ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάρτη 1995
Σελ. /49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η ιστορία μιας συνεχούς λεηλασίας

Εν μέσω αλληλοκαταγγελιών, δικαστικών παρεμβάσεων και "εξυγιαντικών" σχεδίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να διαμοιράσει τα ιμάτια της πολύπαθης τράπεζας. Και οι ενδιαφερόμενοι "επενδυτές" ουκ ολίγοι

Η αμαρτωλή Τράπεζα Κρήτης βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα πάλι στην επικαιρότητα. Αφορμή για την εκ νέου αναμόχλευση των παθών, υπήρξε η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να απομακρύνει οριστικά και αμετάκλητα στις 27 Φλεβάρη 1995 τον Επίτροπο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Κ. Καλυβιανάκη και να διορίσει στη θέση του τον Κ. Γεωργακόπουλο πρώην υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 1988 - 1989. Η αντίδραση του Κ. Καλυβιανάκη, υπήρξε τότε αστραπιαία. Την ίδια ημέρα καλεί σε συνέντευξη Τύπου τα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα καταθέτει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, δύο μηνυτήριες αναφορές,η πρώτη κατά παντός υπαιτίου και η δεύτερη κατά συγκεκριμένων στελεχών της Τράπεζας Κρήτης.

Με τις δύο μηνυτήριες αναφορές ο πρώην επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης, καταγγέλλει ότι στην περίοδο Νοέμβρη 1988 - 31/12/93 - με ευθύνη συγκεκριμένων στελεχών και της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδας - χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Κρήτης επισφαλή δάνεια ύψους 43 δισ. δραχμών.Από τα 43 δισ. - σύμφωνα με τις καταγγελίες Καλυβιανάκη - τα 20 δισ. δραχμές έχουν χαθεί οριστικά για την τράπεζα.Ομως εκφράζονται φόβοι ότι οι ζημιές της τράπεζας από τα επισφαλή δάνεια των 43 δισ. δραχμών, ίσως τελικά φτάσουν τα 30 - 35 δισ. δραχμές, καθώς τόσο υπολογίζουν το ποσό των επισφαλών δανείων, που μάλλον δε θα εισπραχθεί ποτέ.

Αν και στη διάρκεια της συνέντευξης οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Κ. Καλυβιανάκη να αποκαλύψει τα ονόματα εκείνων στους οποίους χορηγήθηκαν τα δάνεια χωρίς τις απαιτούμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, εκείνος απέφυγε να μιλήσει. Αναφέρθηκε μόνο σε μια περίπτωση, που αφορούσε την εταιρία αυτοκινήτων ΣΑΦΑΡΙ ΑΕΒΕ που δανειοδοτήθηκε με το ποσό των 2,5 δισ. δραχμών, το οποίο θεωρείται επισφαλές.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στις δύο μηνυτήριες αναφορές του ο πρώην επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης ομιλεί για δόλο και για αξιόποινες πράξεις (στο θέμα της χορήγησης των επισφαλών δανείων). Με τις μηνυτήριες αναφορές, ο Κ. Καλυβιανάκης στρέφεται κατά:

α) όλων των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την αναφερόμενη περίοδο, ήτοι κατά των Ε. Χριστοδούλου,Γ. Μπούτου και Λ. Παπαδήμου, τους οποίους κατηγορεί "για δόλιες παραλείψεις, με σκοπό τη συγκάλυψη του σκανδάλου".

β) των διοικήσεων της Τράπεζας Κρήτης (επιτρόπους, αναπληρωτές επιτρόπους, βοηθούς επιτρόπων και γενικούς διευθυντές) με την κατηγορία της"εκ προθέσεως παράβασης του καθήκοντος της υπηρεσίας τους με σκοπό να συγκαλύψουν άλλους και να βλάψουν την Τράπεζα Κρήτης".

Ζήτημα, πάντως, με τις επισφαλείς απαιτήσεις δανείων της Τράπεζας Κρήτης υπάρχει τουλάχιστον από το 1993. Ειδικότερα στον Πιστοποιητικό Ελεγχο Ορκωτού Ελεγκτή, ο οποίος έλεγξε τον ισολογισμό της Τράπεζας για τη χρήση 1993 αναφέρεται ότι "από σχετική έρευνα που διενεργήσαμε στα δάνεια σε καθυστέρηση, που χορηγήθηκαν από τα καταστήματα Κοραή και Βουκουρεστίου διαπιστώσαμε ότι, κατά την εκτίμησή μας, το συνολικό ύψος των επισφαλειών από τα δάνεια αυτά ανέρχεται στο ποσό των 13.800.000 δραχμών περίπου και κατά τη γνώμη μας οι υπάρχουσες μέχρι 31/12/93 προβλέψεις για ενδεχόμενες ζημίες από επισφαλείς απαιτήσεις δρχ. 1.280.000 που αναγράφονται στο Παθητικό του Ισολογισμού, πιθανόν να αποδειχθούν ανεπαρκείς για την κάλυψη σχετικών ζημιών που ενδεχομένως θα υποστεί η Τράπεζα".

Αν μόνο από δύο υποκαταστήματα - σε σύνολο 87 - διαπιστώθηκαν επισφαλείς απαιτήσεις 13,8 δισ. δραχμές, τότε σίγουρα τα 43 δισ. δεν πρέπει να απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Κρήτης;
Η περιουσία του ομίλου της Τράπεζας

Με τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην τράπεζα Κρήτης προκύπτει αβίαστα ένα άλλο ερώτημα. Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο σημαντική, ώστε να δικαιολογούνται οι ανθρωποθυσίες που πραγματοποιούνται κάθε τόσο, στο όνομά της. Η Τράπεζα Κρήτης, παρά το κακό όνομα που τη συνοδεύει, διαθέτει σήμερα ένα ευρύ δίχτυ 87 υποκαταστημάτων κατάλληλα διατεταγμένο σε όλο το γεωγραφικό χώρο, από την Κρήτη μέχρι και τη Θράκη. Η διατήρηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού υποκαταστημάτων, αποτελεί το υπ' αριθμό ένα στοιχείο που την κάνει ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές.

Οπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, το κόστος για να ανοίξει ένα νέο υποκατάστημα ανέρχεται σήμερα περίπου στο 1 δισ. δραχμές. Εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων, περιλαμβανομένης και της Τράπεζας Κρήτης διαθέτουν σήμερα έξι τράπεζες, τέσσερις κρατικές και δύο ιδιωτικές. Οποιος δηλαδή αγοράσει την Τράπεζα Κρήτης αυτόματά μετατρέπεται σε προνομιακό εταίρο του τραπεζικού συστήματος. Σε όλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο όμιλος της τράπεζας αποτελείται σήμερα από 6 θυγατρικές εταιρίες. Την Ακμή Ζωής και την Ακμή Ασφαλιστική στο χώρο των ασφαλειών, τις Επενδύσεις Αναπτύξεως στο χώρο των επενδύσεων, την Κύδων ΑΕ, την ΕΒΟ ΑΕ και την εταιρία Ξενοδοχεία της Ελλάδος ΑΕ.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα ακίνητα που διαθέτει σήμερα ο όμιλος με πιο χαρακτηριστικά τα ξενοδοχεία KingGorg και Ηλιος. Με βάση όλα αυτά η περιουσιακή αξία του ομίλου θα πρέπει να ανέρχεται σήμερα σε ποσό μεγαλύτερο των 100 δισ. δραχμών. Και οι υποψήφιοι αγοραστές δε θέλουν φυσικά να την πληρώσουν στην αξία της, αλλά να την πάρουν κοψοχρονιά, στην κυριολεξία να διαμοιράσουν τα ιμάτιά της. Ισως εκεί να αποβλέπει η κατασυκοφάντηση και ο διασυρμός του ομίλου της τράπεζας. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διαφορά ονόματα που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της Τράπεζας Κρήτης. Μεταξύ αυτών ο Σ. Κόκκαλης - ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές του πρώην προσωρινού επιτρόπου, είχε συνάψει στενότατες σχέσεις μαζί του - ο Κοπελούζος, ο Σ. Κωστόπουλος της Πίστεως, ενώ σαν ενδιαφερόμενοι φέρονται η τράπεζα Barkleys, καθώς και επιχειρηματικά συμφέροντα από την Ιαπωνία και το Χονγκ - Κονγκ.

Τα κείμενα έγραψε ο Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ