ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Οι πρώτες 100 μέρες

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σημαντικό έργο επιτελείται από τότε που οι κομμουνιστές κυβερνούν τη χώρα

Μόλις έχουν περάσει 100 μέρες από τότε, που οι κομμουνιστές κυβερνούν στο Νεπάλ, και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αρχίζουν και επιτελούν ένα σημαντικό έργο. Ο Μαντχάβ Κουμάρ Νεπάλ, σημερινός υπουργός Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας του "Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ - Ενωμένοι Μαρξιστές Λενινιστές", στα πλαίσια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στην ινδική πρωτεύουσα δήλωσε μπροστά στους δημοσιογράφους: "Το Σύνταγμα του Νεπάλ δίνει επίσης τη δυνατότητα και στο Κομμουνιστικό Κόμμα ν' αναπτύσσει πολιτικές δραστηριότητες ανεξάρτητα αν αυτό βρίσκεται στην αντιπολίτευση ή στην εξουσία. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα κόμματα. Κι αυτό το Σύνταγμα, που ισχύει από το 1990, αναγνωρίζεται και τηρείται από τον πληθυσμό της χώρας μας. Φυσικά, εμείς οι κομμουνιστές αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα του λαού μας, ο οποίος τελικά μας εμπιστεύθηκε την εξουσία".

Εκείνο που ιδιαίτερα υπογραμμίζεται, είναι το γεγονός, ότι οι κομμουνιστές στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών που κυβερνούν τη χώρα, "έχουν επιδείξει έναν αξιοσημείωτο ρεαλισμό" αναφορικά με την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νεπάλ. Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα κοινωνικο - οικονομικό πρόγραμμα ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει μια συγκεκριμένη κρατική προστασία για την πολύ νεαρή ακόμα βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα, παραχωρεί και ένα πεδίο οικονομικών δραστηριοτήτων στους ντόπιους επιχειρηματίες.

"Το κράτος ποτέ δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο του ιδιωτικού επιχειρηματικού κόσμου... ", δήλωσε με έμφαση ο υπουργός Συντονισμού της χώρας Μπχαράτ Μοχάν Αντικάρι Εκπούνκτε, στα πλαίσια εκλαφικευσης της οικονομικής πολιτικής που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Πάντως, θα υπάρξει κάποια "επιλεκτική ιδιωτικοποίηση" ορισμένων κρατικών επιχειρήσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε υπέρ κάποιων "θεαματικών αλλαγών", τόνισε το παραπάνω ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε ρεαλιστικά και ορθολογικά τα υπάρχοντα κεφάλαια. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το Νεπάλ, με ένα κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα ύψους 180 δολαρίων, συγκαταλέγεται σήμερα στα πιο φτωχά κράτη του κόσμου, ενώ παίρνει κάθε χρόνο αναπτυξιακή βοήθεια που ανέρχεται σε 400.000.000 δολάρια. Και προκειμένου να γίνει αποτελεσματική χρησιμοποίηση των χρηματικών αυτών ποσών, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφασιστική ανάπτυξη της βιομηχανίας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους 2.200.000 ανέργους.

Γενικά, η κυβέρνηση του 74άχρονου πρωθυπουργού Μαν Μοχάν Αντικάρι επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στην όσο το δυνατόν συντομότερη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις αγροτικές περιοχές, όπου και ζει η πλειοψηφία των 20.000.000 κατοίκων του Νεπάλ. Για το λόγο αυτό, έχει συγκροτηθεί μια Επιτροπή, η οποία ασχολείται με τη συστηματική επεξεργασία ενός προγράμματος αγροτικής μεταρρύθμισης. Ετσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η πρωτοβουλία "Διαμορφώστε οι ίδιοι το χωριό σας", έχει ήδη ξεκινήσει. Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού, 4.000 κοινότητες έχουν πάρει η κάθε μια από 6.000 δολάρια από τα κρατικά ταμεία, προκειμένου να επιτελεσθούν εκεί έργα για την άρδευση των αγρών, για την εξασφάλιση ποσίμου νερού και για την ουσιαστική βελτίωση της κατά τόπους υποδομής.

Οπως, όμως, χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν ξένοι πολιτικοί παρατηρητές, περισσότερη απήχηση από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, είχε η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι πρώτοι επίσημοι επισκέπτες στη χώρα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου της ΛΔ της Κορέας. Πριν ακόμα ταξιδέψει στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ έκανε τα πρώτα του βήματα στο διεθνές προσκήνιο με μια επίσκεψη στην Ινδία. Οπως μάλιστα, τονίζεται, οι διακρατικές σχέσεις με τη ΛΔ της Κίνας και την Ινδία είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον αυτής της χώρας.

Κατά την άποψη των κομμουνιστών, η προηγούμενη κυβέρνηση του "Κογκρέσου του Νεπάλ" ασκούσε μια φιλοϊνδική πολιτική. Και, για το λόγο αυτό, δε διέφυγαν της προσοχής, οι τόνοι που είχαν ακουσθεί από την Αριστερά στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αναφορικά με έναν τερματισμό της "ινδικής ευφορίας". Ετσι, στη βάση αυτή, μια σειρά οικονομικών σχεδίων θα έπρεπε να επανεξετασθούν και ν' αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Φιλίας που είχε υπογραφεί το 1950. Τα συνθήματα αυτά, δεν έμειναν χωρίς επίδραση στους εκλογείς. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Δελχί, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει μια "νέα ποιότητα" στη φιλία μεταξύ Ινδίας και Νεπάλ. Ετσι, με τον τρόπο αυτό παραμερίστηκαν, κατ' αρχήν, τα πιο μεγάλα σημεία τριβής.

Πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το σύνολο της αντιπολίτευσης του Κοινοβουλίου κρατά στάση αναμονής σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση του Νεπάλ. Το "Κογκρέσο του Νεπάλ" είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο μιλάει για "καταπιεστική πολιτική κατά του λαού", την οποία εφαρμόζει η τωρινή κυβέρνηση. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, το Κογκρέσο δεν μπόρεσε ακόμα να ξεπεράσει το σοκ της εκλογικής του ήττας το Νοέμβρη του 1994.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

Το Νεπάλ είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με τεράστιες

Το Νεπάλ είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με τεράστιες ανάγκες του τομέα της υποδομής. Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται μερικά από τα υψηλότερα βουνά του κόσμου (ανάμεσά τους και το Εβερεστ), ο μόνος διαθέσιμος τρόπος μεταφοράς, είναι συχνά οι ώμοι των αχθοφόρων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ