ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αρχισε το ξεκαθάρισμα "λογαριασμών" με την εφορία

Ταχυδρομήθηκε ήδη η πρώτη παρτίδα 100.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων της εφορίας, η ολοκλήρωση των οποίων θα φτάσει μέχρι τον Οκτώβρη

Τα πρώτα 100.000 εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, αναμένεται να φτάσουν στους φορολογούμενους πριν από τις εορτές του Πάσχα, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του Μηχανογραφικού Κέντρου του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Αυτό ανέφερε χθες παράγοντας του ΚΕΠΥΟ. Οσο για τη "λυπητερή", για όσους από τα πρώτα 100.000 εκκαθαριστικά προκύψει συμπληρωματικός φόρος, η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μάη. Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, στην περίπτωση που από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, ο φόρος καταβάλλεται είτε εφάπαξ (οπότε παρέχεται έκπτωση 5%) είτε σε τρεις δόσεις.

Στην περίπτωση τμηματικής καταβολής του φόρου, η πρώτη δόση μπορεί να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από την εκκαθάριση της δήλωσης μήνα. Η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου από την εκκαθάριση μήνα και η τρίτη δόση τον πέμπτο μετά την εκκαθάριση μήνα. Οσοι δηλαδή λάβουν τα εκκαθαριστικά τον Απρίλη και πρέπει να καταβάλουν φόρο, θα τον εξοφλήσουν τμηματικά σε τρεις ισόποσες δόσεις μέχρι το τέλος του Μάη, του Ιούλη και του Σεπτέμβρη.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που έχει αναλάβει την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής, εκδηλώνονται φόβοι, ότι η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων - που θα φέρει αντιμέτωπους τους φορολογούμενους με τη σκληρή πραγματικότητα του ισχύοντος φορομπηχτικού συστήματος - θα αποτελέσει μία ακόμα αιτία για νέο κύκλο κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων στρωμάτων. Και αυτό, γιατί - ελέω "αντικειμενικών" κριτηρίων - τα μικρομεσαία νοικοκυριά των επαγγελματοβιοτεχνών, αγροτών και εμπόρων, θα κληθούν φέτος να καταβάλουν πρόσθετους φόρους ύψους περίπου 250 δισ. δραχμών.Είναι κι αυτό, μέρος του τιμήματος της "σύγκλισης" που επιχειρεί η αστική τάξη της χώρας με το ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, κύκλοι του ΚΕΠΥΟ ανέφεραν ότι μέχρι χτες είχαν αποσταλεί από τις Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) προς αυτό 550.000 φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες θα εκκαθαρίζονται με ρυθμό 100.000 ανά βδομάδα.

Πέραν της φορολογικής εκκαθάρισης, και με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, το ΚΕΠΥΟ έχει αρχίσει διασταυρώσεις στοιχείων,με αιχμή σε πρώτη φάση, πολυτελή αυτοκίνητα,τζιπ κλπ. Ενας δεύτερος και ουσιαστικός κύκλος διασταυρώσεων, αφορά το ΦΠΑ με σύγκριση στοιχείων που έχουν αναγραφεί στις περιοδικές δηλώσεις με αυτές των εκκαθαριστικών. Οπως τέλος ανέφεραν, τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν ενδείκνυνται για την άντληση συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος και του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΕΤΒΑ - ΛΗΖΙΝΚ: Αύξηση των κερδών της καθώς και των νέων συμβάσεων κατά 20/% παρουσίασε η ETBA - Λήζιγκ στο πρώτο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 1995. Στο τρίμηνο αυτό, τα κέρδη προ φόρων σε έφτασαν στα 1,07 δισ. δραχμές, έναντι 900 εκ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η διοίκηση δηλώνει αισιόδοξη ότι μέχρι το τέλος του 1995, τα προ φόρων κέρδη, θα διαμορφωθούν στα 4,3 δισ. δραχμές και οι νέες συμβάσεις τα 8 δισ. δραχμές. Στη χρήση 1994, τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 3,09 δισ. δρχ. έναντι 3,07 το 1993, ενώ τα έσοδα από μισθώματα έφτασαν τα 8,1 δισ. έναντι 7,2 δισ. το '93.

ΘΡΑΚΗ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η από κοινού υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις με έδρα τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, επιδοτούνται από 1/1/95 με ποσοστό 20% επί του συνολικού κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ: Σύμβαση μεταξύ της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης και της τεχνικής εταιρίας ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ υπεγράφη χθες στη Θεσσαλονίκη, για την εκτέλεση του έργου αναπαλαίωσης των 5 διατηρητέων κτιρίων της Τράπεζας, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στα 5 κτίρια θα στεγαστούν εκτός από υπηρεσίες της Τράπεζας, το χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών. Η ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 1996 και η συνολική του δαπάνη, θα φτάσει τα 917 εκ. δρχ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Συνέδριο με τίτλο "Προώθηση Συστημάτων Συμπαραγωγής σε Σημαντικούς Καταναλωτές Ενέργειας" διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 26 /5/95 στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συνεδρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΑΠΕ, είναι η ενημέρωση των σημαντικότερων καταναλωτών ενέργειας στον τομέα της βιομηχανίας και των κτιρίων σχετικά με τη χρήση των συστημάτων συμπαραγωγής.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΛΑ'Ι'ΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σε 36 δόσεις η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ρυθμίζονται, με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, τα 34 δισ. δραχμές ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια, που είχε χορηγήσει η ΕΚΤΕ και ανέλαβε να εισπράξει το δημόσιο με τη διαδικασία του ΚΕΔΕ

Σε 36 δόσεις, θα κληθούν να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, που έχουν προκύψει από όσους πήραν και δεν πλήρωσαν στις προκαθορισμένες προθεσμίες στεγαστικά δάνεια εργατικής και λαϊκής κατοικίας, μέσω της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", η σχετική ρύθμιση, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο, που περιορίζει τις εγγυήσεις του δημοσίου για δανεισμό των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει την ΕΚΤΕ από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δανείων εργατικής λαϊκής κατοικίας και να αναλάβει το ίδιο το δημόσιο την είσπραξή τους με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Συγκεκριμένα, με το νόμο 2198/94 το ελληνικό δημόσιο, ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΚΤΕ), το ποσό, που προκύπτει:

  • Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δικαιούχων στεγαστικών δανείων εργατικής λαϊκής κατοικίας και λοιπών δανείων, τα οποία είχαν χορηγηθεί με βάση το νομοθετικό διάταγμα 1138/72 και οι οποίες οφειλές προέκυψαν στο διάστημα από 1 - 1 - 86 μέχρι 31 - 12 - 93 και έχουν καλυφθεί από τα ίδια διαθέσιμα της ΕΚΤΕ.
  • Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δικαιούχων στεγαστικών δανείων εργατικής κατοικίας, που χορηγήθηκαν με βάση το νόμο 1641/86, οι οποίες οφειλές προέκυψαν για το διάστημα από 1 - 1 - 87 μέχρι 30 - 4 - 94 και έχουν καλυφθεί από τα ίδια διαθέσιμα της ΕΚΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", το ποσό των ληξιπρόθεσμων δανείων της πρώτης κατηγορίας είναι 18,3 δισ. δραχμές και της δεύτερης κατηγορίας 15,7 δισ. δραχμές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό των 34 δισ. δραχμών που θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο στην ΕΚΤΕ, θα το εισπράξει από τους οφειλέτες με τη διαδικασία του ΚΕΔΕ.Δηλαδή, οι δανειολήπτες που έχουν τέτοια ληξιπρόθεσμα δάνεια, θα βρεθούν στο εξής αντιμέτωποι με την εφορία και τις κυρώσεις που προβλέπει ο ΚΕΔΕ, αν συνεχίσουν να μην πληρώνουν τα χρέη τους.

Επειδή, τα ανεξόφλητα ποσά για κάθε δανειολήπτη που έχουν σωρευτεί, είναι μεγάλα και με το σκεπτικό ανάμεσα στους οφειλέτες είναι και πολλοί υπόχρεοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, η κυβέρνηση, με την τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες:1. Να πληρώσουν σε 36 μηνιάτικες δόσεις το ανεξόφλητο ποσό του δανείου που είχε πάρε ο καθένας.

2. Το ύψος της κάθε μηνιάτικης δόσης, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30.000 δραχμές και εφόσον θα καταβάλλεται εμπρόθεσμα, ο οφειλέτης δε θα επιβαρύνεται με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, που προβλέπει ο ΚΕΔΕ.

3. Εφόσον κάποιος οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ όλο το ποσό της οφειλής από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί για την καταβολή της πρώτης δόσης, θα του χορηγείται έκπτωση 30%.Η έκπτωση αυτή, θα χορηγείται μόνο για το ποσό που εισπράττεται υπέρ του δημοσίου και όχι για το ποσό που εισπράττεται υπέρ της ΕΚΤΕ.

Λ. Τ.

Υποπτα παιχνίδια με τα αναδρομικά

Δε βιαζόμαστε, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Στην καιροσκοπική πολιτική, που είχε ακολουθήσει και τις προηγούμενες ημέρες, εμμένει το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της αναδρομικής καταβολής του επιδόματος υπερωριακής απασχόλησης, της περιόδου 1989 - 1992. Χτες ο υπουργός Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος,αναφερόμενος στο χρόνο και τον τρόπο καταβολής του αναδρομικών του επιδόματος, δήλωσε αινιγματικά: "Δε βιαζόμαστε" και πρόσθεσε με πολλά υπονοούμενα: "επιτέλους, κάποιοι πρέπει να σκεφτούν και το ελληνικό δημόσιο". Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση προτιμά να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ακολουθεί πολιτική κωλυσιεργίας, ενώ δε διστάζει να καταφύγει στην προσφιλή πλέον γι' αυτή τακτική της κινδυνολογίας. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και τα πρώτα δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η χορήγηση των αναδρομικών του επιδόματος... υπονομεύει το πρόγραμμα "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας!

Με πρόσχημα, λοιπόν, τη διαφύλαξη της "σύγκλισης" η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος από το 1996 και σε δόσεις και μεθοδεύει τους κατάλληλους ελιγμούς, για την αποτροπή του ενδεχόμενου - στις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, των αγροτών και των ΕΒΕ - να βρεθεί αντιμέτωπη και με τους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί από τη δεκαετή πολιτική λιτότητας.

Μικρομέγαλο

ΕΚΘΕΣΗ: Με ιδιαίτερη φροντίδα χειρίζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά την διοργάνωση της έκθεσης του Πειραιά '95, με στόχο - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΒΕΠ - να δώσει διέξοδο στην Πειραϊκή Οικονομία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ