ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
"Παγώνει" λογαριασμούς τρωκτικών

Τι προβλέπει το θαλάσσιο εκδρομικό πρόγραμμα

Με προσοχή φαίνεται να αντιμετωπίζει - σε πρώτη φάση - η Εργατική Εστία τη χρηματοδότηση για φέτος συνδικαλιστικών οργανώσεων... που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ετσι, το ΔΣ του Οργανισμού που συνεδρίασε την Τετάρτη, αποφάσισε να μην ενισχύσει οικονομικά - προς το παρόν τουλάχιστον - τέσσερις... οργανώσεις που υπέβαλλαν τις σχετικές αιτήσεις, από τις οποίες ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία.

Πρόκειται για την "ομοσπονδία οικοδόμων και ξυλουργών Ελλάδος",του γνωστού Λυκιαρδόπουλου,το "Πανεργατικό Κέντρο Αθηνών και Περιχώρων",τη "Νέα Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ" και την "Ομοσπονδία αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων".

Οι δυο πρώτες "οργανώσεις" πρέπει να παρουσιάσουν τα πρακτικά των αρχαιρεσιών των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών τους, τα μητρώα μελών των σωματείων και τα πρωτόκολλα ψηφισάντων. Από τη Νέα ομοσπονδία ζητήθηκαν μόνο τα πρακτικά αρχαιρεσιών, ενώ από την ομοσπονδία αποκλειστικών ζητήθηκαν δικαιολογητικά ότι στα μέλη της γίνονται κρατήσεις υπέρ του ΟΑΕΔ, απαραίτητος όρος για να χρηματοδοτηθούν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η Εστία αποφάσισε επίσης την έναρξη από 1η Ιούλη του θαλάσσιου εκδρομικού προγράμματος,ύψους περίπου 380 εκ. δραχμών με 25.500 εισιτήρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τριήμερες εκδρομές στον Αργοσαρωνικό για τις οποίες θα διατεθούν 4.000 εισιτήρια. Για τριήμερες εκδρομές στις Κυκλάδες, θα διατεθούν 9.500 εισιτήρια. Για μονοήμερες εκδρομές στην Τήνο και την Αίγινα θα διατεθούν 7.000 εισιτήρια και για 5ήμερες εκδρομές στην Κρήτη, στη Λέσβο και στη Σάμο θα διατεθούν 5.000 εισιτήρια.

Το εκδρομικό πρόγραμμα, όπως και άλλες παροχές της Εστίας θα ήταν ακόμα πιο "πλούσιες", αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση της ΕΣΑΚ - προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ - για τροποποίηση των άρθρων που υποχρεώνουν την Εργατική Εστία να επιδοτεί με το 10 έως 15% (περίπου 1,8 δισ. δραχμές) των εσόδων της το Ταμείο Εργατικών Στελεχών (εργατοπατέρων)!Η ΕΣΑΚ πρότεινε το μισό ποσό που θα εξασφαλιζόταν με την κατάργηση της επιδότησης, να δινόταν για την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων σωματείων, ανάλογα με τον αριθμό των ψηφισάντων μελών τους και το άλλο μισό για τα προγράμματα κοινωνικών παροχών, της Εστίας.

Καθυστερημένη ... ασφάλιση

Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν "προλαβαίνουν" να πιάσουν τα συνταξιοδοτικά όρια. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολλές περιοχές της χώρας, επειδή δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Το θέμα αυτό έφεραν χτες στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Σπ. Στριφτάρης.

Οι δυο βουλευτές αναφέρουν ότι σε περιοχές που εντάχθηκαν στην ασφάλιση του ΙΚΑ καθυστερημένα, οι εργαζόμενοι ορισμένων ειδικοτήτων, όπως είναι οι οικοδόμοι, δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα 4.500 ένσημα που απαιτούνται για να βγουν σε σύνταξη.

Ανάλογο πρόβλημα, όπως επισημαίνεται, αντιμετωπίζουν και πρώην αγρότες, που, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγροτική τους δραστηριότητα και άρχισαν να συγκεντρώνουν ένσημα σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Ετσι, δεν προλαβαίνουν να "πιάσουν" τα συνταξιοδοτικά όρια.

Απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι δύο βουλευτές ρωτούν: Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, για τη δημιουργία του οποίου δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι; Ειδικότερα, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση και πότε για: α.Τη μείωση των προϋποθέσεων για τους ασφαλισμένους των περιοχών που εντάχθηκαν στην ασφάλιση του ΙΚΑ καθυστερημένα; β.Την παράταση του άρθρου 33 του Ν.1469\84, όπως ζητούν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις; γ.Τη θέσπιση διαδοχικής ασφάλισης του ΟΓΑ με το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς;

Σε σύσκεψη καλεί η ΕΣΑΚ συνταξιούχων

Η Επιτροπή Συνταξιούχων της ΕΣΑΚ καλεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ σε σύσκεψη την Πέμπτη, 27 Απρίλη, στις 10 το πρωί στα γραφεία της παράταξης (Μενάνδρου 44).

Θα συζητηθεί η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά την αρνητική απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σχετικά με τα προβλήματα των συνταξιούχων, καθώς επίσης ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς και οι θέσεις της ΕΕ της ΕΣΑΚ για την πανελλαδική συνδιάσκεψη της παράταξης.

Aφορμή για ξέσπασμα

Αφορμή για να εκφραστούν οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στην ακρίβεια, τη λιτότητα, τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, αλλά σε μεγάλο βαθμό και της ΓΣΕΕ, αποτέλεσε η χτεσινή περιοδεία κλιμακίου της Συνομοσπονδίας στην κεντρική αγορά της Αθήνας και το μοίρασμα ανακοινώσεων για την Πρωτομαγιά.

Οι τιμές στα ύψη και ο κόσμος πολύς. Περνούσε, έβλεπε, έψαχνε εναγώνια και τις περισσότερες φορές έφευγε με άδεια ή μισοάδεια χέρια. Ποικίλες και οι αντιδράσεις στο άκουσμα της παρουσίας της ΓΣΕΕ. Την αδιαφορία διαδεχόταν η διαμαρτυρία: "κοιτάξτε τις τιμές, τι να ψωνίσεις; ", αλλά και ο σκεπτικισμός του στιλ: "υπάρχει ΓΣΕΕ; ".

Οι διαμαρτυρίες φαίνεται δεν έφτασαν στα αυτιά του κυρίως υπεύθυνου για το"προφίλ" της Συνομοσπονδίας, του προέδρου της, που αν και αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα, δήλωσε στα κανάλια: "Θετικός ο κόσμος προς τη ΓΣΕΕ και διαμαρτυρίες για την οικονομική και εισοδηματική πολιτική". Ειδικά για την ακρίβεια στην αγορά, ο Χ. Πρωτόπαππας περιορίστηκε να πει πως "αφού ισχύει η απελευθέρωση των τιμών, το μόνο που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε να παταχθεί η αισχροκέρδεια".

ΚΕΡΑΝΗΣ
Και συμβάσεις τριών βδομάδων!

Ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε ομαδικές "οικειοθελείς" αποχωρήσεις. Απάντηση με απεργιακές κινητοποιήσεις

Με συμβασιούχους ακόμα και τριών εβδομάδων (!) λειτουργεί σταδιακά η καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΕ, αφού στο μεταξύ με τη μέθοδο της "οικειοθελούς" αποχώρησης έχει ήδη απομακρύνει μέσα σε πέντε μήνες 135 εργαζόμενους!Οι κενές θέσεις άρχισαν να καλύπτονται από συμβασιούχους με συμβάσεις απροσδιόριστης ή μικρής διάρκειας, ακόμα και τριών εβδομάδων! Συνολικά έχουν προσληφθεί 40 συμβασιούχοι, από τους οποίους οι τριάντα περίπου είναι από αυτούς που "αποχώρησαν οικειοθελώς" από την επιχείρηση!

Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το έγγραφο της σύμβασης που υπογράφουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι αναφέρει μόνο ημερομηνία πρόσληψης, ενώ η ημερομηνία απόλυσης είναι ανοιχτή και συμπληρώνεται από τη διεύθυνση!

Ομως οι μέθοδοι της καπνοβιομηχανίας δε σταματάνε εδώ. Οι ίδιες καταγγελίες αποκαλύπτουν ότι η εταιρία διατηρεί εργαζόμενους στην "κάνουλα" εδώ και 9 χρόνια! Που σημαίνει ότι από το 1986 μέχρι και σήμερα εργαζόμενοι συμβασιούχοι - πάντα οι ίδιοι - προσλαμβάνονται και απολύονται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται, όπως έχει πει στους εργαζόμενους η ιδιοκτήτρια Μαρίνα Φλέγκα - Κυπριανίδη",προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα... οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Εκτός από την πρόσληψη συμβασιούχων, έκανε λόγο και για αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο εργοστάσιο και η πολυειδικότητα!

Απέναντι σε αυτά τα μέτρα των ιδιοκτητών οι 420 περίπου εργαζόμενοι απάντησαν προχτές με την καθολική τους συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας που κήρυξε το σωματείο τους. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και την ερχόμενη βδομάδα με άλλες δύο 4ωρες στάσεις εργασίας για τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη 26 και 27 του μήνα αντίστοιχα.

Γκρίζα η "Λευκή Βίβλος"

Να πούμε "Οχι", προτείνει στο βιβλίο της η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Καταστρεπτικές επιπτώσεις θα έχουν οι λύσεις της "Λευκής Βίβλου" για την Ελλάδα, αναφέρει στο νέο της βιβλίο η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη.Το βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη είναι αφιερωμένο στο υπ' αριθμό ένα πρόβλημα της ΕΕ:την ανεργία.

Το πραγματικό πρόβλημα, πιστεύει η Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη,είναι αυτό της κατανομής του πλούτου ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο. "Η "Λευκή Βίβλος", όμως, γράφει, επιχειρεί να επαναφέρει τις προηγμένες οικονομίες του τέλους του εικοστού αιώνα στο περιβάλλον που επικρατούσε πριν από τη μεγάλη οικονομική κρίση".

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις αναποτελεσματικές, γενικά, λύσεις της "Λευκής Βίβλου", είναι τεράστιας εμβέλειας για την Ευρώπη που, εκτός από τις κρίσεις υπερπαραγωγής, απειλείται να μεταβληθεί σε απέραντη "γκρίζα περιοχή" και κινδυνεύει με καταστροφή ο κοινωνικός ιστός της.

Επίσης, η Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, αφού αναλύσει στο βιβλίο της με ποιο τρόπο η "Λευκή Βίβλος" προωθεί την απορύθμιση της αγοράς εργασίας, πιστεύει πως πρέπει "να αρνηθούμε την εφαρμογή των λύσεων που προτείνονται από τη "Λευκή Βίβλο" και που θα οδηγήσουν σε ένταση του χάους"."Αυτό το χάος, γράφει, των προηγμένων οικονομιών εκφράζεται με τη συνύπαρξη σ' αυτές ανερχόμενης ευμάρειας και αυξανόμενης φτώχειας, συνέπεια μιας ολοένα ανισότερης διανομής του εισοδήματος".

Συνεχίζουν στην ΠΕΣΙΝΕ

Να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ,μετά την αρνητική απάντηση που πήραν και χθες σε βασικά οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα από τους εκπροσώπους της πολυεθνικής. Η απόφαση για τη συνέχιση του αγώνα πάρθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του σωματείου, ενώ με ιδιαίτερη ανησυχία για το τι σχεδιάζεται, έγιναν δεκτές οι επισημάνσεις των εκπροσώπων της πολυεθνικής ότι, "για να επιζήσει το εργοστάσιο, χρειάζεται να μειωθεί το εργατικό κόστος...".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ