ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
Σελ. /26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΧΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιτεύγματα της λιτότητας

- Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έρευνα της εταιρίας ICAP, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 250 βιομηχανιών. Τα στοιχεία της έκθεσης αποκαλύπτουν, για άλλη μια φορά, αύξηση των κερδών των μεγάλων, κυρίως, επιχειρήσεων και, παράλληλα, στασιμότητα στις επενδύσεις κατά το 1994. Πώς σχολιάζετε τα συμπεράσματα αυτά;

- Δεν αποτελούν έκπληξη οι παραπάνω διαπιστώσεις της ετήσιας έρευνας της ICAP. Πράγματι, τις εντυπωσιακότερες αυξήσεις κερδών τις είχαν οι πολύ μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα πολυεθνικά μεγαθήρια. Αυτή η κατάσταση, μεταξύ άλλων, ήταν απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Βασίστηκε, κυρίως, στη μείωση του ρυθμού αύξησης του κόστους της εργατικής δύναμης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η πραγματική μεταβολή των μηνιαίων αποδοχών υπαλλήλων στη βιομηχανία - βιοτεχνία για το 1994 ήταν μόνο 1,3% σε σχέση με το 1993. Παρά την ανακρίβεια των στοιχείων της ΕΣΥΕ που αποκρύπτουν και τη φορολογική επιβάρυνση (άμεση - έμμεση) των εργαζομένων, δίνουν μία ενδεικτική εικόνα της πηγής των εσόδων. Αντίθετα, για μια ακόμη χρονιά, παρατηρείται στασιμότητα στις επενδύσεις, μια στασιμότητα που εξαρτάται κύρια από τις προθέσεις της κυβέρνησης για νέα κίνητρα υπέρ των μεγαλοβιομηχάνων και σε βάρος των εργαζομένων, πράγμα που αποσαφηνίστηκε με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας, για συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας, τουλάχιστον, μέχρι το 1997. Η αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κινήτρων για επενδύσεις.

- Οι βιομήχανοι δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία των κερδών τους και για το 1995. Πού, κατά τη γνώμη σας, στηρίζουν την παραπάνω εκτίμηση;

- Μπορεί οι μεγαλοβιομήχανοι να δηλώνουν αισιόδοξοι και για το 1995, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τον κλάδο της βιομηχανίας γενικότερα. Η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ ολοένα μειώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ και της ΕΣΥΕ, το ποσοστό συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ για το 1991 ήταν 26,1%, το 1992 25,7%, το 1993 25% και το 1994 24,71%. Είναι και αυτό μια ένδειξη για το πόσο ενδιαφέρονται οι μεγαλοβιομήχανοι για την ανάπτυξη της χώρας μας. Για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η αύξηση των κερδών τους, μέσα από τη συνέχιση των λεγόμενων σταθεροποιητικών προγραμμάτων, που θα τους εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση και μείωση του εργατικού τους κόστους, σύμφωνα και με τις διατάξεις της "Λευκής Βίβλου".

- Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει μια διάσταση απόψεων, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού κατά το τρέχον έτος. Το 51,4% των βιομηχάνων εκτιμά ότι φέτος ο πληθωρισμός θα τρέχει με ρυθμό πάνω από 10%. Πώς εξηγείτε αυτές τις εκτιμήσεις;

- Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού, το γενικότερο πολιτικό μήνυμα των μεγαλοβιομηχάνων, του ΣΕΒ γενικότερα, είναι ότι, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πληθωρισμού στα πλαίσια της λεγόμενης σύγκλισης, πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο υλοποιείται μέσω του προϋπολογισμού και για τα επόμενα χρόνια. Η συγκράτηση των αμοιβών των εργαζομένων αποτελεί την πάγια μέθοδο, που υιοθετούν οι μεγαλοβιομήχανοι για τη μείωση του πληθωρισμού. Ούτε λέξη, φυσικά, για τις αυξήσεις τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, που αποτελούν και την κύρια πηγή αύξησης του πληθωρισμού.

Β. ΜΠ.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Γ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας τη νέα έκθεση του Προέδρου Κλίντον προς το Κογκρέσο για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η έκθεση είναι καθαρά περιγραφική και δεν επιδέχεται κανένα σχόλιο (σελίδα 5).

ΣΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ του ηγεμονικού ρόλου της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή Ενωση αποσκοπεί και το "νέο" σχέδιο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (σελίδα 7).

Η ΤΟΥΡΚΙΑ αντιδρά έντονα στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποπομπή της και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί "καμία υπόδειξη από ξένους" (σελίδα 9).

Η ΟΜΑΔΑ των 5 καταρτίζει νέο σχέδιο για τη Βοσνία, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το σχέδιο θα έχει καλύτερη τύχη από τα προηγούμενα (σελίδα 8).

ΠΟΛΥ κραυγαλέα υποδοχή επιφύλαξαν οι φοιτητές της Τεχνικής Σχολής της Μέσης Ανατολής της Κωνσταντινούπολης στον Μ. Γκορμπατσόφ (σελίδα 9).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ότι προγραμματίζεται η ανέγερση νέων οικισμών στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δημιούργησε νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ Γ. Αραφάτ και ισραηλινής κυβέρνησης (σελίδα 8).

ΧΩΡΙΣ... φροντίδα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (σελίδα 16).

ΠΡΑΣΙΝΟ φως στο "δράκο" της ΔΕΗ από το δήμαρχο Κερατσινίου (σελίδα 17).

Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ των οικοπέδων της "Υπεραγοράς", στα οποία ο Στ. Λογοθέτης προωθεί την κατασκευή γκαράζ και διώροφου πολυκαταστήματος, "αντίκειται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο" (σελίδα 17).

ΕΡΕΥΝΑ και την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου, εφόσον, διαπιστωθούν παραβάσεις, για τον τρόπο ανάθεσης των δικαστικών διαιτησιών, παρήγγειλε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης (σελίδα 19).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση της "ειδικής αγωγής" την Τετάρτη στην Ηλιούπολη (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ