ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσο στοιχίζει το "πακέτο" της νονάς

Η παραδοσιακή λαμπάδα και τα γλυκίσματα της νονάς, καθώς και τα δώρα που τα συνοδεύουν, συμπληρώνουν ένα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό

Ποιος είπε ότι τα έξοδα του Πάσχα τελειώνουν στη σούβλα και στα απαραίτητα εδέσματα για το τραπέζι; Αλίμονο στη νονά που θα ξεχάσει τη λαμπάδα του μικρού μπόμπιρα, το σοκολατένιο αυγό και ό,τι άλλο απαιτεί η παράδοση ή... παραγγείλει το βαφτιστήρι - και συνήθως οι... παραγγελιές δεν περιορίζονται σε "συντηρητικά" δώρα! Ας πάρουμε, λοιπόν, μια πρώτη γεύση του πόσο θα πληρώσει η νονά τη σούμα που θα κοστίσουν τα πασχαλινά δώρα της"πνευματικής μαμάς".

Λαμπάδες - Γλυκίσματα:

Το γράψαμε και πέρσι, αλλά θα το επαναλάβουμε, αφού αυτό διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι: λόγω της περιορισμένης κίνησης, που τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμο φαινόμενο στην αγορά ακόμα και τις ημέρες των μεγάλων γιορτών του χρόνου, οι περισσότεροι έμποροι προσπάθησαν να κρατήσουν τις τιμές σε όσο το δυνατόν πλησιέστερα επίπεδα με πέρσι.

Ετσι, οι τιμές στις λαμπάδες κυμαίνονται φέτος ανάλογα με τη διακόσμηση και τη "διασημότητα" του παιχνιδιού που συχνά τη συνοδεύει και από καιρό έχουν φροντίσει οι κατασκευαστικές εταιρίες να εξασφαλίσουν. Μπορεί, λοιπόν, να βρει κανείς λαμπάδα από 1.400 δρχ. με απλή διακόσμηση μέχρι 6.000 δρχ. Για όσους επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη διακόσμηση της λαμπάδας, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δε θα την πληρώσουν φτηνότερα. Κι αυτό γιατί το κερί και οι κορδέλες κοστίζουν γύρω στις 1.000 δρχ. και από κει και πάνω ανάλογα με το "μπιχλιμπίδι" που θα διαλέξετε. Να πούμε, επίσης, ότι τα κέρινα αυγουλάκια κοστίζουν μεταξύ 2.000 και 3.000 δρχ., ενώ τα υφασμάτινα 1.600 - 6.500 δρχ.

Οσο για τα σοκολατένια αυγουλάκια, σ' αυτά οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 400 και 3.000 δρχ. Αν, πάλι, πηγαίνοντας στο ταμείο βρείτε ότι σας... περισσεύουν μερικά χιλιάρικα, (πράγμα μάλλον απίθανο) εμείς σας πληροφορούμε ότι μπορείτε να βρείτε - πάλι σοκολατένια και όχι από μέταλλο αξίας - αυγουλάκια και με 7.000 δρχ.! Ενώ, τα σοκολατένια λαγουδάκια, κοστίζουν από 380 μέχρι 1.000 δρχ. Τέλος, οι τιμές στα τσουρέκια κυμαίνονται γύρω στις 1.500 δρχ. το ένα, ενώ τα κουλουράκια γύρω στις 1.300 δρχ. το κιλό.

Παιδικά ρούχα - παπούτσια:

Παρά τη μεγάλη πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 50% σε σύγκριση με πέρσι, οι έμποροι δεν έχουν και πολλά περιθώρια να κρατήσουν τις τιμές όσο χαμηλά θα "ήθελε" η τσέπη των εργαζομένων. Πάντως, εμείς κάναμε μια βόλτα σε αρκετά μαγαζιά, και καταγράψαμε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία τιμών ανάλογα με την ποιότητα και την προέλευση του ρούχου ή του παπουτσιού. Συγκεκριμένα, ενώ τα φούτερ μεταξύ2.500 και 7.000 δρχ. Οι τιμές στα ολόσωμα φορμάκια ξεκινούν από 3.200 και φτάνουν στις 11.000 δρχ. Για τις νεαρές δεσποινίδες είδαμε φορεματάκια με6.800,αλλά και... με 26.000,το οποίο βέβαια είναι εισαγόμενο. Και στα ταγιεράκια, όμως, το φάσμα των τιμών είναι ιδιαίτερα ευρύ, από 12.000 δρχ., μέχρι ακόμα και το εξεζητημένο ποσό των 40.000 δρχ.!Οπως μας ενημέρωσε, όμως, ιδιοκτήτρια καταστήματος ένα κοριτσίστικο ταγιεράκι καλής ποιότητας είναι λογικό να κοστίζει γύρω στις 20.000 δρχ. Οσο για τα παιδικά παντελόνια, κοστίζουν 7.000 - 16.000 δρχ. Τέλος, τα πουκαμισάκια κοστίζουν γύρω στις 7.000 δρχ., ενώ τα μπουφάν ξεκινούν από 7.000 και φτάνουν μέχρι και 19.000 δρχ.

Αρκετά "αλμυρές", είναι και οι τιμές στα παιδικά παπούτσια, καθώς ένα καλής ποιότητας ζευγάρι για παιδάκια μέχρι 4 ετών κοστίζει γύρω στις 8.000 με 10.000 δρχ. Για μεγαλύτερα παιδιά τα κοριτσίστικα παπούτσια κυμαίνονται μεταξύ 8.000 και 13.000 δρχ, και για τα αγοράκια μεταξύ 10.500 και 14.000 δρχ. Τα πάνινα ανοιξιάτικα παπουτσάκια κοστίζουν, από 2.500 δρχ. μέχρι 10.000 δρχ. τα εισαγόμενα.

Εμείς, δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε καλές γιορτές!

"Λιτό" και ακριβό το πασχαλινό τραπέζι

Για μια τετραμελή οικογένεια, μετά βίας θα φτάσουν 65.000 δραχμές για να στρωθεί φέτος το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Αν προστεθούν και τα δώρα στα παιδιά, δεν περισσεύει σχεδόν τίποτε από το δώρο Πάσχα

Η... "νηστεία" που επιβάλλει η παράδοση κατά τη διάρκεια της μεγάλης βδομάδας θα συνοδεύσει και τη μέρα της Ανάστασης για άλλη μια φορά φέτος πολλές οικογένειες καταναλωτών που προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τους μισθούς και συντάξεις πείνας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του "Ρ", μια τετραμελής οικογένεια, θα χρειαστεί να καταβάλει για να στρώσει ένα κανονικό - όχι πλούσιο - πασχαλινό τραπέζι, γύρω στις 65.000 δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι εξανεμίζεται στο "άψε σβήσε" ο μισός μισθός που είναι το δώρο Πάσχα! Αυτό είναι ένα από τα επιτεύγματα της πολιτικής της απελευθέρωσης των τιμών που ασπάζεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να βάζουν χρόνο με το χρόνο όλο και πιο "βαθιά" το χέρι στην τσέπη τους...

Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνει στο έπακρο η εικόνα που παρουσίασε η αγορά τη βδομάδα που πέρασε, με κύριο χαρακτηριστικό τις αρκετά "τσουχτερές" τιμές - ιδιαίτερα αν συγκριθούν με το περιεχόμενο του "πορτοφολιού" των εργαζόμενων - εικόνα που ίσως γίνει ακόμη πιο δυσάρεστη μπαίνοντας από αύριο στην τελική ευθεία των γιορτών του Πάσχα.Στο τέλος της περασμένης βδομάδας η τιμή που συνόδευε τον πατροπαράδοτο "οβελία" ξεκινούσε από 1.300 δραχμές το κιλό και άγγιζε σε ορισμένες περιπτώσεις τις 2.000 δραχμές το κιλό, με κίνδυνο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις τελευταίες μέρες της ερχόμενης βδομάδας που παρατηρείται και αυξημένη κίνηση στην αγορά. Αν και η τιμή του"οβελία" δεν εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πέρσι - δείγμα της τακτικής που ακολουθούν οι καταστηματάρχες που πλήττονται εξίσου από τη σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης - δεν παύει να είναι αρκετά "τσουχτερή" για το καταναλωτικό κοινό.

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το τραπέζι που θα συνοδεύσει τη μέρα του Πάσχα μια τετραμελή οικογένεια, με μάλλον επιεικείς υπολογισμούς για τη σύνθεσή του θα κυμανθεί γύρω στις 65.000 με 70.000 δραχμές! Βεβαίως, εννοείται πως καμία οικογένεια τέτοιες μέρες δεν υπολογίζει τις αγορές της μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και για τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς και για τυχόν απρόοπτους επισκέπτες και φίλους, κάτι που έχει ληφθεί υπόψη και στο σημερινό δημοσίευμα. Μόνο για ένα αρνάκι 8 έως 10 κιλών, η τσέπη θα "ελαφρύνει" σχεδόν κατά 20.000 δραχμές.

Σούβλες - κάρβουνα

Στο ποσό αυτό βέβαια πρέπει να προστεθεί και η διαδικασία (σούβλα ή φούρνος) που θα προηγηθεί για το σερβίρισμα του οβελία στο τραπέζι. Στην περίπτωση που η οικογένεια επιλέξει τη σούβλα (για το αρνάκι και το κοκορέτσι), θα έχει σίγουρα πιο νόστιμο αλλά και πιο... "αλμυρό" γεύμα. Φέτος η σούβλα κοστίζει από 2.000 έως 5.000 δραχμές, ενώ αν προτιμάτε για διευκόλυνση και μοτεράκι στη σούβλα θα σας κοστίσει από 6.000 μέχρι 12.000 δραχμές. Ψήσιμο στη σούβλα βέβαια δε γίνεται χωρίς κάρβουνα τα οποία γι' αυτό στοιχίζουν γύρω στις 200 με 300 δραχμές το κιλό (θα χρειαστούν καμία δεκαριά κιλά). Οι μέρες δεν επιτρέπουν να απουσιάζει από το τραπέζι και η περίφημη μαγειρίτσα ή το γνωστό παραγέμισμα. Η γευστικότατη κατά τα άλλα σύνθεσή τους (συκωταριές, εντεράκια, λαχανικά κλπ.) θα αφαιρέσει από το "κομπόδεμα" της οικογένεια πάνω από 10.000 δραχμές. Τέσσερα κιλά ντομάτες, τρία κιλά πατάτες, ένα κιλό φέτα δύο μαρούλια και τα απαραίτητα κρεμμύδια, αγγουράκια και πιπεριές που συνοδεύουν τις σαλάτες, προκειμένου να ελαφρύνει το τραπέζι από την κρεατοφαγία που απαιτούν οι μέρες, θα στοιχίσουν πάνω από 5.000 δραχμές συνοδευόμενα και από τα απαραίτητα φρούτα. Αναγκαία συνοδεία βέβαια για τα γευστικότατα - πλην όμως "πικάντικα" - εδέσματα, 2 - 3 μπουκάλια αναψυκτικά, 10 μπουκάλια μπίρες και επειδή "οίνος ευφραίνει καρδίαν" 2 - 3 μπουκάλια κρασί, απαιτούν ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις τους τουλάχιστον 7.500 δραχμές!

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε το πατροπαράδοτο χριστόψωμο, το τσουρέκι, τα πασχαλιάτικα κουλουράκια και τα... βαμμένα κόκκινα αυγά, που έχουν την τιμητική τους τέτοιες μέρες και τα οποία θα αφαιρέσουν άλλο ένα 10χίλιαρο από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ενας πρόχειρος υπολογισμός για ένα ολοκληρωμένο πασχαλιάτικο τραπέζι όπως αυτό που περιγράψαμε παραπάνω, προκύπτει ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 65.000 - 70.000 δραχμών, ανάλογα με τις προτιμήσεις της κάθε οικογένειας.

Οι κερδοσκόποι φόρεσαν τα γιορτινά τους

Εντείνονται οι φόβοι για κρούσματα κερδοσκοπίας και πόλεμο τιμών στα αμνοερίφια, καθώς από αύριο ξεκινά η Μεγάλη Βδομάδα. Στα ύψη οι τιμές των οπωροκηπευτικών, που εμφανίζονται αυξημένες από 7,5% μέχρι 75% σε σχέση με πέρσι

Ανοίγει αύριο η "αυλαία" για τη Μεγάλη Βδομάδα και μαζί της ξεκινά η διάθεση αμνοεριφίων από τα διάφορα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, με τον κίνδυνο να ξεσπάσει η γνωστή διαμάχη μεταξύ κρεοπωλών και πολυκαταστηματαρχών, αν οι τελευταίοι ακολουθήσουν την τακτική της πώλησης σε τιμές κάτω του κόστους. Πρόκειται για τακτική που ακολούθησαν στο παρελθόν αρκετά σούπερ μάρκετ, πουλώντας τα αμνοερίφια σε τιμές κάτω του κόστους, προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν ως "κράχτες" για την αγορά άλλων προϊόντων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος,σε σχετικές δηλώσεις του, τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεσμεύσει τα μέλη του συνδέσμου να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη τακτική, αν και πιστεύει ότι θα τηρηθεί η διαβεβαίωση που έδωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου στον υφυπουργό Εμπορίου μετά από σχετική επαφή, ότι δε θα πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους. Στην τήρηση της διαβεβαίωσης αυτής "ευελπιστούν" και οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών, ωστόσο ο κίνδυνος αθέτησής της πάντα παραμονεύει.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που κυριάρχησαν στα διάφορα κρεατοσκευάσματα στη Βαρβάκειο αγορά τη βδομάδα που πέρασε, ήταν ήδη αρκετά "τσουχτερές". Ειδικότερα, το αρνάκι και το κατσίκι πωλούνταν από 1.300 μέχρι και 2.000 δραχμές το κιλό! Η αρνίσια συκωταριά από 900 μέχρι 1.600 δραχμές το κιλό, τα έντερα πωλούνταν μεταξύ 750 και 900 δραχμών το κιλό, και το αρνίσιο κεφαλάκι γύρω στις 400 - 500 δραχμές. Πιο προσιτές ήταν οι τιμές που επικρατούσαν στα διάφορα μη εποχιακά προϊόντα όπως το μοσχαρίσιο κρέας που πωλούνταν από 1.200 μέχρι 1.600 δραχμές το κιλό, το χοιρινό 700 και το κοτόπουλο προς 650 - 700 δρχ. το κιλό. Η ντόπια γίδα τέλος, πωλούνταν στην κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας προς 800 δρχ. το κιλό, το κουνέλι στις 1.500 και οι αρνίσιες γλώσσες γύρω στις 1.100 δρχ. το κιλό.

Σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρσι όμως, εμφανίζονται οι τιμές των οπωροκηπευτικών.Οι αυξήσεις που σημειώθηκαν συγκρίνοντας τις τιμές που επικρατούσαν στις λαϊκές αγορές την περασμένη Πέμπτη με την αντίστοιχη περσινή γιορταστική περίοδο του Πάσχα (σύμφωνα με τα δελτία που εκδίδει το υπουργείο Εμπορίου), ξεκινούν από 7,5% και αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 75%,ενώ κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στο 12%!Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εμφανίζονται στα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια (75% και 65% αντίστοιχα) που πωλούνται προς 350 και 330 δραχμές το κιλό, αντίστοιχα. Στο σχετικό πίνακα φαίνονται αναλυτικότερα οι τιμές των οπωροκηπευτικών και οι μεταβολές που σημειώθηκαν σε σχέση με πέρσι.

"Παγωμένη" παραμένει η αγορά

Στην παρατεταμένη πολιτική λιτότητας, που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζόμενων, αποδίδουν οι καταστηματάρχες τη μειωμένη κίνηση που εμφανίζεται στην αγορά

Υποτονική ήταν τη βδομάδα που πέρασε η κίνηση στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, ενώ οι καταστηματάρχες εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη του τζίρου στο "δώρο" του Πάσχα, που πρόκειται να πάρουν εντός των ημερών οι εργαζόμενοι. Από την άλλη, οι "τσουχτερές" τιμές των κρεάτων και των οπωροκηπευτικών, που αναμένεται να "ανέβουν" όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των γιορτών, απέτρεπαν τους πελάτες, οι οποίοι και φέτος θα αρκεστούν σ' ένα λιτό πασχαλινό τραπέζι.

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταστηματάρχες σε σχέση με την εξέλιξη της κίνησης στην αγορά, αφού - σύμφωνα με τους ίδιους - η "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, ενώ από την άλλη, το ισχνό δώρο που θα λάβουν οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανό να τονώσει την κίνηση στην αγορά. "Δυστυχώς δεν υπάρχει κίνηση. Ελπίζουμε ότι όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζει το Πάσχα ο κόσμος θα ψωνίσει. Και πάλι, όμως, θα αγοράσει τα απολύτως απαραίτητα, αφού δεν έχει λεφτά", μας είπε ο Βασίλης Ρηγόπουλος,καταστηματάρχης. Από την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και οι εργαζόμενοι θ' αρχίσουν να λαμβάνουν το δώρο του Πάσχα, θα ψωνίσει ο κόσμος, σύμφωνα με τον καταστηματάρχη Πέτρο Νιαμουνιτάκη,αφού "τώρα δεν έχει λεφτά. Η αλήθεια είναι, αν κρίνω και από τα προηγούμενα χρόνια, ότι ο κόσμος ψωνίζει όλο και λιγότερο".

Σε μικρή αύξηση των τιμών, ενόψει της Μεγάλης Βδομάδας αναμένεται να προχωρήσουν οι κρεοπώλες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των καταστηματαρχών της Βαρβακείου Αγοράς. "Οι τιμές ίσως τσιμπήσουν γύρω στις 200 με 300 δραχμές. Το δυσάρεστο κλίμα που υπάρχει στην κίνηση της αγοράς δεν ξεκινά από τις τιμές που βάζουμε εμείς, αλλά από τις άδειες τσέπες των εργαζόμενων και συνταξιούχων", μας είπε ο κρεοπώλης Αλέκος Παπαδόπουλος.

Το ίδιο περίπου κλίμα επικρατούσε και στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας. "Ο κόσμος έρχεται και ψωνίζει μισό κιλό τομάτες. Δεν έχει λεφτά και η κίνηση είναι μειωμένη", μας είπε ο πωλητής οπωροκηπευτικών Σωτήρης Νεστούρης.

"Οχι αρνί, κοτόπουλο θα φάμε φέτος", είπε στο "Ρ" ο αγανακτισμένος συνταξιούχος Γιάννης Κοντός.Ενώ η Κατερίνα Πολύζου,νοικοκυρά, θα αρκεστεί στα απολύτως αναγκαία, αφού "δεν υπάρχουν λεφτά. Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην ψωνίσουμε αυτά που απαιτούν οι μέρες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα τα χορτάσουμε κιόλας".

Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην "τσέπη" τους θα κληθούν να βάλουν για άλλη μια φορά φέτος οι εργαζόμενοι για να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα, αφού έτσι επιτάσσει τόσο η "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και η πολιτική πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς που οδηγεί σε εκτίναξη των τιμών των προϊόντων. Μόνο για τη σύνθεση του πασχαλινού τραπεζιού μαζί με τα απαραίτητα εφόδια - σούβλες και κάρβουνα - μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να βγάλει από το "κομπόδεμά" της γύρω στις 65.000 δραχμές! Αν σ' αυτά προστεθούν και τα έξοδα που απαιτούνται για λαμπάδες και τα αναπόφευκτα δώρα στα παιδιά, ζήτημα είναι αν φτάσει το "ισχνό" δώρο του Πάσχα.

Υποτονική ήταν η κίνηση στην αγορά τη βδομάδα που πέρασε, ενώ οι καταστηματάρχες εναποθέτουν τις τελευταίες ελπίδες τους για ανάκαμψη του τζίρου στο δώρο που θα πάρουν οι εργαζόμενοι τη βδομάδα που έρχεται. Πάντως η τιμή του πατροπαράδοτου "οβελία" άγγιξε κιόλας τις 2.000 δραχμές το κιλό, ενώ οι τιμές των οπωροκηπευτικών εμφανίζονται φέτος αυξημένες από 7,5% μέχρι και 75% σε σχέση με την περσινή πασχαλινή περίοδο. Στο μεταξύ εντείνεται ο κίνδυνος για κρούσματα κερδοσκοπίας στην αγορά καθώς από αύριο μπαίνουμε στην τελική ευθεία των γιορτών.

Τα κείμενα έγραψαν οι:

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ