ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι γεννιέται

Τα μηνύματα και οι ενδείξεις δεν είναι μόνο σαφείς, αλλά και έρχονται από τα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας: Ενα νέο λαϊκό πλειοψηφικό ρεύμα γεννιέται.

Και δεν πρόκειται, φυσικά, για το "ρεύμα", που, με κοντόφθαλμο κομματικό σοβινισμό, ο κ. Τσοβόλας "βλέπει" μόνο μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα πλατύ λαϊκό ρεύμα, για το οποίο πρώτο έχει κάνει λόγο το ΚΚΕ από τα τέλη του 1994.

Το καινούριο λαϊκό ρεύμα που γεννιέται υπάρχει παντού. Και μέσα στα κόμματα και έξω απ' αυτά. Και στον αντιπολιτευόμενο χώρο και στο συμπολιτευόμενο. Αλλά και στον κόσμο των ανέντακτων, τον αυτοπαροπλισμένο πολιτικά.

Είναι ένα ρεύμα λαϊκό με πολλαπλά στοιχεία και με πολλαπλό χαρακτήρα, δηλαδή, και ταξικό και δημοκρατικό και ηθικό και διεκδικητικό και πατριωτικό, αφού το τροφοδοτούν πλείστες όσες κοινωνικές και πολιτικές "πηγές":

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ακρίβεια, η μονόπλευρη λιτότητα, η εκποίηση του εθνικού πλούτου, η περιφρόνηση των κανόνων, ο ηθικός εκτραχηλισμός, η διγλωσσία, ο κομματικός ιμπεριαλισμός, η κοινωνική αναλγησία, η πληγωμένη εθνική ευαισθησία, η γενική ασφυξία...

Οι επιμέρους χείμαρροι του νέου ρεύματος γεννιούνται παντού: Στην Κέρκυρα και τη Θράκη, στο Αγρίνιο και την Καβάλα, στην Κρήτη και τη Λάρισα, στην Πάτρα και την Κοζάνη, στο Αίγιο και το Λαύριο, στην Εύβοια και τα Τρίκαλα, στα Ιωάννινα και την Αθήνα.

Χείμαρροι του ίδιου λαϊκού ρεύματος δημιουργούνται καθημερινά στις λαϊκές συνοικίες, στις φτωχογειτονιές και στις μικροαστικές περιοχές όχι μόνο του Λεκανοπεδίου, αλλά όλων σχεδόν των αστικών κέντρων της χώρας.

Οι βιοτέχνες, τα μικρομάγαζα, οι επαγγελματικές στέγες, οι φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες, τα σπίτια των συνταξιούχων - και όσα ακόμη εξακολουθούν να λειτουργούν εργοστάσια και εργοτάξια - ρίχνουν τα νερά της οργής τους στο ίδιο λαϊκό ρεύμα καθημερινά.

Συγχρόνως χείμαρροι σχηματίζονται και φουσκώνουν και στα χωριά και τα κεφαλοχώρια της ελληνικής υπαίθρου.

Καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί, οινοπαραγωγοί, παραγωγοί δημητριακών και εσπεριδοειδών, πλημμυροπαθείς και κτηνοτρόφοι κινητοποιούνται, κλείνουν τις μεγάλες δημοσιές και αξιώνουν τιμές που να τους καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να ζήσουν.

Τα αγαθά της γης και του μόχθου τους - τα καπνά, το βαμβάκι, το λάδι, το κρασί, το στάρι, το καλαμπόκι και τα γαλακτοκομικά - ουσιαστικά βρίσκονται σε διωγμό και άλλο δρόμο, από το δρόμο του αγώνα, δεν έχουν.

Το νέο λαϊκό ρεύμα, όμως, λιμάρει, διαβρώνει και ρηγματώνει και τους αρμούς των κομματικών μηχανισμών. Των κομματικών μηχανισμών όλων των, λεγομένων, αστικών κομμάτων. Και αυτών που αυτοαποκαλούνται "κόμματα εξουσίας" και των άλλων που είναι δορυφόροι τους.

Η αμφισβήτηση στο ΠΑΣΟΚ γενικεύεται. Οι κεντρόφυγες τάσεις στη ΝΔ διογκώνονται. Οι τριγμοί στην κομματική βάση της Πολιτική Ανοιξη πληθύνονται. Και ο "ΣΥΝ", αμήχανος μπροστά στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, αδυνατεί να αρθρώσει πρόταση - αξιόπιστη πρόταση - εξόδου από την κρίση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν πάρα πολλά. Αλλά, κυρίως, σημαίνουν ότι το πολιτικό σύστημα που εγκαθίδρυσε η μεταπολίτευση, φυλλορροεί, αποσυντίθεται, διαβρώνεται, αποσαθρώνεται και καρτερεί - ανίκανο να πάρει σωστικές πρωτοβουλίες - το νέο λαϊκό ρεύμα να το παρασύρει...

Και επειδή, ακριβώς, το σύστημα γνωρίζει το επερχόμενο τέλος του, γι' αυτό και είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και για τον τόπο. Διότι, θα επιδιώξει την... "αυτοανανέωσή" του, με οποιοδήποτε τίμημα.

Ενώ μόνο μια ιστορική υπηρεσία μπορεί να προσφέρει: Να αποχωρήσει αξιοπρεπώς (όπως και ο ιδρυτής του, ο Κ. Καραμανλής), αφήνοντας το λαό να αποφασίσει με τι θα αντικαταστήσει τον μεταπολιτευτικό κόσμο, που γέρασε!

Περί "κύκλων"

Σε τέσσερις "κύκλους" θα χωριστεί η κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό της, που αναμένεται να γίνει αύριο ή την Πέμπτη. Κατά τους εμπνευστές του, το "κυκλικό σχήμα" θα δώσει πνοή στο "νέο" Υπουργικό Συμβούλιο και έτσι αυτό θα μπορέσει "να παράγει σημαντικό έργο".

Αν δεν αισιοδοξούν σκόρπια, όσοι διαδίδουν αυτά τα φληναφήματα, για να πουλήσουν πάλι ψεύτικες ελπίδες στο λαό, τότε σαφώς ονειροβατούν. Διότι, το να πιστεύουν κάποιοι ότι υπάρχει περίπτωση να αποδώσει έργο μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μεγίστη αφέλεια. Οση είναι, δηλαδή, και η αφέλεια εκείνων που ψάχνουν να βρουν γωνίες στον... κύκλο!

Υπάρχουν... ;
Ας σιωπούσε καλύτερα...

"Μερικές ελάχιστες σποραδικές αντιδράσεις", έσπευσε χτες να χαρακτηρίσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας ο μονίμως απών από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, στο τελευταίο διάστημα, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιος, δίνοντας - σκόπιμα; - την ψεύτικη εντύπωση πως τάχα κινητοποιούνται ελάχιστοι μόνον αγρότες. Βέβαια - εκφράζοντας, ίσως, την "κομματική αγωνία" του - έσπευσε να "προειδοποιήσει" πως θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, αν δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις του αγροτικού κινήματος για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος.

Ναι, μόνο γι' αυτό. Ετσι, ο Ν. Λιόλιος φρόντισε και να περιορίσει τις αιτίες της κινητοποίησης, ενώ οι αγρότες αγωνίζονται, όχι μόνο για την ανατροπή του φορομπηχτικού νόμου της κυβέρνησης, αλλά και για τη λύση και άλλων πολύ σοβαρών προβλημάτων, που έχει δημιουργήσει η καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν τα κόμματα ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ" στο όνομα του Μάαστριχτ.

Καλύτερα να ακολουθούσε κι αυτός την τακτική των υπόλοιπων στελεχών της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, στη νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, που φρόντισαν, τουλάχιστον, να σιωπήσουν.

"Φρανκενστάιν"

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανοιχτή επιστολή των μεγαλοεκδοτών - "καναλαρχών", που δημοσιεύεται τις μέρες αυτές στις εφημερίδες. Αφού επί χρόνια εξέθρεψαν το μηχανισμό της διαφήμισης, αναδεικνύοντάς τον σε ρυθμιστή των πάντων, τώρα διαμαρτύρονται. Οι εκπρόσωποι και θιασώτες της "φιλελεύθερης οικονομίας" ζητούν την παρέμβαση του κράτους για νομοθετική ρύθμιση στον τρόπο κατανομής των διαφημίσεων. Η υπόθεση θυμίζει, αν μη τι άλλο, το μυθιστόρημα "Φρανκενστάιν", όπου το τερατώδες, ανθρωπόμορφο δημιούργημα στρέφεται κατά του δημιουργού του.

Κατάντια
Ο αγρότης

Σκάβ' ο αγρότης

με οργή

τη φτωχή,

μικρή του γη

και για σπόρο

και για φύτρα

ρίχν' ιδέα

καταλύτρα!

Σκάβ' ο αγρότης,

μα δε φτάνει

μοναχά

μία σκαπάνη,

στη δουλιά

ας μπούνε κι άλλοι

φύλλα ο σπόρος

για να βγάλει!

Σκάβ' ο αγρότης,

το χωράφι,

μα σοδειά

ποτέ δε θα 'ρθει,

αν δεν πάμε

εκεί αντάμα

να βοηθήσουμε

στο θάμα!

Ο οίστρος

Τα τρωκτικά

Ξέρετε γιατί η πρόεδρος της Εργατικής Εστίας συνεχίζει να ταφιζει με κονδύλια του Οργανισμού, δηλαδή με χρήματα των εργαζομένων, τρωκτικά και απόβλητα του συνδικαλιστικού κινήματος; Γιατί - όπως είπε προχτές σε αντιπροσωπεία σωματείων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - φοβάται μην της στείλουν τον εισαγγελέα! Απλό, απλούστατο το ερώτημα: Γιατί δε στέλνει η κυρία Ζερβάκη πρώτη τον εισαγγελέα σ' αυτούς τους απατεώνες, όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Κ. Μαραγκουδάκης; Μήπως, γιατί σ' αυτά ακριβώς τα τρωκτικά και στο αλισβερίσι τους με το ταμείο της Εργατικής Εστίας στηρίζει η ΠΑΣΚΕ τις ελπίδες της για αυτοδυναμία στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ;

Η ... αντιπολιτευτική στήριξη

Γενικότερα συμπεράσματα, τόσο για την αντιπολιτευτική τακτική, που ακολουθεί, όσο και τι θα γίνει αν οψέποτε έρθει στην εξουσία το κόμμα του, βγαίνουν από την αρνητική απάντηση, που έδωσε ο Μ. Εβερτ στο αίτημα των συνταξιούχων να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για τα προβλήματά τους.

Θαυμάστε το σκεπτικό του "εκσυγχρονιστή" - μετά τον Θ. Πάγκαλο - προέδρου της ΝΔ:

"Οπως ξέρετε καλά, πολιτικάντης δεν υπήρξα, ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα... Θα μου ήταν πολύ εύκολο να έλθω να καταθέσω στη Βουλή έναν οποιοδήποτε νόμο, τον οποίο να απορρίψει η κυβέρνηση και να εμφανιστώ μπροστά στο κόσμο, ότι κάνω προτάσεις, τις οποίες απορρίπτει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει παλαιοκομματισμός".

Δεν υπάρχει καλύτερη ομολογία για το τι σημαίνει "εποικοδομητική και υπεύθυνη" αντιπολίτευση, τύπου Εβερτ. Με άλλα λόγια, δεν μπορούσε με καλύτερο τρόπο, ο πρόεδρος της ΝΔ να αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ