ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
"Κλείστε την τηλεόραση"

"Κλείστε την τηλεόραση για μια ώρα, σήμερα από τις 8μμ. έως τις 9μμ. Πάρτε μέρος και εσείς στη γενική διαμαρτυρία. Για μια τηλεόραση που να σέβεται τον πολίτη". Με το μήνυμα αυτό η Διασωματειακή Επιτροπή για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο καλεί τους πολίτες όλης της χώρας, να κλείσουν απόψε για μία ώρα τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτούς, που "ασχημονούν εξ ονόματός τους".

Η πρωτοβουλία της Διασωματειακής ν' αντιδράσει και να διαμαρτυρηθεί, για τα προγράμματα που προβάλλονται, δημιουργώντας μια εικόνα ασυμβίβαστη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βρήκε ανταπόκριση και πολλοί φορείς καλούν τα μέλη τους και τους τηλεθεατές να συμμετάσχουν στην αποψινή "ώρα" διαμαρτυρίας.

Οι 19 φορείς, που συμμετέχουν στη Διασωματειακή, καταγράφοντας το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έχουν επισημάνει ότι μετά την εισβολή της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, τα πράγματα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο κάθε άλλο παρά έχουν καλυτερεύσει. Μία από τις αιτίες για τη σημερινή τηλεοπτική εικόνα, είναι ο ανταγωνισμός, ο οποίος επιβάλλει στους ιδιωτικούς σταθμούς να διαμορφώνουν τα προγράμματά τους με μόνο κριτήριο τους υψηλούς δείκτες θεαματικότητας. Παραμορφωτική εικόνα, όμως, δίνουν και τα δελτία ειδήσεων, που δίνουν μια ψεύτικη και πλαστή εικόνα της κοινωνίας. Στο ψυχαγωγικό μέρος η εικόνα αυτή συμπληρώνεται με αντίστοιχες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, για να ολοκληρωθεί με σούπερ σόου και τηλεπαιχνίδια, στα οποία εμφανίζεται το "θύμα - τηλεθεατής, να κερδίζει δώρο - αμοιβή του για τη συνεργασία".

Να υπενθυμίσουμε ότι οι 19 φορείς, που οι εκπρόσωποί τους παίρνουν μέρος στη Διασωματειακή, είναι φορείς που έχουν άμεση σχέση, με τα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα. Οι 19 φορείς είναι: ΠΟΘΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, ΕΣΗΕΑ, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης, ΣΕΗ, Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης, Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων, Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ενωση Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού, Σωματείο Σκηνοθετών ΕΡΤ, Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, Ενωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδος, Σωματείο Διευθυντών Παραγωγής ΕΡΤ και Ομοσπονδία Τύπου Ελλάδος.

Περί "ανεξαρτησίας" και συρρίκνωσης

Στάση εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ

Ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ προχωρά σήμερα σε κινητοποιήσεις με στάση εργασίας που θα γίνει από τις 14.00 έως τις 16.00, ικανοποιημένος φάνηκε από την πορεία της ΕΡΤ ο πρόεδρός της Ευγένιος Γιαννακόπουλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ικανοποιημένος και για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, αφού ίσως και ο ίδιος να συνέβαλε στα σχέδια συγχώνευσης της Ραδιοφωνίας. Υπερασπίστηκε με σθένος τον πολιτικό και διοικητικό του προϊστάμενο Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις δηλώσεις περί "ειλημμένων αποφάσεων". Το τραγελαφικό, όμως, της "ειλημμένης" απόφασης είναι ότι κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, ζητήθηκε από τον γενικό διευθυντή της ΕΡΑ Ακη Κοσώνα να συντάξει εισήγηση με τις προτάσεις του για την "αναδιάρθρωση" της κρατικής ραδιοφωνίας.

Ο Ε. Γιαννακόπουλος "εξήγησε" στους δημοσιογράφους και το τι σημαίνει ανεξαρτησία της ΕΡΤ και αποκοπή του ομφάλιου λώρου. Μάθαμε, λοιπόν, πως η "αποκοπή" αφορά μόνο τα δελτία ειδήσεων και τον τομέα ενημέρωσης. Ουδείς φυσικά αμφισβητεί τους νόμους και κατά συνέπεια είναι γνωστό ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για την ΕΡΤ. Ομως πάει πολύ το να εξαγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός το "συρρικνωμένο" μέλλον της κρατικής ραδιοφωνίας, ερήμην των αρμοδίων φορέων.

Αντιφατικός όμως στο θέμα της "ανεξαρτησίας" της ΕΡΤ ήταν ο κ. Γιαννακόπουλος, αφού τη μία στιγμή υποστήριζε πως την "πολιτική στο χώρο της ΕΡΤ τη χαράζει ο αρμόδιος υπουργός" και την άλλη στιγμή πως την "πολιτική της εταιρίας τη χαράζει το ΔΣ και ο πρόεδρός του".

Σε σχέση με τα εργασιακά μέτρα και την εθελουσία έξοδο, ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι όταν θα αρχίσει, θα φύγουν μέσα σε τρία χρόνια 800 εργαζόμενοι. Θεωρεί πως το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για την εξυγίανση της ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, από την άλλη πλευρά, με τη σημερινή της κινητοποίηση, διαμαρτύρεται γιατί τα μέτρα εξυγίανσης δεν προχωράνε και πολλά από τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Μεταξύ αυτών, το ασφαλιστικό και η εξόφληση των αναδρομικών. Ζητά από την κυβέρνηση να αποδεχτεί τα μέτρα εξυγίανσης και να δεσμευτεί για τη νομοθετική τους ρύθμιση.

Στο θέμα της ΕΡΑ επανήλθε και χτες ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνοντας και αυτός "ικανοποιημένος", διότι το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, με αφορμή τη ραδιοφωνία "είναι αντικείμενο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος". Ο Ε. Βενιζέλος επανήλθε επίσης στο θέμα της διάχυσης των δυνάμεων της ΕΡΤ και θέλοντας, προφανώς, να πείσει για την αναγκαιότητα της "συρρίκνωσης", μίλησε για τους μεγάλους ιδιωτικούς σταθμούς, που έχουν "ένα πρόγραμμα, μια συχνότητα εντοπισμένη στο μυαλό και στη συνείδηση του ακροατή", καταλήγοντας πως και στην ΕΡΑ πρέπει να υπάρξει "μια συγκέντρωση δυνάμεων και μια αξιοποίηση όλου του δυναμικού, για να παραχθεί ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας και ευπρεπούς ακροαματικότητας".

Κ. Α.

Μη "συμμετοχή" ζήτησε η ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μη μετέχουν στις χτεσινές ειδησεογραφικές εκπομπές του ΣΤΑΡ οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που δουλεύουν στο σταθμό. Την απόφαση αυτή πήρε η ΕΣΗΕΑ, μετά τις απολύσεις των δημοσιογράφων, απολύσεις που θα συνεχιστούν. Κάλεσε τους δημοσιογράφους να τηρήσουν "απαρεγκλίτως την απόφαση, σε ώρες μάλιστα που διακυβεύονται τα συμφέροντα των δημοσιογράφων του σταθμού". Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και στη χτεσινή του ανακοίνωση καταγγέλλει την "πρακτική" του σταθμού να αναστείλει τα δελτία ειδήσεων και να προχωρήσει σε απολύσεις. Ζητά και πάλι οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας να λάβουν όλα τα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου, με τον οποίο παραχωρούνται οι τηλεοπτικές άδειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ