ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Επίσημα έληξαν, ανεπίσημα συνεχίζονται

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των εμπόρων για ανάκαμψη των πωλήσεών τους

Αδοξα έπεσε χτες η "αυλαία" των χειμερινών εκπτώσεων, με τη λήξη της επίσημης εκπτωτικής περιόδου, η οποία για άλλη μια φορά φέτος διέψευσε κατηγορηματικά τις προσδοκίες των εμπόρων για ανάκαμψη του τζίρου των καταστημάτων τους. Το γεγονός αυτό καθιστά τη σημερινή σαν μέρα έναρξης μιας "σιωπηρής" εκπτωτικής περιόδου,καθώς, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, οι έμποροι θα συνεχίσουν για ένα μεγάλο διάστημα να πουλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, είτε με τη μέθοδο των προσφορών, είτε με τη μέθοδο του ξεπουλήματος. Η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής δεν άφησε ούτε φέτος κανένα περιθώριο στην αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, με αποτέλεσμα για 6η συνεχή χρονιά να σημειώνεται δραστική μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων ιδιαίτερα εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.Οπως δήλωσε προχτές ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δ. Καψάλης,η πτώση που εμφανίστηκε φέτος στον τζίρο των καταστημάτων κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 10% με 15%, ωστόσο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου φθάνει ή και ξεπερνά το 40%, εξαιτίας της μετατόπισης σημαντικού μέρους του τζίρου των μικρών καταστημάτων προς τα πολυκαταστήματα.Κι αυτό παρά τα μεγάλα ποσοστά έκπτωσης που αναγράφονταν στις βιτρίνες των καταστημάτων, και τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιζαν το 70%.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων εντόπισαν την κύρια αιτία της "παγωνιάς", που εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά, στην εισοδηματική "καχεξία" που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης σκληρής οικονομικής πολιτικής, ζητώντας από την κυβέρνηση την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων σαν "σανίδα σωτηρίας" στην επικρατούσα κατάσταση.Επίσης, επανειλειμμένα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ασύδοτης επέκτασης των πολυκαταστημάτων, δεδομένων των επικίνδυνων διαστάσεων που άρχισε να παίρνει η μετατόπιση του τζίρου των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων προς τις μεγάλες ντόπιες και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Στην οικονομική "στενότητα", που πλήττει τους καταναλωτές, αποδίδουν την απογοητευτική εικόνα που παρουσίασε φέτος η αγορά, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες στους οποίους απευθύνθηκε ο "Ρ": "Κάθε πέρσι και καλύτερα", συμπεραίνει ο Γ. Κακούσιος,υπεύθυνος καταστήματος ανδρικών ρούχων στην Πλατεία Κάνιγγος, προσθέτοντας ότι φέτος παρατηρεί μία πτώση στον τζίρο του της τάξης του 20%,φαινόμενο που, όπως επισημαίνει, "αποτελεί κανόνα ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια". Ο ίδιος παραδέχεται ότι οι εκπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με τη μορφή προσφορών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου έχει εκφυλίσει το θεσμό των εκπτώσεων. "Εχουμε χάσει την αξιοπιστία του κόσμου", τονίζει, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για φαινόμενο "πλασματικών" εκπτώσεων, κυρίως από εμπορικές επιχειρήσεις της συνοικίας, που πλήττονται ακόμη περισσότερο.

"Βρισκόμαστε σε απόγνωση", τονίζει η Αλ. Λιόση,ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων στο κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας ότι πολλές φορές αναγκάζεται να πουλήσει ακόμη και σε τιμές κάτω του κόστους, προκειμένου να μη χάσει τους λιγοστούς πελάτες της. "Μπροστά στην ήδη οδυνηρή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης θα είναι η χαριστική βολή για τους μικροκαταστηματάρχες",τονίζει, βάζοντας και μία άλλη πλευρά που "καίει" τους εμπόρους τις μέρες που διανύουμε...

Κλειστά τα σούπερ - μάρκετ την Καθαρή Δευτέρα

Κλειστά θα παραμείνουν την αργία της Καθαρής Δευτέρας, 6 Μάρτη, τα σούπερ - μάρκετ της περιοχής της πρωτεύουσας, όπως διευκρινίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ - Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ). Σ' αυτά τα πλαίσια, ο ΣΕΣΜΕ καλεί το καταναλωτικό κοινό να κάνει τις προμήθειές του σε "σαρακοστιανά" από το Σάββατο 4 - 3 - 95.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σαρακοστιανά, όπως επισημαίνουν κύκλοι των συνοικιακών παντοπωλείων της Αθήνας, θα είναι φέτος αυξημένα γύρω στο 10%,ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις - όπως για παράδειγμα σε κάποιους τύπους χαλβά - εμφανίζονται αυξημένα μέχρι και 30% σε σχέση με πέρσι. Ετσι στα συνοικιακά παντοπωλεία, ο χαλβάς θα πουληθεί φέτος από 800 μέχρι και1.300 δραχμές το κιλό, ανάλογα με το περιεχόμενο, ενώ πέρσι η τιμή του δεν είχε ξεπεράσει τις 1.000 δραχμές το κιλό.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΟΜΜΕΧ: Να δοθεί παράταση για 4 μήνες της προκαταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΟΜΜΕΧ, η οποία κανονικά έληγε χτες, ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου Δερματίνων Ειδών και Ειδών Ταξιδίου, σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο. Στην ίδια επιστολή εκφράζεται έντονη διαμαρτυρία, επειδή ο κλάδος δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την παραπάνω απόφαση, με αποτέλεσμα ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Δερματίνων Ειδών και Ειδών Ταξιδίου να μην έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό. Πέρα από την παράταση, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής από 3 σε 5 χρόνια, καθώς και να μην υπολογιστούν οι τόκοι υπερημερίας που έχουν ήδη ανεβάσει υπέρογκα το αρχικό ποσό του δανείου.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ο τουριστικός οδηγός "Golden Guide of Greece 1995" είναι η νέα έκδοση της ICAP. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση ενός τουριστικού οδηγού που περιέχει μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για τον ξένο τουρίστα στην Ελλάδα. Περιλαμβάνονται χάρτες της Ελλάδας και ξενοδοχεία από τα πέντε διαμερίσματα της χώρας, την Κεντρική, τη Νότια, την Ανατολική, τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, εστιατόρια, και εταιρίες γιότινγκ και διοργάνωσης κρουαζιερών.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Νομοσχέδιο για την τροποποίηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής: Η τιμή των εισαγομένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα αποτελεί πλέον ευθύνη των αναδόχων τραπεζών. Εναρμονίζονται τα όρια και οι προϋποθέσεις των ιδιωτικών τοποθετήσεων με αυτών των Δημόσιων εγγραφών. Θεσμοθετείται φορολογικός έλεγχος της εταιρίας που θα εισάγεται στο ΧΑΑ. Συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο στις συναλλαγές εκτός κύκλου (χωρίς εκφώνηση - αντιφώνηση). Εισάγεται λειτουργία χρηματιστηριακών πράξεων εκτός της Σοφοκλέους, παρέχοντας τη δυνατότητα συναλλαγών στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Καταργείται ο καθορισμός των προμηθειών των χρηματιστηριακών εταιριών που περνούν πλέον στο καθεστώς της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αλλάζει η νομική μορφή του ΧΑΑ από ΝΠΙΔ σε ΑΕ, με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο και 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, όπου τα τρία μόνο μέλη θα ορίζονται από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ενώ τα υπόλοιπα έξι θα προέρχονται από φορείς του ΧΑΑ και χρηματιστές. Ρυθμίζονται επίσης κυρίως διοικητικά θέματα και θέματα εσωτερικής οργάνωσης πάνω στα πρότυπα των χρηματιστηρίων της ΕΕ.

Ζητούν παράταση για φορολογικές δηλώσεις

Να παραταθεί ως την 31η Μάρτη η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων όσων υπάγονται στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε χτεσινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο.Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι δυσκολίες για τη σύνταξη των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 1995 οφείλονται στις διαρκείς μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας, στην - για πρώτη φορά - εφαρμογή του συστήματος των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων, στην καθυστέρηση για την έκδοση και δημοσιοποίηση των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων, καθώς και στην αδυναμία των ΔΟΥ να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα προβλήματα.

  • Την αναστολή της υποβολής του εντύπου Ε9 ζήτησαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων Αττικής, στη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, κατά την οποία εκφράστηκε επίσης ο κίνδυνος επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι εκλέχτηκε νέα Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με στόχο να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ τη δραστική μείωση των εισφορών σε γη και χρήμα, κατά την ένταξη των ακινήτων στα νέα σχέδια πόλεων.
Αναμνηστικά κέρματα των 50 δραχμών

Νέα μεταλλικά αναμνηστικά κέρματα των 50 δραχμών θα τεθούν σε κυκλοφορία από την 1η Μάρτη 1995, με την ευκαιρία του γιορτασμού από τη Βουλή των 150 χρόνων συνταγματικού βίου. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα, αριθμείται η κοπή 15 εκατομμυρίων συνολικά κερμάτων που θα έχουν την ίδια αξία με τα σημερινά, αλλά τα μισά απ' αυτά (7,5 εκατ.) θα φέρουν την προσωπογραφία του Ι. Μακρυγιάννη, ενώ τα υπόλοιπα θα φέρουν το πρόσωπο του Δ. Καλλέργη. Η άλλη όψη των νομισμάτων θα είναι κοινή, όπου θα απεικονίζεται το κτίριο της Βουλής, ενώ πάνω απ' αυτό θα αναγράφονται "ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" και μεταξύ τους οι χρονολογίες 1844 - 1994. Κάτω από το κτίριο αναγράφονται σε δύο σειρές οι λέξεις "150 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΒΙΟΥ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ