ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικές διαδρομές

Νύχτες μαγικές, ονειρεμένες. Παραδομένες στο αυγουστιάτικο φεγγάρι, στη μουσική, στο θέατρο. Οι "διαδρομές" κοντινές, μέχρι το Βύρωνα και τη Νίκαια, αλλά και πιο μακρινές μέχρι την Ελευσίνα του Αισχύλου.

Στου "Αιώνα την παράγκα", καθώς και σε ξεχωριστές στιγμές της καριέρας του "ταξιδεύει" ο Δημήτρης Μητροπάνος,στην αποψινή του συναυλία (9μ.μ.) στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη". Μια ενδιαφέρουσα μουσική διαδρομή με προσκεκλημένους όσους αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι. Μαζί οι: Μανώλης Χατζημανώλης, Γεωργία Βελιβασάκη, Στέλλα Χροναίου. Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του "Φεστιβάλ Βύρωνα". Αύριο, στο πλαίσιο του Κύκλου"Μουσικές του κόσμου", το συγκρότημα Sipan από το Περού δίνει τη δική του ξεχωριστή παρουσία στο Θέατρο "Αννα Συνοδινού".

Τα νέα τηλέφωνα του Φεστιβάλ Βύρωνα είναι: 7610.705, 7610.706 (θέατρα "Μελίνα Μερκούρη", "Αννα Συνοδινού"), 7653.776, 7655.748, 7526.666 (Πνευματικό Κέντρο Βύρωνα).

  • Η μουσική και το θέατρο θα δώσουν το στίγμα των εκδηλώσεων "Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι '97",που θα πραγματοποιηθούν στο Κατράκειο Θέατρο και το Δημοτικό Κηποθέατρο της Νίκαιας, από τις 26 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτέμβρη.

Στο Κατράκειο το πρόγραμμα ξεκινά με συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου στις 26/8.Ακολουθούν οι παραστάσεις "Ορνιθες" του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" (28/8) και "Φοίνισσες" του Ευριπίδη στις 31/8 από το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πολιτιστικών Ανταλλαγών "Κοσμόπολις",η συναυλία του Νίκου Παπάζογλου (1/9), η παράσταση του "Δον Ζουάν" του Μολιέρου,από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου (3/9), ενώ στις 5/9 θα δώσει συναυλία η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την παράσταση "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη,από το "Αμφιθέατρο" Σπύρου Ευαγγελάτου (7/9),τη συναυλία της Χάρις Αλεξίου (8/9),τη "Λυσιστράτη" του Εθνικού (12/9) και τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στις 15/9.Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη στις 17/9,στις 19/9 ακολουθεί συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και στις 20/9 θα δοθεί συναυλία αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι. Στο Δημοτικό Κηποθέατρο της Νίκαιας θα δώσει συναυλία αφιερωμένη στην Κύπρο ο Μάριος Τόκας (2/9),ο Λίνος Κόκοτος στις 6/9 και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μαζί με την Αφροδίτη Μάνου στις 10/9.

  • Στην πόλη του Αισχύλου,την Ελευσίνα,θα πραγματοποιηθούν και φέτος τα Αισχύλεια '97,από τις 25 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου,στονΑρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας και στο παλιό Ελαιουργείο.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις Αρχαίου και Σύγχρονου Θεάτρου, συναυλίες, σύγχρονο χορό και δρώμενα.

Στο παλαιό Ελαιουργείο, 11 νέοι καλλιτέχνες επιχειρούν εικαστικές παρεμβάσεις σε οκτώ στεγασμένους χώρους, συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ. περίπου, ενώ στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του, θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Κύκλο Αθηνών.Επίσης, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα "Αφιέρωμα στον Αισχύλο",η οποία θα γίνει στο νέο Δημοτικό Μέγαρο,καθώς και Λαογραφικό Φεστιβάλ στην Πλατεία Ηρώων της πόλης.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου (25/8),ενώ ακολουθούν συναυλίες των: Νίκου Πορτοκάλογλου (27/8),βραδιά"Μάνου Χατζιδάκι" (29/8),με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τονΑνδρέα Καρακότα στο τραγούδι, "Ομάδα Σύριγξ" (1/9) σε σπάνιους ήχους οργάνων της αρχαίας Ελλάδας και της σημερινής μας παράδοσης.Τη δική τους παρουσία στα "Αισχύλεια '97" θα δώσουν το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν",με τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη (31/8),σε σκηνοθεσίαΓιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή,με τον Θύμιο Καρακατσάνη και ταΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας - Βέροιας - Κρήτης,με την παράσταση "Ομήρου Οδύσσεια" (6/9),σε σκηνοθεσία Ν. Χαραλάμπους,με τους Αλίκη Αλεξανδράκη, Χρήστο Αποσπόρη κ.ά.

Ετσι... "αγαπούν"

Την κλασική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Οπως αγαπάτε" παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,στο Λυκαβηττό,στις 25 Αυγούστου.Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη,με μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου,μουσική Κώστα Θωμαϊδη,χορογραφίες Βασίλη Μυριανθόπουλου.Παίζουν: Ισίδωρος Σταμούλης, Γιάννης Παπαθανάσης, Κωνσταντίνος Κακανάς, Κάκια Νικολαϊδου, Νίκος Γκεσούλης, Γιώργος Κρανάς, Γιώργος Μελισσάρης, κ.ά.

Το "Οπως αγαπάτε" "είναι το ζητούμενο των καιρών μας" είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Ν. Φαρμασώνης."Γεμάτο ευαισθησία και αγνότητα, φυσικό χιούμορ και ρομαντική διάθεση, ανταποκρίνεται στο αίτημα του σημερινού αγχωμένου ανθρώπου για καθαρότητα στη ζωή και τη φύση. Φρεσκάρει το βεβαρημένο με καταναλωτικές εικόνες ερωτικό μας υποσυνείδητο και μας επαναφέρει στις απλές θεμελιώδεις χαρές της ζωής. Τον έρωτα, τη φιλία, το γάργαρο ρυάκι, την αρμονία των χυμών της ζωής. Το έργο αποτελεί μια σπουδή πάνω στην τέχνη της ζωής και αποτολμά μια πολύ σημερινή αντιπαράθεση".

@ Εκδήλωση αφιερωμένη στους πρόσφυγες όλης της γης και στον ξεριζωμένο
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στους πρόσφυγες όλης της γης και στον ξεριζωμένο Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, διοργανώνει, σήμερα, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας,με τίτλο "Σύγχρονες Μνήμες",στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας,στις 9.00μ.μ.Περιλαμβάνει προβολή διαφανειών, με ταυτόχρονη αφήγηση, από τη ζωή των προσφύγων σε όλη τη γη, χορούς και τραγούδια των μακρινών πατρίδων, αντιπροσωπευτικά δείγματα ενός αξεπέραστου πολιτισμού που μεγαλούργησε για πάνω από 4 χιλιετίες.
Για τον βάρδο της θάλασσας

Νίκος Καββαδίας (1910 - 1975) "Ο Κεφαλονίτης βάρδος της θάλασσας και της ζωής των ναυτικών. Η ζωή και το έργο του", είναι το θέμα της εκδήλωσης, που διοργανώνουν ο δήμος Πυλαρέων Κεφαλληνίας και η Πολιτιστική του Επιτροπή αύριο, στις 8.30μ.μ. Η λογοτεχνική βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου γίνεται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου "Καλοκαίρι '97". Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Κεφαλονίτης συγγραφέας και δημοσιογράφος Βαγγέλης Σακκάτος.Θα γίνει διεξοδική παρουσίαση του έργου του Νίκου Καββαδία και ιδιαίτερα του μυθιστορήματός του "Η Βάρδια", θ' απαγγελθούν ποιήματά του, ενώ η βραδιά θα κλείσει με μελοποιημένη ποίηση του ποιητή της θάλασσας.

Αν είστε ροκ

Αν είστε νέοι μουσικοί (μέχρι 30 χρόνων) και ασχολείστε με την μπλουζ και ροκ η είδηση για τη διοργάνωση του 1ου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού μπλουζ και ροκ μουσικής,στις 24 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Λυκαβηττού, δεν μπορεί να σας αφήσει αδιάφορους, όπως και νέους μουσικούς απ' όλη την Ευρώπη. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να παρακινηθούν νέοι μουσικοί απ' όλη την Ευρώπη να συνθέσουν, να παίξουν ζωντανά, να διαγωνιστούν και φυσικά να έρθουν πιο κοντά. Τα έργα τους θα κριθούν από κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από γνωστές προσωπικότητες όπως οι Mick Taylor (εμπνευστής του διαγωνισμού), John Mayall, Max Middleton, Paul Jones κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 25 Αυγούστου το αργότερο, καθώς στις 4 Σεπτέμβρη η επιτροπή θ' ανακοινώσει τα ονόματα των 10 επιλαχόντων μουσικών, που θα παίξουν μπροστά στο κοινό. Με τη συμμετοχή, μάλιστα, μιας μπάντας φτιαγμένης ειδικά για την περίσταση, η οποία θ' αποτελείται από διάσημους καλλιτέχνες της μπλουζ και ροκ μουσικής. Θα επιλεγούν τρεις νικητές, στους οποίους θα δοθούν χρηματικά βραβεία (4.000, 3.000 και 2.000 δολαρίων). Για περισσότερες πληροφορίες: "Media ART" τηλ. 7294.385 - 6, "Event" τηλ. 6778.335.

Συνεχίζεται η παρουσίαση του έργου "Ο Πρωτομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε" τ

Συνεχίζεται η παρουσίαση του έργου "Ο Πρωτομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε'" του Γιάννη Χατζηφώτη σε δήμους και κοινότητες καθώς και σε φεστιβάλ. Σήμερα, το έργο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Κορωπίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογείας και Λαυρεωτικής. Η παράσταση του Οργανισμού Αττικού Θεάτρου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ντίνου Κουμπάτη,σκηνικά Μίλτου Ζαβέρδα,κοστούμια Μαρίας Σιέμου και μουσική Ηρακλή Τριανταφυλλίδη.Παίζουν: Πάνος Βέλιας, Λάκης Γκέκας, Τούλα Δημητρίου, Μίλτος Κοντέας, Μανώλης Λαμπίρης, Μιχάλης Μαραγκάκης, Χρήστος Νάτσιος,κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ