ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εργάτες ενωμένοι και πάλη ταξική"

Επιβλητικό το χτεσινό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η επιτροπή 30 πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας. Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στη λιτότητα και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Δυναμική πορεία στη Βουλή

Την απόφασή τους να βάλουν φραγμό στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας, διατράνωσαν χτες το απόγευμα χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή 30 πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας, καθώς και η επιτροπή αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων. Στις 6 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες πορείες εργαζόμενων από τις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί. Αισθητή ήταν η συμμετοχή των συνταξιούχων.

Στη συγκέντρωση πρώτος μίλησε ο Σπ. Βαρθολομαίος, εκ μέρους του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ", των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καταγγέλλοντας το επιχειρούμενο ξεπούλημα της επιχείρησης. "Εδώ δεν είναι Νεώριο" σημείωσε. "Στο μάτι του κυκλώνα" των αντεργατικών σχεδίων βρίσκονται οι νέοι, επισήμανε ο Π. Αναγνώστου εκ μέρους της επιτροπής νέων του Συνδικάτου Μετάλλου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Β. Ζαρκαδούλας,πρόεδρος του σωματείου ηλεκτρολόγων. "Οι εργαζόμενοι να βάλουν σε... διαθεσιμότητα την κυβέρνηση", σημείωσε "που ακολουθεί μια πολιτική υπαγορευμένη από τις Βρυξέλλες, σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα", ενώ συμπλήρωσε ότι "με ευθύνη και των πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και στις περισσότερες ομοσπονδίες, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει μπει στο γύψο". Τέλος, αναφερόμενος στο 28ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, κάλεσε τους συνέδρους να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων. Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Β. Γεωργαντάς εκ μέρους των συνταξιούχων, ενώ στη συγκέντρωση φωναζόταν το σύνθημα "η τρομοκρατία δε θα περάσει" για την πρόσφατη επίθεση των ΜΑΤ.

Ακολούθησε μεγαλειώδης σε μαζικότητα και δυναμισμό, πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Τα συνθήματα "Εργάτες ενωμένοι και πάλη ταξική, κόντρα στο ξεπούλημα και την υποταγή", καθώς και το "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών" ήταν αυτά που κυριάρχησαν. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή όπου και παρέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ανάμεσα στα αιτήματα που αναφέρονταν, ήταν αυτό της κατοχύρωσης γνήσιας ΑΤΑ, καθώς και της επανασύνδεσης της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την εφαρμογή της 5ήμερης εβδομάδας 35 ωρών εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ