ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Να πάρουν θέση τα κόμματα για τα προβλήματά μας
  • Ενώπιος ενωπίω, κλήθηκαν να τοποθετηθούν τα κόμματα απέναντι στα προβλήματα των ΕΒΕ, στην ημερίδα που οργανώνει αύριο Σάββατο η ΣΕΑ - ΜΜΕ
  • Παγγιαννιώτηκη συγκέντρωση χτες στα Γιάννενα

Να τοποθετηθούν δημόσια για τα καυτά προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων καλεί τα κόμματα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ) σε ημερίδα που διοργανώνει αύριο Σάββατο 15 Απρίλη,στο ξενοδοχείο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ. Η αυριανή ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύσσει η ΣΕΑ - ΜΜΕ με τα κόμματα. Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ θα παρουσιάσουν τις θέσεις, τα αιτήματα και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των χρόνιων και εντεινόμενων προβλημάτων των ΕΒΕ. Στην ημερίδα έχουν κληθεί και (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΣΕΑ - ΜΜΕ), θα παρευρεθούν η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚΑ. Τσοχατζόπουλος,ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ,ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,και ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλος.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της προχτεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών της ΣΕΑ - ΜΜΕ και του ΠΑΣΟΚ (με επικεφαλής τον Α. Τσοχατζόπουλο), δεν υπήρξε κάποια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης ο πρόεδρος της ΣΕΑΔ. Κορφιάτης,δήλωσε ότι "έγινε μια προσέγγιση σε ορισμένα από τα προβλήματα των ΕΒΕ, όπως είναι το 35%, χωρίς, βέβαια, να είναι ολοκληρωμένη η πρόταση, και το πώς το σκέφτεται η κυβέρνηση". Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με εκπροσώπους της ίδιας της κυβέρνησης, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους επαφή δεν έχει ξεκινήσει, και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει με σοβαρότητα στα προβλήματα και τις προτάσεις των ΕΒΕ.Από τη μεριά του ο Α. Τσοχατζόπουλος,εκφράζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά συνέχισε την παράδοση της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα των ΕΒΕ. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο φορολογικό, ο γγ του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να εκθειάσει με δηλώσεις τους, τα "επιτεύγματα" του φορολογικού νόμου των "αντικειμενικών κριτηρίων" και υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα νόμο που "διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη"! Απέφυγε, πάντως, να πάρει συγκεκριμένη θέση, για μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως την επαγγελματική στέγη, το ωράριο, τα πολυκαταστήματα και το συνδικαλιστικό πόρο.

Τέλος, φάνηκε να... ανακαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στις ΜΜΕ, με τις γνωστές συνθηματολογίες της μορφής: "έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το χώρο των ΜΜΕ, τον οποίο παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ως ένα βασικό τμήμα αναπτυξιακής διαδικασίας της οικονομίας", και "πιστεύουμε ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική ΜΜΕ είναι το κρίσιμο θέμα που θα δώσει απάντηση σε όλα τα επιμέρους θέματα". Συνθηματολογίες, που μόνο ουσιαστική πρόθεση της κυβέρνησης δεν αποκαλύπτουν, και δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, δεν είναι πολύ μακριά ο καιρός που το ΠΑΣΟΚ ασπαζόταν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ σήμερα εξακολουθεί σαν κυβέρνηση να δρομολογεί τη βίαιη συρρίκνωση των ελληνικών ΜΜΕ, και να αρνείται πεισματικά να ανοίξει διάλογο επί της ουσίας με τους εκπροσώπους τους.

Στα Γιάννενα

Παράλληλα, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με περιφερειακές συγκεντρώσεις. Προχτές πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Επιμελητήριο των Ιωαννίνων που διοργάνωσε η ΣΕΑ του νομού, που αποτελείται από την Ομοσπονδία ΕΒΕ Ιωαννίνων, τον αντίστοιχο Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών των νομών Πρέβεζας, Αρτας και Λευκάδας. Ενώ, παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους της κεντρικής ΣΕΑ - ΜΜΕ ο Δ. Φέτσης.Οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ που συμμετείχαν αποφάσισαν να συμμετέχουν στο πανελλαδικό 48ωρο κλείσιμο της 10 και 11 Μάη, ενώ το πρωτοβάθμιο σωματείο ανέλαβε να διοργανώσει την καλύτερη διεξαγωγή των κινητοποιήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πολλούς εκπροσώπους των ΕΒΕ προτάθηκε να συνοδευτεί το κλείσιμο από την αξιοποίηση και άλλων μορφών αντίστασης στην πολιτική που ασκείται σε βάρος τους, όπως με την επιστροφή των σημειωμάτων της εφορίας. Τέλος, η ΣΕΑ νομού Ιωαννίνων θα έχει στο επόμενο διάστημα επαφές με τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων καθώς και με το νομάρχη, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ψήφισμά τους της περασμένης κινητοποίησης, όπως είχε δεσμευτεί.

Μ. Ζ.

Πλησιάζει το 1 τρισ. το φετινό πρόγραμμα προμηθειών

Στο ποσό των 853,4 δισεκατομμυρίων δραχμών ανέρχεται το συνολικό ύψος του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών (ΕΠΠ) του 1995, ποσό από το οποίο μόνο το 32,1% πρόκειται να εκτελεστεί από το υπουργείο Εμπορίου, βάσει του νέου νόμου περί κρατικών προμηθειών που ισχύει από την 1η Γενάρη του 1995. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετικές ανακοινώσεις που έκανε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης,δίνοντας στη δημοσιότητα το ΕΠΠ του έτους '95, το οποίο καταρτίστηκε από την Επιτροπή Πολιτικής και Προγραμματισμού Προμηθειών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, το συνολικό ΕΠΠ '95 ανέρχεται σε 853,4 δισ. δρχ., έναντι 400,8 δισ. δρχ. του ΕΠΠ του '94. Η σημαντική αύξηση (υπερδιπλασιασμός) που σημειώθηκε μεταξύ '94 και '95, αποδόθηκε από τον Κ. Σημίτη σε δύο λόγους:

  • Σε προγράμματα συνολικού ύψους 283 δισ. δρχ. φορέων που συμπεριλαμβάνονται στο φετινό ΕΠΠ, ενώ για διάφορους λόγους δε συμπεριλαμβάνονταν στο αντίστοιχο περσινό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις οφείλεται είτε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου (π.χ. φετινή ένταξη της ΔΕΗ με 261 δισ. δρχ.) είτε διότι συστάθηκαν πρόσφατα (π. χ. ΕΘΕΛ με 21 δισ. δρχ. περίπου).
  • Σε σημαντική αύξηση στα φετινά προγράμματα ορισμένων φορέων όπως ο ΟΣΕ (αύξηση κατά 83 δισ. δρχ.), ΟΤΑ (αύξηση κατά 60 δισ. δρχ.), νοσοκομεία (αύξηση κατά 30 δισ. δρχ. περίπου) κλπ.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε το ύψος των προμηθειών του "στενού" κράτους στο φετινό πρόγραμμα είναι 81,6 δισ. δρχ. έναντι 84,7 δισ. δρχ. του περσινού ΕΠΠ.

Η υλοποίηση των προμηθειών που προβλέπει το ΕΠΠ '95, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά 54% με διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού, 22% με κλειστό διαγωνισμό, 4% μέσω προγραμματικών συμφωνιών, ενώ το 20% του συνολικού ύψους των προμηθειών χαρακτηρίστηκαν ως Υψηλής Τεχνολογίας και Οικονομικής Αξίας (ΥΤΟΑ) και πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την Επιτροπή που προβλέπει για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο νόμος περί κρατικών προμηθειών, η οποία ορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ισχύει από την 1η του περασμένου Γενάρη, για ένα μέρος των προμηθειών του ΕΠΠ '95 προβλέπεται κεντρική εκτέλεση από το υπουργείο Εμπορίου. Σ' αυτά τα πλαίσια, κατ' αρχήν προβλέπεται να υλοποιηθούν από το υπουργείο Εμπορίου προμήθειες συνολικού ύψους 274,1 δισ. δρχ.(ποσοστό 32,1% του συνολικού ΕΠΠ), οι οποίες κατά 54,6 δισ. δρχ. αφορούν τον κρατικό τομέα ενώ το υπόλοιπο των 219,5 δισ. δρχ. τον τομέα των Οργανισμών.

Τέλος, ο συνολικός αριθμός των φορέων στο φετινό ΕΠΠ ανέρχεται στους 127(59 φορείς του κρατικού τομέα και 68 του τομέα Οργανισμών) έναντι 128 φορέων του περσινού. Το ύψος των προγραμμάτων των φορέων του τομέα κράτους ανέρχεται σε 81,6 δισ. δρχ. (ποσοστό 9,5%) ενώ αυτό των φορέων του τομέα Οργανισμών σε 771,8 δισ. δρχ. (ποσοστό 90,5%).

Πορεία που πραγματοποίησαν τελευταία οι επαγγελματοβιοτέχνες της Νέας Ιωνίας

Πορεία που πραγματοποίησαν τελευταία οι επαγγελματοβιοτέχνες της Νέας Ιωνίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ