ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Αυξημένη η κίνηση, αλλά όχι και οι αγορές

Στα ίδια με τα προχτεσινά επίπεδα, κινήθηκαν χτες οι τιμές στα αμνοερίφια και τα οπωρολαχανικά. Πολλοί καταναλωτές ανέβαλαν για σήμερα τα ψώνια, προσδοκώντας καλύτερες τιμές, ενώ οι κρεωπώλες δεν αποκλείουν να τσιμπήσουν κι άλλο

Η στασιμότητα των τιμών στα αμνοερίφια και στα οπωρολαχανικά στα ίδια υψηλά με προχτές επίπεδα, ήταν και χτες το κύριο χαρακτηριστικό της πασχαλινής αγοράς στη Βαρβάκειο, με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι καταναλωτές που είχαν γεμίσει χτες τους δρόμους της κεντρικής αγοράς της Αθήνας να αναβάλουν για σήμερα τις αγορές, με την προσδοκία ότι θα πέσουν. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, όμως, η τιμή του οβελία "χτύπησε" τις 2.400 δρχ. το κιλό, ενώ οι κρεοπώλες εκτιμούν ότι σήμερα και αύριο δεν αποκλείεται να ανέβουν ακόμη ψηλότερα!

Χτες, στη Βαρβάκειο Αγορά, η ανώτατη τιμή του ντόπιου αρνιού και του κατσικιού διατηρήθηκε στις 2.200 δραχμές το κιλό, ενώ τα πιο χοντρά και τα εισαγόμενα πουλιόταν από 1.700 δραχμές και πάνω. Ετσι, και χτες, πολλοί καταναλωτές περιορίστηκαν στη "βολιδοσκόπηση" των τιμών.

Ωστόσο, παρά τη στασιμότητα που παρουσιάζουν οι τιμές τις τελευταίες μέρες στην κεντρική κρεαταγορά, οι έμποροι εκτιμούν ότι σήμερα και αύριο οι τιμές θα σκαρφαλώσουν ακόμη ψηλότερα,καθώς, παρά την αντίθετη διαβεβαίωση του υπουργείου Εμπορίου, ούτε φέτος υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια στην αγορά κρέατος. Ενώ, ένας ακόμα παράγοντας που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβάλει στην αύξηση των τιμών τις δύο τελευταίες μέρες της Μ. Βδομάδας, είναι και οι κερδοσκοπικές τάσεις των χονδρεμπόρων, που έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες στην κεντρική αγορά του Ρέντη. "Καταλαβαίνουμε ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα, αλλά πόσο να συγκρατήσουμε τις τιμές σε προσιτά επίπεδα, όταν κι εμείς αγοράζουμε με 1.700 δρχ. το κιλό το αρνί από τους χονδρέμπορους;", μας είπε χαρακτηριστικά ο κρεοπώλης Δ. Γιαννάτος.

Αλλά και οι καταναλωτές, από τη μεριά τους, δεν κρύβουν τη δυσκολία τους να βάλουν χέρι στο ισχνό δώρο του Πάσχα. "Ακριβά είναι, αλλά δεν μπορείς και να μην αγοράσεις το αρνάκι για το Πάσχα", λέει ο Ε. Αγγουρίδης και πρόσθεσε ότι "τελευταία στιγμή θα ψωνίσω. Σήμερα ήρθα να ρίξω μια ματιά".

Σταθερές ήταν χτες και οι τιμές στα υπόλοιπα κρεατοσκευάσματα, καθώς τα έντερα πωλούντα προς 800 - 900 δρχ. το κιλό, το κεφαλάκι προς 350 δρχ., και οι συκωταριές προς 1.500 - 1.700 δρχ. το κιλό.

Σταθερές ήταν και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά. Συγκεκριμένα, οι πατάτες πωλούνταν στη Βαρβάκειο Αγορά στις 165 - 210 δρχ. το κιλό, οι ντομάτες στις 250 - 370 δρχ., τα αγγουράκια και το μαρούλι προς 100 - 150 δρχ. το ένα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 250 - 400 δρχ. το κιλό, και τα ξερά προς 220 - 330 δρχ., τα λεμόνια 100 - 150 δρχ. Επίσης, τα πορτοκάλια πωλούνταν και χτες από 140 μέχρι 200 δρχ. το κιλό, τα μήλα 200 - 350 δρχ., οι φράουλες 450 - 600 δρχ. και οι μπανάνες προς 400 - 600 δρχ. το κιλό. Η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, από τη μεριά της, διαπιστώνει ότι η λειτουργία της πασχαλινής αγοράς φέτος είναι ομαλή, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων και ότι "χάρη" στην παρουσία των υπηρεσιών του υπουργείου επιτεύχθηκε η "συγκράτηση των τιμών και η ανατροπή φαινομένων κερδοσκοπίας".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, μέσω της κεντρικής αγοράς του Ρέντη, από τη Μ. Δευτέρα μέχρι χτες διακινήθηκαν 105.495 αμνοερίφια, ενώ πέρσι στο ίδιο διάστημα είχαν διακινηθεί 98.590 αμνοερίφια.Τέλος, ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοφιδης,δήλωσε χτες ότι η ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται πρόταση νόμου, με την οποία οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις της χώρας θα υποχρεωθούν να γνωστοποιήσουν όλους τους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν για τη διακίνηση των προϊόντων τους, στα πλαίσια της πολιτικής για την προστασία του καταναλωτή.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Οι ώρες που λειτουργούν τα καταστήματα

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, των κρεοπωλείων και των αρτοποιείων της Αθήνας και του Πειραιά για σήμερα και αύριο, είναι το εξής:

  • Τα εμπορικά καταστήματα:

Σήμερα Μ. Παρασκευή, από τη 1.00 μ.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ.

Αύριο Μ. Σάββατο από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ.

  • Τα κρεοπωλεία του Νομού Αττικής:

Σήμερα από τη 1.00 μ.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ.

Αύριο Μ. Σάββατο από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ.

  • Τα αρτοποιεία θα λειτουργούν κανονικά. Αύριο Μ. Σάββατο,θα διαθέσουν ψωμί για τέσσερις μέρες.Την Κυριακή του Πάσχα τα αρτοποιεία θα ανοίξουν από τις 8.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ. αλλά μόνο για το ψήσιμο των φαγητών. Τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Απρίλη θα παραμείνουν κλειστά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ