ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Λάλον ύδωρ" η παράδοσή μας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παράσταση του θιάσου "Αργώ" στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ για τη διάσωση του αρχείου

"Ελάλησεν η μνήμη", προχτές βράδυ, στην οδό της μνήμης... Μιας μνήμης που παλεύει να σωθεί. Μια φωνή από τα θεμέλια του ελληνικού κόσμου, συναντήθηκε με μια άλλη φωνή από τη νεότερη ιστορία του ελληνικού λαού. Τόπος συνάντησης η αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ.Ηταν η φωνή αυτών που "κάναν οίστρο της ζωής τους το φόβο του θανάτου" και που τη μετέφερε επί σκηνής με τον τίτλο "Παραλογές" η Καλλιτεχνική Εταιρεία "Αργώ".Στο "πλευρό" του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ που κινδύνεψε να αφανιστεί από τις πλημμύρες, στάθηκαν οι δημιουργοί της παράστασης συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στη διάσωσή του. Η επιτυχία του αγώνα της διάσωσης του ιστορικού αρχείου συνδέεται άμεσα τόσο με την ιστορική και πολιτική του σημασία, όσο και με την προσφορά του στο παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Η ανθρώπινη δύναμη και θέληση, η ασίγαστη αγωνία και επιθυμία των μελών και φίλων του ΚΚΕ και των καλλιτεχνών που συνεισέφεραν για να σωθούν τα ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας, απέδειξαν τη δύναμη της ενότητας. Οι προσπάθειες, βέβαια, συνεχίζονται και η ανάγκη εθελοντών είναι μεγάλη και επείγουσα.

Η ελπίδα να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος του αρχειακού υλικού δεν έχει χαθεί. Οι κομμουνιστές δε χάνουν την αισιοδοξία τους πολύ περισσότερο όταν μπορούν με την προσφορά τους να συνεισφέρουν σ' αυτό τον αγώνα.

Η προχτεσινή παράσταση των "Παραλογών",πέρα από την αξία της προσφοράς της Καλλιτεχνικής Εταιρείας "Αργώ",είχε και μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι μια παράσταση που υπερασπίζεται μακραίωνες αξίες της λαϊκής μας παράδοσης και του πολιτισμού. Αξίες του λαού που έπλασε, με τους καημούς και τους πόθους του, με τα παράπονα και τις αγωνίες, με το μεράκι του, μια τέχνη που κρατάει ζωντανή τη μνήμη μέσα από το πέρασμα των αιώνων."Καλώς συναντηθήκαμε να κλάψουμε τα ντέρτια μας και τα παράπονά μας"... και η παράσταση αρχίζει. "Καλώς συναντηθήκαμε", γιατί έχουμε πολλά να θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι, για πολλά να κλάψουμε, για άλλα τόσα να γιορτάσουμε και πολλά να γνωρίσουμε οι νεότεροι. Ναι, έχουμε πολλά να διδαχτούμε οι νεότεροι, το διαπιστώσαμε προχτές, ταξιδεύοντας με τις "Παραλογές" στον πλούτο της λαϊκής αυτής δημιουργίας, που αποτελεί κρίκο σύνδεσης με την αρχαία τραγωδία και τη νεότερή μας ποίηση.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας κατέκλυσαν κυριολεκτικά την αίθουσα Συνεδρίων και γεύτηκαν, μέσα από το γνησιότερο τρόπο έκφρασης, που είναι η ποίηση και το τραγούδι, την εξαιρετική παράσταση. Με ενθουσιασμό χειροκρότησαν τους συντελεστές των "Παραλογών".Τους μουσικούς: Ρόαν Στορμ και Γιώργο Συμεωνίδη,τους ηθοποιούς: Αιμιλία Υψηλάντη (συναρπαστική Μάνα), Γιώτα Φωτοπούλου, Πέτρο Πετράκη, Βασίλη Δρίτσα, Παναγιώτα Βλαντή, Κωνσταντίνα Παπαναστασίου και την Γιώτα Βέη και τον Νίκο Γράψα που τραγούδησαν.

Τα θερμά της συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους στον αγώνα για τη διάσωση του αρχείου, εξέφρασε στο τέλος της παράστασης και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Αρμάν του Νέου Ρεαλισμού

Μερικές από τις πιο σημαντικές ζωγραφικές προτάσεις (1991-93) του Γάλλου καλλιτέχνη Αρμάν φιλοξενεί η γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3, Κολωνάκι) από τις 2 Μάρτη. Ο Αρμάν θεωρείται ένας από τις σημαντικότερους εκπροσώπους του Νέου Ρεαλισμού στη ζωγραφική.Ο ίδιος λέει: "αφήνω τα αντικείμενα που χρησιμοποιώ να συντεθούν από μόνα τους και να αυτοοργανωθούν. Η εναλλαγή και η τύχη είναι τα κατ' εξοχήν υλικά μου".Ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, Μάνος Στεφανίδης,που παρουσίασε χτες την έκθεση είπε: "Οι συσσωρεύσεις του Αρμάν συνιστούν ένα είδος απογραφής του κόσμου των πραγμάτων, μια κοινωνιολογική προσέγγιση της ποσοτικής παραγωγής όχι μόνο προϊόντων αλλά και ιδεών, σχέσεων, αξιών, πάντα με κριτικό μάτι".Αλλωστε, τα υλικά του - αντικείμενα από την καθημερινότητα - χρησιμοποιούνται με "παιγνιώδη διάθεση, ώστε να ανατραπεί η σημασιολογική τους σοβαρότητα".

"Το άλλο Βυζάντιο"

"Το άλλο Βυζάντιο - Η προσφορά της Κωνσταντινούπολης στην Ευρώπη" είναι ο τίτλος του βιβλίου του Παύλου Τζερμιά,που παρουσίασαν, χτες, οι εκδόσεις "Ελληνική Ευρωεκδοτική".Ο συγγραφέας, διεθνούς φήμης βυζαντινολόγος και καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Φράιμπουργκ της Ελβετίας, φωτίζει άγνωστες πλευρές της βυζαντινής ιστορίας και αναλύει τις επιδράσεις του Βυζαντίου στο Δυτικό Πολιτισμό, στην οθωμανική τέχνη, στους εκκλησιαστικούς ύμνους, στη νομοθεσία και τον ουμανισμό. Το βιβλίο αποτελεί καρπό της διδακτικής δραστηριότητας του Παύλου Τζερμιά, όπως και ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογο της γερμανόγλωσσης έκδοσης.

  • Μια βραδιά με ελληνική ποίηση, βυζαντινή μουσική και χορούς, παρουσίασε στο κατάμεστο θέατρο της "Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών" του Λονδίνου, ο "Ελληνικός Θεατρικός Ομιλος Λονδίνου".Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η "Κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία" σε συνεργασία με τους συλλόγους Ελλήνων και Κυπρίων φοιτητών, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων, ενώ η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, έψαλλε την Ακολουθία των Τυπικών και το "Λύκειο Ελληνίδων" χόρεψε χορούς της Μακεδονίας, της Ρούμελης και της Κύπρου.
Βραβείο μετά δείπνου

Επίσημο δείπνο παρέθεσε προχτές, η δισκογραφική εταιρία "Γουόρνερ" προς τιμή του σπουδαίου δημιουργού Βαγγέλη Παπαθανασίου,που βραβεύτηκε από 11 χώρες για την εκπληκτική μουσική του στην ταινία "Χριστόφορος Κολόμβος 1492" σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ.Μια μουσική που του χάρισε τον πλατινένιο δίσκο σε δώδεκα χώρες: Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Μεγ. Βρετανία, Ν. Κορέα, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Τουρκία και Ελλάδα. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και η Ειρήνη Παππά,που συνεχάρησαν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ