ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις
Από τη δράση των παραρτημάτων

- Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΒΑΡΗΣ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ,σε Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν ενέκριναν ψηφίσματα διαμαρτυρίας απαιτώντας:

  • Να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση το Σχέδιο Νόμου της Οικουμενικής Κυβέρνησης, συμπληρωμένο με τις τροπολογίες των Αντιστασιακών Οργανώσεων.
  • Να γίνει πλήρης υλική και ηθική αποκατάσταση των αντιστασιακών και να επαναχορηγηθούν οι συντάξεις των αγροτών και αναπήρων, που αφαιρέθηκαν.
  • Να επαναλειτουργήσουν οι Επιτροπές Κρίσης και να επανασυζητηθούν οι απορριφθείσες αιτήσεις αναπήρων και θυμάτων της ΕΑ και του εμφυλίου.
  • Να απαιτηθούν και να καταβληθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις και τα δάνεια των Γερμανών κατακτητών, που ανέρχονται σε πολλά τρισεκατομμύρια.
  • Να επεκταθούν τα ευεργετήματα των Ν. 971/49 και Ν. 179/69 που αφορούν τους ταγματασφαλίτες και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής ΕΑ.
  • Να εισαχθεί στα σχολεία η διδασκαλία της αληθινής ιστορίας της ΕΑ και καταδικάζουν: Την επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους συνταξιούχους. Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και τέλος την απουσία της Ελλάδας από τις εκδηλώσεις στο Αουσβιτς στην ιερή μνήμη των νεκρών των Γερμανικών στρατοπέδων.

Επίσης ο αντιστασιακός ΚΟΥΡΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ από την Εγκλουβή Λευκάδας, εκπροσωπώντας τους συγχωριανούς έστειλε διαμαρτυρία για τον εμπαιγμό που γίνεται από την κυβέρνηση σε βάρος τους, με τη μη επαναχορήγηση των συντάξεών τους. Δηλώνουν δε, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότουδικαιωθούν.

Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΑ

- Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) καλεί τα μέλη του στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 2 Απρίλη και ώρα 9.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Πλατεία Κάνιγγος). Θέματα:

Για να μείνουν αθάνατα

Τα τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης τραγουδιούνται - και πρέπει να τραγουδιούνται - απ' όλες τις αγωνιζόμενες γενιές. Αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα της έκκλησης της ΠΕΑΕΑ προς όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΑ και των νεότερων γενεών, ιδιαίτερα όμως, προς τη νέα γενιά, για να διατηρηθούν και να μεταδοθούν στις ερχόμενες γενιές τα αθάνατα τραγούδια της Αντίστασης και των αγώνων του λαού μας.

Η ΠΕΑΕΑ,λοιπόν, καλεί όλους στις συναντήσεις που θα γίνονται κάθε Τρίτη (6μ.μ.) στα γραφεία της (Λυκούργου 10, 4ος όροφος) για να μαθαίνουν τα τραγούδια του αγώνα οι νεότεροι από τους παλαιότερους.

Η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ,στην προσπάθειά της, επίσης να δημιουργήσει μια θεατρική ομάδα,ζητά τη συμπαράσταση όλων όσοι νομίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν με τη συμμετοχή τους. Πληροφορίες κάθε Τρίτη (στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ).

Στο πλευρό των αγροτών

Η Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ, έστειλε στους αγρότες το ακόλουθο μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Εμείς οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που γνωρίσαμε στο "πετσί" μας, για σαράντα τόσα χρόνια, την αναλγησία όλων των κυβερνήσεων για τη λύση των νόμιμων και δίκαιων αιτημάτων μας, συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αδελφών μας αγροτών και αξιώνουμε από την κυβέρνηση, εδώ και τώρα, να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους.

Κάθε παράταση αυτής της αδιαφορίας και αναλγησίας, από μέρους των κυβερνώντων, μόνο δεινά για τον τόπο μας εγκυμονεί.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ

Πολυμελής Αντιπροσωπεία του παραρτήματος Ηλείας της ΠΕΑΕΑ επισκέφθηκε τον Νομάρχη Ηλείας κ. Θανάση Ράλλη και του διαβίβασε ψήφισμα μεαιτήματα που αφορούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο Νομάρχης υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στην ανέγερση μνημείων στους τόπους εκτέλεσης των πατριωτών συναγωνιστών τους, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση του παραρτήματος.

Ο Πιουριφόι ανέβασε τον Καραμανλή

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,παλαίμαχος κομμουνιστής και αντιστασιακός, από τη Λαμία γράφει: "Η βασιλεία του Καραμανλή επιτέλους έληξε. Τα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν ως τον ικανότερο πολιτικό που κυβέρνησε την Ελλάδα. Αλλά δε λένε τίνος συμφέροντα εξυπηρέτησε. Ο Πιουριφόι, όταν πέθανε ο Παπάγος, ανέβασε πρωθυπουργό τον Καραμανλή. Οι λόγοι; Οι Αμερικάνοι όταν συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο, κρατούσανε φάκελο για τη θέση που έπαιρνε ο κάθε υπουργός, στο Κυπριακό. Ο Καραμανλής, έλεγε πάντοτε, ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, σύμφωνα με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό τον κάνανε Πρωθυπουργό". Ακόμα σημειώνει: "Ολα τα χρόνια που κυβερνούσε ο Καραμανλής μέχρι το 1963 οι φυλακές ήταν γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πολλοί πέθαναν... Οταν ήρθε μετά την πτώση της χούντας, έκανε νόμιμο το ΚΚΕ και άφησε ελεύθερους τους πολιτικούς κρατούμενους. Το έκανε όχι φυσικά γιατί άλλαξε νοοτροπία απέναντι στους κομμουνιστές, αλλά γιατί το πολιτικό κλίμα δε σήκωνε...

Και τέλος, πού βρήκε το δικαίωμα να μετατρέψει σε ισόβια τις θανατικές καταδίκες των χουντικών; Ρώτησε τον ελληνικό λαό;".

Ευχαριστίες της ΠΕΑΦΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΝ" (ΠΕΑΦΕ) ευχαριστεί όλους τους συναγωνιστές και τους φίλους της ΕΠΟΝ, που για μια ακόμη φορά με την παρουσία τους βοήθησαν στην επιτυχία της φετινής εκδήλωσης για τα 52 χρόνια της ΕΠΟΝ. Επίσης θερμότατες ευχαριστίες για τα δώρα που πρόσφεραν.

Το ΔΣ ευχαριστεί επίσης τον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" για τις αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις της εκδήλωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ