ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Προς "κοινοτικοποίηση" Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου

"Είμαστε σίγουροι ότι σε συνθήκες ιδιαίτερα έντονων κοινωνικών αντιδράσεων κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, οι υπερεθνικοί θεσμοί στον τομέα της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης θα αξιοποιηθούν σε βάρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Σε βάρος των μη αρεστών κομμάτων. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου σ' όλους τους τομείς. Είμαστε όμως ταυτόχρονα αντίθετοι στην "κοινοτικοποίηση", δηλαδή στη θεσμοθέτηση κοινής πολιτικής στους παραπάνω τομείς για τους οποίους γίνεται συζήτηση, ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί.Ανεξάρτητα δηλαδή εάν θα πραγματοποιηθεί μετά από την τροποποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ή με την αξιοποίηση του υπάρχοντος άρθρου Κ9 της Συνθήκης και την αξιοποίηση της αρχής της επικουρικότητας. Πολύ περισσότερο που προτείνεται να παίρνονται οι αποφάσεις σ' αυτούς τους τομείς με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή με κατάργηση του ΒΕΤΟ.Μια τέτοια πορεία θα είναι σε βάρος του λαού της Ελλάδας, αλλά και των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Τα παραπάνω τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος,τοποθετούμενος στη συνεδρίαση αντιπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μάρτη.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: "Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της χώρας μας, όχι μόνο δε ζήτησαν ποτέ την έγκριση ή έστω τη γνώμη της ελληνικής Βουλής ή εκπροσώπων της, αλλά ποτέ δεν έκαναν την πραγματική ενημέρωση της Βουλής για όσα επρόκειτο να συζητήσουν ή δεσμευτούν στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν πρόκειται απλώς για δημοκρατικό έλλειμμα. Κατανοώ, συνεπώς, καλά τις διαμαρτυρίες των ευρωβουλευτών για ανάλογη περίπου κατάσταση - έστω και σε ηπιότερη μορφή - των σχέσεων Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου Υπουργών". Και πρόσθεσε: "Ακόμη όμως και να υπήρχε πλήρης διαφάνεια, μέχρι και προέγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο, των πλαισίων μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι υπουργοί, πάλι θα ήμασταν αντίθετοι στην παραπέρα "κοινοτικοποίηση" του τρίτου πυλώνα, δηλαδή των τομέων της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό όχι μόνο γιατί από λόγους αρχής είμαστε αντίθετοι στο Μάαστριχτ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και γιατί ειδικά αυτοί οι τομείς συνδέονται άμεσα με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Ο Αντ. Σκυλλάκος εκθέτοντας ακολούθως τους λόγους αντίθεσης του ΚΚΕ στην "κοινοτικοποίηση" των τομέων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τόνισε: "Η δυνατότητα να χαρακτηρίζονται πράξεις και εκδηλώσεις καθαρά πολιτικού η κοινωνικού χαρακτήρα σαν "τρομοκρατικές". Οι δυνατότητες συλλογής και αξιοποίησης προσωπικών πληροφοριών και άλλες, από μία υπερκρατική αστυνομία και δικαστική εξουσία, σίγουρα μπορούν να προσβάλλουν τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η πείρα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας - και όχι μόνο - δικαιολογεί πλήρως τις ανησυχίες μας. Επί μακρό χρονικό διάστημα το Κόμμα μας ήταν απαγορευμένο. Η ηγεσία και πολλά στελέχη του σε φυλακές και εξορίες. Η Αστυνομία παρακολουθούσε τις δραστηριότητές τους και ο αποκλεισμός από την εργασία ήταν στην ημερήσια διάταξη. Αργότερα, όταν σταμάτησαν αυτού του είδους οι διώξεις, συνεχίστηκε η παρακολούθηση και το φακέλωμα, που σήμερα είναι ηλεκτρονικό. Μάλιστα οι τηλεφωνικές υποκλοπές επεκτάθηκαν και πέραν του ΚΚΕ και της Αριστεράς και μεταξύ των κομμάτων πού εναλλάσσονται στην εξουσία, όπως έδειξαν πρόσφατα σκάνδαλα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ακόμα και σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είχαμε συχνά βίαιη καταστολή διαδηλώσεων, με τραυματίες, ακόμη και νεκρούς", κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Γ. Κ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Οριστική η υποταγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
  • Αντ. Σκυλλάκος: "Νομιμοποιείται με τη "βούλα" του Συντάγματος, η παραχώρηση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στα υπερεθνικά όργανα μιας Ομόσπονδης Ευρωπαϊκής Ενωσης"

Το ΠΑΣΟΚ ταυτιζόμενο πλήρως με τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, κατέθεσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία επιδιώκει την "οριστική πρόσδεση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη νομιμοποίηση με τη "βούλα" του Συντάγματος της παραχώρησης όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα υπερεθνικά όργανα μιας Ομόσπονδης Ευρωπαϊκής Ενωσης", όπως σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών κομμάτων στη νέα διαμόρφωση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, σημειώνει ότι στόχος του είναι η διαμόρφωση "μιας συγκροτημένης συνταγματικής συμφωνίας, που θα καλύπτει όλες τις φάσεις της αναθεωρητικής διαδικασίας", καλώντας ταυτόχρονα τα άλλα δύο κόμματα να δεσμευτούν γι' αυτά πολιτικά. Με άλλα λόγια καλεί ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη να δεσμευτούν πολιτικά ότι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα συμφωνηθούν από την παρούσα Βουλή, θα ψηφιστούν αυτούσιες από την επόμενη. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στο πολιτικό στίγμα της πρότασής του λαμβάνεται υπόψη "η διαμόρφωση της συνταγματικής υποδομής που είναι αναγκαία για την εξέλιξη της διεθνούς συνεργασίας και την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Κατά τα άλλα, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ επεκτείνεται ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων επί του συνόλου των δαπανών τους και όχι μόνο των προεκλογικών. Κατοχυρώνει και συνταγματικά την ταξική συναίνεση με τη διάταξη για την ύπαρξη της περίφημης ΟΚΕ. Οσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, παρά τις μεταβολές στη διαδικασία ορισμού της, τελικά η κυβέρνηση θα μπορεί πάλι να επιλέγει τους εκλεκτούς της. Ακόμα, ενώ δεν καθιερώνει την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, αναφέρει ότι το εκλογικό σύστημα θα... σέβεται τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αναλογικού (; ) εκλογικού συστήματος. Στις αναφερόμενες στους δημόσιους υπάλληλους διατάξεις, διατηρείται ο περιορισμός του δικαιώματος να συνδικαλίζονται όσοι απασχολούνται στους τομείς της Εθνικής Αμυνας και Ασφάλειας. Διατηρείται ο περιορισμός πολιτικής δραστηριότητας των υπολοίπων στους τόπους εργασίας τους, όπως μάλιστα είναι διατυπωμένη η διάταξη, οδηγεί ακόμα πιο πίσω και από τα σημερινά ισχύοντα, αφού μπορεί να φτάσει ο περιορισμός έως στην απαγόρευση ανάγνωσης εφημερίδων στον τόπο εργασίας. Επίσης διατηρείται ο θεσμός των εκτάκτων που αποτελεί βάση της εκλογικής πελατείας και της πολιτικής ομηρίας των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τέλος διατηρείται ο θεσμός της εκτόπισης ως παρεπόμενη ποινή.

Δήλωση Αντ. Σκυλλάκου

"Το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του, ταυτιζόμενο πλήρως με τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, επιδιώκει την οριστική πρόσδεση και υποταγή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη νομιμοποίηση και με τη "βούλα" του Συντάγματος, της παραχώρησης όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα υπερεθνικά όργανα μιας Ομόσπονδης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες με την πρόταση για δικαίωμα ψήφου των μεταναστών με επιστολή.

Οι υπόλοιπες προτάσεις του, είτε κινούνται απλώς στη νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε κάτω από το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα τα τελευταία χρόνια, είτε είναι άτολμες και πολύ πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες για προοδευτική μεταρρύθμιση του Συντάγματος, πολύ πίσω φυσικά και από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ του 1975.

Θα μπορούσαμε να πούμε "πολύ κακό για το τίποτα".

Δεν απαντούν αυτές οι προτάσεις στην ανάγκη και διεύρυνσης της λαϊκής κυριαρχίας με αναβάθμιση της Βουλής, σε σύγκριση με τις κυβερνητικές υπερεξουσίες, με δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας, με θεσμοθέτηση Γ Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Παραμένουν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στο δικαίωμα της απεργίας και μία σειρά ατομικά και συλλογικά δικαιώματα δεν κατοχυρώνονται.

Τέλος όσον αφορά στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση θα μπορεί πάλι να επιλέγει τους εκλεκτούς της".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Εξιλαστήρια θύματα της αυθαίρετης δόμησης

Τα προβλήματα των οικοδόμων του Στρυμονικού κόλπου και της Καλλικράτειας έφερε χτες στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός

Στους οικοδόμους της ευρύτερης περιοχής του Σταυρού Θεσσαλονίκης και της Καλλικράτειας Χαλκιδικής φορτώνει η κυβέρνηση τα σπασμένα της αυθαίρετης δόμησης και τους καλεί να πληρώσουν εκατομμύρια δραχμές, επειδή δούλεψαν σε αυθαίρετα για να μπορέσουν να ζήσουν. Συγκεκριμένα το θέμα - που έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση, η οποία συζητήθηκε χτες, του βουλευτή του Γ. Κατσαρού - έχει ως εξής: Χιλιάδες οικοδόμοι των παραπάνω περιοχών αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές από τα δικαστήρια, επειδή την περίοδο 1989 - 1992 δούλεψαν στην αυθαίρετη δόμηση κι αυτό γιατί με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν είχε γίνει επέκταση του σχεδίου πόλεως τόσο στις κοινότητες της περιοχής του Στρυμονικού κόλπου όσο και στο Δήμο Καλλικράτειας. Οι διώξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους διωκόμενους οικοδόμους όσο και τις οικογένειές τους, αφού προκειμένου να μην πάνε φυλακή, πρέπει να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές ο καθένας. Κι αυτό, όταν το σχέδιο επεκτείνεται στις προαναφερόμενες περιοχές, τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται και αφήνονται στο απυρόβλητο, ατιμώρητοι, οι κυρίως υπεύθυνοι.

Να σταματήσουν οι διώξεις

Αναπτύσσοντας το πρόβλημα στη Βουλή ο κομμουνιστής βουλευτής Γ. Κατσαρός υπογράμμισε ότι "δεν αφορά μεμονωμένους οικοδόμους, δεν έχει περιορισμένη έκταση για να το ξεπεράσει κανείς έτσι. Αφορά χιλιάδες οικογένειες στα χωριά του Στρυμονικού κόλπου και στην περιοχή της Καλλικράτειας. Οι οικοδόμοι, σημείωσε με έμφαση, ή θα παρέμεναν άνεργοι ή θα αναζητούσαν το μεροκάματο στα αυθαίρετα. Οι περιοχές εκεί αναπτύχθηκαν έξω από το σχέδιο και όλες οι οικοδομές ήταν αυθαίρετες".

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικοδόμοι της περιοχής, ο Γ. Κατσαρός τόνισε ότι όλοι τους μηδενός εξαιρουμένου έχουν μηνύσεις επί μηνύσεων, 5 - 10 - 15 ο καθένας και καλούνται τώρα να πληρώσουν τις συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης, που μεταφράζεται σε εκατομμύρια δραχμές ύστερα από κάθε δίκη. "Στις περιοχές αυτές, συνέχισε, το σχέδιο επεκτείνεται, τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται και οι μόνοι που καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο" είναι οι οικοδόμοι. Θεωρούμε απαράδεκτο και προκλητικό να αφήνονται στο απυρόβλητο, ατιμώρητοι, οι κυρίως υπεύθυνοι, οι έμποροι γης, οι μεσίτες, οι συμβολαιογράφοι, το ΙΚΑ, η Εφορία και βέβαια οι μεγαλοσχήμονες ιδιοκτήτες των βιλών".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως πρέπει:

- Να επεκταθεί το σχέδιο και να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση.

- Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η δίωξη των οικοδόμων.

Νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση

Την κατηγορηματική της άρνηση να σταματήσουν οι προαναφερόμενες διώξεις των οικοδόμων εξέφρασε η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,που απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. Ο υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τέρμα στο πρόβλημα, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αλλάξει το νόμο επειδή διώκονται οι οικοδόμοι. Κατανοώ, είπε, το πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία και σημείωσε ότι δε διώκεται κανείς επειδή έκανε νόμιμες πράξεις, αλλά επειδή συμμετείχε στο φαύλο κύκλο της αυθαίρετης δόμησης. Ως λύση στο πρόβλημα πρότεινε να υπάρξει επιείκεια στους διωκόμενους από τα δικαστήρια οικοδόμους, χωρίς βεβαίως να εξηγήσει πώς θα γίνει δυνατή αυτή η επιείκεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ