ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Ολοκληρώθηκε συναινετικά το έγκλημα

Με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξέφρασε διαφωνίες μόνο στις διαδικασίες του ξεπουλήματος, και της Πολιτικής Ανοιξης, που δήλωσε ότι αν γίνουν δεκτές κάποιες δευτερεύουσες προτάσεις της από τον υπουργό θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, άρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεπουλήματος και της τελευταίας μεγάλης ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας της χώρας. Μόνο το ΚΚΕ δήλωσε σαφώς και κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο και τη λογική του: "Σήμερα ολοκληρώνεται το έγκλημα, που λέγεται καταστροφή της ναυπηγοεπισκευαστικής μας βιομηχανίας", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής,επισημαίνοντας ότι ευθύνες έχουν, τόσο οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η πολιτική τους, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις οδηγίες που έχει εκδώσει.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Νάκος,κινούμενος στη λογική της..."εποικοδομητικής αντιπολίτευσης", άσκησε κριτική μόνο στη μεθόδευση ξεπουλήματος του ναυπηγείου, τονίζοντας: "Η ΝΔ, πιστή στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, είναι υπέρ της πώλησης των ναυπηγείων. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να συνυπογράψει το συζητούμενο νομοσχέδιο, παραβλέποντας την προχειρότητα και την ασυνέπεια των διαδικασιών που προβλέπονται και που οδηγούν στην αποτυχία της κυβέρνησης να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές". Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, "το λαμπρότερο μνημείο ασυνέπειας του ΠΑΣΟΚ", σημειώνοντας ότι μόλις πριν 20 μήνες το σημερινό κυβερνών κόμμα"υπονόμευε τις προσπάθειες της ΝΔ για την πώληση του ναυπηγείου, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους". Ακολούθως ο εισηγητής της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά: "Το ΠΑΣΟΚ έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες".

Η εισηγήτρια της Πολιτικής Ανοιξης, Μ. Μαχαίρα,αφού προσπάθησε να ωραιοποιήσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τελικά να την αθωώσει, είπε ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις "δεν κατανόησαν και δεν προσαρμόστηκαν στις συνθήκες της ΕΕ, γιατί δεν κατάφεραν να μάθουν τι μπορούσαν να πάρουν. Ετσι, χρεώνουν τις δικές τους θλιβερές αποτυχίες στην Κοινότητα". Χαρακτήρισε την πώληση παζάρι, γιατί γίνεται χωρίς όρους και δήλωσε ότι αν το νομοσχέδιο δε βελτιωθεί κατά τη συζήτηση, το κόμμα της θα το καταψηφίσει. Οι... βελτιώσεις, όμως, που πρότεινε σε τίποτα δεν άλλαζαν την ουσία του νόμου. Την αγωνία της Πολιτικής Ανοιξης να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Α. Λεντάκης,που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό που κάνει σήμερα, "έπρεπε να το έχει κάνει πολύ νωρίς".

Ο Γεράσιμος Αραβανής

"Σήμερα κατάλαβα τι σημαίνει εποικοδομητική αντιπολίτευση. Πολιτική Ανοιξη και ΝΔ ψάχνουν να βρουν τρόπο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο συμφωνώντας σε όλα", επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, τονίζοντας ότι μόνο το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά και κατηγορηματικά με το νομοσχέδιο και τη λογική του. Και πρόσθεσε: "Σήμερα ολοκληρώνεται το έγκλημα που λέγεται καταστροφή της ναυπηγοεπισκευαστικής μας βιομηχανίας. Γι' αυτό ευθύνες έχουν και η Ευρωπαϊκή Ενωση με την περίφημη 7η Οδηγία της, αλλά και τα κόμματα που μέχρι σήμερα κυβέρνησαν".Ακολούθως ο εισηγητής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο συζητείται ενώ η λαϊκή οργή καθημερινά ογκώνεται, αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί στην εξαθλίωση και τη φτώχεια μεγάλα στρώματα του πληθυσμού. "Η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και την καθολική συμμετοχή των επαγγελματοβιοτεχνών στη σημερινή απεργία;", αναρωτήθηκε ο Γερ. Αραβανής και τόνισε ότι η κυβέρνηση μιλά για υποκίνηση των αγώνων, αγνοώντας ότι αυτοί είναι αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής. "Το ΚΚΕ δεν υποκινεί τις κινητοποιήσεις, γιατί δε χρειάζονται υποκίνηση, αλλά στηρίζει τους αγώνες", είπε ο εισηγητής του Κόμματος. Αναφερόμενος, εξάλλου, στην περίπτωση βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων, ο Γερ. Αραβανής είπε ότι θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη η χρήση αστυνομικής βίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα το φόβο ότι ενδεχομένως προς τα εκεί εξελίσσεται η κατάσταση, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού και την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γερ. Αραβανής υπενθύμισε ότι όταν η ΝΔ προσπαθούσε να πουλήσει τον ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα άλλα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει τροπολογία, που μεταξύ άλλων μιλούσε και για τη διατήρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον δημόσιο τομέα. Αργότερα το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τη ΝΔ για το ξεπούλημα των ναυπηγείων που προωθούσε. "Το ερώτημα που προκύπτει είναι σήμερα, τι διαφορετικό κάνει η κυβέρνηση;", αναρωτήθηκε ο Γερ. Αραβανής, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπήρχε σαφής δέσμευση ότι τα ναυπηγεία θα παραμείνουν στο δημόσιο, αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση ότι "Το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Πρακτική που ακολουθεί κατ' εξακολούθηση".

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που λένε ότι για την κακή οικονομική κατάσταση των ναυπηγείων ευθύνεται ο δημόσιος χαρακτήρας που έχουν, τα χαρακτήρισε "ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού", που η ίδια η πολιτική πρακτική τα έχει απορρίψει."Η κακοδαιμονία των ναυπηγείων ήταν η κακοδιοίκησή τους και η τυφλή προσήλωση των κυβερνήσεων στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τόνισε ο Γερ. Αραβανής, προσθέτοντας ότι από το 1985 συνειδητά ακολουθήθηκε πολιτική που προδιέργαφε τη σημερινή κατάληξη. Υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχουν εθνικοί λόγοι που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, οι κυβερνήσεις υποτάχθηκαν στην πολιτική της ΕΕ, που ήταν η συρρίκνωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Ακόμα πρότεινε στα υπόλοιπα κόμματα να εκφράσει η Βουλή ομόφωνα την επιθυμία της να παραμείνουν τα ναυπηγεία στο δημόσιο.

Σχολιάζοντας ο Γερ. Αραβανής τους όρους πώλησης των ναυπηγείων, υπογράμμισε ότι δίνονται για ένα κομμάτι ψωμί. Διαγράφονται τα χρέη τους, εξασφαλίζεται στον αγοραστή δουλιά για 10 χρόνια, ενώ παράλληλα προωθούνται 1.000 απολύσεις και δίνονται κίνητρα για εθελούσιες εξόδους εργαζομένων."Αν όμως προβλέπεται ανάπτυξη των ναυπηγείων, γιατί να γίνουν απολύσεις προσωπικού;", είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ. Σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων.

"Το νομοσχέδιο είναι εγκληματικό για τη χώρα και το λαό. Είναι καμπανάκι για το τι περιμένει στο μέλλον τους εργαζόμενους", κατέληξε ο Γερ. Αραβανής, καλώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκφράσει διαφωνίες, να παραμείνουν στην αίθουσα της Βουλής και να το καταψηφίσουν, λέγοντας ότι μία τέτοια πράξη θα είναι τίτλος τιμής γι' αυτούς, σε αντίθεση με όσους το υπερψηφίσουν, που θα το έχουν μόνιμο βάρος.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος

"Δεν είναι νομοτελειακή εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση των πάντων", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος, σημειώνοντας: "Δεν είναι μοιραίο επειδή κάποιοι στις Βρυξέλλες αποφάσισαν το ξήλωμα της ναυπηγικής μας βιομηχανίας αυτό και να γίνει". Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν οδηγείται στο ξεπούλημα επειδή το θεωρεί νομοτέλεια ή επειδή έχει στριμωχτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά "επειδή η κυβέρνηση έχει αλλάξει πολιτική, τουλάχιστον στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την πρόταση να ιδιωτικοποιηθεί μόνο το 49% των ναυπηγείων, τη χαρακτήρισε Δούρειο Ιππο, που αντικειμενικά οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Ο Κώστας Σημίτης

Ο υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης, αντί να απαντήσει επί της ουσίας των ζητημάτων που έθεσαν οι ομιλητές του ΚΚΕ, προτίμησε να απολογηθεί στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του αναλώθηκε σε διάλεξη περί σοσιαλισμού και ελεύθερης αγοράς, που στόχο είχε να καλύψει τις παλινωδίες της κυβερνητικής πολιτικής: "Η αναζήτησή μας ως σοσιαλιστικό κόμμα (!!! ) δεν πρέπει να αφορά αν θα μειώσουμε ή διευρύνουμε την αγορά ή το δημόσιο τομέα, αλλά πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ισορροπίες"...

Ερωτήσεις για το ξεπούλημα

Της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής προηγήθηκε συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων σχετικών με το ξεπούλημα των ναυπηγείων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής έφερε στη Βουλή τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Περάματος και Κερατσινίου, με τις οποίες εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων και ζητούσαν από την κυβέρνηση να προβεί στην αναθεώρηση της απόφασής της. "Τα Δημοτικά Συμβούλια φοβούνται, πέραν όλων των άλλων, ότι πολλοί εργαζόμενοι δημότες των συγκεκριμένων δήμων θα χάσουν τη δουλιά τους και θα προστεθούν στη στρατιά του 17% των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων της περιοχής του Πειραιά", τόνισε ο Βουλευτής του ΚΚΕ. Ακολούθως αναφέρθηκε στην εμπειρία από το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον εφοπλιστή Περατικό, ο οποίος όχι μόνο δεν προχώρησε στην ανάπτυξη των ναυπηγείων, παρά τα δάνεια που εκβιαστικά πήρε από την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πλήρωσε το ούτως ή άλλως χαμηλό τίμημα, αλλά έχει προχωρήσει και σε πολλές απολύσεις εργαζομένων, κάνοντας χρήση του 2% κάθε μήνα.

Από σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπασπύρου,και ΝΔ, Ν. Νικολόπουλου,η Βουλή πήρε μία πρόγευση, τόσο των ορίων των..."διαφωνούντων" κυβερνητικών βουλευτών, όσο και των... "αντιρρήσεων" της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το νομοσχέδιο. "Μπορεί να δοθεί η λύση που δόθηκε στην "Ολυμπιακή"", ήταν η αντιπρόταση του Γ. Παπασπύρου, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με την κυβέρνηση, εξέφρασε την αγωνία του, "να μην έχουν τα ναυπηγεία την κατάληξη του φιάσκου του ΟΤΕ".

Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας επανέλαβε τα μόνιμα επιχειρήματά του πως η χώρα είχε επί ΝΔ δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ή θα ιδιωτικοποιήσει τα ναυπηγεία, ή θα τα κλείσει και αυτή ακριβώς τη δέσμευση υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτοντας ότι όσο τα ναυπηγεία ήταν στον έλεγχο του δημοσίου, ζημίωσαν το κράτος με 90 δισ. δρχ.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατάγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ