ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σεναριογράφοι και ΕΚΠΟΙΖΩ στο κάλεσμα της Διασωματειακής

Ανοιχτή επιστολή προς τους τηλεθεατές απευθύνει η Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος,για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Διασωματειακής Επιτροπής για τα ΜΜΕ και να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους αύριο Παρασκευή για μία ώρα, από τις 20.00 έως τις 21.00.Στο κάλεσμα της Διασωματειακής ανταποκρίνεται και η ΕΚΠΟΙΖΩ και καλεί και αυτή τα μέλη της και όλους τους τηλεθεατές να κλείσουν τους δέκτες για μία ώρα. Ολο και περισσότεροι φορείς, όπως φαίνεται, συμμετέχουν στην πρόσκληση αντίστασης, απέναντι στην υποτιμητική και προσβλητική πολλές φορές εικόνα.

Η Ενωση Σεναριογράφων στην ανοιχτή επιστολή προς τους τηλεθεατές, τονίζει: "Αν έχετε και σεις αγανακτήσει με το επίπεδο και το ύφος της τηλεόρασης που υπάρχει σήμερα, ενώστε τη φωνή σας με την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος και τα συναρμόδια σωματεία της Διασωματειακής Επιτροπής για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο και στείλτε το μήνυμα, σε κάθε υπεύθυνο: Κλείστε την τηλεόραση για μία ώρα, την Παρασκευή 3/3/95 από τις 8μμ - 9μμ.".

Καλεί τους τηλεθεατές να κλείσουν τις τηλεοράσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας, "ενάντια σε αυτούς που ασχημονούν εξ ονόματός μας". Κλείστε την, υπογραμμίζει γιατί είναι ο μόνος τρόπος να "διεκδικήσουμε μια τηλεόραση που να σέβεται τον πολίτη".

Η ΕΚΠΟΙΖΩ στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Διασωματειακής και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προστασία των δικαιωμάτων των τηλεθεατών, καλεί τους τηλεθεατές να κλείσουν τις τηλεοράσεις, ως ελάχιστη εκδήλωση διαμαρτυρίας, για την "ασυδοσία, τη βαρβαρότητα και τον πολιτισμικό φασισμό των τηλεοπτικών βαρόνων και των απαίδευτων "υπηρετών" τους".

Για την ΕΚΠΟΙΖΩ, η παραπάνω διαμαρτυρία δεν είναι η "απολύτως αποτελεσματική", αλλά είναι περισσότερο συμβολική και ενδεικτική της "θέλησης των τηλεθεατών να αντιδράσουν δυναμικότερα με πρωτοβουλίες, που θα ακολουθήσουν".

Απολύσεις στο ΣΤΑΡ

Δριμύ "κατηγορώ" της ΕΣΗΕΑ

Αρχισαν οι απολύσεις δημοσιογράφων στο ΣΤΑΡ, μετά την απόφαση του καναλιού να "ανασταλούν" τα δελτία ειδήσεων για ένα μήνα. Αναστάτωση επικρατεί στους εργαζόμενους του σταθμού, ενώ η ΕΣΗΕΑ, με χτεσινή δριμύτατη ανακοίνωση, καταγγέλλει την "παράνομη" και "πρωτοφανή", στα ραδιοτηλεοπτικά χρονικά, κατάργηση των ειδησεογραφικών δελτίων. Απευθύνεται προς τον υπουργό Τύπου και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τους ζητά να εφαρμόσουν "άμεσα το νόμο χορήγησης αδειών λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ". Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θέτει και θέμα μη λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, σε περίπτωση που αυτοί παραβιάζουν τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων πήραν άδεια. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το ΔΣ με "κατηγορηματικότητα τονίζει ότι δε θα δεχτεί να λειτουργεί κανείς ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, όταν καταργεί και παραβιάζει τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων έχει λάβει έστω και προσωρινή άδεια". Η Ενωση Συντακτών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της, για τις γενικότερες "μεθοδευμένες απολύσεις δημοσιογράφων" και άλλων εργαζομένων στο ΣΤΑΡ. Διαμαρτύρεται, όμως γενικότερα για την απαράδεκτη - όπως τη χαρακτηρίζει - κατάσταση που υπάρχει στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ο οποίος "καθημερινά μεταβάλλεται, επί ζημία της ενημέρωσης, της διαφάνειας, αλλά και των εργαζομένων".

Από προχτές το βράδυ, όπως είναι γνωστό, τεταμένη είναι η κατάσταση στο ΣΤΑΡ. Την "είδηση" για τη διακοπή των δελτίων ειδήσεων οι εργαζόμενοι την πληροφορήθηκαν κατά τη διάρκεια εκφώνησης του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Η αιτιολόγηση του σταθμού για τη διακοπή των δελτίων ειδήσεων ήταν ότι το ΣΤΑΡ προχωρά στην αναμόρφωση του προγράμματός του και πως αυτή η "νέα πορεία" περιλαμβάνει και τον τομέα ενημέρωσης. Χτες απολύθηκαν εννέα δημοσιογράφοι, ενώ σήμερα αναμένεται να απολυθούν και άλλοι έξι.

"Αντιστάρ", για την τηλεόραση

Με την ευκαιρία της πρόσκλησης της Διασωματειακής, να κλείσουν οι τηλεθεατές αύριο για μία ώρα τις τηλεοράσεις, η εκπομπή "Αντιστάρ",απόψε τα μεσάνυχτα στο ΣΤΑΡ, "συζητά" για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο, για όλα όσα "εκπέμπονται" με πολλά τηλεοπτικά προγράμματα, προκαλώντας αντιδράσεις και παραβαίνοντας τους κώδικες δεοντολογίας. Με τη Νατάσα Ράγιου θα μιλήσουν οι: Χρήστος Πασαλάρης, Νίκος Δήμου, Ρίκα Βαγιάνη και ο Πάνος Χατζηκουτσέλης.

Σαν μαγεμένο...

Τον Μπαγιαντέρα, "αναζητά", σήμερα η εκπομπή "Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα", που θα μεταδοθεί από την ΕΤ-2 σήμερα στις 20.00.Ονόματα που σημάδεψαν το ρεμπέτικο τραγούδι, όπως ο Κερομύτης, ο Γενίτσαρης, ο Περπινιάδης, ο Ρούκουνας και μαζί τους και ο Μπαγιαντέρας, θα παίξουν το "μαγεμένο" τραγούδι του Μπαγιαντέρα, "Σα μαγεμένο το μυαλό μου φτερουγίζει". Η ρεμπέτικη συντροφιά, κάποια μέρα του 1976, σ' ένα καφενείο στου Χαροκόπου, έχει συγκεντρωθεί και συζητά για το ρεμπέτικο του "τότε" και του "τώρα".

Πώς όμως ο Δημήτρης Γκόγκος έγινε Μπαγιαντέρας; Ο Δημήτρης Γκόγκος, το 1923, ναύτης ακόμα, τραγουδούσε, ένα τραγούδι της εποχής την "Μπαγιαντέρα". Ενας δημοσιογράφος, γράφει γι' αυτόν σε ένα περιοδικό και τον βαφτίζει Μπαγιαντέρα. Ο Δημήτρης Γκόγκος ήταν το 21ο παιδί μιας πειραιώτικης οικογένειας. Μετά τον πόλεμο του '40 επιστρέφει στο σπίτι του τυφλός.

Στην εκπομπή, ο Μπαγιαντέρας, τραγουδάει σε ζωντανή εκτέλεση, μια άλλη μεγάλη του επιτυχία, το "Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια".

Στο φινάλε της εκπομπής ο Μπαγιαντέρας, τραγουδάει ένα τραγούδι για τους φίλους του που χάθηκαν: τον Μάρκο, τον Στράτο, τον Χιώτη, τον Γούναρη και τον Τούντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ