ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα όξυνση στη Δυτική Οχθη

ΧΕΒΡΩΝΑ. -

Ματοβαμμένη μέρα και η χτεσινή για τη Δυτική Οχθη. Η δολοφονία τριών Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα όξυνε, ακόμα περισσότερο, την, ήδη, τεταμένη κατάσταση. Οι ευχές του Γιάσερ Αραφάτ για "Καλό Πάσχα" τόσο στους Εβραίους όσο και στους χριστιανούς και η καταδίκη ενός μαχητή της "Χαμάς" από παλαιστινιακό δικαστήριο δε στάθηκαν ικανές να εξομαλύνουν τις δυσκολίες. Ο παλαιστινιακός λαός δείχνει να ασφυκτιά και να δυσφορεί ολοένα και περισσότερο, ενώ ο ισραηλινός αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης θα διαρκέσει, πιθανότατα, και αυτή την εβδομάδα.

Ισραηλινή περίπολος σκότωσε, χτες το πρωί, στην πόλη Χεβρώνα τρεις νεαρούς Παλαιστινίους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με "τρομοκρατική" ομάδα. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν και οι 3 Παλαιστίνιοι. Κατά την αναγνώριση των πτωμάτων, ανακαλύφθηκε ότι οι 3 δολοφονηθέντες ήταν μέλη της οργάνωσης "Χαμάς".

Μια άλλη εκδοχή των γεγονότων έδωσαν, όμως, οι αυτόπτες μάρτυρες. Υποστήριξαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με αραβικά ρούχα, πυροβόλησαν, σχεδόν αναίτια, το αυτοκίνητο στο οποίοι επέβαιναν οι 3 Παλαιστίνιοι και δε σταμάτησαν παρά μόνο, όταν βεβαιώθηκαν ότι οι επιβάτες του ήταν νεκροί. "Ολη η πόλη είναι με τη 'Χαμάς'", φώναζαν στους Ισραηλινούς στρατιώτες μετά το επεισόδιο οι συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι κάτοικο της Χεβρώνας.

"Σκοτώνοντας τους μαχητές της 'Χαμάς' το Ισραήλ δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την ασφάλειά του. Γιατί; Γιατί πάντα θα υπάρχουν άλλοι που θα παίρνουν τη θέση αυτών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα", συμπλήρωσε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της "Χαμάς" στη Χεβρώνα Νιζάρ Ραμαντάν, λίγο μετά το επεισόδιο. Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Ισραήλ έχει την κύρια ευθύνη για την αύξηση της βίας με τα καταπιεστικά μέτρα που έχει πάρει ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Λίγες ώρες μετά την αιματηρή συμπλοκή, στρατοδικείο της Γάζας καταδίκασε σε 7 χρόνια φυλάκισης τον 25χρονο Μοχάμεντ Σαμρί, μαχητή της "Χαμάς". Ο Σαμρί συνελήφθη στις 25 Μαρτίου, όμως ο εισαγγελέας του στρατοδικείου Καλέντ Κιντρέχ δεν έδωσε καμία πληροφορία για τις κατηγορίες που βάρυναν τον 25χρονο.

ΓΑΛΛΙΑ
Στην τελική ευθεία οι προεδρικές εκλογές

ΠΑΡΙΣΙ. -

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές αφιέρωσε μεγάλο μέρος του και ο κυριακάτικος γερμανικός Τύπος. Σύμφωνα με τους Γερμανούς αναλυτές, η Βόννη θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με την εκλογή είτε του "αγγλόφιλου" Εντουάρ Μπαλαντίρ είτε του "ασυνεπούς στην ευρωπαϊκή πολιτική" Ζακ Σιράκ, είτε ακόμα και του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν. Τα ίδια πάντα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης η Γαλλία παραμένει πάντα ο προνομιακός εταίρος στον ευρωπαϊκό χώρο.

Κυβερνητικοί γερμανικοί κύκλοι εξέφρασαν την άποψη ότι αν εκλεγεί ένας από τους δύο συντηρητικούς υποψηφίους (ή ο Μπαλαντίρ ή ο Ζακ Σιράκ) η Γαλλία θα διαπραγματευτεί πολύ πιο σκληρά τα συμφέροντά της στα πλαίσια του γαλλο - γερμανικού άξονα συνεργασίας από ό,τι αν εκλεγεί ο Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν θα κλείσει τα 14 χρόνια της θητείας του με ταξίδια στο εξωτερικό, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Μόσχα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τη νίκη των Συμμάχων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φανερά καταβεβλημένος και ιδιαίτερα ωχρός εμφανίστηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος στην τελευταία, πιθανότατα, συνέντευξή του από αυτή τη θέση ο Μιτεράν την Παρασκευή. Ο 78χρονος Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς και λεπτομερώς στο έργο των 14 χρόνων της θητείας του και αρκέστηκε να δηλώσει ότι τον απασχολεί η γνώμη των ιστορικών του μέλλοντος και όχι των συγχρόνων του. Στην ίδια συνέντευξη, ο Μιτεράν υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν, προσπαθώντας με αυτή τη δήλωση να διασκεδάσει τα παράπονα, που έχουν ακουστεί από κύκλους του κόμματός του, ότι δεν υποστήριξε όσο θα έπρεπε τον Ζοσπέν.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πόλεμος φθοράς

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση). -

Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις και τα τμήματα του υπουργείου Εσωτερικών μερικές μέρες τώρα δεν μπορούν να κάμψουν τη σφοδρή αντίσταση των Τσετσένων στην περιοχή Μπαμούτ, στη δυτική Τσετσενία, στα σύνορα με την Ινγκουσετία το τελευταίο οχυρό των τσετσενικών δυνάμεων του Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιχειρήσεις 10 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για τις απώλειες των οπαδών του Ντουντάγεφ και του αμάχου πληθυσμού. Μπορεί, όμως, να θεωρηθεί πιθανό ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες να καταλάβουν το Μπαμούτ με έφοδο, πολύ περισσότερο που συνοδεύτηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς, θα πρέπει να είχαν πολλά θύματα. Το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ μετέδωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ρώσους διοικητές και τους τοπικούς ηγέτες του Μπαμούτ απέτυχαν. Ακόμα πιο ανησυχητικές για τις ρωσικές δυνάμεις είναι οι επιθέσεις που πραγματοποιούν καθημερινά οι Τσετσένοι αυτονομιστές στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, που θεωρητικά ελέγχεται από το ρωσικό στρατό.

Στο μεταξύ, ο καθοδηγητής της προσωρινής κυβέρνησης της Τσετσενίας Σαλαμπέκ Χατζίεφ δήλωσε χτες στη Μόσχα ότι οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορέσουν να γίνουν σε 4 - 5 μήνες και ως το τέλος του χρόνου θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές στη Δημοκρατία. Είπε επίσης ότι το αξίωμα του προέδρου στην Τσετσενία πρέπει να καταργηθεί, διότι δημιουργείται η απειλή εμφάνισης φασισιτικού καθεστώτος.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Δημοτικές εκλογές και γλωσσικές περιπλοκές

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.-

Την Κυριακή, 16 Απρίλη, πραγματοποιήθηκαν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας οι πρώτες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την πρώτη θέση κατέλαβαν οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος Αγροτικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΑΔΚ) και τη δεύτερη ο συνασπισμός των αριστερών δυνάμεων, τον οποίο αποτελούν οι κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές και το κίνημα "Ενότητα".

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Μίρτσεα Σνέγκουρ, που ανήκει στο ΑΔΚ, κάτω, όπως φαίνεται, από την πίεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα Κισινιόφ, δήλωσε πως είναι υπέρ της άποψης ότι η ρουμανική γλώσσα και όχι η μολδαβική να είναι η βασική γλώσσα της χώρας. Σημειώνουμε ότι το μολδαβικό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε πέρσι ότι επίσημη γλώσσα της Μολδαβίας θα είναι η μολδαβική, πράγμα που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Ρουμανίας. Επίσης, το ΑΔΚ τάσσεται κατά της ένωσης της Μολδαβίας με τη Ρουμανία.

Νέα πυρκαγιά σε μπαρ της Ταϊπέχ είχε σαν αποτέλεσμα να καούν ζωντανά 11 άτομα. Η πυκνή δόμηση πολλών συνοικιών της πρωτεύουσας της Ταϊβάν τις κάνει ευπρόσβλητες σε πυρκαγιές, που, συνήθως, έχουν πολλά θύματα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ