ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Αρχισε η μάχη για τη σύμβαση

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του κλάδου στη χτεσινή 24ωρη απεργία, κυρίως σε μεγάλα εργοστάσια που έφτασε το 100%. Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

"Οι εργοδότες έχουν μάθει μόνο να παίρνουν", τόνισε ο Δ. Δρακόπουλος,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων,μιλώντας χτες στη συγκέντρωση των απεργών του κλάδου, αλλά οι λιθογράφοι δε σκοπεύουν να δώσουν και γι' αυτό πήραν μαζικά μέρος στη χτεσινή 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία του κλάδου για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά την άρνηση των εργοδοτών να δεχτούν οποιοδήποτε αίτημα του κλάδου, περιορίζοντας τις "παροχές" τους σε αυξήσεις ίσες με την "αναιμική" Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ.

Οι λιθογράφοι διεκδικούν αυξήσεις 17%, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη λύση μιας σειράς άλλων θεσμικών προβλημάτων τους. Η επιτυχία της απεργίας, ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, δείχνει ότι ο αγώνας τους μπορεί να κλιμακωθεί παραπέρα και να έχει αποτελέσματα.

Πάντως, ήδη από προχθές και μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου, έχει αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση και σε μερικά εργοστάσια οι εργοδότες πρότειναν στα σωματεία εργαζομένων την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μεγαλύτερες αυξήσεις.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του εργοστασίου "ΜΑΚΡΗ" όπου οι εργαζόμενοι απέργησαν 100%, παρότι έχουν γίνει απολύσεις, αναμένεται το κλείσιμο κάποιων τμημάτων και κυριαρχεί ανασφάλεια. Προχτές η επιχείρηση πρότεινε αυξήσεις 5+σν5%, αλλά το σωματείο αρνήθηκε αυξήσεις κάτω από 13%, ενώ οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου ακόμα κι αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους!

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο θέατρο ΑΛΑΜΠΡΑ για να συζητήσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μαζί τους βρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Π. Σοφός,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και η Χρ. Τσεντούρου,πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Ενδυσης Αθήνας, εκπροσωπώντας το συντονιστικό των 30 πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας.

Και τώρα 3ήμερο στη "Φολκσβάγκεν"!

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις μερικοί μήνες από τότε που στην Ευρώπη και στους Ελληνες εργαζόμενους, έγινε γνωστή και προβλήθηκε η περίφημη "λύση Φολκσβάγκεν". Η συγκατάθεση δηλαδή του συνδικάτου των εργαζομένων στην εν λόγω πολυεθνική επιχείρηση, ώστε να καθιερωθεί το 4ήμερο απασχόλησης με παράλληλη μείωση των αποδοχών.Σήμερα η διοίκηση της πολυεθνικής, προχωρά ακόμα πιο πέρα. Εφαρμόζει...3ήμερο απασχόλησης, με παράλληλη μείωση των αποδοχών! Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της VW, Φέρντιναντ Πιχ,επισήμανε ότι ναι μεν η αποδοχή του 4ημέρου εργασίας ήταν θετική εξέλιξη, που οδήγησε στην αποτροπή 20.000 χιλιάδων απολύσεων, όμως δεν αρκεί. Ο Φέρντιναντ Πιχ,τόνισε ότι σκοπός πλέον της VW είναι η προσαρμογή της εργασίας του προσωπικού της, ανάλογα με την εποχικότητα της πώλησης των προϊόντων της και ανάλογα με τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά. Ετσι η VW στην Ευρώπη προωθεί πλέον ένα νέο είδος εργασίας στην επιχείρηση: Την εργασία 3 ημερών(!) η οποία μπορεί να αυξάνεται σε εργασία 6 ημερών, όταν οι παραγωγικές ανάγκες είναι μεγάλες. Τα παραπάνω μέτρα - ξεκαθαρίζεται - ότι θα εφαρμοστούν συνοδευόμενα και από την ανάλογη μείωση των αποδοχών του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων καθώς, και των αδειών που μειώνονται χρονικά.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), η παλιότερη συμφωνία στην VW, χαρακτηρίστηκε "συνεπής και καινοτόμα λύση"(!) στη βάση "αμοιβαίων συναινέσεων", που οδήγησε στην αποτροπή μαζικών απολύσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Οσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, η... εκτίμηση της ΣΕΣ ήταν σωστή: Οι πωλήσεις της VW, το 1994 ήταν 3.294.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως, που σημαίνει αύξηση πωλήσεων κατά 6,4% σε σύγκριση με το 1993. Μάλιστα σε κάποιες αγορές η αύξηση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 20% ενώ στη "δύσκολη" αγορά της Δυτικής Ευρώπης η αύξηση που επιτεύχθηκε 2,3% θεωρείται εξίσου σημαντική.

Ομως είναι φανερό από τα παραπάνω, πως παρά την αύξηση των κερδών της VW, στις επιχειρήσεις στην Ευρώπη μειώνει κι άλλο τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ στα εργοστάσιά της στο Μεξικό, τον Γενάρη προχώρησε σε απολύσεις 1.400 εργαζομένων. Οσον αφορά το μέλλον της εταιρίας, προσανατολίζεται στη μεταφορά των παραγωγικών μονάδων της στην Ασία. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν λίγο καιρό ο προϊστάμενος της VW στην ασιατική ήπειρο, Μάρτιν Ποστ,"δεν μπορείς να βρεις ένα μέρος που να σου δίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες", σημειώνοντας πως οι χώρες για τις οποίες ενδιαφέρεται να επενδύσει και να μεταφέρει την παραγωγή της η VW είναι η Ινδία και Ινδονησία...

Γερσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

"ΝΟΘΟΙ" ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΝΟ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο υπουργός Εργασίας
  • Δεν ανακατεύομαι(!), δήλωσε σε συνάντηση με εκπροσώπους ναυτεργατικών σωματείων.
  • Προσφυγή της ΠΕΜΕΝ στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας

"Ουδεμία σχέση με το φόνο", δηλώνει ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης, παρά το γεγονός ότι έγινε... στο σπίτι του. Οπου "φόνος", η γνωστή τροπολογία Κατσιφάρα που επιχειρεί να νομιμοποιήσει την... εκλογή "νόθων" αντιπροσώπων στο 28ο συνέδριο της ΓΣΕΕ από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, τροποποίηση που αφορά το άρθρο 56 του ν.2224, δηλαδή το νόμο του υπουργείου Εργασίας!

Σαφές ήταν το πιο πάνω συμπέρασμα από τη συνάντηση που είχε χτες με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο Στέφενσων" και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει, προκειμένου να μην ψηφιστεί η τροπολογία που έχει καταθέσει ο ομόβαθμός του Γ. Κατσιφάρας στη Βουλή. Με αυτήν αλλάζει το άρθρο 56 του ν. 2224 δίνοντας στην ΠΝΟ παράταση χρόνου ως τον Ιούλη, για να εφαρμόσει την απλή αναλογική και να καταργήσει το πλειοψηφικό καλπονοθευτικό σύστημα με το οποίο "όρισε" και φέτος τους αντιπροσώπους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Σκουλαρίκης εξέφρασε την επιθυμία να μην ανακατευτεί με την όλη ιστορία. Σημείωσε ότι έχει άποψη για την υπόθεση της ΠΝΟ, την οποία όμως θα εκφράσει στα κυβερνητικά όργανα... Δίχως να γίνει πιο συγκεκριμένος, κατέστησε σαφές πως ανεξάρτητα από τις δικές του απόψεις, δεν επιθυμεί να διχογνωμήσει και να προκαλέσει τριβές στις σχέσεις του με την κυβέρνηση, για το θέμα της ΠΝΟ.

Η ατολμία του υπουργού Εργασίας για οποιαδήποτε κίνηση, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός ΥΕΝ Γ. Κατσιφάρας ανακατεύεται στα... "δικά του χωράφια", έχει σαφώς να κάνει με το ότι η υπόθεση της ΠΝΟ, σχετίζεται με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα - σχέσεις εφοπλιστών και "πρωθυπουργικού κύκλου".

Ασχετα όμως με την όποια δικαιολογία προβάλλει, γεγονός είναι ότι μένει απαθής απέναντι σε μία ωμή παρέμβαση - πιθανόν καθοριστική για πολλά πράγματα - στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τους καταγγέλλουν διεθνώς

Στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας,καθώς και στις ναυτεργατικές οργανώσεις 38 χωρών, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) τις μεθοδεύσεις νοθείας του 28ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, καθώς και τις πρακτικές διαιώνισης του αντιδημοκρατικού καθεστώτος στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΠΕΜΕΝ στη σχετική επιστολή της, "αυτές οι μεθοδεύσεις καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατικών ελευθεριών και επιχειρούν να οδηγήσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων στην αποδιοργάνωση, προσπαθώντας να επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα, μετατρέποντας τους μισθωτούς σε πειθήνια όργανα των επιλογών των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας".

Χορός ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης

Η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να ενισχύσουν τον ετήσιο χορό της και να συσπειρωθούν γύρω από τους σκοπούς και τη δράση της. Ο χορός θα γίνει την Παρασκευή 3 του Μάρτη στο κέντρο "Πανόραμα" (τέρμα Χαριλάου, στο άλσος Ν. Ελβετίας).

Μείον 135 στου ΚΕΡΑΝΗ

Εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε αποχώρηση, ενώ όσοι απέμειναν υποχρεώνονται σε εντατικοποίηση της εργασίας τους. Στην πρόσληψη συμβασιούχων δύο βδομάδων(!) προσανατολίζεται η εργοδοσία

Πάνω από 135 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει "οικειοθελώς" από την καπνοβιομηχανία "ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε." τους τέσσερις τελευταίους μήνες! Οι εργαζόμενοι που "αποχωρούν" επιλέγονται από τη... διοίκηση της επιχείρησης, η οποία με τον εκβιασμό της απόλυσης και της απλής αποζημίωσης, πείθει τους εργαζόμενους να δεχτούν την πρόταση της "οικειοθελούς αποχώρησης", η οποία συνοδεύεται με το "δώρο" του περίπου ενάμισι εκατομμυρίου δραχμών!

Το μέτρο, όπως είπε προς τους εργαζόμενους η Μαρίνα Φλέγκα Κυπριανίδη ιδιοκτήτρια της καπνοβιομηχανίας, εφαρμόζεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Οσον αφορά τα κενά που δημιουργούνται, έκανε λόγο για προσλήψεις συμβασιούχων με συμβάσεις δύο βδομάδων, αλλά και αύξηση της παραγωγικότητας! Ηδη, έχει αρχίσει να επιβάλλεται στους εργαζόμενους η πολυειδικότητα! Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι σε πρόσφατη γενική συνέλευση ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της επιχείρησης και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άλλη μείωση του προσωπικού.

Επίσης σε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν εργαζόμενοι της επιχείρησης καταγγέλλεται συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, μέλος της διοίκησης του σωματείου γιατί, όπως επισημαίνεται, "πουλώντας τον αγώνα μας και το ψωμί των παιδιών μας, αποχώρησε "εθελουσίως" παίρνοντας μια αρκετά παχυλή αποζημίωση και τινάζοντας στον αέρα το συνδικαλιστικό μας κίνημα".

Από την απεργιακή συγκέντρωση των λιθογράφων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ