ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα "δύο" η ΔΑΚΕ. "Αντίλογος" και στην ΠΑΣΚΕ
  • Με δυο ψηφοδέλτια κατεβαίνει τελικά η ΔΑΚΕ, ενώ ο πρόεδρος και ο γγ της παράταξης καταγγέλλουν τον Μ. Εβερτ ως τον ουσιαστικά υπεύθυνο για "πραξικόπημα" σε βάρος τους
  • Τους καθαίρεσαν επιτόπου και τους πάνε για διαγραφή οι "εβερτικοί"!
  • Και δεύτερο ψηφοδέλτιο στο χώρο της ΠΑΣΚΕ
Κατά τα έργα και τα προγράμματα...

Τι προτείνει η ΔΑΣ για τον προσανατολισμό της δράσης της ΓΣΕΕ

Στα προγράμματα δράσης, που κατέθεσαν οι παρατάξεις χτες στο συνέδριο, εμφανίστηκαν συνεπείς με την τακτική τους κατά την προηγούμενη περίοδο. Ετσι, στον ταξικό προσανατολισμό της ΔΑΣ αντιπαρατίθεται η "επίθεση διαλόγου" της ΠΑΣΚΕ και η ανάπτυξη με βάση τις... "ευρωπαϊκές παραδόσεις" της ΔΑΚΕ.

Πρόγραμμα δράσης με σαφείς αγωνιστικούς στόχους κατέθεσε η ,Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία",ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ. Κυριαρχεί η ανάγκη ενεργοποίησης και μαζικοποίησης των πρωτοβάθμιων σωματείων, η προσέγγιση ηγεσίας - βάσης, η ευθύνη της ΓΣΕΕ για συντονισμό δράσης σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο. Προβάλλεται επίσης η ανάγκη για το συντονισμό και την ανάπτυξη της δράσης των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να αποκρουστεί η ιδεολογική επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα και να προβληθούν τα αιτήματα και οι αξίες της εργατικής τάξης.

Ειδικότερα για το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΔΑΣ τονίζει πως "η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα δεν μπορούν να μετατραπούν απλά σε συνομιλητές με καλές προτάσεις, ούτε σε μελετητικά - τεχνοκρατικά κέντρα, που διατυπώνουν καλύτερες προτάσεις από τα αντίστοιχα κυβερνητικά ή εργοδοτικά". Αντίθετα σημειώνει ότι τα συνδικαλιστικά όργανα είναι πρώτα από όλα όργανα των εργαζομένων και γι' αυτό στο 28ο Συνέδριο είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί ο ταξικός προσανατολισμός τους και να προσδιοριστούν οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοί τους.

Στις θέσεις της για την εισοδηματική και κοινωνική πολιτική, η ΔΑΣ τονίζει ότι πρέπει να προστατευτεί το εργατικό εισόδημα και να πάψει η πολιτική συρρίκνωσής του, που ακολουθούν χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ - επισημαίνεται - εξασφαλίζει την ελάχιστη προστασία του εισοδήματος και αποτελεί "βάση εκκίνησης" για νέες οικονομικές απαιτήσεις.

Ειδικά για τους ανέργους απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως μείωση ωρών εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών, περιορισμός στις απολύσεις, ουσιαστική επιδότηση, εκπαίδευση και επανειδίκευση ανέργων κλπ.

Πεποίθηση της ΔΑΣ, τονίζεται, είναι πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να υποστηρίξει προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που έχουν εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στις δύο αντιλήψεις που διαπιστώνει ότι υπάρχουν για την ανάπτυξη της χώρας, η ΔΑΣ επιλέγει το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, με επίκεντρο τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, αντί του δρόμου των "σταθεροποιητικών προγραμμάτων λιτότητας, ύφεσης, ανεργίας και υποταγής στις επιδιώξεις του κεφαλαίου".

Στα πλαίσια των παραπάνω θέσεών της, η ΔΑΣ διατυπώνει σειρά προτάσεων στο πρόγραμμά της για τη νομισματική πιστωτική πολιτική, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ενεργειακή πολιτική, το φορολογικό σύστημα και προτάσσει την αναγκαιότητα της 100% ιδιοκτησίας των ΔΕΚΟ κάτω από το κράτος, υποστηρίζοντας πως ο δημόσιος τομέας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Η ΠΑΣΚΕ,στο δικό της πρόγραμμα, δεν ξεχνά να αναφερθεί στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και στην ανάγκη προώθησης της "πραγματικής σύγκλισης", για να ανατραπούν - υποτίθεται - με αυτό τον τρόπο οι άσχημες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους. Από την άλλη δέχεται "ευέλικτες μορφές απασχόλησης" που θα λειτουργούν "συμπληρωματικά" στην αγορά εργασίας και - πάντως - θα καλύπτουν τις... ανάγκες των εργαζομένων.

Η ΔΑΚΕ ισχυρίζεται, στο πρόγραμμά της, πως η "Λευκή Βίβλος" μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη με τις προτάσεις της, οι οποίες αποτελούν "δέσμη μέτρων" και όχι δεσμεύσεις! Δέχεται τη μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ, ενώ εμφανίζεται "αμήχανη" στο θέμα απασχόλησης, με πολλά "ίσως", "θα μπορούμε" σχετικά με τη μερική απασχόληση...

28Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Μάχη επί της ουσίας από τη ΔΑΣ, αλλά...

Στο παρασκήνιο "μαχαιρώματα" και διασπάσεις για το "πάπλωμα" στις άλλες δυνάμεις. Κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια για την αυριανή ψηφοφορία

Αναγκαία η θετική ψήφος υπέρ της ΔΑΣ

Η κεντρική τοποθέτηση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας από το στέλεχος της ΕΣΑΚ, Γιάννη Σταυρόπουλο

Κάλεσμα, προς τους αντιπροσώπους στο 28 συνέδριο της ΓΣΕΕ κατανοούν το ρόλο τους ως εκφραστές των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι ως υπηρέτες αντιλήψεων που προωθούν την υποταγή της εργατικής τάξης στις επιδιώξεις του κεφάλαιου, απηύθυνε παρουσιάζοντας την κεντρική τοποθέτηση της ΔΑΣ ο Γιάννης Σταυρόπουλος,σημειώνοντας:"Δε φτάνει μόνο η καταψήφιση του απολογισμού της διοίκησης. Χρειάζεται και η θετική ψήφος ενίσχυσης της ΔΑΣ, ενίσχυσης που θα σημαίνει μήνυμα για μια άλλη αγωνιστική ταξική πορεία της ΓΣΕΕ και του κινήματος".

Το συνέδριο - τόνισε ο συνδικαλιστής - πρέπει με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο να διαδηλώσει σε κάθε κατεύθυνση και προς την κυβέρνηση και προς την εργοδοσία και προς τις Βρυξέλλες ότι η εργατική τάξη της χώρας μας είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει αγωνιστικά και ενωτικά μια αναπτυξιακή πορεία που θα είναι προς όφελος των εργαζομένων και της χώρας. Πως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους. Πως η εργατική τάξη της χώρας έχει αντιπάλους, έχει όμως και φίλους και συμμάχους, μπορεί να διαμορφώνει κοινωνικές συσπειρώσεις και αγωνιστικά μέτωπα δράσης.

Σήμερα - τόνισε ο συνδικαλιστής - έχουμε όλοι μια σοβαρή προσωπική ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους. Θα συμβιβαστούμε απέναντι στις επιδιώξεις της συντήρησης και της εργοδοσίας ή θα αντιταχθούμε αγωνιστικά διεκδικώντας αυτό που μας ανήκει; Σ' αυτό το ερώτημα καλούμαστε να απαντήσουμε. Η ΔΑΣ σας καλεί να αντισταθούμε.

Αναφερόμενος γενικότερα στις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται το 28ο συνέδριο της ΓΣΕΕ ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι το περιβάλλον είναι εχθρικό για τους εργαζόμενους, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατήγγειλε ότι το πολυεθνικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο, με την πρόθυμη συνεργασία των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωρά στη θεσμοθέτηση της ασυδοσίας της δράσης του, επιχειρώντας ταυτόχρονα μια εκτεταμένη επιχείρηση βίαιης ανατροπής των συνολικών κατακτήσεων των εργαζομένων. "Με την ανοχή, τόνισε ο Γ. Σταυρόπουλος και συχνά τη συμβολή "συνδικαλιστικών ηγεσιών" έχει εξαπολυθεί μια πολυδάπανη ιδεολογική εκστρατεία συκοφάντησης των εργατικών αγώνων, δυσφήμισης της συλλογικής ζωής και δράσης, διαστρέβλωσης εννοιών και αξιών του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που κατακτήθηκαν με θυσίες και συχνά με αίμα από πλατιά λαϊκά στρώματα".

Ο ομιλητής, ζητώντας την ψήψο των αντιπροσώπων υπέρ της ΔΑΣ τόνισε: "Η ΔΑΣ απευθύνεται σε όλους εσάς τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις, αφού μπροστά στην απόλυση, στην αγωνία για το αύριο, στην απαίτηση για καλύτερη ζωή, στην απόρριψη των αντεργατικών πολιτικών είμαστε όλοι στο ίδιο χαράκωμα".Τους κάλεσε να κρίνουν και να τοποθετηθούν όχι με βάση τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά με βάση τη δράση και την αγωνιστική στάση του κάθε συνδυασμού, του κάθε συνδικαλιστικού στελέχους.

Χέρι συνεργασίας απλώνουν οι ΕΒΕ

Μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

"Αντιπαρερχόμαστε με σύνεση δηλώσεις ορισμένων συνδικαλιστών της εργατικής τάξης εναντίον των ΕΒΕ, απορρίπτουμε κάθε λογική αντιπαράθεσης και απλώνουμε το χέρι στους εργαζόμενους για την από κοινού υπεράσπιση της δουλιάς, της ελληνικότητας της οικονομίας, της εξόδου από την κρίση και για την αντιμετώπιση των πολυεθνικών".

Αυτό το μήνυμα έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο 28ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και συνεχίζει επισημαίνοντας πως αναγνωρίζει ότι η μεγάλη μάζα των εργαζομένων και των συνταξιούχων επιβαρύνονται δυσανάλογα από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή - επισημαίνεται - ΕΒΕ και εργαζόμενοι είναι και οι δυο θύματα μιας άγριας φορολογικής αφαίμαξης, ενώ τα μεγάλα εισοδήματα συμμετέχουν ελάχιστα στα φορολογικά βάρη.

Αυτοί - τονίζεται - που θέλουν να στρέψουν τους μεν εναντίον των δε, με επιλεκτικά και παραπλανητικά φορολογικά στοιχεία για τους ΕΒΕ, έχουν σκοπό να μας αποπροσανατολίσουν όλους από την απαίτησή μας να πληρώσει φόρους επιτέλους το μεγάλο κεφάλαιο και όσοι καρπώνονται τεράστια ποσά από την παραοικονομία.

Πάγια θέση μας - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι η αποκατάσταση του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς και η θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, όπου όλοι, και οι ΕΒΕ, θα πληρώνουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Παραλειπόμενα

Εδιναν κι έπαιρναν χτες, οι αντεγκλήσεις και το.... βρισίδι ανάμεσα στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Σχηματίζοντας μεγάλες παρέες, στους καναπέδες του ξενοδοχείου, έσερναν οι "εβερτικοί" στους "μητσοτακικούς" τα "εξ αμάξης".

***

Μόνος... εκτός κλίματος, ο Λεό Αραζού, φερόμενος ως ο νέος ηγέτης της παράταξης. "Δεν υπάρχει πρόβλημα", έλεγε, "δεν υπάρχει διάσπαση"! Δηλαδή τα δύο ψηφοδέλτια τι είναι; Φιλική διχογνωμία.

***

Πάντως το... μάντεψε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Χ. Καραμπίνης, όταν έλεγε ότι δε γνώριζε τι τον περιμένει μετά την κίνησή του, θεωρώντας πιθανή τη διαγραφή. Η "εβερτική" πτέρυγα της ΔΑΚΕ, συνεδρίασε εκτάκτως στον "Αστέρα" κι αποφάσισε την καθαίρεσή του (καθώς και των Γ. Τσιριμώκου, Ρ. Γκούβερη) και τους παρέπεμψε στο πειθαρχικό για διαγραφή.

***

Στο υπόγειο του ξενοδοχείου έλυναν τις όποιες διαφορές τους, "ηγεμόνες" της ΠΑΣΚΕ, με τους προσκείμενους στον Γ. Χαρίτο, όταν αυτοί εξέφρασαν τη θέληση να συγκροτήσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Ελπίζουμε να καταλάβουν τις διαφορές τους, γιατί εμείς ομολογουμένως δυσκολευόμαστε.

***

"Εγώ θα σηκώνω το χέρι μου και θα ψηφίζω, όταν βλέπω ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή", δήλωσε χτες η Φ. Σιάνου, αναφερόμενη, στη συναίνεσή της, στο συμβιβασμό για το ξεπούλημα του Νεωρίου της Σύρου. Αυτό είναι που λέει ο λαός "βαρύ χέρι".

Από τις εργασίες του 28ου Συνεδρίου

Προχτές εμφανίστηκε στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ σαν "εγγυητής" της... αυτοδυναμίας, χτες δε δίστασε να διασπάσει την ίδια την παράταξή του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ