ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ;

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κοινωνική Ανάπτυξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας, όπως είναι το επίσημο όνομά της, τελείωσε στην Κοπεγχάγη με την υιοθέτηση ενός τελικού ντοκουμέντου.

Φυσικά, κανείς δεν αρνείται την ανάγκη μιας τέτοιας διάσκεψης, ενόψει της μεγάλης όξυνσης των προβλημάτων με τα οποία ασχολήθηκε. Αντίθετα, παράξενο είναι το ότι άργησε τόσο πολύ να γίνει, γιατί, όπως μαθαίνουμε από τα δελτία ειδήσεων, ήταν η πρώτη τέτοια διάσκεψη.

Ηταν μια παράξενη πρωτοβουλία, επίσης. Σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης όλων των ειδών των προβλημάτων, με χιλιάδες άλλες αιτίες για τον περισπασμό της προσοχής, έρχεται τώρα αυτή η διάσκεψη να ασχοληθεί με θέματα από μόνα τους πολύ περίπλοκα και δυσεπίλυτα. Ισως η συγκυρία αυτή εξηγείται από το ότι, στη διάρκεια της διάσκεψης, αλλά και πριν από αυτή, έγινε πολύς λόγος για κινδύνους πολιτικών εκρήξεων εξ αιτίας της εξάπλωσης της φτώχειας. Η αιτία του απότομου ενδιαφέροντος γίνεται, συνεπώς, ενδεχομένως φανερή: Οι καπιταλιστές θέλουν να είναι εξασφαλισμένοι απέναντι σε κάθε κίνδυνο από αυτή την άποψη. Ταυτόχρονα, η απροθυμία για συγκεκριμένες δεσμεύσεις ποτέ δεν ήταν πιο ισχυρή. Ετσι, ασφαλώς, εξηγείται το γεγονός ότι, σε μια διάσκεψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μόνο δυο χώρες (Ν. Αφρική και Κούβα) έστειλαν τους ανωτάτους αξιωματούχους τους.

Τα κυριότερο, όμως, ερώτημα είναι αν οι εργασίες και οι αποφάσεις της διάσκεψης θα έχουν αποτελέσματα θετικά προς την κατεύθυνση των στόχων, που αποτελούν τη διακήρυξη προθέσεων των ντοκουμέντων. Δυστυχώς, από οποιαδήποτε πλευρά και αν το εξετάσουμε, τίποτε δεν είναι λιγότερο βέβαιο.***

Είναι, βέβαια, της μόδας στην εποχή μας κάθε ανάλυση που δεν έχει την έγκριση των μονοπωλιακών κορυφών και των ικανοποιημένων μικροαστών συμμάχων τους, εκείνων, δηλαδή, που ευημερούν από τη διάδοση της φτώχειας, να θεωρείται "ξύλινη γλώσσα". Αυτό, όμως, από μόνο του δεν αρκεί, δυστυχώς, για να ανατρέψει ή, έστω, να αναιρέσει μια αντικειμενική αλήθεια: Οτι ο καπιταλισμός - και, πολύ περισσότερο, ο σημερινός καπιταλισμός, ο καπιταλισμός των μονοπωλίων - μπορεί να προοδεύσει και να εξελιχθεί μόνο σπρώχνοντας την εκμετάλλευση και, συνεπώς, τη διαδικασία εξαθλίωσης στο έπακρο. Δεν είναι, ασφαλώς, τυχαίο το ότι ολόκληρη η ιστορία της πορείας του καπιταλιστικού συστήματος, από τις κατώτερες στις ανώτερες φάσεις του, χαρακτηρίζεται από την αλματώδη αύξηση της παραγωγής του κοινωνικού πλούτου με ταυτόχρονη αύξηση σε, συχνά, πρωτοφανή έκταση της έσχατης εξαθλίωσης, δηλαδή της μαζικής απομάκρυνσης από αυτόν τον ίδιο πλούτο.

Αν το δούμε ακαδημαϊκά, η βιομηχανική επανάσταση "συνέπεσε" με την εμφάνιση ενός τεράστιου στρώματος φτωχών, που εντυπωσίασε και τους συνηθισμένους σε τέτοια θεάματα αναλυτές του 18ου αι. Στις μέρες μας, η έκρηξη της φτώχειας έρχεται ακριβώς στη στιγμή που ένα ολόκληρο κύμα επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων έρχεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη γενική ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών και, μάλιστα, όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική. Οι απαισιόδοξες προβλέψεις των πιο προωθημένων πνευμάτων της ίδιας της αστικής τάξης στην εποχή των πρώτων βημάτων του βιομηχανικού καπιταλισμού για την εποχή "της αθλιότητας μέσα στην αφθονία" σήμερα αποτελούν την κοινή καθημερινή πραγματικότητα.

Ακόμη περισσότερο, η αθλιότητα (παραδόξως, θα έλεγε κανείς) διαδίδεται και εξαπλώνεται. Και μόνο το γεγονός ότι θεωρήθηκε αναγκαία η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την καταπολέμησή της, αρκεί για να το αποδείξει. Αλλά και πέραν αυτού, δεν αποτελεί απόδειξη πασιφανή το γεγονός ότι, στις ΗΠΑ, η φτώχεια δεν υποχωρεί, αλλά, αντίθετα, εξαπλώνεται, παρά την περιβόητη ανάκαμψη και, στην πραγματικότητα, ακριβώς εξ αιτίας της; Είναι τυχαίο το ότι τόσα πολλά λέγονται (για πρώτη, ίσως, φορά) για τη φτώχεια στη Γερμανία; Και δεν πρέπει να μας ανοίξουν τα μάτια επίσημες κυβερνητικές εκθέσεις, που διαπιστώνουν μια διαδικασία "μαζικής εκπτώχευσης" (PAUPERISATION MASSIVE) του πληθυσμού της Γαλλίας;

***

Χωρίς να διεκδικούμε δάφνες μάντη, μπορούμε να πούμε ότι μόνη της η διάσκεψη και τα ντοκουμέντα της δε θα αρκέσουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και αυτό γιατί, εκτός και πέραν της γενικής ιστορικής φύσης και των συγκεκριμένων ιστορικών τάσεων του ιμπεριαλισμού, υπάρχει και ο συγκυριακός σημερινός προσανατολισμός του: Η προσπάθειά του να "πάρει πίσω" όλα όσα έδωσε στην παρατεταμένη διάρκεια των αναγκαστικών του παραχωρήσεων. Αυτό δεν μπορεί παρά να τον σπρώξει σε μια ακόμη εντατικότερη εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου, αλλά και σε μια εκστρατεία (ήδη, άλλωστε, ορατή) απογύμνωσης του "Πρώτου", ας πούμε, κόσμου. Δεν είναι, ασφαλώς, τυχαίο το ότι οι εκπρόσωποί του στη διάσκεψη δεν έδειξαν καμία προθυμία να απομακρυνθούν από τις γελοιότητες, από επιστημονική άποψη, αλλά τραγικών επιπτώσεων πολιτική, από πρακτική άποψη, της "πολιτικής της ελεύθερης αγοράς". Ακόμη περισσότερο, δεν είναι τυχαία η διαπίστωση του πρακτορείου ASSOCIATED PRESS ότι οι συντάκτες των σχετικών αποφάσεων "δε βάζουν το χρήμα τους εκεί όπου είναι το στόμα τους" (τηλεγράφημα 152 της 13.3.94).

Τώρα, οι λαοί όλων των "κόσμων" καλούνται να βγάλουν τα αναγκαία - και ζωτικά γι' αυτούς - συμπεράσματα...

Θανάσης ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ

Δεν είναι τυχαίο το ότι ολόκληρη η ιστορία της πορείας του καπιταλιστικού συστήματος, από τις κατώτερες στις ανώτερες φάσεις του, χαρακτηρίζεται από την αλματώδη αύξηση της παραγωγής του κοινωνικού πλούτου με ταυτόχρονη αύξηση σε, συχνά, πρωτοφανή έκταση της έσχατης εξαθλίωσης

ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΒΕ
Οι δείκτες ασφυξίας

ΧΩΡΙΣ δελτία ειδήσεων είναι από χτες το ραδιόφωνο και η τηλεόραση της ΕΡΤ, μετά την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ (σελίδα 10).

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ πόλεμος πολυεθνικών συμφερόντων που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό γύρω από την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων θα συζητηθεί πολύ σύντομα στη συνεδρίαση της ολομέλειας των Επιτρόπων (σελίδα 8).

ΜΕ ΒΗΜΑ σημειωτόν Αθήνα και Τίρανα βαδίζουν το δρόμο της "συνεννόησης" όπως καθορίστηκε από τις εντολές της Ουάσιγκτον (σελίδα 8).

ΤΗ ΡΗΣΗ "οι αριθμοί ευημερούν η οικονομία και οι εργαζόμενοι πάσχουν", επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, που δήλωσε πως η οικονομία πάει καλά για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως χρειάζεται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη πολιτική (σελίδα 18).

ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ πλειοψηφία πήρε η ΕΣΑΚ στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζόμενων στο φάρμακο. Ανοιχτή συναλλαγή ΠΑΣΚΕ - "ΣΥΝ" στην εκλογή αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ (σελίδα 19).

ΤΗ ΜΙΚΡΗ αύξηση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια προτείνει η κυβέρνηση μετά από τη σταθεροποίηση που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Συνεδρίασε χτες στην Κομοτηνή το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας (σελίδα 22).

ΝΕΟ πλήγμα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα επιχειρεί η κυβέρνηση με την ένταξη της παιδείας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Καταγγελία της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών (σελίδα 22).

ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ της κυβέρνησης μπροστά στα μεγάλα κοινοτικά συμφέροντα, κατάγγειλε ο Νίκος Μπατιστάτος μιλώντας στη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, για τα δημόσια έργα (σελίδα 25).

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ από το ΥΠΕΧΩΔΕ τις επόμενες μέρες και ύστερα από αρκετούς μήνες καθυστέρηση το νομοσχέδιο για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου(σελίδα 25).

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ διαμαρτυρία τους για την εγκατάσταση εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής εκφράζουν με έγγραφό τους προς το υπουργείο Βιομηχανίας επτά Κοινότητες της περιοχής (σελίδα 25).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ