ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλεύοντας με το μέταλλο...

Ανασφάλιστες και με βασικό μισθό μικρότερο και από αυτόν του ανηλίκου, δουλεύουν πολλές γυναίκες στον κλάδο του μετάλλου

Ο μεταλλεργάτης είναι ένα επάγγελμα κατ' εξοχήν βαρύ και ανθυγιεινό. Μέσα σε αυτό το χώρο, που κατά παράδοση θεωρείται ανδροκρατούμενος, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη είσοδος της γυναίκας. Οι μεταλλεργάτριες αποτελούν σήμερα το 20% περίπου του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο. Απασχολούνται κυρίως στην αργυροχρυσοχοφια και σε μεγάλο ποσοστό είναι ή θεωρούνται ανειδίκευτες. Γι' αυτό και πολλές είναι ανασφάλιστες, ενώ οι μισθοί τους βρίσκονται κάτω και από το επίπεδο του βασικού του ανηλίκου!

"Είναι πραγματικά η μάστιγα που ταλανίζει όλο τον κλάδο", θα μας πει η Αλεξάνδρα Μαρή,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 7,3% της δύναμής του. Οπως θα μας πει η Αλεξάνδρα, "η συμμετοχή των γυναικών στις δραστηριότητες του σωματείου γίνεται πολύ δύσκολα. Από τη μια σαν νεοεισερχόμενες στο χώρο, τους λείπει η σχετική εμπειρία. Από την άλλη, πνιγμένες από το τριπλό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν, σαν εργαζόμενες, μητέρες και νοικοκυρές, μειώνονται οι δυνατότητες δραστηριοποίησής τους". Ωστόσο, σημειώνει, οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες. Οπου υπάρχει συνεχής επαφή με το σωματείο, ενημέρωση και παρέμβαση στα προβλήματα, υπάρχει και ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση.

Το συνδικάτο για να τιμήσει την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση περιοδειών σε χώρους δουλιάς. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "η 8η Μάρτη είναι μέρα αγώνα για τα δικαιώματά μας, ενάντια στις επιλογές του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου. Επιλογές που μας θέλουν όλες μισοάνεργες, δίχως κοινωνική ασφάλιση, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, μακριά από τα συνδικάτα, εγκλωβισμένες στη μοιρολατρία και την υποταγή".

Σκληρή δουλιά

Αναγκαστική επιλογή αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες, η απασχόληση στον κλάδο του μετάλλου.

"Εψαχνα, έψαχνα, ώσπου έπεσα εδώ", θα μας πει η Γεωργία,μεταλλεργάτρια στο εργοστάσιο λευκοσιδηρουργίας ΑΔΕΛΚΑ.Στο ίδιο εργοστάσιο εργάζονται 11 ακόμα γυναίκες. Τα προβλήματα πολλά, αλλά όταν γύρω σου υπάρχει τόση ανεργία, όπως θα τονίσουν, το να έχεις μια δουλιά είναι σημαντικό.

Η Γεωργία δουλεύει στον "κόπανο", δηλαδή με ένα ειδικό μηχάνημα κοπανάει το μέταλλο στις ραφές για να ενώσουν καλά. "Σκληρή δουλιά. Τα χέρια και το ένα πόδι είναι σε συνεχή κίνηση. Γυρνώ σπίτι ένα πτώμα και με περιμένει ένα νέο μεροκάματο... ".

Λίγο πιο πέρα είναι η Δήμητρα που θα μας πει: "Εγώ δουλεύω στο "ραφτικό", στη φωτιά. Πρέπει να καίει συνέχεια για να λιώνει την κόλλα και να "ράβω" το δοχείο. Το καλοκαίρι είναι χειρότερα. Σε πνίγει η μυρωδιά και η ζέστη. Είναι δουλιά που χρειάζεται μυική δύναμη και επομένως πιο δύσκολη για μας τις γυναίκες. Τα βράδια που πέφτω να κοιμηθώ, δεν μπορώ να ησυχάσω από τα χέρια μου. Καμιά φορά από αγανάκτηση λέω ότι θα φύγω. Αλλά πού να πάω; Εξάλλου έχω συνηθίσει τους συναδέλφους. Είμαστε μια οικογένεια".

Η Ευμορφία είναι στο ίδιο εργοστάσιο από το '70. "Το πρώτο μεροκάματο θυμάμαι, ήταν 105 δραχμές. Δυσκολεύτηκα πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Να δουλεύεις σκληρά και από πάνω να έχεις να μεγαλώσεις έξι παιδιά. Οταν ήταν μικρά, τα κράταγε η πεθερά μου. Αργότερα ανέλαβε η μεγάλη μου κόρη να προσέχει τα πιο μικρά. Οσο και να το κάνεις όμως, οι ευθύνες έπεφταν πάνω μου. Ευτυχώς σε λίγο καιρό βγαίνω στη σύνταξη".

Η Δήμητρα,είναι η πιο παλιά, 30 χρόνια μεταλλεργάτρια. Αναπολεί τα περασμένα: "Θυμάμαι ήμουν 25 χρονών όταν ξεκίνησα. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Εκλαιγα από τους πόνους στα χέρια, προσπαθώντας να λυγίσω το μέταλλο. Τώρα με τα νέα μηχανήματα είναι πιο καλά. Εχω περάσει από όλες τις δουλιές, από τον "κόπανο", το "ραφτικό", το "ξεχείλωμα". Τριάντα χρόνια δεν έχω χορτάσει τον ύπνο. Κάθε πρωί χτυπά αυτό το δαιμονισμένο το ξυπνητήρι. Θέλω 4 χρόνια για τη σύνταξη. Ολο σκέφτομαι πώς θα περάσουν για να μπορέσω να ξεκουραστώ".

Σαν... μοτέρ

Η αργυροχρυσοχοφια θεωρείται μια από τις πιο "καθαρές" δουλιές στον κλάδο του μετάλλου. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Η Μαρία εργάζεται 9 χρόνια σε εργαστήριο αργυροχρυσοχοφιας και όπως θα μας πει: "Στην αρχή δούλεψα στα "κεράκια", δηλαδή έφτιαχνα τα καλούπια. Χρειάστηκε αγώνας ενάντια σε προκαταλήψεις για το φύλο μου και πείσμα μέχρι να με εμπιστευτούν και να με αφήσουν να δουλέψω στον "πάγκο", όπου από τα μικρά κομμάτια μετάλλου, δημιουργείς το κόσμημα. Για τον περισσότερο κόσμο το επάγγελμά μας θεωρείται καλλιτεχνία. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η επεξεργασία του μικρού μετάλλου, μέχρι να γίνει κόσμημα, είναι λεπτεπίλεπτη δουλιά που θέλει πολλή προσοχή και γερά νεύρα. Πολλές φορές νιώθω ότι είμαι η συνέχεια του μοτέρ".

Η Τέτη,19 χρόνια στην αργυροχρυσοχοφια, από τις πιο παλιές, περιγράφει τις δυσκολίες του επαγγέλματος: "Είσαι συνεχώς σκυμμένη και για ώρες τα χέρια σου κάνουν τις ίδιες λεπτές και προσεκτικές κινήσεις. Δεν το καταλαβαίνεις αλλά ασκείται ιδιαίτερη πίεση στους μυς. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρεις στα χέρια και τον αυχένα. Εγώ πάσχω από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η αμοιβή των 19 χρόνων δουλιάς. Πολλοί νομίζουν ότι είναι καθαρή δουλιά, όμως τα χέρια σου γίνονται μαύρα, η αναπνοή σου πιάνεται από τις διάφορες χημικές ουσίες στο χυτήριο και τα γυαλιά είναι απαραίτητα για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα ρινίσματα που πετάγονται καθώς τρίβεις το μέταλλο. Παρ' όλες τις δυσκολίες, αγαπώ το επάγγελμά μου... ".

Για την Σούλα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, όπως θα μας πει, ότι "δεν υπάρχουν αρκετοί κρατικοί παιδικοί σταθμοί. Εχω μικρό παιδί και αναγκάζομαι να το πηγαίνω σε ιδιωτικό σταθμό. Πληρώνω 70 χιλιάδες δρχ. το μήνα, τα μισά από αυτά που βγάζω. Αν βάλεις και τα προσωπικά έξοδα, εισιτήρια, κάτι να φας, τελικά τι σου μένει; Γιατί δουλεύεις; ".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Αντίσταση προς όλες τις κατευθύνσεις

"Η 8η Μάρτη του 1995 βρίσκει τις γυναίκες αντιμέτωπες με την επίθεση που δέχονται στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, με τις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και νατοϊκές επιδρομές στην περιοχή των Βαλκανίων, που συνεπάγονται κινδύνους πολεμικής εμπλοκής και της χώρας μας".

Αυτό τονίζει στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η ΚΕ του ΚΚΕ, στέλνοντας αγωνιστικούς χαιρετισμούς σ' όλες τις γυναίκες της χώρας. Επισημαίνει ότι σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο το αίτημα των γυναικών για μια ισότιμη, δημιουργική, ειρηνική ζωή, αλλά και για:

  • Την υπεράσπιση κατακτημένων δικαιωμάτων που καταπατούνται και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους για ισοτιμία και χειραφέτηση.
  • Την προστασία των εργαζόμενων γυναικών από τις απολύσεις, την αντιδραστική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και κατ' επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης και σύνταξης.
  • Την εξασφάλιση του δικαιώματος της πλήρους απασχόλησης με αύξηση των αποδοχών, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας μας.
  • Την αύξηση των κονδυλίων των κοινωνικών δαπανών σε τομείς όπως η παιδεία, υγεία, πολιτισμός, περιβάλλον.
  • Να μπορεί η μόρφωση και η ειδίκευση των γυναικών να είναι υπόθεση της δημόσιας αναβαθμισμένης εκπαίδευσης και όχι των "σεμιναριακών κέντρων".
  • Να μπορεί η προληπτική ιατρική, ο οικογενειακός προγραμματισμός να εφαρμόζεται σ' όλες τις γυναίκες των πόλεων και των χωριών κάθε ηλικίας.
  • Να περάσουν τα "μαθήματα" της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και του ρόλου των δύο φύλων μέσα από το αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο και όχι από τα ροζ τηλέφωνα, τα ροζ τηλεοπτικά κανάλια, περιοδικά και εφημερίδες.

"Το ΚΚΕ έχει θετική εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους της χώρας", υπογραμμίζει το μήνυμα της ΚΕ. "Παλεύει για μια ανάπτυξη που θα 'χει στο κέντρο της προσοχής της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γίνεται όλο και πιο απάνθρωπο, πιο ωμό και καταπιεστικό".

Υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες μπορούν σήμερα να ξεχωρίσουν τις φραστικές, υποκριτικές διακηρύξεις για ισοτιμία των κομμάτων, που δίνουν "πράσινο φως" σε κάθε λογής ασυδοσία του κεφαλαίου. Επισημαίνει ότι καμιά αναθεώρηση ή τροποποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν πρόκειται ν' αλλάξει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό, τονίζει, στο όνομα της ισονομίας αφαιρούνται θετικές κατακτήσεις των γυναικών, παραγνωρίζοντας τον αναπαραγωγικό ρόλο τους που επιβάλλει ιδιαίτερες θεσμικές και υλικές διακρίσεις από την πολιτεία.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις Ελληνίδες σε απειθαρχία, αντίσταση και πάλη.Οι γυναίκες, τονίζει, πρέπει να παλέψουν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη μείωση των ωρών εργασίας με παράλληλη αύξηση αποδοχών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για αύξηση των κοινωνικών δαπανών, κατοχύρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις "ευέλικτες" μορφές εργασίας.

"Το ΚΚΕ καλεί όλες τις εργαζόμενες να δραστηριοποιηθούν στις γραμμές του γυναικείου κινήματος, να συμμετέχουν ενεργά στο σωματείο τους. Να συμπαραταχτούν, να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και να δράσουν από κοινού για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Το ΚΚΕ καλεί τις κομμουνίστριες και τις κνίτισσες να αναπτύξουν πολύμορφους δεσμούς με τις γυναίκες. Να μετατρέψουν καθημερινά τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση σε δράση. Να πείθουν και με το προσωπικό τους παράδειγμα ότι οι γυναίκες με τη συλλογική προσπάθεια, την αλληλεγγύη και την αγωνιστική στάση μαζί με όλους τους εργαζόμενους μπορούν να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει", καταλήγει το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΝΕ: Αφορμή για νέους αγώνες

"Οι νέες κοπέλες ζουν σήμερα το "σύγχρονο" εξευτελισμό της γυναικείας προσωπικότητας από τα ΜΜΕ, την εκμετάλλευση των "ευέλικτων" μορφών απασχόλησης, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, την περιθωριοποίηση. Βρίσκονται πριν απ' όλους στο κέντρο της επίθεσης", τονίζει το ΚΣ της ΚΝΕ.Επισημαίνει ότι το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση, τη δουλιά, τη δημιουργία, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό υπονομεύονται και ξεπουλιούνται στο όνομα του ευρωπαϊσμού και του εκσυγχρονισμού. Υπογραμμίζει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της νέας γυναίκας, γι' αυτό μόνη λύση και διέξοδος παραμένει η συσπείρωση, η κινητοποίηση και η αντίσταση των γυναικών μέσα στους μαζικούς φορείς της νεολαίας, στα σωματεία και στους γυναικείους συλλόγους.

Η ΟΓΕ

Στη σημερινή μέρα είναι αφιερωμένο το 6ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που ξεκινά τις εργασίες του την Παρασκευή, 10 του Μάρτη. "Γυναίκες αντισταθείτε" είναι το κεντρικό του σύνθημα. Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση στο "Ρ" της προέδρου της ΟΓΕ Πούπας Μπουντούρογλου: "Γυναίκες αντισταθείτε τώρα πριν είναι πολύ αργά, γιατί απειλούνται οι κατακτήσεις μας και τα ανθρώπινα και ατομικά μας δικαιώματα. Ο,τι κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια, μας τα παίρνουν πίσω σε μια νύχτα. Η ανεργία, η μακράς διάρκειας ανεργία παίρνουν μέρα τη μέρα ανησυχητικές διαστάσεις και τοποθετούν εμάς τις γυναίκες στα αζήτητα της αγοράς εργασίας. Οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας είναι η μοναδική εναλλακτική λύση που μας προσφέρουν και μάλιστα στο όνομα του "καλύτερου συνδυασμού των εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων", όπως λένε τα "Λευκά" και "Πράσινα Βιβλία" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πραγματικότητα μας προορίζουν για την αντικατάσταση του κράτους πρόνοιας που συρρικνώνεται μέρα τη μέρα: Οικογένεια, παιδιά, γέροντες, ασθενείς, άτομα με ειδικές ανάγκες".

Η πρόεδρος της ΟΓΕ επισήμανε ότι οι γυναίκες του αγρού και της πόλης, οι γυναίκες κάθε ηλικίας σπρώχνονται στην περιφέρεια της κοινωνίας, ψάχνοντας να βρουν τις "ίσες" ευκαιρίες που τους προσφέρονται στα διάφορα συνέδρια, στις ημερίδες ή στα μεσοπρόθεσμα κοινοτικά προγράμματα. Τόνισε ότι το σύνθημα "Γυναίκες αντισταθείτε" αφορά και τα ΜΜΕ "των εκδοτών, των εργολάβων, των εφοπλιστών, που μέσα στα διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα έχουν αναλάβει να στείλουν τις γυναίκες στους γυναικωνίτες της κοινωνίας".

"Οι οικονομικοί δείκτες σύγκλισης δε χωρούν τις γυναίκες, δε χωρούν την ισότητα γιατί αυτή κοστίζει", τονίζει η Π. Μπουντούρογλου, για να καταλήξει: "Οι γυναίκες δεν έχουν άλλα περιθώρια. Μονόδρομος η αντίσταση μέσα απ' τη δημιουργία μαζικού και ενωμένου γυναικείου κινήματος. Η ΟΓΕ προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσει όλες της τις δυνάμεις από την επόμενη του Συνεδρίου".

Παγκόσμια εκστρατεία

Η σημερινή μέρα είναι η ημερομηνία έναρξης της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών όλου του κόσμου. Θα κορυφωθεί το Σεπτέμβρη, όταν θα συνέλθει στο Πεκίνο η 4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες.

"Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τις διακρίσεις και τη βία εναντίον των γυναικών, ιδιαίτερα σε καιρό πολέμου. Ακόμη τις καλεί να σταματήσουν να ανέχονται τις ιδιωτικές παραβιάσεις, όπως η οικογενειακή βία ή το εμπόριο σεξουαλικών σκλάβων", τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Δ. Γουσέτης, υπεύθυνος Τύπου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Επισήμανε ότι οι γυναίκες είναι τα "αφανή" θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις, τις οικογένειες, από τις κοινωνίες. Είναι πιο αγράμματες, πιο φτωχές από τους άντρες. Είναι θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων, ακρωτηριασμών, καταναγκαστικής πορνείας και πολλών άλλων παραβιάσεων εξαιτίας του φύλου τους.

Στην Κύπρο

Η "Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικών" (ΠΟΓΟ) πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, με ομιλήτρια τη Βέρα Νικολαφιδου.Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δήμου Πολεμιδίων.

Εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη

Εξορμήσεις με την προκήρυξη του Τμήματος Γυναικών της ΚΟΘ του ΚΚΕ για την Ημέρα της Γυναίκας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι κομμουνίστριες της Θεσσαλονίκης, καλώντας τις γυναίκες να ματαιώσουν με την πάλη τους τα αντιλαϊκά σενάρια της συναίνεσης, να δώσουν τέλος με την ενωτική τους δράση στην πολιτική του δικομματισμού και να ενισχύσουν το ΚΚΕ για μια κοινωνία ισότιμη και σοσιαλιστική.

Συγκεκριμένα αντιπροσωπείες με γυναίκες - μέλη του Κόμματος θα περιοδεύσουν το πρωί σε συνοικίες και λαϊκές αγορές, καθώς και στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης. Εξορμήσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία "Παπανικολάου" και "Ιπποκράτειο", ενώ για τις 6 το πρωί έχει προγραμματιστεί εξόρμηση στο Βαρδάρη.

Συγκέντρωση στο Μαντούδι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεργία πραγματοποιούν σήμερα, στις 4 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μαντουδίου οι γυναίκες της περιοχής. "Αυτή την μέρα αποφασίσαμε οι γυναίκες της ευρύτερης περιοχής Μαντουδίου να εκφράσουμε προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή μας σε όλους αυτούς που μας κυβερνούν και μας εμπαίζουν με την εκάστοτε πολιτική τους", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών Μαντουδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ