ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δημοψήφισμα για το ΦΙΞ

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη διατήρηση ή μη του εργοστασίου του ΦΙΞ, στη Συγγρού, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στη χθεσινή συνεδρίασή του. Το θέμα τέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Μ. Δαμανάκη, με νέο δεδομένο την αναστολή της κατεδάφισης του κτιρίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ και παρά το γεγονός πως το ΔΣ σε προηγούμενη απόφασή του είχε ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης. Η πρόταση για δημοψήφισμα τέθηκε από τον δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο. Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής είπε πως σέβεται τη γνώμη των ειδικών που υποστηρίζουν τη διατήρηση του κτιρίου, αφού μ' αυτό τον τρόπο θα διασωθεί και ο χώρος της οδού Ριζάρη, αφού το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης προτείνεται να γίνει στο ΦΙΞ και πρότεινε να διατηρηθεί, ενώ για το δημοψήφισμα ψήφισε "λευκό". Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως "πρέπει να ληφθεί υπόψη και η άποψη του κόσμου και να παρθεί απόφαση που θα ξεπερνά τις ιδεοληψίες γύρω από το κτίριο".

Εξάλλου, ομόφωνα, αποφασίστηκε και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από τη "Δημοτική Επιχείρηση Φυσικού Αερίου" (ΔΕΦΑ). Το θέμα προέκυψε μπροστά στην προώθηση από το υπουργείο Βιομηχανίας σχεδίου νόμου, με το οποίο αντικαθιστά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από τις δημοτικές επιχειρήσεις με τρεις θυγατρικές εταιρίες σε πανεθνικό επίπεδο. Το παραπάνω νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ίδιου υπουργείου το 1992, όπου προβλεπόταν η εκμετάλλευση του αερίου από τους δήμους και τις κοινότητες των 10 νομών στους οποίους θα διανεμηθεί. Ο Λεων. Αυδής τόνισε πως "το θέμα της ΔΕΦΑ είναι πολιτικό και δεν πρέπει να συγχέεται με τις αποκρατικοποιήσεις", ενώ τόνισε πως η ίδια η επιχείρηση πρέπει να αναλάβει το φυσικό αέριο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Και στρατόπεδο με έξοδα των δημοτών!
  • Η πλειοψηφία του ΔΣ έκανε δεκτή εισήγηση του δημάρχου να κατασκευάσει ο δήμος με δικά του έξοδα στρατόπεδο στην Αυλώνα, ως απαραίτητη προϋπόθεση της παραχώρησης από το ΥΕΘΑ του χώρου όπου βρισκόταν το στρατόπεδο Σακελίωνα
  • Την αντιλαϊκή συμπαιγνία Λογοθέτη - κυβέρνησης κατήγγειλαν οι Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης

"Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"! Ο Δήμος Πειραιά πρέπει να βρει 4δισεκατομμύρια δραχμές και να κατασκευάσει στρατόπεδο (!) στην Αυλώνα, ώστε μετά την παράδοσή του σε έξι χρόνια,το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να... κάνει την τιμή στους Πειραιώτες, να παραχωρήσει ως αντάλλαγμα το παροπλισμένο στρατόπεδοτου Σακελίωναστην περιοχή του Απόλλωνα, που χρόνια τώρα οι κάτοικοι ζητούν να γίνει πράσινο...

Ανήκουστο; Και όμως, και οι 21 σύμβουλοι της πλειοψηφίας του πειραϊκού Δημοτικού Συμβουλίου, ψήφισαν χτες την προκλητική απαίτηση του ΥΕΘΑ, που είχε προηγουμένως υιοθετήσει (!) και εισήγαγε στο Συμβούλιο ο δήμαρχος Πειραιά, Στ. Λογοθέτης. Παραβιάζοντας, μάλιστα, με τη συνεργασία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευ. Χρυσάφη,κατάφωρα το άρθρο 21του οργανισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς έφερε εκβιαστικά - εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα - στις 12.00 τα μεσάνυχτα, λίγο πριν τελειώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αφού είχαν συζητηθεί σχεδόν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση του δημάρχου Πειραιά, που όπως φαίνεται γνώριζαν οι σύμβουλοι της παράταξής του - αφού μηδενός εξαιρουμένου, αν και δε συνηθίζεται, παρέμειναν ως την κρίσιμη στιγμή στην αίθουσα για να ψηφίσουν - είχε προφανή στόχο να περάσει... στα ψιλά η απόφαση και κυρίως σε στιγμή που ενδεχομένως θα απουσίαζαν από την αίθουσα σύμβουλοι της μειοψηφίας, παρατηρητές και δημοσιογράφοι, ώστε να αμβλυνθούν τόσο οι αντιδράσεις όσο και οι εντυπώσεις.

"Πρόκειται για απροκάλυπτη αντιλαϊκή συμπαιγνίαμεταξύ της κυβέρνησης και της διοίκησης του δήμου, κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση", Π. Σαλπέαςκαι Κ. Τζατζάνης, αφού καλείται τώρα ο πειραϊκός λαός να πληρώσει (!) την κατασκευή ενός στρατοπέδου, για να ικανοποιηθεί στη συνέχεια μια διεκδίκησή του, που μέχρι τις παραμονές των εκλογών ήταν, υποτίθεται, πλήρως αποδεκτή από την κυβέρνηση". Αρκεί να υπενθυμίσουμε μόνο τις αλλεπάλληλες τότε συναντήσεις του Στ. Λογοθέτη με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Μ. Μπεντενιώτη,και τις εξαγγελίες για άμεση παραχώρηση και αξιοποίηση του Σακελίωνα από το δήμο, χωρίς λέξη για τους σημερινούς όρους.

"Ο πειραϊκός λαός καλείται να χρυσοπληρώσει, επισήμανε ο Π. Σαλπέας, ένα παροπλισμένο στρατόπεδο 35 έως 40 στρεμμάτων, που αν ήταν δυνατό να πωληθεί δε θα ξεπερνούσε το 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές. Και μάλιστα, με μια προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο, που δίνει τη δυνατότητα στο τελευταίο να εκπονήσει τις μελέτες, να έχει τον πλήρη έλεγχο έργων που καλείται να εκτελέσει ο δήμος και μάλιστα, όπως ομολογεί η δημοτική αρχή, με αναθέσεις σε εργολάβους"!

"Ο καλύτερος αγωγός της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται ο δήμαρχος Πειραιά, τόνισε ο Κ. Τζατζάνης, αφού με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης απεμπολεί στην ουσία κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του Σακελίωνα. Ενώ είναι χαρακτηρισμένος χώρος πράσινου στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ενώ κυβερνήσεις το '81, '86 και '94 έχουν δεσμευτεί για την παραχώρησή του, αναλαμβάνοντας ο δήμος υποχρεώσεις στις οποίες δε θα αντεπεξέλθει ποτέ, ουσιαστικά διαγράφει τόσο τους πολύχρονους αγώνες των Πειραιωτών, όσο και την ίδια τη δυνατότητα αξιοποίησης του στρατοπέδου. Οι Πειραιώτες δε θα επιτρέψουν τέτοιες μεθοδεύσεις"...

Κούρδοι και ανθρώπινα δικαιώματα

"Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι Κούρδοι" είναι το θέμα συζήτησης που διοργανώνει το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σήμερα στις 12.30 μμ, στα γραφεία του Ιδρύματος, οδός Λυκαβηττού 1Γ. Στη συζήτηση θα μετάσχουν η πρόεδρος του Ιδρύματος Αλίκη Μαραγκοπούλου, ο Γιώργος Σταυρόπουλος σύμβουλος επικρατείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, ο Τάκης Παππάς πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Μιχάλης Σταθόπουλος πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού και ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

Συναντήσεις επιστημόνων ψυχικής υγείας

Εληξε χτες στη Θεσσαλονίκη ο κύκλος των συναντήσεων επιστημόνων ψυχικής υγείας απ' όλη την Ελλάδα. Στη διάρκεια του τετραημέρου έγιναν πολλές ομιλίες που προσέγγιζαν το θέμα της ιατρικής πληροφορικής. Επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι της αλόγιστης χρήσης της πληροφορικής αλλά και τα μεγάλα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Σ. Ορφανουδάκης στην εισήγησή του τόνισε ότι τα δίκτυα υπολογιστών προσφέρουν την ελάχιστη απαιτούμενη υποδομή για την επικοινωνία μεταξύ των επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, τη μεταφορά αρχείων και την πρόσβαση σε κατανεμημένες βάσεις πληροφοριών. Ο προϊστάμενος του τμήματος πληροφορικής του ΑΧΕΠΑ Ε. Μπόζιος τόνισε ότι "η έλλειψη κατάλληλου πληροφοριακού πλαισίου, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία σχεδιασμού των μηχανισμών, οι οποίοι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τις απαιτήσεις ασφαλείας και διακριτικότητας των ιατρικών πληροφοριών".

ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Παραβιάζονται ωράριο και πενθήμερο των εργαζόμενων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τις παραβιάσεις του ωραρίου των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες που έχει στόχο την καταπάτηση του πενθήμερου των 38 - 39 ωρών και γίνεται από τη διοίκηση της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης και Ορ. Κολοζώφ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται σοβαρές παραβιάσεις του ωραρίου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφού επιβάλλεται με το ζόρι στους οδηγούς να καταπατούν το νόμιμο ωράριό τους, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του επιβατικού κοινού.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) ΟΑΣΑ μόνο το 1994 ο κάθε οδηγός έχει χάσει 100.000 - 180.000 δραχμές, επειδή δεν καταβάλλεται στους οδηγούς το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί για τις υπερωρίες κάθε μήνα. Επίσης και ο χρόνος του διαλείμματος που δικαιούται ανά βάρδια ο κάθε οδηγός στη συντριπτική πλειοψηφία δεν τηρείται. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι παραμένουν πολλές φορές οδηγοί στα 58 τους χρόνια στο τιμόνι, ενώ υποχρεωτικά θα έπρεπε να απασχολούνται σε άλλες εργασίες, όταν μια σειρά αξιόμαχοι οδηγοί απασχολούνται σε θέσεις που δε θα έπρεπε.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση αν υπάρξει κάποια αντίδραση εκ μέρους των οδηγών, η απάντηση είναι η τρομοκράτηση με μετάθεση, πρόστιμα και διάφορες άλλες ποινές.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ
Αλυσοδέθηκαν για την ελευθερία

Την ελευθερία των μελών του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού κέντρου "Αρια", που καταδικάστηκαν από τις τουρκικές αρχές σε 15 χρόνια φυλάκιση, με το πρόσχημα της τρομοκρατικής δράσης, ζήτησε χθες η Ελληνοκουρδική Ενωση Φιλίας.

Κούρδοι αγωνιστές στήθηκαν χτες έξω από το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για 3 ώρες περίπου, διαμαρτυρόμενοι για την άδικη φυλάκιση των συναγωνιστών τους. Με παραστατικό τρόπο, φορώντας μαντίλια στα μάτια και έχοντας αλυσοδέσει τα χέρια τους, αναπαράστησαν τα βασανιστήρια στα οποία υπόκειται εδώ και τόσα χρόνια ο κουρδικός λαός. Ενας λαός, που παρ' όλ' αυτά βρίσκει τη δύναμη και αντιστέκεται. Μια τέτοιου είδους αντίσταση αποτελεί για τους Κούρδους το κέντρο "Αρια", το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού του κουρδικού λαού. Ανάμεσα στα πολλά μέλη που συνελήφθησαν ήταν και ο Ρ. Μαρασλί, διευθυντής του κουρδικού εκδοτικού οίκου Κομάλ, τον οποίον και ανακήρυξε ως επίτιμο μέλος του ο Σύλλογος Εκδοτών - Βιβλιοπωλών Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ