ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κρητικά και άλλα

Δεινός δεξιοτέχνης πολλών παραδοσιακών οργάνων με ένα ιδιότυπο ύφος στο παίξιμο της κρητικής λύρας, έρχεται ν' αποδείξει για μια ακόμη φορά, ότι η παράδοση δεν είναι κάτι στάσιμο, αλλά κάτι, που εξελίσσεται δημιουργικά. Ο λόγος για τον Ψαραντώνη,που από σήμερα και για μια εβδομάδα θα εμφανίζεται στο "Τσάι στη Σαχάρα" (Λαοδικείας 18, Ιλίσια) με τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του "Παλιό κρασί είν' η σκέψη μου",αλλά και παλιότερες δουλιές του.

Πέντε συνθέτες, πέντε έργα, πέντε ερμηνείες. Οι Αλέξης Αγραφιώτης, Χρήστος Ζερμπίνος, Νίκος Ξανθούλης, Απόστολος Παρασκευάς και Ηλίας Παπαδόπουλος ερμηνεύουν νέα έργα τους, κοντσέρτα για διαφορετικά μουσικά όργανα, (είναι και γνωστοί ερμηνευτές), σε κοινή συναυλία, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής. Τους σολίστ θα πλαισιώσει το Συγκρότημα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου.Στον ίδιο χώρο, αύριο, θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση της Εταιρείας Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με "Βαλς και ερωτικά τραγούδια των Μπραμς και Σούμαν". Τραγουδούν οι Κ. Σέφερ, Ε. Τζέιμς, Γκ. Ουίνσλεϊντ και Ο. Μπερ με τη συνοδεία στο πιάνο των Χ. Ντόιτς και Στ. Βλάνταρ.

Σήμερα, στις 8.30μμ, στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" η πιανίστα Ειρήνη Αντωνιάδου θα δόσει ρεσιτάλ με έργα Σοπέν, Σούμπερτ και Λιστ, ενώ για τους φίλους της τζαζ και του κλασικού ροκ οι Δημ. Ζαφειρέλης, Γ. Τσαγκρινός και Γ. Γαβαλάς προσφέρουν μια ακόμη βραδιά στο "Μπαράκι του Βασίλη".

Βενετσιάνικες μελωδίες απόψε και αύριο στην "Αποθήκη του Μύλου", στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοξενείται το βενετσιάνικο οργανικό σύνολο "Οι Βιρτουόζοι της Γαληνοτάτης".

Τζαζ διαδρομές αύριο το βράδυ στο "Τζέστερς" της Γλυφάδας, όπου εμφανίζεται το επταμελές συγκρότημα των "Μπλουζ Μπαγκ".Την Παρασκευή και το Σάββατο, πάντως, στη σκηνή του "Ρόδον" ανεβαίνει ο Μάικ Σκοτ.Δύο σόλο εμφανίσεις του τραγουδιστή των "Γουοτερμπόυς", που αναμένονται άκρως "ηλεκτρικές".

Η Λίντα τραγουδά Σπανό

"Καρτ Ποστάλ" τιτλοφορείται μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική συνεργασία, που πρόκειται να δει σύντομα το φως. Ο λόγος για το δίσκο με καινούρια τραγούδια του Γιάννη Σπανού,γραμμένα ειδικά για τη φωνή και το ταπεραμέντο της Μαίρης Λίντα.Η αξιόλογη τραγουδίστρια είναι ήδη από καιρό στο στούντιο και οι πληροφορίες λένε ότι ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μάρτη. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Τασούλας Θωμαφιδου, ενώ η ενορχήστρωση του Νίκου Κούρου.

Με ξεναγό τον Καραγκιόζη

Ο Καραγκιόζης μουσικοδιδάσκαλος. Οχι, δεν πρόκειται για μια ακόμη παράσταση Θεάτρου Σκιών, αλλά για ένα πανηγύρι ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών και την παρέα του. Οι φιγούρες του Θεάτρου Σκιών είναι αυτές, που αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν εκατοντάδες μαθητές στα μουσικά παραδοσιακά όργανα και τους ελληνικούς λαϊκούς και δημοτικούς σκοπούς, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Μέγαρο Μουσικής. Ηδη, δόθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι δύο πρώτες παραστάσεις, ενώ ακολουθούν άλλες στις 2, 3, 8, 9, 10, 28, 29 και 31 Μάρτη. Στόχος των παραστάσεων, που συνολικά θα παρακολουθήσουν 4.400 μαθητές από 90 σχολεία της Αττικής, είναι να δοθούν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών σε σχέση με τον τόπο, απ' όπου ξεκινάει κάθε είδος. Ετσι, κάθε φιγούρα εκπροσωπεί ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας και παίζει τα βασικά μουσικά όργανα της περιοχής. Συμπράττει το συγκρότημα "Θρεττανελό" μ' ένα σύνολο μουσικών και ηθοποιών. Η έρευνα και επιμέλεια ανήκει στον Λ. Λιάβα και η σκηνοθεσία στην Μ. Σπυράτου.

Συνάντηση περί συγγενικών

Ο νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα, καθώς και τα προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του, ήταν το αντικείμενο του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και με τη συμμετοχή του προεδρείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικών.Η μετάκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας έγινε λόγω της μεγάλης εμπειρίας, που διαθέτει σχετικά με το θέμα, μετά την εικοσαετή και πλέον εφαρμογή του νόμου στις χώρες της Ευρώπης και Αμερικής. Τα μέλη του προεδρείου, που μετείχαν στη συνάντηση, υποσχέθηκαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους Ελληνες συναδέλφους τους.

"Τουλάχιστον, λέει ο πρόεδρος του ΠΜΣ, Τ. Αθηναίος,για ν' αποφύγουμε λάθη, που έκαναν αυτοί στο παρελθόν". Αναφερόμενος στα προβλήματα, που υπάρχουν στη χώρα μας, ο Τ. Αθηναίος τονίζει ότι "αν και οι εισπρακτικοί οργανισμοί έχουν κατοχυρωθεί νομικά, δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, ώστε να συγκεντρώνουν τα χρήματα και να τ' αποδίδουν στους δικαιούχους.Η περισυλλογή, εκτός των άλλων, είναι δύσκολη και λόγω του ότι ο νόμος παρέχει δικαιώματα εισπράξεων στο σύνολο των δικαιούχων. Ετσι, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κοινός φορέας, κάτι σαν "ομπρέλα", που να συγκεντρώνει και να αποδίδει αυτό που αναλογεί στον κάθε δικαιούχο. Κάτι τέτοιο βγαίνει και από τη διεθνή εμπειρία".

Μουσικός μαραθώνιος

Είκοσι μουσικά συγκροτήματα θα παρελάσουν από τη σκηνή έξι καφέ κλαμπ της Αθήνας. Αρχής γενομένης από σήμερα και μέχρι τις 28 Μάρτη η "Λευκή Συμφωνία",οι "Μπλουζμπάργκερ",ο Δημ. Παναγόπουλος,ο Γ. Δημητριάδης και οι "Μικροί Ηρωες",οι "Αέρα Πατέρα",οι "Είλωτες" και πολλά άλλα συγκροτήματα προσκαλούν σε ένα μαραθώνιο μουσικής και φαντασίας. Σ' ένα ταξίδι από τη "Φραγκοσυριανή" μέχρι τη "Λόλα" και από τον "Παλιάτσο" μέχρι το "Φίβερ". Οι συναυλίες, που θα φιλοξενηθούν στα κλαμπ "Pique", "Underground", "Cadilac", "Borio Club" και "Οστρια", θα αρχίζουν κάθε βράδυ στις 9μμ. Η είσοδος κοστίζει 500 δραχμές.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Το διάσημο πιανιστικό ζεύγος Κωνσταντίν και Τζούλια Γκάνεφ πραγματοποιεί σεμινάριο μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών πιάνου, που οργανώνει το Εθνικό Ωδείο. Το σεμινάριο των δύο Βούλγαρων μουσικοπαιδαγωγών θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μάρτη. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 5233.175. Στην αίθουσα συναυλιών του ίδιου ωδείου, εξάλλου, και με γενικό τίτλο "Μουσικές Δευτέρες" θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 15 Μάη μουσικοφιλολογικές βραδιές. Οι συναυλίες, που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσιά τους, περιλαμβάνουν ξεχωριστές μουσικές ενότητες, με ερμηνείες και αναλύσεις των έργων. Στην παρουσίαση των προγραμμάτων θα συνεργαστούν διάφορες σχολές μουσικών οργάνων με τη συμμετοχή σολίστ, καθηγητών και σπουδαστών. Ανάμεσα στους καθηγητές και τους σολίστ συμμετέχουν οι Μαρσέλ Σπινέι, Τάνια Ιακωβίδου, Βαγγέλης Μπουντούνης, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, Μαρίνα Λαμπρινούδη κ.ά.

Αύριο, εξάλλου, στο "Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά" εγκαινιάζεται σειρά τακτικών εβδομαδιαίων σεμιναρίων και εκπαιδευτικών συναυλιών, που απευθύνονται σε σπουδαστές ωδείων, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ετσι, αύριο, στις 6μμ, οι μουσικοί Γιάννης Σταυρόπουλος (ντραμς), Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο), Μάρκος Τομαράς (μπάσο) και Σύλβιος Σύρρος (σαξόφωνο) θα εξετάσουν την εξέλιξη του ρυθμού στην τζαζ από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα.

Ο "Ορφέας" στο Βέλγιο

Δυο συναυλίες στο Μέγαρο των Καλών Τεχνών των Βρυξελλών θα δώσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος στις 6 και 7 του Μάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων ο συνθέτης θα παρουσιάσει το χορωδιακό έργο του "Η Λειτουργία του Ορφέα".Επίσης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Τιτλ οργανώνει έκθεση ζωγραφικής, κεραμικής και γλυπτικής, αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη και εμπνευσμένη από τη φράση, που ενυπάρχει σε αυτό, "Από το σκοτάδι στο φως". Η Φιλοσοφική Σχολή της Γάνδης, εξάλλου, με την ευκαιρία των συναυλιών, προσκάλεσε τον συνθέτη για να δώσει διάλεξη με θέμα "Επαναπροσδιορισμός και φιλοσοφία στη μουσική μας σήμερα".

Στην παρουσίαση της "Λειτουργίας του Ορφέα" θα πάρουν μέρος 90 καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους οι Ζάχος Τερζάκης, Βασιλική Λαβίνα και Χαράλαμπος Γαργανουράκης.Αφηγητής θα είναι ο Κώστας Καζάκος.Η σκηνοθεσία είναι του Πλούταρχου Καϊτατζή,ενώ στην οθόνη θα προβάλλονται οι ζωγραφιές, που έφτιαξε ειδικά για το έργο ο Δημήτρης Μυταράς.Στο δεύτερο μέρος των συναυλιών θα εμφανιστεί ο Μανώλης Μητσιάς και ο σολίστ του "Αυλού του Πανός" Ματίας Κένε,ενώ θα παρουσιαστεί κι ένα νέο έργο χάπενινγκ του Γ. Μαρκόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ