ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "Τελετή" από φοιτητές

Είναι μαύρη κωμωδία και όχι μόνο. Σατιρίζει την τυπολατρία και τον κοσμοπολιτισμό. "Αφού δεν κάνουμε τίποτα ν' αλλάξουμε το καημένο μας πρόσωπο, ας γελάσουμε λίγο μαζί του". Αυτό σκέφτηκε ο θεατρικός τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεβάζει την "Τελετή" του Παύλου Μάτεσι.Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά, στις 9.30 μμ, στο θέατρο του κτιρίου "Κωστής Παλαμάς" (Ακαδημίας και Μασσαλίας 2) μέχρι τις 14 του Απρίλη. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Ασλανίδη,τα σκηνικά του Γιάννη Γιαννακάκη,η μουσική του Αλκη Μπούρα και του Δημήτρη Τζιμέα.Παίζουν: Βιβιάνα Κοντογεώργου, Κωνσταντίνος Πάσσας, Σωτηρία Θεοδωροπούλου, Αγγέλικα Σπετσιέρη, Εύη Ρόμπου,κ. ά.

Εκδηλώσεις για τον Πόντο

"Η Ποντιακή διασπορά" είναι το θέμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών με τη συνεργασία του Κέντρου Ποντιακών Μελετών. Σήμερα, στις 7μμ, στην αίθουσα εκθέσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) εγκαινιάζεται η έκθεση του Παμποντιακού συλλόγου "Η Αργώ", με τίτλο "Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου", ενώ στις 8μμ διοργανώνεται μουσικοχορευτική εκδήλωση. Θα ακολουθήσουν διαλέξεις των Μ. Μπρουνό ("Οι περιοχές της ποντιακής διασποράς") και Κ. Φωτιάδη ("Ο ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας"). Στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Διδότου 6) από αύριο μέχρι την Παρασκευή διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή Ελλήνων, Γάλλων και Ρώσων ερευνητών. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

  • Απόψε (7.30μμ) στο εντευκτήριο της "Εταιρείας Νεοελληνικού Πολιτισμού" της Σχολής Μωραφιτη (πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5), η Αννα Μίσιου θα μιλήσει με θέμα: "Ηθικές αξίες και πολιτική στην κλασική Αθήνα". Στον ίδιο χώρο, την Πέμπτη (7.30), ο Σ. Κονταράτος θα αναφερθεί στο θέμα: "Αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός μοντερνισμός. Οι κακοτοπιές μιας ουτοπίας". Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Κύπρο γιορτάστηκε με εκδήλωση τιμής, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας,προς τέσσερις καταξιωμένους Κύπριους ηθοποιούς: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Ανδρέα Μούστρα και Φαίδρο Στασινό.Μίλησαν η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρη Αγγελίδου,ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Χριστοφίδης,ο πρόεδρος του ΘΟΚ, Ανδρέας Μέσης και ο πρόεδρος της Ενωσης Ηθοποιών Κύπρου, Σπύρος Σταυρινίδης.

Τιμή στον μεγάλο γλύπτη

Απόψε (7μμ), σε έκτακτη συνεδρία της "Ακαδημίας Αθηνών", ο ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου θα αναφερθεί στη δημιουργία του σημαντικού μας γλύπτη Χρήστου Καπράλου,ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν δύο χρόνια. Θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη, που έχει δώσει μερικές από τις πιο σημαντικές προσπάθειες σε πηλό, πουρί, πέτρα, μολύβι, χαλκό, μάρμαρο και ξύλο, έργα που διακρίνονται για τη μνημειακότητα, την εκφραστική δύναμη και το εσωτερικό τους πλούτο. Ο Χρ. Χρήστου θα αναφερθεί στο "Μνημείο της Πίνδου",έργο - "σταθμό" στην καλλιτεχνική πορεία του Χρ. Καπράλου. Σήμερα θα εγκαινιαστεί και στην "αίθουσα Αλιβιζάτου" της Ακαδημίας έκθεση έργων του καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Ζ. Πορταλάκη και το "Ιδρυμα Καπράλου".

Λόγος και χρώμα για τον άνδρα

Εντεκα συγγραφείς και έντεκα ζωγράφοι ένωσαν το "λόγο" τους, προκειμένου να "ζωγραφίσουν" τον άνδρα. Ο λόγος για την έκδοση με γενικό τίτλο "Ανδρα μοι έννεπε", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Αλεκτον" (σειρά "Αρτ ποστάλ"), στην οποία συμμετέχουν με έργα τους οι ζωγράφοι Αδαμάκος, Γέρος, Ζουμπουλάκης, Καράς, Μετζικώφ, Μηνάς, Μιγάδης, Ρόρρης, Σόρογκας, Σπεράντζας και Σταθόπουλος και με κείμενά τους οι συγγραφείς Βαλτινός, Βέλτσος, Δημητριάδης, Δήμου, Καλοκύρης, Καρτελιάς, Κοντός, Μανιώτης, Παπαδόπουλος, Πατρίκιος και Χειμωνάς.Εντεκα μεταξοτυπίες αριθμημένες και υπογραμμένες από τους δύο δημιουργούς, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή παρουσίαση, συνθέτουν "έναν έπαινο για τον άνδρα", ανιχνεύουν ιδιαιτερότητες που τον χαρακτηρίζουν. Οι κάρτες διατίθενται χωριστά κάθε μια (κοστίζει 10.000 δρχ.) και όλες μαζί σε χειροποίητη βιβλιοδεσία. Τις προμηθεύουν οι εκδόσεις "Αλεκτον" (Βαλαωρίτου 15), κεντρικά βιβλιοπωλεία και γκαλερί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ