ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑ+ΔΚΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ+ΔΚΙΚΗ
Λίγο πριν το τέλος;

Συνέρχεται στις 7 Μάρτη η ΓΣ του ΟΑΕ για να επικυρώσει τη μεταβίβαση του ομίλου στην OLAYAN. Συνάντηση συνδικαλιστών με το βουλευτή του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρη. Αντιδράσεις και από την Πάτρα

"Η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" πρέπει να επαναλειτουργήσει υπό το δημόσιο έλεγχο και να αποτελέσει κορμό για τη στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας στα πλαίσια μιας κλαδικής πολιτικής".Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης,προς τους συνδικαλιστές του σωματείου της μητρικής εταιρίας κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Βουλή, ενώ δεσμεύτηκε να επαναφέρει το σκάνδαλο της διάλυσης της μεγαλύτερης κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας της χώρας στο Κοινοβούλιο. Το σωματείο της μητρικής εταιρίας έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους και βουλευτές όλων των κομμάτων, προκειμένου να πάρουν δημόσια, ξεκάθαρη θέση για την υπόθεση της Π-Π. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σωματείο ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, όμως, έλαβε αρνητική απάντηση. Από την πλευρά της, η ΝΔ αποφεύγει να ορίσει ημερομηνία συνάντησης.

Στο μεταξύ, στην προχτεσινή σύσκεψη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και της εκκαθαρίστριας εταιρίας της Π-Π ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ,που έγινε στο υπουργείο Βιομηχανίας,ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Χρήστος Ροκόφυλλος,επισήμανε ότι στις 7 του Μάρτη θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού προκειμένου να επικυρώσει τη μεταβίβαση του ομίλου της Π-Π στον όμιλο που έχει συστήσει η σαουδαραβική εταιρία OLAYAN με μικρομετόχους τους Στράτο - Κατσάμπα και την εταιρία του εφοπλιστή Ν. Βερνίκου.

Ο αναπληρωτής υπουργός φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος γι' αυτή την ανακοίνωση, στη διάρκεια συνάντησής του, που έγινε το περασμένο Σάββατο, με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ από το σωματείο της Π-Π Πάτρας και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκλεγμένους στην Αχαφια.Ο Χρ. Ροκόφυλλος, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε τη γνωστή εκβιαστική φράση: "Ιδιωτικοποίηση ή οριστικό κλείσιμο", θέλοντας να δώσει τέλος στις αντιρρήσεις που εκφράζουν ειδικά οι συνδικαλιστές στην πώληση της εταιρίας, αφού ο όμιλος OLAYN δεν εξασφαλίζει κανένα εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, ενώ δεσμεύεται για την επαναπρόσληψη 600 από τους 3.000 περίπου απολυμένους της επιχείρησης. Μάλιστα, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ αμέσως μετά τη συνάντηση σχολίασε: "Με την ευκαιρία του καρναβαλιού της Πάτρας μάς επισκέπτονται και πολλοί Καρνάβαλοι"...

Χτες το πρωί επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Πάτρας ο κ. Στράτος και ένας από τους εκπροσώπους της σαουδαραβικής εταιρίας. Οι επίδοξοι αγοραστές αρνήθηκαν να συναντηθούν με συνδικαλιστές και συναντήθηκαν μόνο με στελέχη της εκκαθαρίστριας εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ!

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κόλπα, αλά Σύρα, στο προσκήνιο...

Στελέχη της Εργοστασιακής Επιτροπής διαχωρίζουν τη θέση τους από τις αποπροσανατολιστικές θέσεις, που πλασάρουν επικεφαλής του σωματείου και ζητάνε να οργανωθεί ΤΩΡΑ αποτελεσματικά ο αγώνας

Να κλιμακωθεί τώρα ο αγώνας για τη σωτηρία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραμονή τους εξ ολοκλήρου στο δημόσιο, αντί να προωθείται με πλάγιους τρόπους η περιβόητη αποπροσανατολιστική "λύση" της παράδοσης του 49% των μετοχών του ναυπηγείου στους εργαζόμενους... Αυτό απαιτούν με κοινή δήλωσή τους στο "Ρ" συνδικαλιστές της Εργοστασιακής Επιτροπής του ναυπηγείου, με αφορμή σχετικές δηλώσεις των στελεχών της ΠΑΣΚΕ στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Οι συνδικαλιστές υπενθυμίζουν επίσης και την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για παραμονή του ναυπηγείου στο δημόσιο έλεγχο.

Στην κοινή δήλωσή τους ο Σπύρος Βαρθολομαίος και ο Θανάσης Βλόντζος επισημαίνουν: "Εμείς που εκπροσωπούμε την Εργοστασιακή Επιτροπή στη διοίκηση του σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ δηλώνουμε ότι παλεύουμε όχι για να γίνουν οι εργαζόμενοι... μέτοχοι, αλλά για να έχουν δουλιά και να μην ξεπουληθεί το ναυπηγείο. Διαφωνούμε με τα υπόλοιπα 9 μέλη της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που θέτουν τη συγκεκριμένη πρόταση παράδοσης του 49% των μετοχών στους εργαζόμενους, γιατί είναι επικίνδυνη. Δηλαδή την ώρα που ο κόσμος αντιδρά στο ξεπούλημα, προσπαθούν να φέρουν τον ιδιώτη από το παράθυρο. Θυμίζουμε ότι ανάλογες προτάσεις με αποζημιώσεις και μετοχές έκανε η ΠΑΣΚΕ και στη Σύρο με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.Είναι και ρεφορμιστική πρόταση γιατί καλλιεργεί την ψευδαίσθηση στους εργαζόμενους ότι μπορεί κάποιος στον καπιταλισμό να είναι εργάτης και βιομήχανος, ενώ μεταθέτει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους εργαζόμενους, βάζοντας το δίλημμα: "Θέλετε δουλιά - πάρτε μετοχές"! Ο συμβιβασμός με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση δε σώζει το ναυπηγείο από το ξεπούλημα, ούτε τις θέσεις εργασίας. Απαιτείται σύγκρουση με την πολιτική της αποβιομηχάνισης. Η λύση βρίσκεται στον ενιαίο δημόσιο φορέα για τα ναυπηγεία και στην παραμονή του Σκαραμαγκά κατά 100% στο δημόσιο".

Συγκέντρωση για το ναυπηγείο

Η Συντονιστική Επιτροπή των μαζικών φορέων των περιοχών Αιγάλεω,Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάραςδιοργανώνει συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία του Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω,απαιτώντας παράλληλα "να σταματήσει η κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη εγκληματική μονόπλευρη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων". Ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου ενέκρινε η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών - ΟΤΕ.Ανάλογο ψήφισμα εγκρίθηκε και από την πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ.Τη διαμαρτυρία τους στο ξεπούλημα του Σκαραμαγκά εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Πειραιά "Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ".

Συνεχίζεται η απεργία

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα American Express,ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Η. Οικονομόπουλου.Σήμερα ολοκληρώνεται η δεύτερη 48ωρη απεργία τους, ενώ κηρύχτηκε ακόμα μια 48ωρη για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε παράνομη την απόλυση του συνδικαλιστή, επειδή δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Αντεργατική και παράνομη χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας την απόλυση και ζητά την ακύρωσή της.

Απεργούν και απαιτούν οι οικοδόμοι

Ενάντια στην ανεργία και την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας αγωνίζονται οι οικοδόμοι με τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία τους. Συγκέντρωση στις 9.30, στην πλατεία Κάνιγγος

Κάνοντας πράξη τις αποφάσεις τους για "ταξικό, διαρκή, μαζικό και ενωτικό" αγώνα, οι οικοδόμοι όλης της χώρας πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας του κλάδου, για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, τη λύση ασφαλιστικών και άλλων προβλημάτων, την ενίσχυση της βοήθειας προς τους χιλιάδες άνεργους.

Οι απεργοί της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κάνιγγος στις 9.30 το πρωί, ενώ οι συνάδελφοί τους από όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχες τοπικές συγκεντρώσεις.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστικά και αυτή τη μάχη για να μην περάσει η κατάργηση ή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για τους νέους οικοδόμους. Για να μην επιτραπεί στους "Ευρωεργολάβους" να φέρουν αλλοδαπούς εργατοτεχνίτες - που θα τους χρησιμοποιήσουν υπό άθλιες συνθήκες για την εκτέλεση των μεγάλων έργων - για να υπερασπιστούν το νέο τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων στις ιδιωτικές οικοδομές, ενάντια στις αντιδράσεις των κατασκευαστών. Για να επιβάλουν την αναθεώρηση - χωρίς καθυστερήσεις - των παράνομων συνταξιοδοτικών αποφάσεων του Επικουρικού Ταμείου που χωρίζει σε κατηγορίες συνταξιούχους με ίδιες προϋποθέσεις.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καλεί τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.00 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει τον κλάδο σε συρρίκνωση.

Σαν "στυμμένες λεμονόκουπες"!

Η ΕΑΒ απολύει ηλικιωμένους εργάτες, που όμως δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για κύρια και επικουρική ασφάλιση

Η διοίκηση της ΕΑΒ απολύει, με το σύστημα της προσυνταξιοδότησης, 30 εργαζόμενους, αν και δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για κύρια και επικουρική ασφάλιση!

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση ΕΑΒ: "Στη βιασύνη τους οι διευθύνοντες στέλνουν στα σπίτια τους 30 εργαζόμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κύριας και επικουρικής ασφάλισης, χωρίς βεβαιώσεις και χωρίς τις ανάλογες αποζημιώσεις, ώστε να μπορούν να εξαγοραστούν τα αναγκαία για συνταξιοδότηση ένσημα".

Η ΔΕΣ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είχε προειδοποιήσει για την επικίνδυνη γενικευμένη εφαρμογή του σχετικού άρθρου του κανονισμού και για αυτό έχει προτείνει τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, που να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις και να υπάρχει εξάμηνη τουλάχιστον προειδοποίηση σε κείνους που, μετά από ενδελεχή έλεγχο, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Επίσης η εξέταση να γίνεται με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν πιεστικές οικογενειακές ανάγκες, όπως παιδιά που σπουδάζουν ή είναι στρατιώτες και με ανώτατο όριο το 65ο έτος της ηλικίας.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που εργαζόμενοι στέλνονται στα σπίτια τους σαν "στυμμένες λεμονόκουπες", ένα φοβερό αλισβερίσι ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ γίνεται. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΣ στην επιτροπή αποκλείεται, ενώ ο κανονισμός εφαρμόζεται αμετάκλητα σε εκείνες μόνο τις περιπτώσεις εργαζομένων, που δεν εμπίπτουν στις προδιαγραφές του δικομματισμού ή σε εργαζόμενους που τόλμησαν να καταγγείλουν επώνυμα απαράδεκτες πρακτικές "συνδικαλιστών".

ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΟΙ
Κατάκτησαν 15% αύξηση

Με αύξηση του μεροκάματου κατά 15% υπογράφεται σήμερα η συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυπηγοξυλουργών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος!Ηδη μεταξύ της εργοδοτικής ένωσης και της διοίκησης του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών υπογράφτηκε την περασμένη Παρασκευή 24 του μήνα το σχετικό προσύμφωνο, το οποίο θα επικυρωθεί σήμερα το μεσημέρι και από τις δύο πλευρές.

Την επικύρωση της σύμβασης θα ακολουθήσει γενική συνέλευση των ναυπηγοξυλουργών που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, προκειμένου να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα του αγώνα τους. Οι ναυπηγοξυλουργοί με τις πολυήμερες απεργιακές τους κινητοποιήσεις (δύο 24ωρες απεργίες, δύο 48ωρες και στάσεις εργασίας) κατάφεραν εκτός από την αύξηση του ημερομισθίου τους κατά 15%, να κατακτήσουν και μέτρα για τον περιορισμό της ανεργία που πλήττει το επάγγελμα. Ετσι υποχρέωσαν τους εργοδότες να αποδεχτούν τον όρο της πρόσληψης του 30% των εργαζομένων από τους καταλόγους των ανέργων που διατηρεί το σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ