ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στην τελική ευθεία
  • Τη Δευτέρα κατατίθενται στον πρόεδρο της Βουλής οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
  • Συνεδρίασε χτες η Επιτροπή Θεσμών του Κινήματος

Ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης,με χτεσινή του επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ζητά να ορίσουν τους βουλευτές για τη συγκρότηση Επιτροπής αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, η Επιτροπή θα είναι 50μελής, αποτελούμενη από 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 18 της ΝΔ, 2 της Πολιτικής Ανοιξης και 2 του ΚΚΕ.

Η σύσταση της προαναφερόμενης Επιτροπής προβλέπεται στο άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής. Το σχετικό άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Επιτροπή σε προθεσμία που ορίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής, υποβάλλει την έκθεσή της στο Σώμα και οι προτάσεις της συζητούνται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αναφέρεται αποκλειστικά στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και στις προτεινόμενες αναθεωρητέες διατάξεις, που σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να είναι οι αναφερόμενες στη μορφή και το περιεχόμενο του πολιτεύματος βασικές διατάξεις του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, η απόφαση αναθεώρησης λαμβάνεται με πλειοψηφία 180 βουλευτών σε δύο ψηφοφορίες, που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Αφού αποφασιστεί η αναθεώρηση η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της αποφασίζει με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αν η πρόταση αναθεώρησης αποφασιστεί μεν με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής, όχι όμως από 180 βουλευτές, η επόμενη κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις, με πλειοψηφία, όμως, 180 βουλευτών.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Βουλής τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Χτες η Επιτροπή Θέσεων του Κινήματος υπέβαλε τις προτάσεις της στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που ασχολούνται με θεσμικά θέματα και στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Προεδρίας και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Γ. Ποττάκης,μετά την ολοκλήρωση διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, έκανε γνωστό ότι οι προτάσεις του κόμματός του θα αναφέρονται στην αναθεώρηση των άρθρων που αναφέρονται: Στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, στη Δικαιοσύνη, στο ρόλο της Βουλής, στο Β βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δε θα αναφέρονται σε καμία διάταξη σχετική με τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή στις διακομματικές επιτροπές που πρότεινε ο πρωθυπουργός για την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.

Οι ίδιες πληροφορίες, προερχόμενες από κόλπους του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι στα σχετικά με τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, προβλέπεται η κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας έναντι του κράτους και προσδιορίζονται τα όρια του δικαστικού ελέγχου πράξεων των εκκλησιαστικών αρχών. Επίσης, στις προτάσεις κατοχυρώνεται: Ο αποκλεισμός καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων για τα ανώτατα όρια προφυλάκισης. Η προστασία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Διευρύνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή ανώτατων και ανώτερων δικαστών. Τέλος, προσδιορίζονται τα κωλύματα εκλογιμότητας βουλευτών.

Γ. Κ.

Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ερήμην των φορέων

Κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα

Πέπλο "μυστηρίου", εξακολουθεί να καλύπτει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, αφού ο υπουργός Τύπου Ευάγγελος Βενιζέλος αρνείται πεισματικά να "αποκαλύψει", όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου. Επιμένει να "ενημερώνει" αποσπασματικά και προφορικά φορείς και κόμματα, ενώ χτες είπε πως θα το καταθέσει στη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Ισχυρίστηκε πως σε καμία από τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων δεν "εντοπίστηκαν σοβαρά σημεία διαφωνίας", αλλά "αντιθέτως διαμορφώθηκε ένα κλίμα κοινής αποδοχής της φιλοσοφίας και των στόχων του νομοσχεδίου". Για τον υπουργό τα επί μέρους σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν, "σχετίζονται κυρίως με τη νομοτεχνική κατάστρωση του νομοσχεδίου".

Να υπενθυμίσουμε όμως ότι η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογράμμισε ότι το "νομοσχέδιο δε βρίσκεται πολύ κοντά στα κρίσιμα ζητήματα", που θέτει το ΚΚΕ και ότι υπάρχει απόσταση.

Ο Ε. Βενιζέλος χτες υποσχέθηκε ότι θα το δώσει στα κόμματα και πως θα "υπάρχει ένα σύντομο, αλλά επαρκές περιθώριο να γίνουν οι παρατηρήσεις" (!). Δήλωσε πως συμφωνεί με τη θέση του ΚΚΕ για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσων στα ιδιωτικά κανάλια,αλλά και πως περιμένει και την πρόταση της ΕΣΗΕΑ για το θέμα αυτό.

Το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Η άρνηση του υπουργού να δώσει ακόμη και στο κατ' εξοχήν αρμόδιο φορέα, την ΕΣΗΕΑ, το νομοσχέδιο, προκάλεσε τη χτεσινή έκτακτη σύγκληση του Μεικτού Συμβουλίου της Ενωσης.

Στη συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου, εκφράστηκε η ανησυχία αλλά και η αγανάκτηση, για την επίμονη άρνηση του υπουργού στο αίτημα της ΕΣΗΕΑ και του δημοσιογραφικού κόσμου, να κάνει γνωστές τις διατάξεις του νομοσχεδίου πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, προκειμένου η ΕΣΗΕΑ να εκφέρει τις απόψεις και προτάσεις της.Εκτός και αν ο Ε. Βενιζέλος, περιμένει να το δώσει κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή το νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί...

Οι εκπρόσωποι που συμμετέχουν στο Μεικτό, τόνισαν ότι δεν μπορεί η ενημέρωση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου να γίνεται προφορικά και αποσπασματικά ή με τη διοχέτευση μέρους του νομοσχεδίου σε ορισμένες και συγκεκριμένες εφημερίδες.Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο τρόπος αυτός της "ενημέρωσης", δε βοηθά στον ουσιαστικό διάλογο και στη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ και του άμεσα ενδιαφερόμενου κλάδου στην κατάρτιση του νομοσχεδίου. Στο Συμβούλιο έγινε φανερή η διάθεση των δημοσιογράφων να αντισταθούν σε τυχόν ρυθμίσεις που θα πλήττουν την ενημέρωση, τη διαφάνεια και κεκτημένα δικαιώματά τους.

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Μετά θάνατον!!

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο παραπέμπει ο υφυπουργός οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος,όσους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έχασαν την αναπηρική τους σύνταξη, μετά το γνωστό νόμο της ΝΔ, εν γνώσει του ότι οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν το νωρίτερο μετά πέντε ή έξι χρόνια!! Παράλληλα, συνεχίζει τις γνωστές ανέξοδες υποσχέσεις ότι η κυβέρνηση σύντομα θα δείξει την... ευαισθησία της, προωθώντας στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημά τους. Αυτή ήταν χτες η απάντηση του υφυπουργού στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρού,που έφερε στη Βουλή τη χαρακτηριστική περίπτωση του αγωνιστή Κώστα Τσαουσίδη.

"Ενας αποδεδειγμένα ανάπηρος στο χέρι, αλλά και με προβλήματα μετατραυματικής επιληψίας, δεν μπορεί να πάρει τη σύνταξή του. Μεγάλη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με τις επιτροπές σκοπιμότητας που διόρισε, έστρεψε σαφώς και προμελετημένα την κατάσταση εναντίον των συντάξεων αναπήρων αντιστασιακών. Ομως, θεωρούμε ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί ενώ επανειλημμένα έχει δεσμευτεί ότι θα λύσει τα προβλήματα των αντιστασιακών, καθυστερεί εδώ και ενάμιση χρόνο", τόνισε ο Γ. Κατσαρός. Σχολιάζοντας εξάλλου τα περί αποδεδειγμένης ευαισθησίας της κυβέρνησης σημείωσε: "Ας ελπίσουμε ότι θα τη δούμε σύντομα. Αλλά όσο γίνεται πιο σύντομα, γιατί η ηλικία αυτών των ανθρώπων είναι τέτοια, που ενδεχομένως δε θα προλάβουν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ