ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
Σελ. /26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "ευυπόληπτοι"

Οι "εκπολιτιστές" του τόπου ξαναχτύπησαν! Οι "ευυπόληπτοι" πολίτες που επαίρονται ότι αναλώνουν τη ζωή τους για να κρατούν σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά του ελληνικού λαού, παρέχοντάς του "αντικειμενική και πλουραλιστική" ενημέρωση, έδρασαν! Ανάμεσά τους ο Χρ. Τεγόπουλος, ιδιοκτήτης της "Ελευθεροτυπίας" και του εκδοτικού οίκου που "διδάσκει" την ελληνική γλώσσα μέσω του λεξικού "Τεγόπουλος - Φυτράκης". Αυτή η τελευταία του ιδιότητα δεν είναι η μόνη που παρέχει τη βεβαιότητα ότι γνωρίζει το νόημα της λέξης "αθλιότητα". Πρώτα και κύρια είναι η πρόσφατη δραστηριότητα στην οποία επιδίδεται ο εν λόγω μεγαλοσχήμονας, αλλά και οι υπόλοιποι του "σιναφιού".

Πρόκειται για ένα νέο είδος επιχειρηματικής δράσης. Της σύστασης ανωνύμων εταιριών που ειδικεύονται στην παροχή της χυδαιότητας, της βλακείας και της "ροζ" ενατένισης της ζωής από τηλεφώνου, με την έγκριση του ΟΤΕ! Αυτή είναι η προσφορά της εταιρίας MEDIATEL SA, του κυρίου Τεγόπουλου, που έναντι 36 δραχμών ανά 15 δευτερόλεπτα προσφέρει: Τη δυνατότητα σε "φιλάθλους" να ακούνε από το ακουστικό τους ποικιλία μαγνητοφωνημένων εμετικών γηπεδικών συνθημάτων, αλλά και να "εμπλουτίζουν" τα ήδη υπάρχοντα με άλλα δικής τους έμπνευσης. Δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να λαμβάνουν από τη "σεξολόγο Μαλένα" πληροφορίες σχετικά με τις "ερωτικές φαντασιώσεις αντρών και γυναικών". Παρέχει τη δυνατότητα να μάθουμε τα πάντα περί του "έρωτα στα ζώδια". Και μαζί με όλα αυτά "ψυχαγωγεί και μορφώνει" παρέχοντας "ταξίδια" για όσους απαντήσουν σωστά στο κουίζ... Μάλιστα, ο Χρ. Τεγόπουλος "κάρφωσε" ότι δραστηριότητες ανάλογες με τις δικές του είναι έτοιμοι να αναπτύξουν οι Λαμπράκης, Κόκκαλης, Κυριακού, Αλαφούζος...

Να μια ακόμα εκδήλωση της βουλιμίας για όλο και περισσότερο κέρδος, που θα άφηνε άφωνο ακόμα και τον Οργουελ. Να μια από εκείνες τις "επενδυτικές δραστηριότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας", που δε χρειάζεται να κρατά τα προσχήματα για την προώθηση της κερδοφόρας συνταγής: Αίμα - Ψέμα - Σπέρμα. Η τεχνική απλή. Γαργάλεμα των πιο ταπεινών ενστίκτων της ανθρώπινης φύσης. Μετατροπή της τεχνολογίας σε εργαλείο μαζικής αποχαύνωσης και εκμαυλισμού. Θεοποίηση του ατομισμού, που διευκολύνει τον κερδοφόρο αυτοεξευτελισμό του απομονωμένου "πελάτη" από τους εξευτελιστές του. Και μαζί με όλα τα παραπάνω, εξασφαλισμένη η απέραντη αρωγή του καπιταλιστικού κράτους, που λειτουργεί ως πιστός υπηρέτης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, χωρίς να κρύβει ότι αυτή είναι η δουλιά του. Ακόμα και τότε που η μπόχα και η αποφορά αυτής της "δουλιάς" είναι ανυπόφορη. Οπως τώρα που ο ΟΤΕ, αν και ουσιαστικά δεν του επιτρέπεται να αναπτύξει το σύστημα της χρυσοφόρας κινητής τηλεφωνίας, παρέχει την παραπάνω υποδομή του για να εξυπηρετούνται οι εταιρίες των Τεγόπουλων.

Οσο κι αν τα παραπάνω είναι πρωτόγνωρα, δεν πρέπει να εκπλήσσουν. Πρόκειται για τη "φυσική εξέλιξη" των πραγμάτων. Είναι η συνέχεια της ελληνικής έκδοσης της τηλεοπτικής βαρβαρότητας του τύπου "χοντρά βυζιά - χοντρά λεφτά", που παίρνει πλέον τηλεφωνική έκφραση. Και δεν έχουν φτάσει ακόμα στον πάτο του κατήφορου που θέλουν να τραβήξουν την ελληνική κοινωνία στο όνομα της "κονόμας" τους. Η παραπάνω επίγνωση δεν πρέπει να δημιουργεί απογοήτευση. Μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη με κάθε μέσο αντίσταση ενάντια στους εκμαυλιστές. Αντίσταση και πάλη, με στόχο να συνεχίσουν τον κατήφορό τους όσο πιο βαθιά γίνεται, αλλά χωρίς να μπορούν να λερώσουν τους υπόλοιπους, μόνοι τους και φυλακισμένοι στον οχετό τους.

ΚΚΕ
Οπλα τρομοκράτησης των λαών

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τις χτεσινές αποκαλύψεις του "Ρ" περί εγκατάστασης 24 νέων ατομικών βομβών στον Αραξο. Καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις

Με τη σιωπή τους, κυβέρνηση και ΝΔ επιβεβαιώνουν το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" περί εγκατάστασης με πειρατικό τρόπο από τους Αμερικανούς το 1992, στη βάση του Αραξου, 24 νέων ατομικών βομβών, ενώ το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Ορ. Κολοζώφ καιΣτρ. Κόρακας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού επισημαίνουν ότι από τις συγκεκριμένες καταγγελίες "προκαλούνται βάναυσα τα αισθήματα του λαού", ερωτούν τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη τα εξής:

1. Εάν οι καταγγελίες για την πειρατική εγκατάσταση 24 νέων ατομικών βομβών στον Αραξο, το 1992, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

2. Εάν οι καταγγελίες, για την ύπαρξη πυρηνικών βομβών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

3. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, όταν μάλιστα, παλιότερα, είχε δεσμευτεί στο λαό ότι τα πυρηνικά θα φύγουν;

4. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη θέση που θα κρατήσει κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της αναθεώρησης της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών.

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ τονίζεται:

"Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" της 27ης/4/95 - τονίζεται στην ερώτηση - οι Αμερικανοί εγκατέστησαν, με τρόπο πειρατικό, στον Αραξο, το 1992, 24 ατομικές βόμβες, ανανεώνοντας έτσι το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στη χώρα μας, με την ανοχή της τότε κυβέρνησης, η οποία συνεχίζεται και από τη σημερινή. Επίσης, σύμφωνα, πάντα, με διάφορες καταγγελίες και δημοσιεύματα στον Τύπο, 520 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας είναι αποθηκευμένες, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα και σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, γεγονός που αποτελεί ανοιχτή παραβίαση της Συνθήκης, που είχαν υπογράψει οι συγκεκριμένες χώρες το 1970. Ο σημερινός ρόλος αυτών των πυρηνικών όπλων είναι εξαιρετικά ύποπτος, δεδομένων των διάφορων θέσεων του ΝΑΤΟ για το νέο ρόλο του σχετικά με τη "διατήρηση της ειρήνης" και την "πρόληψη του πολέμου". Σε μια εποχή που το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, το οποίο αποτελούσε το πρόσχημα των επιθετικών κύκλων του ιμπεριαλισμού, δεν υπάρχει πια, γίνεται καθαρό ότι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης των πυρηνικών είναι η τρομοκράτηση των λαών, που καθημερινά όλο και περισσότερο, με πολλούς τρόπους, αντιστέκονται στη "νέα τάξη".

Στις διαπιστώσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών, που έχουν αρχίσει στη Νέα Υόρκη από τις 17/4/95, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει θέσεις στην κατεύθυνση της καταστροφής των πυρηνικών. Οφειλε μάλιστα να είχε ενημερώσει τη Βουλή και τα κόμματα, φυσικά και τον ελληνικό λαό, για το πώς θα χειριστεί αυτό το σημαντικότατο ζήτημα, πράγμα που δεν έκανε".

Η ΕΕΔΥΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση για το θέμα και από την ΕΕΔΥΕ."Η ελληνική κυβέρνηση - τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ - με το "επιχείρημα" ότι δεν μπορεί να μιλήσει για θέματα Εθνικής Αμυνας, επιβεβαίωσε την τραγική πραγματικότητα. Φυσικά, η ύπαρξη ατομικών βομβών στον Αραξο, δεν έχει καμία σχέση με την Εθνική Αμυνα, αλλά συνδέεται με τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ". Και στη συνέχεια σημειώνεται: "Το γεγονός αυτό αποτελεί και μια πρόκληση, γιατί αποκαλύπτεται τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ για τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων. Αποκαλύπτει το υποκριτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τους κινδύνους από τη διασπορά των πυρηνικών στην πρώην ΕΣΣΔ, όταν οι ίδιοι έχουν πυρηνικά όπλα σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη χώρα μας, καταστρατηγώντας τη συμφωνία απόσυρσης των πυρηνικών βομβών από την ήπειρό μας.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, έρμαιο των πολεμικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί εμπλέκουν τη χώρα μας στα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ, στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων".

Καλεί τον ελληνικό λαό να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να αξιώσει τώρα αμέσως να απομακρυνθούν από τον Αραξο και όπου αλλού υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα".

Η ΝΕ Αχαφιας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση επίσης εξέδωσε η ΝΕ Αχαφιας του ΚΚΕ, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται και στα γυμνάσια που έχει προγραμματιστεί να γίνουν στη Μεσσηνία, σημειώνοντας ότι είναι "χαρακτηριστικό της ελληνικής υποτέλειας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ".

Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Προχωράει η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια του αμερικανικής έμπνευσης "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη", για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων από τις 21-27 Μάη στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή αμερικανικών, βουλγαρικών, ρουμανικών και αλβανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Γυμνάσια, που εντάσσονται στη λογική της κλιμάκωσης της στρατιωτικής επέμβασης των Αμερικανονατοϊκών στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και γίνονται με το πρόσχημα της "παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας", πρόσχημα με το οποίο οι ιμπεριαλιστές έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες καταστροφές σε χώρες και λαούς, όπως στη Σομαλία".

Η ΝΕ Αχαφιας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, τους συνδικαλιστικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, "μέσα από την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, να πιέσουν και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τον Αραξο και όπου αλλού υπάρχουν και να ματαιώσουν τα στρατιωτικά πολεμικά γυμνάσια στην Καλαμάτα".

Γευματίζοντας με το μυαλό στη ... Βοσνία

Γεύμα εργασίας Παπούλια - Οουεν χτες στο Φάληρο

Γευματίζοντας χτες σε γνωστή ψαροταβέρνα στο Φάληρο ο υπουργός Εξωτερικών, Κ. Παπούλιας, και ο ειδικός διαμεσολαβητής για το γιουγκοσλαβικό λόρδος, Ντ. Οουεν, συζήτησαν για τη σφαγή που συνεχίζεται στη Βοσνία, εξ αιτίας κυρίως των διαφορετικών προσεγγίσεων των ισχυρών χωρών της Δύσης. Προσεγγίσεις που δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να ρίχνουν λάδι στη βοσνιακή φωτιά, η οποία έτσι και αλλιώς, καίει.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Βοσνία και η αδυναμία προώθησης του ειρηνευτικού σχεδίου, που έχει επεξεργαστεί η ομάδα επαφής για το γιουγκοσλαβικό, δημιουργούν περιθώρια που η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί, προσπαθώντας να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Δύσης, του Βελιγραδίου και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, χρησιμοποιώντας τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την προστάτιδα δύναμη των Μουσουλμάνων, Τεχεράνη.

Στο πλαίσιο αυτής της ελληνικής προσπάθειας, το προσεχές Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιράν και Βοσνίας.

Σε δηλώσεις του χτες, ο Ντ. Οουεν επισήμανε ότι αν και συνεχίζονται οι μάχες στη Βοσνία, υπάρχουν κινήσεις, οι οποίες αφήνουν περιθώρια για την εξέλιξη των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ομάδας επαφής, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα στο Παρίσι σε επίπεδο υψηλών αξιωματούχων. Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου των συζητήσεων ο Ντ. Οουεν αναχώρησε χτες από την Αθήνα για το Βελιγράδι, προκειμένου να συζητήσει με τη σερβική ηγεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ