ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 1995
Σελ. /29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα περιοδεία Κρίστοφερ

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ.-

Μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή αρχίζει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χτες το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρώτος σταθμός του Ουόρεν Κρίστοφερ θα είναι το Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμρ Μούσα. Στην ολιγόωρη στάση του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να βρει μέσα από τη συζήτηση με τους Αιγυπτίους αξιωματούχους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που αναστέλλουν την ομαλή πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή και των επισκέψεών του σε όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ο Κρίστοφερ θα πρέπει να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει στο Ισραήλ και στην Ιορδανία η επικείμενη προσπάθεια της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας του Κογκρέσου των ΗΠΑ να περικόψει τη χρηματική βοήθεια προς την Ιορδανία. Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν ξεκάθαρα μέσα από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Χαάρετζ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισραηλινές ανώτατες πηγές, των οποίων τηρήθηκε η ανωνυμία, εκφράζουν το φόβο ότι, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ, τελικά, μειώσουν το ποσό της χρηματικής βοήθειας προς την Ιορδανία, τότε οι ισραηλινο - συριακές συνομιλίες θα γίνουν ακόμα πιο δύσβατες. Και αυτό γιατί η Συρία θα γίνει πιο αρνητική, βλέποντας ότι δεν υπάρχει διεθνής στήριξη στην προσπάθεια, η οποία γίνεται.

Μέσα στο ίδιο κλίμα, κινούνται και οι χτεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο Πέρες είπε ότι, όπως ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει χωρίς πυρομαχικά, έτσι και η ειρήνη δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική βοήθεια.

ΜΕΞΙΚΟ
Με απεργία πείνας απειλεί ο τέως Πρόεδρος

ΜΕΞΙΚΟ.-

Σε απεργία πείνας είναι έτοιμος να κατέβει ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού Κάρλος Σαλίνας ντε Κορτάρι αν δεν απαλλαγεί από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν ότι φρόντισε να συγκαλύψει τις έρευνες για τη δολοφονία του προεδρικού υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος "Επαναστατικού Θεσμικού κόμματος", Λούις Ντονάλντο Κολόσιο, στις 23 Μάρτη 1994. Ο Σαλίνας ντε Κορτάρι προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να "θυσιάσει τη ζωή του" προκειμένου να απαλλαγεί και από το στίγμα, που του προσάπτουν πολλές εφημερίδες, ότι είναι υπεύθυνος για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Στο μεταξύ, ο νυν Πρόεδρος της χώρας Ερνέστο Σεντίγιο πρότεινε στο Κογκρέσο του Μεξικού, χτες το πρωί, να ανασταλούν τα εντάλματα σύλληψης των αρχηγών των "Ζαπατίστας" για 30 μέρες προκειμένου να καθίσουν άοπλοι στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το σκεπτικό της πρότασης του Σεντίγιο, η οποία για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο, είναι να αναγκάσει τους ηγέτες των ανταρτών να παραδώσουν τα όπλα τους και να διαπραγματευτούν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης υπό όρους αρκετά σκληρότερους σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν στο αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό αυτό σχέδιο είχε τεθεί επί τάπητος τον Μάρτη του 1994, οπότε και οι ηγέτες των "Ζαπατίστας" είχαν καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με καλυμμένα τα πρόσωπα και ένοπλοι. Μέσα στην πρότασή του αυτή, για την οποία διαμεσολάβησε ο καθολικός επίσκοπος Σαμουέλ Ριτζ, προβλέπει ότι, αν μέσα σε αυτό το διάστημα των 30 μερών δεν επιτευχθεί πολιτική λύση, τότε θα επανατεθούν σε ισχύ τα εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες των ανταρτών.

Σύμφωνα με πολλούς, η νέα αυτή πρόταση του Μεξικανού Προέδρου αναμένεται να εγκριθεί με σχετική ευκολία από το Κογκρέσο της χώρας, αλλά οι "Ζαπατίστας" δε μοιάζουν διατεθειμένοι να την αποδεχθούν.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Τέλος της επιχείρησης

Aποχώρησαν χτες από τη σομαλική πρωτεύουσα οι τελευταίοι Αμερικανοί πεζοναύτες

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-

Εν μέσω ριπών πολυβόλων και εκρήξεων φωτοβολίδων αποχώρησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες, από τη σομαλική πρωτεύουσα οι τελευταίοι Αμερικανοί πεζοναύτες.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες, αφού επέβλεψαν την ολοκλήρωση της αποχώρησης των κυανοκράνων από το έδαφος της Σομαλίας, με αμφίβια σκάφηεπιβιβάστηκαν σε σκάφη της πολυεθνικής ομάδας που συμμετείχε στην επιχείρηση στη Σομαλία.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, η οποία και επίσημα γνωστοποιούσε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Αμερικανών πεζοναυτών από τη χώρα. Ο Μπούτρος Γκάλι, αφού διευκρίνισε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με ασφάλεια και επιτυχία, τόνισε ότι οι, από εδώ και στο εξής, πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τη συνεργασία των διαφόρων σομαλικών ομάδων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα Ηνωμένα Εθνη. Μέσα από το ίδιο κείμενο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευχαριστεί τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Μαλαισίας και των ΗΠΑ, οι οποίες, με την αποστολή στρατιωτών, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της ειρηνευτικής αποστολής που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας στη Σομαλία τα Ηνωμένα Εθνη. Κλείνοντας την ανακοίνωση αυτή, ο Μπούτρος Γκάλι τονίζει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη Σομαλία στην τύχη της, αλλά, αντίθετα, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσει η ειρήνη.

Με τη χθεσινή αποχώρηση, τελείωσε η ειρηνευτική πρωτοβουλία του ΟΗΕ που είχε ξεκινήσει το Δεκέμβρη του 1992. Ο χαρακτηρισμός "αίσιο" τέλος δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμος στην προκειμένη περίπτωση, αφού η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, αν και, αρχικά, ανακούφισε κάπως τους αμάχους με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν κατάφερε να ελέγξει και να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ των ίδιων των Σομαλών. Υπάρχουν, δε, αρκετοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κυανόκρανοι πολλάκις επιδείνωσαν την κατάσταση.

Ανάμεσα στους μεγαλύτερους πολέμιους αυτής της δυτικής επέμβασης στη Σομαλία περιλαμβάνεται και ο αρχηγός των Σομαλών ανταρτών Μοχάμεντ Φάραχ Αϊντίντ, ο οποίος, μάλιστα, είχε επικηρυχτεί από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ για 25.000 δολάρια, που είχε ξεκάθαρα μιλήσει για σαμποτάζ της προσπάθειας ειρήνευσης ανάμεσα στους Σομαλούς. Ο Αϊντίντ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο σπίτι μετά την αποχώρηση των Αμερικανών πεζοναυτών, υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ δολοφόνησαν 13.000 Σομαλούς και τραυμάτισαν άλλες 45.000 κατά τη διάρκεια της σχεδόν δίχρονης παραμονής τους στη χώρα. Ανάλογα συνολικά στοιχεία δεν έχουν παρουσιαστεί από τα Ηνωμένα Εθνη και η μόνη σχετική πληροφόρηση που υπάρχει είναι εκ μέρους του πρώην διοικητή των ειρηνευτικών δυνάμεων εκεί απεσταλμένου Ρόμπερτ Οκλεϊ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι, στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον Ιούνη και τον Οκτώβρη του 1993, περίπου 6.000 - 10.000 Σομαλοί είχαν χάσει τη ζωή τους.

Σομαλία: Τα τελευταία βήματα προς την έξοδο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ