ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται...

Η προτροπή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς την κυβέρνηση για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για αυξήσεις μισθών το 1996 πάνω από τον πληθωρισμό. Βέβαια, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι στην πλάστιγγα βαραίνει η εξαγγελία της κυβέρνησης, αφού αυτή είναι υπεύθυνη για τη χάραξη και υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής. Τα γεγονότα, όμως, οδηγούν στο συμπέρασμα πως αυτό που θα γίνει τελικά θα είναι αυτό που προτείνει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, εκτός των άλλων, μάθαμε ότι ελάχιστα, αν όχι μηδενικά, περιθώρια έχει η κυβέρνηση στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, που υπαγορεύεται μέχρι κεραίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Λίγες μέρες πριν δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία περιλαμβάνονται προτάσεις σαν αυτές που έκανε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Εξάλλου, η ακρίβεια των εξαγγελιών κρίνεται και από το πρόγραμμα "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας, που κατάρτισε η κυβέρνηση και επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Βέβαια, το γεγονός ότι όλα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της για την πολιτική που ακολουθεί και για τις συνέπειες που γεννά αυτή η πολιτική για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Η ίδια προσυπογράφει τις αποφάσεις του κοινοτικού Διευθυντηρίου, η ίδια σπεύδει σε κάθε περίπτωση να δηλώνει πίστη και αφοσίωση στις επιταγές των διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Τις περισσότερες φορές η κυβέρνηση αντιτείνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, απ' το να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, τόσο για εξωτερικούς, όσο και εσωτερικούς λόγους. Εξάλλου, δε λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν την ορθότητα και την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής, όπως ο υπουργός Βιομηχανίας, Κ. Σημίτης, που έκανε λόγο για πολιτική λιτότητας "χωρίς ημερομηνία λήξεως". Η συνεχής συρρίκνωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων, η διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους για τους μεγαλοκεφαλαιούχους, δεν είναι "φυσικός νόμος", όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν. Είναι πολιτική επιλογή και επομένως, δεν είναι μονόδρομος.

Η κυβέρνηση, προφανώς, αντιμετωπίζοντας την αγανάκτηση που προκαλεί η συνέχιση της πολιτικής της και ενόψει των αυξήσεων στα τιμολόγια των δημοσίων οργανισμών, που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με δηλώσεις για αυξήσεις την επόμενη χρονιά και άλλου είδους παροχές. Μόνο που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πλέον ότι παρόμοιες δηλώσεις έπαψαν, εδώ και πολύ καιρό, να έχουν οποιοδήποτε αντίκρισμα. Αυτοί μετρούν τις οδυνηρές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείται τα δέκα τελευταία χρόνια με όλες τις αποχρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ