία, δηλαδή την αγορά - ναυπήγηση νέων πλοίων" και άλλα. Επισημαίνεται ακόμα ότι η τράπεζα είχε την ευθύνη για το συντονισμό των εργασιών και επιπλέον ήταν η κύρια ανάδοχός τους. Οσον αφορά τα κέρδη των τραπεζών από τη συνεργασία με τους εφοπλιστές και τα ναυπηγεία των ξένων χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα δάνεια υπερκαλύφθηκαν "σε δύο μάλιστα περιπτώσεις όπου το κάθε δάνειο ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δολάρια,η υπερκάλυψη έφτασε το 150%"!

Τα δύο επιβατηγά πλοία "σούπερ φαστ" των "Επιχειρήσεων Αττικής ΑΕ" του Περικλή Παναγόπουλου,που κατασκευάστηκαν στα φινλανδικά ναυπηγεία, χρηματοδοτήθηκαν από την ίδια την εταιρία μόλις κατά 20%.Το επιχειρηματικό σχέδιο καλύφθηκε κατά 80% από την Τράπεζα Chase Manhattan.Δείγμα για το πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για την απαγόρευση των κρατικών επιδοτήσεων αποτελεί η εταιρία ΕΛΕΤΣΟΝ,η οποία κατασκευάζει τέσσερα πετρελαιοφόρα στα ναυπηγεία "Newport News Shipbuilding" της πολιτείας της Βιρτζίνιας με αμερικανικές επιδοτήσεις!

Θυσία στις πολυεθνικές και η ελληνική ΝΕΒ

Με το επιχείρημα του διεθνούς ανταγωνισμού, προωθείται η συγκέντρωση όλου του ελέγχου του τομέα των ναυπηγοεπισκευών σε ορισμένα ναυπηγοεπισκευαστικά συγκροτήματα που, όσον αφορά την Ευρώπη, εδρεύουν κυρίως στη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία. Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΒΑ, προωθούνται συγχωνεύσεις, αλλά και εξαγορές ναυπηγείων μεταξύ χωρών - μελών της Ενωσης. Ετσι εμφανίστηκαν συγχωνεύσεις όπως τα ναυπηγεία της Ολλανδίας "Ντάμεν γκρουπ" με τα ναυπηγεία Ρίτσαρντ Ντάστον της Μεγάλης Βρετανίας. Ηδη από τις συγχωνεύσεις έχουν προκύψει ισχυρά ναυπηγοεπισκευαστικά συγκροτήματα όπως η "A & P Appledore" στη Μεγάλη Βρετανία, "Wilton fijenoord" στην Ολλανδία και "Bremer vylkan and HDW" στη Γερμανία, τα οποία ελέγχουν τη ναυπηγική βιομηχανία της Βόρειας Ευρώπης!

Ο επόμενος στόχος των τεράστιων αυτών ναυπηγοεπισκευαστικών συγκροτημάτων είναι να εξαπλωθούν προς τη Μεσόγειο εξαγοράζοντας, συμμετέχοντας ή συγχωνεύοντας ναυπηγεία της Ελλάδας. Ηδη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η εταιρία που έχει αναλάβει τη διαχείριση, η "Μπράουν εντ Ρουτ",είναι πολυεθνική με έδρα την Αγγλία. Στη μοιρασιά που γίνεται στα ναυπηγεία της Ευρώπης φαίνεται να εντάσσεται και η πολυεθνική DAEWOO με έδρα τη Νότια Κορέα, η οποία όπως έγινε γνωστό προχώρησε στην αγορά του 51% των μετοχών των μοναδικών ναυπηγείων της Ρουμανίας "Mai Mangalia Shiyard" έναντι 53 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κείμενα έγραψε η Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ