ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πράσινο φως" για τα πορνό

Και με τη "σφραγίδα" του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα προβάλλονται, όπως φαίνεται, από εδώ και πέρα πορνό εκπομπές. Η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου, υιοθετώντας τις "εξηγήσεις" του ιδιοκτήτη του NEW CHANELL, Φ. Μανούση, "αθώωσε" χτες τις "ροζ" εκπομπές του εν λόγω καναλιού, οι οποίες προβάλλονται το Σαββατοκύριακο, με τίτλο "Πικάντικες ιστορίες".Με την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του ΕΣΡ, δίνεται το "πράσινο φως", όχι μόνο στο NEW να συνεχίσει να επιδίδεται στο "ροζ" θέαμα, αλλά και στα υπόλοιπα κανάλια, που ανενόχλητα, - προφανώς μετά την απόφαση του ΕΣΡ - μπορούν να εκπέμπουν τέτοιου είδους θεάματα, θεάματα που ανάμεσα σε άλλα, υποτιμούν και θίγουν την προσωπικότητα της γυναίκας.

Υπέρ της "αθώωσης" του NEW, ψήφισαν τα έξι από τα εννέα μέλη του ΕΣΡ, ενώ τρία ανάμεσα, στα οποία και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης,τηνκαταψήφισαν.

Είναι, όμως, πρόκληση - δεν ξέρουμε αν προκαλεί γέλια ή κλάματα - το αιτιολογικό της "αθώωσης" των "Πικάντικων ιστοριών". Οι εν λόγω εκπομπές δεν υποπίπτουν τάχα στον κώδικα δεοντολογίας περί ασέμνων, γιατί δεν περιέχουν χυδαίο και σαδομαζοχιστικό θέαμα, αλλά... άκουσον άκουσον, είναι "κατατοπιστικού" χαρακτήρα και "καλλιτεχνική πανουργία"! Ελαφρυντικό και για τις "Πικάντικες ιστορίες" ήταν και οι ώρες προβολής τους. Αφαιρώντας, όμως, όπως φαίνεται, από επάνω τους την κοινωνική τους διάσταση, που προσβάλλει ανεξαρτήτως ώρας την ανθρώπινη προσωπικότητα, τον ίδιο το θεατή ακόμη και την ίδια τη δεοντολογία της τηλεόρασης.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ συζητήθηκε και το θέμα των παραβιάσεων του διαφημιστικού χρόνου. "Σωρεία" παραβιάσεων εντόπισε το ΕΣΡ, παραβιάσεις που και πάλι γίνονται από τα τηλεοπτικά κανάλια MEGA, ANTENNA, STAR, NEW και ΣΚΑ+ΔΚΙ. Το ΕΣΡ παρακολούθησε τα προγράμματα της προηγούμενης βδομάδας και διαπίστωσε "υποτροπή". Για το λόγο αυτό, θα στείλει έγγραφα στα εν λόγω κανάλια, ενώ τα καλεί για εξηγήσεις στη συνεδρίαση του ΕΣΡ, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Οταν η φαντασία περισσεύει

Μέτρια σε ποιότητα, άφθονη σε φαντασία η σημερινή τηλεοπτική βραδιά. Φαντασία κάθε είδους, που αρχίζει στις 21.00 και τελειώνει 04.20! Ας πάρουμε τις ταινίες με τη σειρά:

Από το SEVEN X στις 21.00 "Ο Τόπερ επιστρέφει" του Ρόι Ντελ Ρουθ.

Πρόκειται για κωμωδία φαντασίας, φυσικά, που εξιστορεί το σπουδαίο ρόλο που παίζει ένα φάντασμα στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Ο Ρουθ παρωδεί τις ταινίες τρόμου με τον ωραιότερο τρόπο. Βγάζει άφθονο και αβίαστο γέλιο.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.45 "Αλιεν 3: η τελική αναμέτρηση" του Ντέιβιντ Φίντσερ. Ε, τώρα θα πάμε πολύ μακριά, στον πλανήτη Φιορίνα 161, που κάποτε υπήρξε σωφρονιστικό ίδρυμα ύψιστης ασφάλειας και "τώρα" κατοικείται και διοικείται από τους απογόνους των κρατουμένων. Είναι εκείνοι που ανακάλυψαν το υπέρτατο Ον, έκαναν μια δική τους θρησκεία και όταν άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της φυλακής τους, αρνήθηκαν να τις περάσουν. Σ' αυτή την παράξενη και ανδροκρατούμενη κλειστή κοινωνία έρχεται μια γυναίκα, η σκληροτράχηλη Ριπλέι, που έχει περιπλανηθεί και έχει σκληραγωγηθεί στο διάστημα. Αυτή η γυναίκα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να κατανικήσει τη δυσπιστία, την καχυποψία το θρησκευτικό μυστικισμό των πρώην κρατουμένων... Με τη Σιγκούρνι Γουίβερ.

Και αν έχετε αϋπνία, αν για κάποιο λόγο δεν κοιμάστε στις 04.30 (αν είναι δυνατόν!) και σας αρέσει το είδος, τότε δέστε από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 04.20 "Τα αυτοκίνητα έφαγαν τους ανθρώπους" του Πίτερ Γουίρ.

Ενας νεαρός τραυματίζεται σε ατύχημα στο χωριό Παρίσι της Αυστραλίας. Ο δήμαρχος θα τον περιθάλψει, θα του δώσει δουλιά αλλά σύντομα ο νεαρός θα ανακαλύψει τη σήψη, τη διαφθορά, τα τέρατα και σημεία που συμβαίνουν στην εξουσία. Πρόκειται για την πρώτη ταινία του σκηνοθέτη του "Κύκλου των χαμένων ποιητών".Παίζει ο Τέρι Καμιλιέρι.

" Αλιεν 3: η τελική αναμέτρηση" του Ντέιβιντ

"Αλιεν 3: Η τελική αναμέτρηση", του Ντέιβιντ Φίντσερ, στον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.45

Η Βεγγ-ΕΡΑ-1

Από την ΕΡΑ-1 στις 23.00 το "Μικρό θέατρο της Τετάρτης",αρχίζει μια καινούρια σειρά μεταδόσεων και ξεκινά με το έργο που έχει μείνει στην ιστορία των ελληνικών μονοπράκτων. Συγκεκριμένα θα μεταδώσει τη "Βεγγέρα" του Ηλία Καπετανάκη σε σκηνοθεσία Ντίνου Λύρα και μουσική επιμέλεια Γιώργου Παπαδάκη. Ακούγονται οι ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου, Υβόννη Μαλτέζου, Σταμάτης Φασουλής, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αννα Παναγιωτοπούλου και άλλοι.

Κύρου ανάβαση

Το "Μονόγραμμα" φιλοξενεί σήμερα τον εκδότη και δημοσιογράφο Αδωνι Κύρου, που θα μιλήσει για την παλιά και ιστορική εφημερίδα την "Εστία".Την Εστία, που συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής. Ο Αδωνις Κύρου θα μιλήσει στο φακό της ΕΤ-2 στις 20.00 για το ρόλο που διαδραμάτισε στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου η εφημερίδα του.

Ο "κινούμενος" Κολόμβος

Μια ευχάριστη, αλλά και ιστορικού περιεχομένου, παιδική σειρά αρχίζει σήμερα στην ΕΤ-3 στις 16.30 και θα ολοκληρωθεί σε 26 ημίωρα επεισόδια, με τίτλο "Χριστόφορος Κολόμβος".Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε το πόδι του στην Αμερική και χωρίς να το ξέρει ή χωρίς να το θέλει άλλαξε την πορεία του κόσμου. Η σειρά αναπλάθει με κινούμενα σχέδια τη ζωή, τις ναυτικές περιπέτειες και τη δραματική προσωπική ζωή του μεγάλου θαλασσοπόρου.

Ωρα για Τρίτο

Από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στα πλαίσια των ζωντανών μεταδόσεων, αρχίζει αύριο σε απευθείας μετάδοση από το Μόναχο ο κύκλος "Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν" με τις Συμφωνίες 7η και 8η, κατά την πρώτη μέρα στις 9μμ. Και την Παρασκευή Τρίτη του Μάρτη θα μεταδώσει την 9η Συμφωνία.

Το Σάββατο, από τη "Μετροπόλιταν" Οπερα της Νέας Υόρκης, σε απευθείας σύνδεση, στις 8.30μμ, η όπερα του Ρίχαρντ Στράους "Ο ιππότης με το ρόδο",ενώ την Κυριακή, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου σε απευθείας μετάδοση θα εκτελέσει τη "Μήδεια" του Α. Μπέντα και τη Συμφωνία αρ. 4Ι Κέχελ 55Ι του Διός.

Επίσης, πάντα από το Τρίτο Πρόγραμμα, τα πεντάλεπτα της ποίησης αυτής της βδομάδας είναι αφιερωμένα στην ποιήτρια Ελένη Βακαλό, με την ευκαιρία της έκδοσης συγκεντρωτικού τόμου των ποιημάτων της. Κάθε μέρα, λοιπόν, στις 3μμ, 8μμ και 12 τα μεσάνυχτα.

Κάλεσμα αντίστασης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της Ζακύνθου να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία της Διασωματειακής Επιτροπής για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, την Παρασκευή, κλείνοντας για μια ώρα (8 - 9μμ) τους δέκτες και τα ραδιόφωνά τους, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου."Εκφράστε, τονίζει, κι εσείς την αντίθεσή σας, την αντίστασή σας απέναντι σε αυτή την κρεατομηχανή, που προσπαθεί να εξαφανίσει την αξιοπρέπεια, το ήθος, τις πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες. Πρέπει και μπορούμε να προστατεύσουμε κι εμάς, αλλά και τα παιδιά μας. Αντιδράστε απέναντι σε αυτούς, που ασχημονούν εξ ονόματός μας."

Σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να μένουμε παθητικοί θεατές εμπρός σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που διαμορφώνεται από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης", υπογραμμίζει ότι "η κατάπτωση των πολιτιστικών και ηθικών αξιών, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η αποστροφή στην κοινή δράση και την αλληλεγγύη, πρέπει να μας βρει αντίθετους.Η παραπληροφόρηση αποτελεί το Α και το Ω της ασύδοτης δράσης των μεγαλοσχημόνων των ΜΜΕ, που υποτάσσουν τα πάντα στην κυριαρχία της διασφάλισης της κάθε μορφής δράσης τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ