ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιδεία - υγεία στο στόχαστρο της λιτότητας

Ξανά από το "ψιλό κόσκινο" του υπουργείου Οικονομικών, θα περάσουν τα κονδύλια που προβλεπόταν να δοθούν φέτος από τον προϋπολογισμό για τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Γεωργίας, με στόχο την παραπέρα περικοπή τους

Νέες δραστικές περικοπές των δαπανών - σε "μόνιμη" βάση - των υπουργείων Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας, Εργασίας και Γεωργίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Η "εξέταση" των δαπανών, των επιχορηγήσεων (και πριν απ' όλα το ύψος και η κατανομή τους) στα υπουργεία αυτά αποτελεί θέμα "άμεσης προτεραιότητας" για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο στη "μαύρη" λίστα είναι το υπουργείο Παιδείας. Η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να έχει ετοιμάσει μέχρι τέλος Μάρτη εισήγηση η οποία, στη συνέχεια, θα τεθεί υπόψη και θα συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μέσα στον Απρίλη. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να επανεξετάζει και την κατανομή των κοινοτικών επιχορηγήσεων προς υπουργεία και φορείς του δημοσίου. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει το συντομότερο δυνατόν με τα υπουργεία αυτά σχετίζεται και με την έναρξη των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 1996 πριν από το καλοκαίρι...

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη από τον Γενάρη η κυβέρνηση περιέκοψε δραστικά τις δαπάνες τριών από αυτά τα τέσσερα υπουργεία. Οπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ", οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας "ψαλιδίστηκαν" κατά 19,78%, του υπουργείου Υγείας κατά 19,17% και του υπουργείου Εργασίας κατά 26,7%. Συνολικά οι δαπάνες όλων των υπουργείων σφαγιάσθηκαν τον Γενάρη κατά 20,37%.

Η κυβερνητική επιχείρηση για δραστική περικοπή των κοινωνικών κυρίως δαπανών και μάλιστα σε υπουργεία και φορείς "πρώτης γραμμής", συνδυάζεται με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που οδηγεί σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των γενικών διευθύνσεων του Γενικού Λογιστηρίου οι οποίες και αναλαμβάνουν τον ουσιαστικό "έλεγχο" των δαπανών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι απλά μια μεγάλη περικοπή των δαπανών, των επιχορηγήσεων για το 1995, αλλά η εκ βάθρων αναδιοργάνωση συνολικά του συστήματος καθορισμού του ύψους, της κατανομής των δαπανών του δημόσιου τομέα διά μέσω της επανεξέτασης της "αναγκαιότητάας" τους... Αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν "μεγάλα περιθώρια μείωσης των δαπανών", ότι σήμερα "δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος" και ότι δεν αξιοποιείται σωστά η ακίνητη περιουσία ιδρυμάτων και φορέων από την οποία τα ιδρύματα αυτά "θα μπορούσαν να είχαν πολλαπλάσια έσοδα".

Αλλωστε από το Γενάρη το υπουργείο Οικονομικών τόνιζε σε εγκύκλιό του προς όλους του φορείς του δημοσίου ότι θα πρέπει "να επανεξεταστούν όλες οι διοικητικές πράξεις, αποφάσεις, κλπ. με κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών τουλάχιστον στα επίπεδα των πιστώσεων του προϋπολογισμού ή και κάτω από αυτά". Ο σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής αποσαφηνιζόταν απόλυτα στην εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών στην οποία υπογραμμιζόταν ότι "ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιχορηγήσεις νομικών προσώπων (Ταμεία, Οργανισμοί, Ιδρύματα) οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό"!

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του δίνει "οδηγίες" σ' όλα τα υπουργεία, τις νομαρχίες και τα ΝΠΔΔ για την κατάρτιση και την έγκριση των απολογισμών και ισολογισμών χρηματικής διαχείρισης για το 1994 που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος Ιούνη. Το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι "σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση" αυτή είναι "ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 1992-'93
"Φτωχοί" δήλωσαν και το '93 οι εμποροβιομήχανοι!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε κάθε 100 δραχμές φόρο που δηλώθηκε στην εφορία για τα εισοδήματα του 1993, οι "άποροι" εμποροβιομήχανοι δήλωναν μόλις 15,5 δραχμές, ενώ, αντίθετα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι περίπου 72 δραχμές

Με το μανδύα του άπορου και φτωχού εμφανίστηκαν και πέρσι στην εφορία, οι εμποροβιομήχανοι, καθώς τα εισοδήματα που δήλωσαν είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των εισοδημάτων που δήλωσαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα - έστω και ελλιπή στοιχεία - της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, τα οποία από τη μια φωτογραφίζουν το όργιο φοροδιαφυγής από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και στους άμεσους φόρους και από την άλλη την επιτακτική ανάγκη ριζικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης του ισχύοντος αντιλαϊκού και φορομπηχτικού για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα φορολογικού συστήματος.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι από το 1993 μέχρι το 1993, αυξήθηκε κατά 122.333 ο αριθμός των φορολογουμένων που έγιναν "πελάτες" της εφορίας, το εισόδημα που δηλώθηκε στην εφορία και φορολογήθηκε αυξήθηκε κατά 992,6 δισ. δραχμές ("φορολογητέο εισόδημα") και ο φόρος που πληρώθηκε από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, αυξήθηκε κατά 89,5 δισ. δραχμές.

Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΣΥΕ για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 1993 και 1994 (αφορούν τα εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά πηγή για το 1992 και 1993) και επεξεργάστηκε ο "Ρ" - όπως φαίνονται στον σχετικό πίνακα - προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά συμπεράσματα:

Πρώτον:Σε κάθε 100 δραχμές εισόδημα που δηλώθηκε στην εφορία, το μερίδιο των εμποροβιομηχάνων ήταν το 1993 μόλις 13,50 δραχμές, ενώ αντίθετα το μερίδιο των μισθωτών και συνταξιούχων ξεπερνούσε τις 70 δραχμές!Αυτό σημαίνει ότι συνεχίστηκε και συνεχίζεται η παράδοση, που θέλει τους εμποροβιομηχάνους να φορολογούνται σαν "φτωχοί" και τους μισθωτούς συνταξιούχους σαν "πλούσιοι".

Δεύτερον: Ενώ τα επίσημα κέρδη των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν πάνω από 18% και των μισθών - συντάξεων γύρω στο 6%, τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία οι εμποροβιομήχανοι αυξήθηκαν κατά 14,4% και των μισθωτών - συνταξιούχων κατά 13,3%.

Τρίτον: Συνεχίστηκε η, σε περίοδο ύφεσης της οικονομίας και σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, υπερφορολόγηση των εισοδημάτων, αφού ο συνολικός φόρος που εισπράχτηκε το 1994 (εκκαθάριση δηλώσεων 1993) παρουσιάζει μια αύξηση κατά 32,7%. Υπερφορολόγηση, που εξασφαλίστηκε κυρίως με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και που έπληξε κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το υπουργείο δε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία, που να δείχνουν και το φόρο που πλήρωσε κάθε κατηγορία φορολογουμένων (εμποροβιομήχανοι, μισθωτοί - συνταξιούχοι κλπ.) - όπως έγινε την περασμένη βδομάδα με τη δημοσιοποίηση των αναλυτικών στοιχείων για τα εισοδήματα που δηλώνουν και το φόρο που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο λόγος που δε δόθηκαν αυτά τα στοιχεία είναι ότι δε συμφέρει να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ότι οι κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες, απολαμβάνουν φορολογική ασυλία...

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ- ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ
"Καμπάνες" σε "Τσιμέντα Χαλκίδας" και ADELCO AE

Φορολογικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΑΕ, βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας τσιμέντου και ΧΡΩΜΑΤΟΥΡΓΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΦΩΝ Ε. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ADELCO ΑΕ (η οποία παράγει φάρμακα και καλλυντικά). Σύμφωνα με δύο αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και στις δύο επιχειρήσεις επιβλήθηκε η ποινή της κατάργησης του τραπεζικού απόρρητου καθώς και δέσμευση του 50% των καταθέσεων ή του περιεχομένου των θυρίδων και η απαγόρευση χορήγησης βεβαιώσεων ή πιστοποιητικών ή παραλαβής δηλώσεων από τις Εφορίες ώστε να μην μπορούν να προβούν στην κατάρτιση οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Οι ποινές αυτές - που αφορούν και στους υπεύθυνους των παραπάνω δύο επιχειρήσεων - επιβλήθηκαν καθώς μετά από έλεγχο που έγινε από τις ΔΟΥ, διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν φόρους, τέλη και εισφορές από το Δημόσιο, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα όρια του άρθρου 44 ν. 2065/1992.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ