ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραμένουν τα ερωτηματικά

Στις 6 Απρίλη, αρχίζει στο Κιλκίς η δίκη των Μ. Θεοδωράκη και Ε. Ράδου, για τη δολοφονική επίθεση κατά των στελεχών του ΚΚΕ

Την άλλη Πέμπτη, 6 Απρίλη, αρχίζει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κιλκίς η δίκη των Μ. Θεοδωράκη και Ευάγ. Ράδου κατηγορούμενων για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή εναντίον των στελεχών του ΚΚΕ, που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους πέρσι τον Ιούνη '94 στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος για τις Ευρωεκλογές.

Εννέα μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση, τα ερωτηματικά εξακολουθούν να παραμένουν, καθώς οι έρευνες δεν προχώρησαν επί της ουσίας.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, λίγο πριν τις εκλογές του '94. Το χέρι των δραστών το είχε οπλίσει τότε το έδαφος του εθνικισμού, του σοβινισμού και του αντικομμουνισμού, που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.Η ανάκριση, όμως, δυστυχώς δεν ερεύνησε σε βάθος τις διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τα συγκεκριμένα κέντρα, όπου καταστρώνονται τα σχέδια αυτά, ούτε προσπάθησε να προσανατολίσει τις έρευνες εκεί όπου θα έπρεπε να αναζητήσει τους ηθικούς αυτουργούς της ενέργειας.

Η δήλωση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Θ. Στρογγύλη ότι "ασφαλώς και προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του Ράδου από την ανάκριση" δεν είχε καμιά συνέχεια από την πορεία της ανάκρισης που ακολουθήθηκε.

Η υπόθεση περιορίστηκε σ' αυτό που δήλωσε αμέσως μετά την απόπειρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελής, δηλαδή πως πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.

Οπως είναι γνωστό, πολλοί προσπάθησαν - και το επιδιώκουν και τώρα, διά της σιωπής... - για υποβάθμιση της υπόθεσης της δολοφονικής - τρομοκρατικής επίθεσης κατά των στελεχών του ΚΚΕ. Κι αυτό, παρόλο που τα στοιχεία οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα πως πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση δημοκρατίας, πρώτα απ' όλα. Μια υπόθεση, όπως επιβεβαιώνεται, με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης, προσχεδιασμένης τρομοκρατικής πράξης από κύκλους φασιστικούς - σοβινιστικούς, που θρέφονται και στηρίζονται με την έξαρση του εθνικιστικού μίσους, του σοβινισμού και του αντικομμουνισμού.

Αυτά φαινόταν από την πρώτη στιγμή, αλλά επίσημες αρχές και κυβερνητικοί παράγοντες, συνεπικουρούμενοι από μεγάλο αριθμό ΜΜΕ, επιχείρησαν με διάφορες μεθοδεύσεις να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά στοιχεία της εγκληματικής πράξης, με προφανή στόχο να χτυπηθεί το ΚΚΕ, προεκλογικά. Κατέστρωσαν ολόκληρη επιχείρηση σπίλωσης των κομμουνιστών με μια ενορχηστρωμένη - μέσω των πρόθυμων "εργολάβων" των ΜΜΕ και των υπηρετικών τους - προπαγάνδα που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, επιχειρούσε να παρουσιάσει τα θύματα - που έδωσαν μάχη για να αφοπλίσουν τους υποψήφιους δολοφόνους - σαν θύτες, με αφορμή τον τραυματισμό των υποψήφιων δολοφόνων την ώρα του αφοπλισμού και της καθήλωσής τους για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τόση ήταν η εμπάθεια κατά του ΚΚΕ, που ούτε καν λογάριασαν οι "υπερασπιστές των υποψήφιων δολοφόνων" πως αυτογελοιοποιούνταν, αφού, ουσιαστικά, "τραβούσαν" την υπόθεση μέχρι του σημείου να υποστηρίζουν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι θα έπρεπε οι κομμουνιστές να αποφύγουν να αμυνθούν, απέναντι στους μαινόμενους υποψήφιους δολοφόνους τους, μη και τους τραυματίσουν!

Η επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας ήταν τόσο ξεδιάντροπη καθόσον - όπως μπόρεσαν να δουν και οι τηλεθεατές - οι επίδοξοι δολοφόνοι επιτίθονταν πάνω στην εξέδρα, με τέτοια μανία σ' όποιον έβρισκαν μπροστά τους και, παρά τη μεγάλη προσπάθεια της περιφρούρησης, ήταν τρομακτικά δύσκολο να αφοπλιστούν και πολύ περισσότερο να εξουδετερωθούν πλήρως.

Ισως η πίεση αυτή που έμμεσα ασκούνταν - και καθοδηγούνταν απ' ό,τι φάνηκε από διάφορα κέντρα - απέτρεψε και το άνοιγμα των ερευνών για την αποκάλυψη των εγκεφάλων και όσων άλλων κρύβονται πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς που συνελήφθησαν "επ' αυτοφώρω". Κυρίως, όμως, φαίνεται δεν ερευνήθηκαν οι διασυνδέσεις των δραστών με οργανώσεις παρακρατικών, φασιστικών και παραθρησκευτικών κύκλων, που δρουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Κι εδώ, όπως σημείωναν νομικοί - πολιτικοί παράγοντες, είναι που το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο καλείται να ρίξει άπλετο φως για την πλήρη αποκάλυψη των υπευθύνων και των στόχων που προωθούσαν με τη δολοφονική επίθεση των στελεχών του ΚΚΕ...

Τόσο τους... "ΣΚΑ+ΔΚΙ";

Νέο κρούσμα "πλουραλιστικής" αποσιώπησης των θέσεων του ΚΚΕ από το κανάλι του κ. Αλαφούζου σημειώθηκε χτες. Στο χτεσινό κεντρικό δελτίο του από τα ρεπορτάζ με τις απόψεις και τις αντιδράσεις των κομμάτων και για την παραίτηση του Στ. Παπαθεμελή και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, απουσίαζε προκλητικά μόνο η θέση του ΚΚΕ. Τόσο πολύ τους "ΣΚΑ+ΔΚΙ" κι αυτούς και την κυβέρνηση ο λόγος των κομμουνιστών;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ