ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλη πολιτική

Μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο, που ο κυβερνητικός συνδικαλισμός (και οι δορυφόροι του) έκανε ανακατανομή "θέσεων" και οφίτσιων στη "νέα" διοίκηση της ΓΣΕΕ, - με κύριο γνώμονα την ποδηγέτηση του εργατικού κινήματος και την υποταγή στο δικομματισμό...

Μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο, κατά το οποίο "υπουργοί" του ΠΑΣΟΚ έδιναν - ακόμη και από το βήμα της Βουλής - ρεσιτάλ αντιλαϊκού αμοραλισμού, αγοραίου αντικομμουνισμού και βλακώδους κομματικού ιμπεριαλισμού, συκοφαντώντας την εργατική τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της...

Μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο, κατά το οποίο, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (και πλείστες όσες "ουρές" τους) "μηχανεύονταν" σπερμολογίες, απειλές και συκοφαντίες, για να καταπτοήσουν όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εδώ νομάρχες των Βρυξελλών και με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους...

Μέσα στο ίδιο αυτό εικοσιτετράωρο, η χώρα παρουσίαζε την εξής εικόνα:
  • Τα εμπορικά καταστήματα και τα βιοτεχνικά εργαστήρια όλης της χώρας ήταν κλειστά - προειδοποιητικά για 24 ώρες - και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις και συσκέψεις.

  • Οι ξεσηκωμένοι αγρότες σε ολόκληρο τον ελλαδικό κορμό ενίσχυαν τα μπλόκα τους, απέρριπταν τις παγίδες των εγκαθέτων και πραγματοποιούσαν Παναγροτική Σύσκεψη στη Λάρισα.
  • Οι οικοδόμοι όλης της χώρας είχαν εγκαταλείψει τις (ελάχιστες άλλωστε) εργασίες τους, είχαν κηρύξει πανελλαδική απεργία, οργάνωναν συγκεντρώσεις και αξίωναν άμεσα μέτρα για την ανεργία.
  • Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απεργούσαν και πορεύονταν προς τη Βουλή, αξιώνοντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, με το οποίο η εξουσία εκποιεί τα ναυπηγεία.
  • Οι συνταξιούχοι, μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση και σύσκεψη στα Νέα Λιόσια, προκειμένου να καθορίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την 31η του Μάρτη...
  • Δηλαδή: Ούτε η άρνηση διαλόγου, από την πλευρά της εξουσίας, ούτε οι αόριστες υποσχέσεις, ούτε η παραπληροφόρηση, ούτε οι απειλές, ούτε οι συκοφαντίες, ούτε οι εντέχνως υφέρπουσες φήμες και διαδόσεις, ούτε οι διασπαστικές κινήσεις, ούτε οι χυδαιότητες των τηλεοπτικών φερεφώνων του κυβερνητικού συνδικαλισμού κατόρθωσαν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των ξεσηκωμένων ομάδων του πληθυσμού.

    Μικρομεσαίοι, αγρότες, εργάτες, άνεργοι, απειλούμενοι με απόλυση, συνταξιούχοι,όλοι στο πόδι.

    Και όχι, βέβαια, για τα φορολογικά τεκμήρια, όπως βολεύει την εξουσία να διαδίδει!

    Τα φορολογικά τεκμήρια - που η κυβέρνηση τα αυτοπροσδιόρισε ως "αντικειμενικά" - στάθηκαν μόνο η αφορμή.

    Σήμερα, οι κοινωνικές τάξεις που κινητοποιούνται και αγωνίζονται, αξιώνουν μια άλλη πολιτική,σε όλα τα επίπεδα.

    Αξιώνουν περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, περισσότερο σεβασμό στην περιουσία του δημοσίου, περισσότερη αντιστοιχία λόγων και έργων, μεγαλύτερη τεχνολογική και πιστωτική στήριξη των μικρομεσαίων, ουσιαστικότερη προστασία της αγροτικής παραγωγής, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, χρησιμότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, αναπτυξιακότερη ιεράρχηση των έργων υποδομής, ρεαλιστικότερη εκπαίδευση, φιλολαϊκότερο υγειονομικό και ασφαλιστικό σύστημα κτλ. κτλ.

    Αν η πολιτική και η οικονομική εξουσία αδυνατούν να συλλάβουν το πραγματικό μήνυμα των κινητοποιήσεων, τόσο το χειρότερο για τις ίδιες και για τα μίσθαρνα όργανά τους.

    Ο λαός δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

    Διότι έχει πια συνειδητοποιήσει ότι η εξουσία όχι μόνο δεν τον εκφράζει πλέον, αλλά και εργάζεται εναντίον του, - σφετεριζόμενη την ψήφο και την εντολή του!

    Αλλοτε... και τώρα

    Ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος λέει ότι δε συζητά με τη Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών και κουβεντιάζει μόνο με τα θεσμοθετημένα όργανα. Ο ίδιος, όταν ήταν βουλευτής στην αντιπολίτευση, το 1991, αρνήθηκε να πάρει μέρος σε πλατιά σύσκεψη υπό τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζαννετάκη, με θέμα τον Καλαμά, όπου είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές, οι φορείς, τα κόμματα, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, το ΤΕΕ κλπ., με το επιχείρημα ότι δεν είχαν κληθεί να πάρουν μέρος "αυτοί που καθοδήγησαν τον αγώνα για τον Καλαμά", δηλαδή η λεγόμενη Επιτροπή Αγώνα για τον Καλαμά.

    Αξιος του αρχηγού του

    Ο Π. Σκοτινιώτης (στέλεχος του "ΣΥΝ", αν δεν το θυμάστε), που βγήκε νομάρχης του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία, τις προάλλες, προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο του Αλμυρού. Αφού τελικά δεν τα κατάφερε, προχώρησε στη δεύτερη απεργοσπαστική ενέργεια, υπογράφοντας, μαζί με τα άλλα επιφανή στελέχη των ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" στη Μαγνησία, ανακοίνωση, για να.. πείσει τους αγρότες να αποχωρήσουν από το μπλόκο και να σπάσουν τον αγώνα τους. Καθώς και πάλι τους αγνόησαν οι αγρότες, ο νομάρχης απευθύνθηκε στο γνωστό των... θυρωρών Γ. Κατσιφάρα και ζήτησε να (του) στείλει καράβι για τη μεταφορά φρούτων από την Κρήτη στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας! Δεν είπε, βέβαια, ο Κατσιφάρας, αν θα του κάνει τη χάρη. Πάντως, ο κ. νομάρχης έκανε το καθήκον του... για να φανεί άξιος της εμπιστοσύνης του Α. Παπανδρέου..

    Εσχατη εξαχρείωση

    Για "έσχατη εξαχρείωση" κατήγγειλε χτες ο Θ. Πάγκαλος όσους πολιτικούς αρχηγούς, κόμματα, δημοσιογράφους κ. ά. υποστηρίζουν τους λαϊκούς αγώνες. Τίποτα το καινούριο, θα παρατηρούσε κανείς, για το ήθος του εγγονού του δικτάτορα. Μάλιστα, ούτε εκείνο το "είμαι αλληλέγγυος με τη σκληρότερη δυνατή αντιμετώπιση" των κινητοποιούμενων, που εκστόμισε, συνιστά πρωτοτυπία για το συντάκτη του φασιστικού νομοσχεδίου ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής". Αλλωστε ο θαμώνας του πολιτικού "τεκέ" της άρχουσας τάξης το είχε πει, ήδη από την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, ότι έχει "τις χειρότερες δυνατές προθέσεις για τους εργαζόμενους".

    Θέμα ταξικής επιλογής

    Είναι δικαίωμα του ΚΚΕ "να διεκδικεί την ταξική του ταυτότητα στο πλευρό εκείνων που επιδιώκουν τη φοροδιαφυγή. Παγιδεύοντας το μικροκαλλιεργητή, που τα αντικειμενικά κριτήρια δεν τον αφορούν, με το μεγαλοϊδιοκτήτη, που του είναι ετσιθελικά άγνωστα", ισχυρίζεται το θεωρητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα προτείνει το "συνεχή, συνεπή και επίμονο διάλογο (σ.σ. προφανώς το διάλογο των ΜΑΤ και το "δε συζητάμε με απεργούς"), που επιτρέπει τις διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά αποκλείει τις εκπτώσεις και τη φυγή". Φτάνοντας σε κρεσέντο υποκρισίας, η "Εξόρμηση" καταλήγει: "Εκείνοι έχουν το αντιπολιτευτικό λάθος. Εμείς έχουμε τη θέληση προσφοράς. Δικαίωμά τους. Χρέος μας".

    Πραγματικά, είναι δύσκολο να είναι κανείς σήμερα απολογητής της ευρωυποταγμένης κυβερνητικής πολιτικής. Είναι "δικαίωμα" και υποχρέωση των ΠΑΣΟΚικών φερέφωνων να χυδαιολογούν, να λασπολογούν κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων των κοινωνικών στρωμάτων, που εξεγείρονται και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική που αυτά υπηρετούν. Και είναι χρέος των κομμουνιστών να βρίσκονται πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης. Είναι θέμα συνέπειας και - στο κάτω κάτω - ταξικής επιλογής. "Ο καθείς εφ' ω ετάχθη".

    Φασιστικό παραλήρημα

    "Ενας... μικρός τρομοκράτης είναι και το Κουκουέ, μια τρομοκρατική προκήρυξη και ο "Ριζοσπάστης"". Αυτό είναι το παραλήρημα ενός φασιστοειδούς, ο οποίος με τη "λεοντή" του αρθρογράφου σε ΠΑΣΟΚική φυλλάδα (η οποία μάλιστα στην πρώτη της σελίδα φιλοξενεί την κυβερνητική απαίτηση "Σαρώστε τους τσιφλικάδες") εξισώνει τους τρομοκράτες της "17Ν" με τους αγωνιζόμενους αγρότες και το ΚΚΕ και τις προκηρύξεις τους με το "Ριζοσπάστη". Δεν είναι καν πρωτότυπο στη χυδαία λασπολογία του το "προοδευτικό" ερπετό. Τον έχουν προλάβει δεκαετίες πριν τα όργανα της Ασφάλειας, της ΚΥΠ και οι κάθε λογής κρατικοί και παρακρατικοί χαφιέδες, που κατασκεύαζαν δίκες και εκτελούσαν κομμουνιστές πατριώτες για "κατασκοπία" και "τρομοκρατία". Το μόνο που δείχνει η φασιστική αυτή κατρακύλα είναι η απόγνωση των αφεντικών του, που μη έχοντας επιχειρήματα, αναθέτουν σε πληρωμένους κονδυλοφόρους την κατασκευή "επιχειρημάτων" τύπου Γκοτζαμάνη.

    Κατανοητό το αδιέξοδο και η αγωνία τους. Κι από αυτή την άποψη να είναι βέβαιοι πως το ΚΚΕ και ο "Ριζοσπάστης" θα συνεχίσουν να παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους εμπόρους, τη νεολαία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Θα συνεχίσουν, δηλαδή, να τρομοκρατούν την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της υπαλλήλους.

    Αθλιοι ψεύτες

    Ορισμένοι άνθρωποι του Α. Παπανδρέου ξεπερνούν καθημερινά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Τρανό παράδειγμα ο κυβερνητικός βουλευτής Παπαδέλλης, ο οποίος δε δίστασε, και μάλιστα δημόσια, μιλώντας σε συγκέντρωση των ΕΒΕ της Μυτιλήνης, να υποστηρίξει ότι το ΚΚΕ είχε ψηφίσει πέρσι το νόμο για τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια.

    Δε γνωρίζουμε το επίπεδο ευφυίας του εν λόγω κυρίου κι αν καταλαβαίνει τα δρώμενα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Εκείνο όμως που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι - απ' ό,τι φαίνεται - θεωρεί κάφρους και ιθαγενείς τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται, για να λέει ξετσίπωτα τέτοια χοντρά ψέματα. Δεν εξηγείται αλλιώς η αμνησία του, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ όχι μόνο είχε καταγγείλει και είχε καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά και ο συντοπίτης του Στρ. Κόρακας το είχε χαρακτηρίσει ως "νομοσχέδιο που βρίσκει αντίθετο το σύνολο του ελληνικού λαού, εκτός από τους μεγαλεμπόρους, το ΣΕΒ, τους μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους".

    "Μπλόκα"

    Η Ελλάδα

    μπλόκα

    στήνει,

    και τους δρόμους

    πλέον κλείνει,

    στα χαράτσια,

    στο ζωνάρι,

    στα μονόπλευρα

    τα βάρη

    και σε κάθε

    κατεργάρη!

    Η Ελλάδα

    βάζει φράχτη

    στην πολιτική

    του... σφάχτη,

    στο ξεπούλημα

    στην πείνα,

    στο ρουσφέτι

    στην κομπίνα,

    και δηλώνει

    πως με πάλη

    θα χαράξει

    ρότα άλλη!

    |Π9 Ο οίστρος

    Τους γνωρίζουν οι αγρότες

    Επιτέλους η ηγεσία της ΝΔ "αποκάλυψε" ποιοι "κρύβονται" πίσω από τους αγρότες. Κατ' αρχάς ο εκπρόσωπός της "ομολόγησε" ότι δεν κρύβεται πίσω από τους αγρότες η ΝΔ και χαρακτήρισε "αυταπάτες και αστείες υπεκφυγές" τα λεγόμενα από την κυβέρνηση για υποκίνηση των αγροτών από τη ΝΔ.

    Αφού απέκλεισε το κόμμα του από τους υποκινητές, προχώρησε στην αποκάλυψη των πραγματικών υποκινητών, οι οποίοι είναι η... "ανικανότητα και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης".

    Φυσικά δεν περιμέναμε να ακούσουμε από την ηγεσία της ΝΔ ότι φταίει η κυβερνητική πολιτική, οι επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, της ΓΚΑΤΤ κλπ.

    Απλά, γιατί αυτή είναι και η δική της πολιτική.

    Το χειρότερο όμως για την ηγεσία της ΝΔ είναι ότι αγρότες απέδειξαν ότι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ