ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αναπτυξιακή" παράσταση στην Εύβοια

Εξι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ο Α. Τσοχατζόπουλος μαζί, έφτασαν χτες να αποδείξουν στους άνεργους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε "ασπιρίνη" για το δράμα τους

ΧΑΛΚΙΔΑ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ προηγούμενα, κατάφερε να απογοητεύσει για άλλη μια φορά τους χιλιάδες ανέργους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Στη χτεσινή "παράσταση", που έδωσαν έξι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο εμποροβιοτεχνικό επιμελητήριο της Χαλκίδας, δεν εξαγγέλθηκε τίποτα που να εξασφαλίζει δουλιά στους άνεργους.

Οι άνεργοι, που περίμεναν να ακούσουν ότι θα ανοίξει ξανά το "έργο", το συγκρότημα Σκαλιστήρη και μέτρα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, εισέπραξαν κάτι λιγότερο και από πρόσκαιρη "ελεημοσύνη".

Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου ήταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλος και μαζί του ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραϊτης,ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Χ. Ροκόφυλλος,ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γ. Δασκαλάκης,ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Αδαμόπουλος,καθώς και ο διοικητής του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλας.

Είπαν πως θα δημιουργήσουν "αναπτυξιακή ζώνη κινήτρων για επενδυτές". Η "μονάδα παραγωγής και τυποποίησης αρωματικών φυτών", ήταν μια... ενδιαφέρουσα αναπτυξιακή δραστηριότητα. Είπαν ότι δημοσιεύθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την FIMISCO (πρώην Σκαλιστήρη) και τον Παπαστρατή και ότι μέχρι να πουληθούν οι δυο αυτές επιχειρήσεις θα λειτουργεί η FIMISCO! Είπαν πως θα δοθούν άδειες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τις γραμμές Μαντούδι - Σποράδες, πως ολοκληρώνεται η..... μελέτη για την άρδευση της κοιλάδας Μαντουδίου, πως θα ξεκινήσουν μικρά αρδευτικά έργα, πως θα δώσουν 5 εκατ. δρχ. σε κάθε κοινότητα, πως θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση για τα... αλιευτικά καταφύγια, πως το Μάη θα αρχίσουν σεμινάρια κατάρτισης για...200 άτομα!

Είπαν κι άλλα "αναπτυξιακά" και κοροϊδευτικά οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που υποκρίθηκαν πως λύνουν το πρόβλημα της Εύβοιας εξαγγέλλοντας αναπτυξιακά "μερεμέτια". Οπως ότι το υπουργείο Εργασίας θα δόσει 2 δισ. δρχ. για προγράμματα κατάρτισης στη Β. Εύβοια, ότι θα δημοπρατηθεί η παράκαμψη Χαλκίδα - Αρτάκη - Ψαχνά, "προϋπολογισμού 7 δισ. δρχ). Συνολικά θα δοθούν 9,6 δισ. δρχ. για... παρακάμψεις, 700 εκατ. δρχ. για την προστασία του απολιθωμένου δάσους Κερασιάς, μερικά δισ. δρχ. για αποχετεύσεις, 800 εκατ. δρχ. για την κατασκευή του Μουσείου Χαλκίδας και μερικά ακόμα για τη γεωργία. Μέσα σε όλα αυτά θα καταργήσουν με τροπολογία την προϋπόθεση για συνταξιοδότηση, των 1.000 ενσήμων της τελευταίας 10ετίας.

Αυτά είπαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά η Μ. Τάρλα,μέλος της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών Μαντουδίου, είπε άλλα: "Στο Μαντούδι ο κόσμος έχει γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Πηγαίνουν στον μπακάλη, τον περιπτερά και στα άλλα μαγαζιά να ψωνίσουν και τα γράφουν. Δεν έχουν να πληρώσουν". Η Α. Μαρίνου είναι κι αυτή στην Επιτροπή, που δυο μήνες τώρα υψώνει τη δική της φωνή για να λυθούν τα προβλήματα. "Αν δε λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, η περιοχή μας θα σβήσει", είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: "Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι απόντες από τους αγώνες μας. Ο,τι έκαναν μέχρι σήμερα δεν είχε αποτέλεσμα. Τα προγράμματα της ΕΟΚ είναι πρόσκαιρες λύσεις. Θέλουμε δουλιά".

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε χτες να δώσει απαντήσεις σ' αυτές τις γυναίκες. Πρόβαλε την κατασκευή αποχετευτικών, αρδευτικών έργων και παρακαμπτήριων σαν λύση για την ανεργία, που φτάνει στο 75% στο Μαντούδι, 45% στη Β. Εύβοια, 20% σε ολόκληρο το νομό. Για τους χιλιάδες που μεταναστεύουν, για τους χιλιάδες που τρώνε βερεσέ.

Επιδότηση "ειδικών αναγκών"...

Και επιδότηση εργοδοτών για τη μερική απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εργασίας!

Τέσσερα προγράμματα, εκ των οποίων το ένα αφορά επιδότηση για θέσεις μερικής απασχόλησης,επιχορήγησης εργοδοτών για την πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνων και ατόμων που υπάγονται στο νόμο 1648/86 κατάρτισαν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, οι εργοδότες θα επιχορηγούνται με 3.000 ως 5.000 δρχ. την ημέρα και για δύο χρόνια, για κάθε άτομο των παραπάνω κατηγοριών που προσλαμβάνουν. Δικαιούχοι εργοδότες μπορεί να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινής Ωφέλειας, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις που υποχρεωτικά βάσει του νόμου προσλαμβάνουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με το πρόγραμμα Α επιδοτούνται οι εργοδότες με 5.000 δρχ. τη μέρα για 12 μήνες και με 3.000 δρχ. για τους υπόλοιπους 12 μήνες, ενώ υποχρεώνονται να απασχολήσουν τον εργαζόμενο για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες, μετά το τέλος της επιδότησης. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που υπάγονται για πρώτη φορά ή που συνέχισαν να απασχολούν εργαζόμενους των παραπάνω κατηγοριών για ένα χρόνο μετά τη λήξη της προηγούμενης επιχορήγησης.

Με το πρόγραμμα Β οι εργοδότες θα παίρνουν 4.000 δρχ. τη μέρα για ένα χρόνο και 3.000 δρχ. για άλλον ένα χρόνο, με κάθε πρόσληψη που κάνουν. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει επιχειρήσεις που και παλαιότερα έχουν υπαχθεί σε αυτά τα προγράμματα και δεν έχουν κάνει απολύσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες για τουλάχιστον τρεις μήνες, πριν την αίτηση επιχορήγησης.

Το τρίτο πρόγραμμα αναφέρεται στη μερική απασχόληση εργαζομένων των παραπάνω κατηγοριών, που όμως έχουν "περιορισμένες δυνατότητες". Με βάση αυτό ο εργοδότης θα επιδοτείται με 3.000 δρχ. για κάθε άτομο που προσλαμβάνει και το απασχολεί τέσσερις ώρες τη μέρα, ενώ η επιδότηση διαρκεί 2 χρόνια!

Με το τέταρτο πρόγραμμα επιδοτούνται οι εργοδότες με 4.000 δρχ. τη μέρα για κάθε πρόσληψη εργαζομένων εποχιακής απασχόλησης, που διαρκεί τουλάχιστον πέντε μήνες.

Επιπλέον η επιχείρηση θα παίρνει 150.000 δρχ. για τον πρώτο μήνα απασχόλησης του εργαζόμενου, που θεωρείται μήνας προσαρμογής και προετοιμασίας ένταξής του στην παραγωγή. Επίσης μπορεί να γίνεται μετατροπή του προγράμματος μερικής απασχόλησης σε πλήρους, με την ανάλογη επιδότηση.

Συγκέντρωση στο Πέραμα για τον Σκαραμαγκά

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά καλούν όλους τους εργαζομένους και τους κατοίκους της περιοχής τηνΠέμπτη, 27 του μήνα στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων ο Δήμος Περάματος, το σωματείο "Τρίαινα", το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου και η Ναυσί. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης καταγγέλλουν ότι το ξεπούλημα του ναυπηγείου επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία, κτυπά τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος αυξάνοντας την ανεργία και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και ζητούν: Να παραμείνουν τα ναυπηγεία στο Δημόσιο, να δημιουργηθεί Δημόσιος Ενιαίος Φορέας για τη ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα και να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί η ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που είναι η μοναδική παραγωγική μονάδα στο Πέραμα.

Ζητούνται επιτέλους μέτρα!

"Οταν η αδικία και η ασυδοσία συνεχίζεται, η αντίσταση των εργαζομένων γίνεται καθήκον",δηλώνει το συνδικάτο Μετάλλου με αφορμή την αδιαφορία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και των λιμενικών αρχών να πάρουν μέτρα, για να σταματήσει η μαύρη εργασία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

"Αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει", δηλώνει το συνδικάτο και τονίζει ότι με πρόστιμα της τάξεως των 30 έως 60 χιλιάδων δραχμών που επιβάλλει ο υπουργός δεν πρόκειται να σταματήσει το καθεστώς αυθαιρεσίας που επιδεινώνει την ανεργία και που πλήττει τους Μεταλλεργάτες. Ζητάει, τέλος, από τονΓ. Κατσιφάρα να απαντήσει αν μέχρι σήμερα έχει συλληφθεί και τιμωρηθεί πραγματικά έστω και ένας εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρίας και πότε οι χιλιάδες μεταλλεργάτες που είναι άνεργοι από 3 έως 6 μήνες θα κάνουν μεροκάματο.

Απεργία στην ΠΕΣΙΝΕ

Αρνείται η πολυεθνική την ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ,διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, την Τρίτη 11 Απρίλη και το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μέχρι στιγμής η εργοδοσία αρνείται την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων, οικονομικών και θεσμικών, των εργαζομένων. "Οσον αφορά τους μισθούς, η θέση μας είναι. Οταν θα έχουμε κέρδη, τότε ανάλογα θα καλύπτουμε τον τιμάριθμο. Οταν έχουμε ζημία τότε θα δίνουμε 2 - 3 μονάδες κάτω του πληθωρισμού",ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του διευθυντή του εργοστασίου.

Τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων αφορούν τα επιδόματα αρχαιότητας και πολυετούς υπηρεσίας, καθώς και το πριμ καλών αποτελεσμάτων. Οι εργαζόμενοι απαιτούν επίσης την κάλυψη των θέσεων εργασίας που προήλθαν από αποχωρήσεις, να στεγαστούν οι νεοπροσληφθέντες, όπως και οι παλαιότεροι, στον οικισμό της εταιρίας, τον έλεγχο για τις αμοιβές των εργαζομένων στις εργολαβικές επιχειρήσεις του χώρου με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και τέλος να σταματήσει η εργολαβοποίηση της συντήρησης.

Να σημειωθεί πως με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ, έχει υπογραφεί στο χώρο, διετής συλλογική σύμβαση μόνο για το οικονομικό σκέλος και με αυξήσεις σύμφωνες με την αναπλήρωση του τιμαρίθμου.

Επιτυχία της ΕΣΑΚ στους λιθογράφους

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η ΕΣΑΚ στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.Στις εκλογές ψήφισαν 803 εργαζόμενοι και έλαβαν: Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός (ΕΣΑΚ) 648 ψήφους και 9 έδρες στο ΔΣ. Η Εργατική Δημοκρατία 117 ψήφους και 2 έδρες. Και η Εργατική Αλληλεγγύη 8 ψήφους και καμιά έδρα. Επίσης για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Τύπου και στο ΕΚΑ, ο Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός εξέλεξε 13 και 9 αντίστοιχα, ενώ η Εργατική Δημοκρατία εξέλεξε 3 και 2 αντιπροσώπους αντίστοιχα.

Αναστολή

Αναστάλθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει για αύριο και την ερχόμενη βδομάδα οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, που εκτελούν την πορθμιακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.Τα δρομολόγια θα εκτελεστούν κανονικά, μετά τη συμφωνία που επήλθε για την αύξηση των αμοιβών των ναυτεργατών.

Γυναίκες από το Μαντούδι μιλάνε στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Θεωνά, για το δράμα που βιώνουν, κατά την πρόσφατη περιοδεία του ευρωβουλευτή στη Β. Εύβοια

Γυναίκες από το Μαντούδι μιλάνε στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Θεωνά, για το δράμα που βιώνουν, κατά την πρόσφατη περιοδεία του ευρωβουλευτή στη Β. Εύβοια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ