ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 1995
Σελ. /31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγίες για ελέγχους στην πασχαλινή αγορά

Εντολή για τους εθιμοτυπικούς ελέγχους, που δεν μπορούν να περιορίσουν την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου στις αρμόδιες υπηρεσίες

Οδηγίες για ελέγχους στην αγορά ενόψει της γιορταστικής περιόδου του Πάσχα δόθηκαν χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, με διευκρινιστική εγκύκλιο που στάλθηκε προς τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες της χώρας. Πρόκειται βέβαια για "στάχτη στα μάτια" των καταναλωτών, δεδομένου ότι οι έλεγχοι περιορίζονται σχεδόν μόνο σε τυπικές διαδικασίες κατά τις συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και καταναλωτών, αφού οι τιμές στη συντριπτική πλειοψηφία των ειδών διατροφής διαμορφώνονται ελεύθερα.Την ίδια στιγμή, έντονα προβλήματα αναμένεται να προκαλέσουν στην ντόπια παραγωγή, οι αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων και τυροκομικών προϊόντων από γειτονικές χώρες που γίνονται, σύμφωνα με καταγγελίες που έκαναν πριν λίγες μέρες κτηνοτροφικές οργανώσεις της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που στάλθηκε στις νομαρχιακές υπηρεσίες όλης της χώρας, οι έλεγχοι πρέπει να στρέφονται στις εξής περιπτώσεις:

  • Ολα τα καταστήματα υποδοχής και εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις που σχετίζονται με την ανάρτηση ή τοποθέτηση πινακίδων, τιμοκαταλόγων, ετικετών κλπ., όπου αναγράφεται το είδος, η τιμή πώλησης του προϊόντος, η προέλευση και η ποιότητά του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματική ποινή που κυμαίνεται μεταξύ 10.000 - 700.000 δραχμών.
  • Δεδομένου ότι στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, οι έλεγχοι πρέπει να στραφούν στην ποιότητα, το βάρος, τις ενδείξεις και την εν γένει συμπεριφορά των πωλητών προς τους καταναλωτές. Οποιαδήποτε ενέργεια των επαγγελματιών περί απαίτησης ή είσπραξης τιμών, υψηλότερων από τις τιμές που αναγράφονται στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους κλπ., έστω και με οποιοδήποτε τέχνασμα (π.χ. ελλιποβάρια κλπ.) τιμωρείται μεταξύ άλλων και με χρηματικά πρόστιμα που κυμαίνονται μεταξύ 50.000 - 10.000.000 δραχμών.
  • Ειδικότερα, για τα οπωρολαχανικά των οποίων οι τιμές είναι ελεγχόμενες, επιβάλλεται η ανάγκη ελέγχου των τιμών αυτών, τόσο για τα είδη αυτά που υπάγονται στην κατηγορία των διατιμημένων ή ελεγχόμενου κέρδους, όσο και για αυτά που υπάγονται στην κατηγορία των ελεγχόμενων για υπερβολικό κέρδος.
  • Για τα οπωρολαχανικά, των οποίων οι τιμές ελέγχονται για υπερβολικό κέρδος (πατάτες, μήλα, αχλάδια, λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια), εφιστάται η προσοχή των ελεγκτών, ώστε να περιοριστεί οποιαδήποτε ενέργεια εκμετάλλευσης των καταναλωτών μέσω των τιμών πώλησης.
  • Κατά τους ελέγχους στις αγορές, εφόσον διαπιστωθούν αγορανομικές παραβάσεις, μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σ' αυτές που ενέχουν δόλο προς εκμετάλλευση και εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού, σε αντίθεση με τυπικές παραβάσεις που κατά την κρίση των αγορανομικών ελεγκτών καταδεικνύουν αμέλεια και δε θίγουν τα συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, όπου την εορταστική περίοδο του Πάσχα, θα συγκεντρωθούν με σκοπό τη διακίνησή τους προς τις αγορές της χώρας, για τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, αφού τα κέντρα αυτά αποτελούν τη βάση διαμόρφωσης της τελικής λιανικής τιμής. Η βαρύτητα των ελέγχων πρέπει να στραφεί προς τα κέντρα αυτά, με βασικό στόχο την αποφυγή κάθε αθέμιτης ενέργειας (υπερτιμολόγηση, πλαστά ή ανειλικρινή τιμολόγια κλπ. παραστατικά στοιχεία, μη έκδοση τιμολογίων) που αποβλέπει στην κερδοσκοπία, παραεμπόριο και φοροδιαφυγή.
  • Τέλος, υπενθυμίζεται στους αγορανομικούς ελεγκτές η υποχρέωση που έχουν από το νόμο να καταγγέλλουν στις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάθε φορολογική παράβαση που διαπιστώνουν.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ξανακλείνουν τα μαγαζιά στις 10 και 11 Μάη

Μετά την τεράστια επιτυχία, που σημείωσε η πανελλαδική κινητοποίηση της 29ης Μάρτη, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που συνήλθαν προχτές, αποφάσισαν ομόφωνα να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Παράλληλα, συνεχίζουν τις προσπάθειες για έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση

Με πανελλαδικό σαρανταοχτάωρο κλείσιμο των καταστημάτων και των βιοτεχνιών τους στις 10 και 11 Μάη θα κλιμακώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην αδιάλλακτη στάση της. Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι των τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα (ΣΕΑ), από κοινού με την κεντρική ΣΕΑ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές στην Αθήνα για να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους και το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

Στο δεύτερο κύκλο των κινητοποιήσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων οι διεκδικήσεις τους επικεντρώνονται σε έξι σημεία που αποτελούν ζωτικής σημασίας προβλήματα για τους ΕΒΕ, χωρίς, όμως, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης να παρακάμπτονται όλα τα άλλα προβλήματα. "Ολα είναι μέσα στον αγώνα, αλλά προτάσσουμε έξι σημεία", τόνισε.

Τα 6 βασικά αιτήματα, που προβάλλουν και διεκδικούν αγωνιστικά να δοθούν λύσεις οι ΕΒΕ, είναι:

  • Το φορολογικό,με αίτημα την άρση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και την κατάργηση του 35% για τις ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και συνεταιρισμούς.
  • Τα πολυκαταστήματα,με αίτημα τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό τους και για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Η Επανεξέταση του ωραρίου που μετά την απελευθέρωση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για τη διείσδυση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων στη χώρα.
  • Η αλλαγή του νόμου για την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης που θα πλήξει καίρια τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και από την άλλη θα μεταφέρει τεράστια χρηματικά ποσά από τα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τσέπες των μεγαλοϊδιοκτητών.
  • Η θέσπιση ενός νέου χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης των ΜΜΕ.
  • Η καθιέρωση συνδικαλιστικού πόρου για την αποδοτικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ενότητα και συντονισμός δράσης

Στο μεταξύ μέχρι το Μάη η κεντρική ΣΕΑ θα επιδιώξει να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και με τους αρμόδιους υπουργούς, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιούνται. Μέχρι στιγμής πάντως η κυβέρνηση, δεν έκρυψε την αδιαλλαξία της, απέναντι στα αιτήματα που προβάλλουν οι ΕΒΕ. Στην κυριακάτικη ευρεία σύσκεψη, από πάρα πολλούς εκπροσώπους των τοπικών ΣΕΒ, επισημάνθηκε η ανάγκη να διατηρηθεί και να κλιμακωθεί η πρωτοφανής ενότητα που παρουσιάζει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ το τελευταίο διάστημα, και να κλιμακωθούν τοπικά οι κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και άλλες μορφές αγώνα.

Στο θέμα της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης, ο οποίος κάλεσε τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους "να τη διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού". Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ανάγκη να έρθουν οι ΕΒΕ σε επαφή με τη ΓΣΕΕ και με τους αγρότες για τα κοινά προβλήματα που τους απασχολούν, καταρρίπτοντας τις προκαταλήψεις όπως εκφράστηκαν μέσα από τις δηλώσεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και προβάλλοντας τις κοινές τους διεκδικήσεις.Επίσης, δήλωσε ότι οι ΕΒΕ είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν καλόπιστα το διάλογο με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Οι εκπρόσωποι τοπικών ΣΕΑ

Οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ, μετέφεραν την καθολική επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης της περασμένης Τετάρτης και την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων τους απ' όλη τη χώρα που δηλώνουν αποφασισμένοι για αγώνα ανυποχώρητο μέχρι την τελική τους δικαίωση.Ολες οι πόλεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων και άλλες μορφές αγώνα. Ηδη, χτες, η τοπική ΣΕΑ Φθιώτιδας συνήλθε, προκειμένου να αποφασίσει κινητοποίηση για τις 8 Απρίλη και η τοπική ΣΕΑ Ιωαννίνων για τις 12 Απρίλη.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ - Ηλείας μετέφερε τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η κινητοποίηση στο νομό στις 29 Μάρτη. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε παραβρέθηκαν πάνω από οκτώ χιλιάδες άτομα ενώ κλειστά παρέμειναν και τα φαρμακεία και τα περίπτερα του νομού. Ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ Ηλείας ανέφερε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία κινητοποίηση με τέτοια μαζικότητα και με επιτυχία 100%.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που μετέφερε ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ - Ηπείρου,ο οποίος επισήμανε την πρωτοφανή επιτυχία της κινητοποίησης εκεί, καθώς, ειδικά στην Ηπειρο, όπως τόνισε, η κατάσταση είναι δραματική. Μάλιστα, ηΣΕΑ - Ιωαννίνων πρότεινε στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 10 Μάη να αποσύρουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, να επιστρέψουν στις εφορίες τα εκκαθαριστικά που θα τους αποσταλούν, και να αποκλείσουν τις εφορίες, ώστε να μη γίνονται εισπράξεις.

Να μην πληρώσουν το ΦΠΑ, πρότεινε και ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ - Τρικάλων,όπου η κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης είχε απόλυτη επιτυχία, καθώς δε λειτούργησαν ούτε τα νυχτερινά κέντρα.

Την απόφαση των ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης να αντισταθούν "σαν μια ενωμένη γροθιά σε κάθε αυθαίρετη απόφαση και σε κάθε άδικο μέτρο" μετέφερε και ο πρόεδρος της ΣΕΑ - ΜΜΕ Θεσσαλονίκης.Ο ίδιος τόνισε ότι η ενότητα των ΕΒΕ πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο.

Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα του αγώνα των ΕΒΕ της ακριτικής Χίου,όπως τα μετέφερε ο εκπρόσωπός τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος" έχει αγοράσει εδώ και ένα χρόνο μεγάλη έκταση στο νησί, προκειμένου να κατασκευάσει σούπερ μάρκετ, ο αγώνας των ΕΒΕ του νησιού δεν έχει επιτρέψει την έναρξη των εργασιών. Ενώ, οι κινητοποιήσεις τους βρήκαν συμπαραστάτες όλα τα σωματεία του νομού. Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι οι υποσχέσεις της για περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων των πολυκαταστημάτων παραμένουν στα λόγια.

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της 10 και 11 Μάη δήλωσαν και οι εκπρόσωποι από μια σειρά άλλες πόλεις, καθώς και κλαδικά σωματεία.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Το γιορταστικό ωράριο καταστημάτων Πειραιά

Το γιορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Πειραιά, που θα ισχύσει από την Πέμπτη 13 Απρίλη μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 22 Απρίλη 1995, ανακοινώθηκε χθες από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ωράριο θα έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 13/4 και Παρασκευή 14/4: 8.30 πμ. - 8.30 μμ.
  • Σάββατο 15/4: 8.30 πμ. - 7.00 μμ.
  • Μ. Δευτέρα 17/4 έως και Μ. Πέμπτη 20/4: 8.30 πμ. - 8.30 μμ.
  • Μ. Παρασκευή 21/4: 1.00 πμ. - 7.00 μμ.
  • Μ. Σάββατο 22/4: 8.30 πμ. - 3.00 μμ.

Τη Δευτέρα 24 Απρίλη, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από Τρίτη 25 Απρίλη, επανέρχεται το ωράριο που εφαρμόζεται από τα καταστήματα του Πειραιά.

Από τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών, που έκαναν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας στις 29 Μάρτη, μέρα του 24ωρου πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων

Από τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών, που έκαναν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας στις 29 Μάρτη, μέρα του 24ωρου πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ