ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 1995
Σελ. /29
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ακαρπες οι επαφές

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Τίποτα δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της "Ομάδας Επαφής" και του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πάντως, οι αξιωματούχοι της "Ομάδας Επαφής" αναμένεται να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τις επαφές τους και στις άλλες πρωτεύουσες των πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών, με την ελπίδα ότι, αν υπάρξει κάποια διπλωματική πρόοδος, μπορεί και να αποτραπεί η διαφαινόμενη κατάρρευση της εκεχειρίας στη Βοσνία.

Οι διευθυντές των γραφείων πολιτικών υποθέσεων των υπουργείων Εξωτερικών Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας συνεδρίαζαν επί πέντε ώρες το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, αναζητώντας τρόπους και μέσα για την προώθηση των τελευταίων ειρηνευτικών τους προτάσεων. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε κάθε ανακοίνωση για τις συνομιλίες τους. Διπλωματικές πηγές, όμως, ανέφεραν πως στο κέντρο των συνομιλιών ήταν "ένα μικρό άνοιγμα" που έχει πραγματοποιήσει το Βελιγράδι στην πρόταση της συνάντησης μεταξύ των προέδρων Σερβίας, Κροατίας και Βοσνίας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι φέρεται να πιέζει προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις για την παραμονή των κυανοκράνων στην Κράινα της Κροατίας. Οι περισσότερο ικανοί να πείσουν τον Πρόεδρο Τούτζμαν για αυτό, θεωρούνται, βέβαια, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ανέφεραν μάλιστα, ότι ο Γκάλι ζήτησε την περασμένη βδομάδα από το ΝΑΤΟ να ετοιμάσει τρία σχέδια επείγουσας επέμβασης, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση αποχώρησης των δυνάμεων του ΟΗΕ από τη Βοσνία.

Οι αξιωματούχοι, τόσο της Ομάδας Επαφής, όσο και του ΟΗΕ επιδιώκουν τη διατήρηση των κυανοκράνων στην Κράινα και την επίτευξη κάποιας προόδου στο διπλωματικό πεδίο, με την ελπίδα να προλάβουν την αναζωπύρωση του πολέμου στη Βοσνία και ενδεχομένως στην Κροατία.

Η εκεχειρία της Βοσνίας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Γενάρη και λήγει κανονικά στα τέλη Μάρτη, μολονότι, στην περιοχή του Μπίχατς δεν έγινε ούτε μια στιγμή σεβαστή, στην υπόλοιπη Βοσνία γενικά τηρούνταν. Αυτό, όμως, ως την περασμένη βδομάδα, γιατί από τότε, άρχισε να παραβιάζεται συστηματικά από όλες τις πλευρές. Στο Σεράγεβο, οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αρχίσει και πάλι τη δράση τους, κτυπώντας αεροπλάνα και σκοτώνοντας ανθρώπους, ενώ χτες βομβαρδίστηκε και η πόλη Τράβνικ.

ΒΕΛΓΙΟ
"Καμπανάκι" παραίτησης για τον Κλάες;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Το βελγικό σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο φέρεται αναμεμειγμένο το όνομα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Βίλι Κλάες, έχει πάρει νέες διαστάσεις, μιας και το Σοσιαλιστικό του Κόμμα φαίνεται να έχει δωροδοκηθεί όχι μόνο από μια ιταλική εταιρία επισκευής αεροπλάνων το 1989, αλλά και από τη γαλλική κρατική αεροναυπηγική SA.

Τα βελγικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν χτες πως ο Ετιέν Μανζ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Κλάες, υποστήριξε στους ανακριτές πως η αεροναυπηγική SA πλήρωσε 10 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα το 1989.

Ο Μανζ, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, δήλωσε πως ο ίδιος υπέγραψε απόδειξη μετά από παράκληση του Λικ Βάλιν, αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά είπε στους ανακριτές πως ποτέ δεν είδε αυτός τα χρήματα. Ο σκοπός της απόδειξης ήταν να πειστούν οι βελγικές αρχές πως τα λεφτά δε θα διατίθενται για εγκληματικούς σκοπούς.

Παράλληλα, ο Βίλι Κλάες δήλωσε από την Οτάβα, ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τα μέσα ενημέρωσης του Βελγίου να εγκαταλείψει τη θέση του αρχηγού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το όνομα του Κλάες έχει εμπλακεί στην υπόθεση των "δώρων" που έδωσε το 1989 η ιταλική εταιρία "Αγκούστα" στους Φλαμανδούς Σοσιαλιστές, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι ο Κλάες εισέπραξε προμήθεια από την ιταλική εταιρία.

Την ίδια στιγμή περίπου, η κυβέρνηση του καγκελαρίου, Χέλμουτ Κολ, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο χτες, την πληροφορία ότι ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, προαλείφεται για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, εάν ο Βίλι Κλάες αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει ότι υποστηρίζουν τον Κλάες. Ομως, ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων και μερικών μελών του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του συνασπισμού Κολ, έχει ζητήσει την παραίτηση του Κλάες.

Η νοτιοαφρικανή υφυπουργός Πολιτισμού, Τεχνών, Επιστημών και

Η Νοτιοαφρικανή υφυπουργός Πολιτισμού, Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας Γουίνι Μαντέλα, ενώ επισκέπτεται καταυλισμό του Γιοχάνεσμπουργκ. Η υφυπουργός, που υφίσταται πιέσεις για να παραιτηθεί, επισκέφθηκε την οικογένεια οπαδού της, που δολοφονήθηκε λίγα λεπτά μετά την εμφάνισή του στην τηλεόραση, επευφημώντας την.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΑ
Ολοι στηρίζουν το δολάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών παρενέβησαν χτες στην αγορά, για να στηρίξουν τοδολάριο, που φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Παρ' όλα αυτά, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την πτώση του νομίσματος των ΗΠΑ στη χαμηλότερη ισοτιμία της ιστορίας του έναντι του γεν (1/94,35).

Πρώτη πρώτη, η "FED" (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) και, κατόπιν, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας της Πορτογαλίας, αλλά και της Ελλάδας, με εκτεταμένες παρεμβάσεις τους, προσπάθησαν να στηρίξουν το δολάριο, εκτιμώντας ότι μια νέα πτώση του έναντι του μάρκου θα προκαλούσε εκτεταμένη αναταραχή στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλιμάκωση...

ΒΟΝΝΗ. -

Μια μέρα μετά την απαγόρευση του Γραφείου Πληροφοριών του Κουρδιστάν και το κλείσιμο πέντε κουρδικών λεσχών στη Βαυαρία, δύο τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων έπεσαν "θύματα" βομβιστικών επιθέσεων.

Τα δυο πρακτορεία βρίσκονταν στο Γκέπινγεν και στην Κολονία. Τουλάχιστον 20 τουρκικά ταξιδιωτικά πρακτορεία είχαν πέσει θύματα βομβιστικών επιθέσεων τον τελευταίο μήνα, με υλικές μόνον ζημιές.

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ιρακινή επίθεση;

ΕΡΜΠΙΛ. -

Επεκτείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και των ιρακινών στρατευμάτων, που έχουν μετακινηθεί στα σύνορα των δύο περιοχών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις της Βαγδάτης έχουν αναπτυχθεί πλέον σε δύο μέτωπα και ο κίνδυνος για μαζική ιρακινή επίθεση ενάντια στους Κούρδους ενισχύεται.

Οπως ανακοίνωσε η "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν", μια από τις δύο κύριες οργανώσεις των Κούρδων του Ιράκ, ιρακινά στρατεύματα προωθήθηκαν χτες στην περιοχή του Τσεμ Τσαμάλ, ανατολικά της πόλης Κιρκούκ, και επιτέθηκαν με πολυβόλα και πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος εναντίον θέσεων της "Ενωσης".

Ιρακινές μονάδες πεζικού, υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα, έχουν καταλάβει, εξάλλου, από προχτές θέσεις που απέχουν μόλις 1 χλμ. από την πόλη Κίφρι, 60 χλμ. ανατολικά του Τσεμ Τσαμάλ. Μέχρι χτες, πάντως, οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν επιβεβαιωθεί, ούτε είχε γίνει καμία αναφορά για τυχόν θύματα στις συγκρούσεις.

Το ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί αυτόνομη περιοχή, από την επαύριο του πολέμου του Κόλπου. Αλλά το ξέσπασμα ενός εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στις δύο κυριότερες οργανώσεις - κόμματα, που μοιράζονται σε αυτό την εξουσία και η κατάσταση αποσταθεροποίησης, ίσως ανοίξουν το δρόμο για την εκ νέου υποταγή του στην κυβέρνηση της Βαγδάτης.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Πρώτη νίκη του Προέδρου

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα φαίνεται νικητής στη διαμάχη του με τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος, τελικά, αποδέχτηκε τους υποψηφίους του Βαλέσα για τις τρεις θέσεις - κλειδιά στη νέα κυβέρνηση.

Υποχωρώντας στις απαιτήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο νέος πρωθυπουργός Γιούζεφ Ολέκσι δήλωσε χτες ότι συμφώνησε να δεχτεί την υποψηφιότητα του Βόιτσεκ Οκόνσκι για το υπουργείο Αμυνας.

Ωστόσο, οι υπουργοί που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθούν από το πολωνικό κοινοβούλιο.

"Η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να σχηματίσουμε μια νέα κυβέρνηση γρήγορα, ώστε η κυβέρνηση αυτή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της", τόνισε ο εκπρόσωπος της "Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς" Ζμπίγκνιεφ Σιεμιακόφσκι.

Παράλληλα, ο Βαλέσα άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει τις φιλοδοξίες του για άλλη μια προεδρική πενταετία, αν το κοινοβούλιο συμφωνήσει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τη σκέψη αυτή έκανε ο Βαλέσα στην τηλεοπτική εκπομπή του CNN, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει πως είναι απλά ένα παιχνίδι που παίζει ο Πρόεδρος.

ITAΛIA
Πίεση για εκλογές

ΡΩΜΗ. -

Τα κόμματα της πρώην κυβερνητικής συμμαχίας της Ιταλίας ανακοίνωσαν χτες, ότι μαζί θα καταψηφίσουν το συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό, τόσο στην Κάτω Βουλή, όσο και στη Γερουσία. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι ύψους 20 τρισεκατομμυρίων λιρετών.

Στην ανακοίνωσή τους δηλώνεται η αντίθεσή τους στο μίνι προϋπολογισμό, γιατί βασίζεται πολύ έντονα στους υψηλότερους τόκους. Υστερα από την ανακοίνωση αυτή, η πολιτική κατάσταση στη χώρα βρέθηκε πάλι να είναι αποσταθεροποιημένη, ενώ η λιρέτα συνέχισε την κάθοδό της σε σχέση με το γερμανικό μάρκο.

Η χτεσινή κοινή δήλωση των ηγετών της πρώην κυβερνητικής συμμαχίας αιφνιδίασε, αφού είχε, την προηγούμενη μόλις μέρα, δηλωθεί το αντίθετο. Από πολιτικούς αναλυτές ερμηνεύεται σαν μια "εκβιαστική" προσπάθεια να διενεργηθούν γενικές εκλογές στην Ιταλία το ταχύτερο δυνατό. Ο πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι σε ομιλία του στη Γερουσία είχε δηλώσει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 15 Μάη.

Για το συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό, θα ψηφίσει η Γερουσία την ερχόμενη Τρίτη, όπου φαίνεται σχεδόν σίγουρη η υπερψήφισή του και χωρίς τις ψήφους της πρώην κυβερνητικής συμμαχίας. Ωστόσο, στην Κάτω Βουλή, ο πρώην κυβερνητικός συνασπισμός έχει τη σχετική πλειοψηφία και τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Κι' άλλη δολοφονία στη Γεωργία

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Ο υποδιοικητής της Αστυνομίας της Τιφλίδας συνταγματάρχης Κορνέλι Χαλάτζε, 46 ετών, δολοφονήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα από τον αστυνομικό Γκέλα Γκοτζιτσασβίλι. Ο Γκοτζιτσασβίλι πυροβόλησε τρεις φορές με το υπηρεσιακό του περίστροφο τον Χαλάτζε, μέσα στο γραφείο του, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο δράστης παραδόθηκε στη συνέχεια στις Αρχές, δηλώνοντας ότι σκότωσε τον υποδιοικητή για προσωπικούς λόγους. Σημειώνουμε ότι από τότε που η Γεωργία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, τα βίαια εγκλήματα αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο σ' αυτή τη χώρα.

ΚΡΙΜΑΙΑ
Παραίτηση του προέδρου

ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ.-

Ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου της Κριμαίας Σεργκέι Τσέχοφ παραιτήθηκε την Πέμπτη, ενώ εντείνεται η διαμάχη σ' αυτή την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας. Ο Τσέχοφ υπέβαλε την παραίτησή του στη διάρκεια συνόδου του Κοινοβουλίου μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε ότι απέτυχε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Την παραίτηση ενέκριναν 62 από τους 72 βουλευτές του Κοινοβουλίου.

ΡΩΣΙΑ
Δολοφονιών συνέχεια...

ΜΟΣΧΑ. -

Νέα άγρια δολοφονία έγινε χτες το πρωί στην άλλη άκρη της Ρωσίας με θύμα εργαζόμενο στα ΜΜΕ. Ο τεχνικός ραδιοφωνικού σταθμού στην Απω Ανατολή Ιγκορ Κεβέριν δολοφονήθηκε από αγνώστους μέσα στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Βλαδιβοστόκ, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη τριών υπόπτων. Η κοινή γνώμη της Ρωσίας είναι ήδη συγκλονισμένη από τη δολοφονία την Τετάρτη βράδυ, από τα διαπλεκόμενα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που έχουν διασυνδέσεις με τη ρωσική Μαφία, του διευθυντή της Ρωσικής Κοινωνικής Τηλεόρασης του τηλεοπτικού σταθμού "Οστάνκινο" Βλαντισλάβ Λίστιεφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ