ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πού πάμε;"

Αγωνία, αλλά και διάθεση για αγώνα, είναι το μήνυμα που βγήκε από χτεσινή περιοδεία του Δ. Κουμπούρη σε εργοστάσια, στη λαϊκή αγορά και στο ΚΑΠΗ του Ταύρου

Η ακρίβεια, η λιτότητα, η ανεργία, η αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης, οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, που βιώνουν μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία. Μια κοινωνία, που ζητά εναγωνίως διέξοδο, καταλαβαίνοντας όλο και πιο πολύ ότι η προοπτική βρίσκεται στον αγώνα. Αυτό το μήνυμα έβγαινε χτες κατά τη διάρκεια περιοδείας και συζήτησης με τον κόσμο, που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης,στον Ταύρο.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας η λαϊκή αγορά στον Αι Γιώργη,όπου πωλητές και κόσμος επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο βουλευτή. Τα προβλήματα πολλά και οξυμένα. Με μια βιασύνη, που αποκάλυπτε τη βαθύτερη ανάγκη επικοινωνίας, ο ένας μετά τον άλλο έπαιρναν το λόγο για να μιλήσουν για το δικό τους ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά και να ακούσουν λύσεις διεξόδου. Χαρακτηριστική σκηνή: Μια γριούλα πλησιάζει το βουλευτή και του λέει με παράπονο: "Ο γιος μου είναι 48 χρονών. Τον απέλυσαν, πού θα βρει δουλιά; Ο εγγονός μου δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ για 5.000 δρχ, ανασφάλιστος έξι μήνες. Πού πάμε;".

Ηλικιωμένοι, που το βάρος των δυσκολιών δεν τους λύγισε, συζήτησαν εγκάρδια και θερμά με το βουλευτή, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν, κατά την επίσκεψή του στο ΚΑΠΗ Ταύρου.

"Πώς να τα βγάλεις πέρα με τις συντάξεις πείνας;", σημείωναν χαρακτηριστικά. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν καλά και διαπιστώνουν: "Ποτέ καμιά κυβέρνηση δε μας έδωσε τίποτα. Ο,τι έχουμε κερδίσει, το πήραμε με αγώνες. Ετσι θα πορευτούμε και τώρα".

Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν το εργοστάσιο βυρσοδεψίας και παραγωγής ρολών βαφής, "ROLLEX Μαντούδης".Ενα σύγχρονο εργοστάσιο, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, που απασχολεί 100 περίπου εργαζόμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες.

Στην ομιλία του ο βουλευτής τόνισε πως "τα προβλήματα συνεχώς και θα μεγαλώνουν", όσο συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", επισημαίνοντας πως "οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερωθούν για τις τραγικές συνέπειές τους", ώστε να μπορέσουν να τις αντιπαλέψουν έγκαιρα. Και κάλεσε τις εργάτριες "να μην έχουν αυταπάτες. Ενας δρόμος υπάρχει, αυτός της ενότητας και του αγώνα".

Εργάτες και βιοτέχνες βρίσκονται στην ίδια μοίρα. Και οι δυο αφήνονται έρμαια στην ασυδοσία πολυεθνικών και μεγάλου κεφαλαίου. Η κοινή πάλη εργατών, μικρομεσαίων, αγροτών, είναι επιβεβλημένη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την εποικοδομητική συζήτηση του βουλευτή με τους εργαζόμενους και τον εργοδότη, στη βιοτεχνία κλιματιστικών "Σιβηρία",τελευταίο σταθμό της περιοδείας.

Ο Ορ. Κολοζώφ με τους μαγαζάτορες του Ταύρου

Από την περιοδεία του Δ. Κουμπούρη

Δεν παν' να φυτεύουν δέντρα τα παιδιά, ο δήμαρχος επιμένει: Θα γίνει μπετόν

Ο Ορ. Κολοζώφ με τους μαγαζάτορες του Ταύρου

Από την περιοδεία του Δ. Κουμπούρη

Δεν παν' να φυτεύουν δέντρα τα παιδιά, ο δήμαρχος επιμένει: Θα γίνει μπετόν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ