ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάρτη 1995
Σελ. /49
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Θα συνεχιστεί η επιχείρηση του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Η αποχώρηση των κυανοκράνων από τη Σομαλία σε καμιά περίπτωση δε σηματοδοτεί το τέλος της επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών, που άλλωστε επιθυμεί να συνεχίσει τη δράση του στην περιοχή, αυτή τη φορά στον πολιτικό τομέα και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αρκεί να συνεργαστούν μαζί του και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, επιβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.

"Ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Σομαλία", δήλωσε εμφατικά ο γενικός γραμματέας του Μπούτρος Γκάλι, την ίδια ώρα που και οι τελευταίες δυνάμεις των κυανοκράνων εγκατέλειπαν το σομαλικό έδαφος.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού, Πέτερ Χάνσεν, υπογράμμισε ότι παρά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, οι βοηθοί της ανθρωπιστικής επιχείρησης του ΟΗΕ στην περιοχή θα παραμείνουν, για να συνεχίσουν το έργο τους.

Οπως μάλιστα πρόσθεσε ο ίδιος, στο εξής ο ΟΗΕ και οι Σομαλοί εισέρχονται από κοινού σε μια "νέα φάση" στις σχέσεις τους, η οποία θα βασίζεται στη "συνεργασία" και θα έχει ως σκοπό της να επιτευχθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχεια της ανθρωπιστικής δράσης στη χώρα.

Μεγάλη συγκέντρωση της "Εργαζόμενης Ρωσίας"

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Μεγάλη συγκέντρωση, ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε χρόνων, πραγματοποίησε χτες το πρωί στην πόλη Βλαδιβοστόκ το κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία". Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός "Μαγιάκ", η συγκέντρωση είχε αντικυβερνητικό και αντιγιελτσινικό χαρακτήρα.

Οι ομιλητές κατηγόρησαν τους σημερινούς κυβερνήτες για την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, την ανεργία, την ακρίβεια, τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και άλλα. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν μόνιμες απεργιακές επιτροπές, να επανασυστήσουν τα Σοβιέτ στις επιχειρήσεις τους και να προχωρήσουν σε πολιτική πλέον αντιπαράθεση στο καθεστώς Γιέλτσιν.

Το ρωσικό ράδιο υπογράμμισε πως στη συγκέντρωση της "Εργαζόμενης Ρωσίας" στο Βλαδιβοστόκ συμμετείχαν χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες, κυρίως της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίοι έχουν μείνει σήμερα άνεργοι μαζί με τις οικογένειές τους. Οι συγκεντρωμένοι ομόφωνα ενέκριναν το ψήφισμα που τους πρότεινε η "Εργαζόμενη Ρωσία" και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους ανθρακωρύχους, που έχουν προκηρύξει πολιτική απεργία διαρκείας στις 15 Μάρτη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αύξηση κατά 47% στο ρεύμα

ΣΟΦΙΑ. -

Με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Μάρτη κατά 47%, ξεκινάει μια νέα εποχή λιτότητας στη γειτονική Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα φτάσει 1,9 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριξε πως η τιμή του ηλεκτρισμού θα πρέπει να φτάσει σε 2,6 - 3,5 σεντς ανά κιλοβατώρα μέχρι το τέλος του 1995, όμως, η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε προς το παρόν να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ρούμεν Γκέτσεφ, στο διευθυντή του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Μάικλ Βιέν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως η Βουλγαρία θα πρέπει να διπλασιάσει την αύξηση της τιμής του ρεύματος, με τη δικαιολογία ότι και μετά από την προτεινόμενη αύξηση, η τιμή του ρεύματος στη Βουλγαρία θα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή σε χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως η Ρουμανία και το Μπαγκλαντές.

Στο μεταξύ, ο βασικός εργατικός μισθός στη χώρα που τώρα είναι μόλις 1.225 λέβα, θα αυξηθεί κατά 1.775 λέβα για να γίνει 3.000 λέβα από την 1η Απρίλη, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο χρηματικό ποσό για τη διαβίωση ενός ανθρώπου στη Βουλγαρία για το μήνα Γενάρη του 1995 είχε υπολογιστεί ότι ήταν 5.621 λέβα.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Διάβημα στον Πρόεδρο για ανακρίσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Επιστολή προς τον αλγερινό Πρόεδρο, Λιαμίν Ζερουάλ, απέστειλαν τρεις αμερικανικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή που θα διεξάγει έρευνες σχετικά με την πρόσφατη αιματηρή εξέγερση στις φυλακές Σερκαντζί του Αλγερίου.

Στο ανακοινωθέν τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον, οι οργανώσεις "Χιούμαν Ράιτς Ουότς", "Επιτροπή Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" και "Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", επισημαίνουν ότι είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν ή ακόμα και να αναλάβουν αυτές τη διεξαγωγή παρόμοιας έρευνας.

"Ο ανησυχητικός αριθμός των νεκρών (96 σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, 100 κατ' άλλες πηγές) εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, ενώ ο υψηλός αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να ληφθεί έως ένδειξη για την καθ' υπερβολήν χρήση βίας από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας", σημειώνουν στην επιστολή τους οι τρεις αμερικανικές οργανώσεις.

Ιταλία

Ενάντια

στην πλήρη

αντιδραστική

στροφή|Κ

Ο Γραμματέας του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στη χώρα και τις προοπτικές της

Σελίδες 42 - 43

Βέλγιο

Μεταξύ πρόωρων

εκλογών, σκανδάλων

και λιτότητας

Το Βέλγιο συμπεριλαμβάνεται σ' εκείνες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες μπορούν να εκπληρώσουν τα κριτήρια σύγκλισης, τα οποία προβλέπονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Σελίδα 43

Αναταραχή

στο μέτωπο

των νομισμάτων

Η σχετική σταθερότητα ή, έστω, η βαθμιαία απόκλιση των ισοτιμιών των νομισμάτων ανήκει πια στο παρελθόν. Ο τελευταίος γύρος αναταραχής δείχνει ότι από πίσω κρύβονται μακροπρόθεσμες οικονομικές ανισομέρειες

Σελίδα 46

Γερμανία

Οι Κούρδοι

υπό διωγμόν;

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι γνωστές δηλώσεις των ανωτάτων Γερμανών επισήμων για την Τουρκία έχουν και μια άλλη διάσταση: Την εκστρατεία "εκκαθάρισης" των Κούρδων που βρίσκονται σε γερμανικό έδαφος

Σελίδες 46 - 47

Αλγερινοί διαδηλώνουν στο Παρίσι ενάντια στο "μυστικό πόλεμο" της κυβέρνησης με τους ισλαμιστές, που έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια

Εκλογές σήμερα στην Εσθονία

ΤΑΛΙΝ.-

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Εσθονία και οι μεταρρυθμιστές αναμένεται να ηττηθούν, λόγω της σκληρής οικονομικής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει και που έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

Από το 1992 που ήρθαν οι μεταρρυθμιστές στην εξουσία, έχουν περικόψει τις επιδοτήσεις, εφάρμοσαν στυγνή λιτότητα και μείωσαν μέχρι το ελάχιστο τις κοινωνικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να πληγούν οι εργαζόμενοι, οι ηλικιωμένοι και οι αγρότες.

Σήμερα στις εκλογές αναμένεται να βγουν ενισχυμένα το κεντρο-αριστερό "Κόμμα Συνασπισμού" και το "Αγροτικό Σωματείο" και να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 40 θέσεις στο Κοινοβούλιο των 101 βουλευτών, τόσες ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Ο Μπερλουσκόνι δεν ξεμπλέκει

ΡΩΜΗ.-

Νέα ανακριτική διαδικασία παραγγέλθηκε από τις ιταλικές εισαγγελικές αρχές εναντίον του τέως πρωθυπουργού της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σχετικά με τις καταγγελίες για πιέσεις που άσκησε το 1990 στην τότε κυβέρνηση Αντρεότι, προκειμένου να πετύχει την απαλλαγή του από το φόρο πολυτελείας, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές στη Ρώμη.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι είναι "τελείως άσχετος" με την υπόθεση και τις κατηγορίες και δήλωσε ότι είναι "εδώ και καιρό ενήμερος για την έρευνα αυτή, που δεν αφορά στο ελάχιστο τον όμιλο των επιχειρήσεών μου και δεν έχει κανένα βάσιμο στοιχείο".

Η εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του Μπερλουσκόνι έχει δοθεί εδώ και αρκετό καιρό και αφορά εξίσου τον βιομήχανο Λουίτζι Κοέλικερ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, επί Αντρεότι, Ρίνο Φορμίκα, στον οποίο άσκησε πιέσεις ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, για τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που υποχρεούνταν να καταβάλει για τα περιουσιακά του στοιχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ