ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ούριος άνεμος για τη "Χαμάς"

Aθλια, όμως, είναι η οικονομική κατάσταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη

ΓΑΖΑ.-

Σε διαδήλωση υπέρ της οργάνωσης "Χαμάς" εξελίχθηκε ο χτεσινός γιορτασμός της γιορτής Εϊντ αλ Φιτρ στην αυτόνομη Λωρίδα της Γάζας.

Ηταν η πρώτη φορά που η γιορτή αυτή, με την οποία λήγει ο ιερός μήνας Ραμαντάν, γιορτάστηκε υπό παλαιστινιακή αυτόνομη διοίκηση. Μετά την παραδοσιακή τελετή, που έγινε μέσα στα τζαμιά της πόλης της Γάζας, οι πιστοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, δοξολογώντας το θεό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της "Χαμάς".

Το πλήθος έδειχνε φανερά ενοχλημένο από την άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ δεν έλειψαν οι άμεσες βολές εναντίον του ίδιου του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Οι προχτεσινές εκκλήσεις του Αραφάτ για υπομονή δε φαίνεται ότι έπιασαν τόπο ανάμεσα στον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος βλέπει την, ήδη άσχημη, κοινωνικο - οικονομική κατάσταση να χειροτερεύει ακόμα περισσότερο, μετά την απόφαση του Ισραήλ να αποκλείσει τη Δυτική Οχθη ύστερα από τη βομβιστική επίθεση της 22ας Γενάρη στη Νετάνια.

Οπως θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο, η δυσαρέσκεια αυτή έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της οργάνωσης "Χαμάς", η οποία, ακόμα και χτες μέσω ενός από τους θρησκευτικούς της ηγέτες, του Σέικ Αχμέντ Μπαχάρ, ανανέωσε την υπόσχεσή της για συνέχιση του ιερού πολέμου ενάντια στο Ισραήλ. Ο Μπαχάρ, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να απελευθερώσει τους μαχητές της "Χαμάς", που βρίσκονται στη φυλακή λόγω των επιχειρήσεων "σκούπα" που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή αστυνομία κατά παραγγελία των ισραηλινών αρχών, μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας των φανατικών Παλαιστίνιων μαχητών της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ".

Και ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος των 2.000 ανθρώπων άκουγε τον Μπαχάρ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αποδεχόταν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι να παρευρεθεί με την ιδιότητα του παρατηρητή στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνική Ανάπτυξη. Η περίφημη αυτή Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα πάρουν μέρος περίπου 130 ηγέτες και περισσότεροι από 15.000 αντιπρόσωποι, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα στην Κοπεγχάγη και θα μελετήσει σχέδια και τρόπους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για τον περιορισμό της φτώχειας και τη βελτίωση της κοινωνικής σταθερότητας.

ΓΑΛΛΙΑ
"Δέντρα" ή καυσόξυλα;

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αρχισε, χτες το πρωί, σε δικαστήριο της γαλλικής περιοχής της Βρετάνης η δίκη του γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ανρί Εμανουελί.

Ο 49χρονος Εμανουελί κατηγορείται ότι συγκέντρωσε χρήματα για λογαριασμό του κόμματός του μέσω παρανόμων "οδών". Η δίκη Εμανουελί σημαίνει για πολλούς την απτή απόδειξη της διαφθοράς στον πολιτικό κόσμο, ένα θέμα που έχει πολυσυζητηθεί τους τελευταίους 6 μήνες στη Γαλλία. Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας αυτής είναι το χθεσινό δημοσίευμα της δεξιάς καθημερινής εφημερίδας "Λε Φιγκαρό", το οποίο αναφέρεται στη δίκη λέγοντας ότι "πρόκειται για τη δίκη μιας εποχής, του τέλους της δεκαετίας του 1980, που σηματοδοτεί επισήμως το πάντρεμα του χρήματος με την πολιτική".

Ακόμα πιο καυστική είναι η άποψη του πρώην αστυνομικού επιθεωρητή Αντουάν Γκοντινό, στον οποίο οφείλεται και η αποκάλυψη της υπόθεσης Εμανουελί, ο οποίος μέσα από βιβλίο που έγραψε για τη σχέση της πολιτικής και του χρήματος εκτιμά ότι η δίκη Εμανουελί είναι "το δέντρο που κρύβει το δάσος".

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προεδρική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία και χτες, ένα μόλις μήνα πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, δημοσκόπηση έδειχνε ότι οι 3 βασικοί διεκδικητές της προεδρικής καρέκλας, οι γκολικοί Ζακ Σιράκ, δήμαρχος του Παρισιού, και Εντουάρ Μπαλαντίρ, πρωθυπουργός, καθώς και ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν βρίσκονται στο ίδιο, περίπου, επίπεδο δημοτικότητας. Μάλιστα την πλεονεκτική θέση φαίνεται ότι κατάφερε να αποκτήσει για πρώτη φορά μετά από τόσον καιρό προεδρολογίας ο Ζακ Σιράκ.

Επειδή, όμως, η λίστα των υποψηφίων Προέδρων δεν έχει κλείσει ακόμα είναι πολύ πιθανό ανάμεσα στα υπάρχοντα ονόματα να δούμε και αυτό του πρώην Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Ετσι, τουλάχιστον, ισχυρίστηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο ραδιοσταθμό "Ευρώπη 1". Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, κανένας από τους ως τώρα εραστές των Ηλυσίων Πεδίων δεν έχει καταθέσει σοβαρές προτάσεις και πρόγραμμα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εκστρατεία με πολλά ερωτηματικά

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου παίζει ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα στο ζήτημα της περίεργης διαμάχης που έχει εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην υφυπουργό Πολιτισμού και Επιστημών Γουίνι Μαντέλα και τις αστυνομικές αρχές της χώρας, με αφορμή τις αναπόδεικτες κατηγορίες που βαρύνουν την πρώτη, σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες και σκάνδαλα.

Ο Πρόεδρος Μαντέλα αρνήθηκε να πάρει θέση ή ακόμη και να σχολιάσει την είδηση της προχτεσινής αιφνιδιαστικής εφόδου της Αστυνομίας στο σπίτι της υφυπουργού Πολιτισμού, κατά την απουσία της τελευταίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, δηλώνοντας ότι "δε θα ήταν κατάλληλο να αναμειχθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, που είναι ζήτημα ανάμεσα στην Αστυνομία και την υφυπουργό".

Αντίθετα, ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος της Ν. Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου επέκρινε την έφοδο της Αστυνομίας στο σπίτι της Γουίνι Μαντέλα, επισημαίνοντας ότι "πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια, που, επιπλέον, δεν έχει νόημα, εκτός και εάν κάποιος προσπαθεί να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά πολιτικά οφέλη, δυσφημώντας την όσο το δυνατόν περισσότερο".

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της Αστυνομίας ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ ότι η υφυπουργός Πολιτισμού φέρεται να υπεξαίρεσε 21.000 δολάρια μέσω του Συντονισμένου Προγράμματος Κατά της Φτώχειας, του οποίου ηγείται. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Γουίνι Μαντέλα φέρεται αναμεμειγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς και απάτης, αναφορικά με ένα στεγαστικό πρόγραμμα στη βιομηχανική περιοχή της Νότιας Αφρικής. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις διενεργούν έρευνες, προκειμένου να συλλεχτούν ενδεχόμενα στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις κατηγορίες για τη συμμετοχή της Γουίνι Μαντέλα, ώστε να πάει η υπόθεση στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Αρνήθηκε, τέλος, κατηγορηματικά πως η επιχείρηση της Αστυνομίας είναι "κυνήγι μαγισσών", σημειώνοντας ότι οι αστυνομικοί που έκαναν προχτές έφοδο στο σπίτι της Γουίνι Μαντέλα στο Σοβέτο είχαν εφοδιαστεί με εντάλματα και στηρίζονταν "σε πληροφορίες από κάποια πηγή και μερικά έγγραφα"...

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η υφυπουργός Γουίνι Μαντέλα, κατά τη χτεσινή της επιστροφή από το εξωτερικό, έγινε δεκτή από πολυάριθμο πλήθος οπαδών της.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρές ενδομουσουλμανικές αναμετρήσεις

ΚΑΡΑΤΣΙ.-

Οι συγκρούσεις και οι σφαγές συνεχίζονται στο Πακιστάν ανάμεσα στους Σουνίτες μουσουλμάνους και τους ομοθρήσκους τους, Σιίτες, ενώ η κυβέρνηση της Μπεναζίρ Μπούτο δεν έχει, μέχρι στιγμής, καταφέρει να ελέγξει την έκρυθμη κατάσταση.

Ετσι, χτες τα ξημερώματα, 7 Σουνίτες μουσουλμάνοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους μετά από επιδρομή 3 αγνώστων ενόπλων. Οι 3 οπλοφόροι εισέβαλαν αναπάντεχα σε σπίτι, όπου κατοικούσαν 2 οικογένειες, συγκέντρωσαν στο ένα δωμάτιο τους 7 άνδρες τους σπιτιού, τους οποίους εκτέλεσαν μετά από 3 ώρες, ενώ συγχρόνως τραυμάτισαν 1 νεαρό κορίτσι και ένα μικρό αγόρι και χτύπησαν βίαια τις γυναίκες των 2 οικογενειών. Τελικά, οι 3 δολοφόνοι κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη παίρνοντας μαζί τους και αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Στην ανακοίνωσή της, η παραστρατιωτική αστυνομία τονίζει ότι δεν είναι μια απλή ληστεία, αλλά πρόκειται για ενέργεια αντιποίνων για τις αιματηρές επιθέσεις που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε 2 τεμένη, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 22 Σιίτες μουσουλμάνοι.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, μόνο μέσα στο Φεβρουάριο, από τέτοιου είδους, ή τουλάχιστον τέτοιας επιφανειακής υφής, συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 160 άνθρωποι.

Με ύφος ελαφρώς ζεματισμένο αναχωρεί από την Βουλή των Κοινοτήτων ο

Με ύφος ελαφρώς ζεματισμένο αναχωρεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ύστερα από μια "μόλις απόρριψη" (με φήφους 319-314) πρότασης μομφής για την πολιτική του απέναντι στην ΕΕ

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΜΠΑΡΙΝΓΚΣ"
Συνελήφθη ο Νικ Λίσον

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Ο Νικ Λίσον, ο 28χρονος χρηματιστής που τίναξε την αρχαιότερη αγγλική τράπεζα επενδύσεων στον αέρα, συνελήφθη χτες στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Η ανάκρισή του, που αρχίζει σήμερα, θεωρείται πιθανό ότι θα δώσει την απάντηση στα "πώς" και τα "γιατί" της πρωτοφανούς κατάρρευσης της τράπεζας "Μπάρινγκς".

Ο Λίσον, που, μετά την "εξαφάνισή" του από τη Σιγκαπούρη, είχε καταφύγει στην ανατολική Μαλαισία μαζί με τη γυναίκα του, πήρε χτες ένα αεροπλάνο και πήγε στη Φραγκφούρτη. Οι λόγοι της επιστροφής του στην Ευρώπη, μολονότι γνώριζε πολύ καλά ότι μόλις έφτανε σ' αυτήν θα τον συνελάμβαναν, παραμένουν άγνωστοι. Πάντως, η Ιντερπόλ είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Λίσον κρατείται στη Γερμανία, το υπουργείο Εμπορίου της Σιγκαπούρης ζήτησε από τις γερμανικές αρχές την έκδοσή του. Η μόνη κατηγορία που διατυπώθηκε, πάντως, εναντίον του είναι ότι πλαστογράφησε διαβατήριο με στόχο τη διάπραξη απάτης. Οι κατηγορίες εναντίον του Λίσον, που αφορούν περιουσιακά στοιχεία της "Μπάρινγκς", δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη επίσημα. Ο ίδιος ο Βρετανός χρηματιστής ζήτησε να μεταφερθεί στο Λονδίνο, αλλά αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο, αφού, ούτε η Σκότλαντ Γιαρντ, ούτε η Αστυνομία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ