ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν είναι ανίκητο το κεφάλαιο!

Εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες!

Και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργάτες όλου του κόσμου αντιμέτωπους με την πιο σκληρή επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου και τις στρατηγικές επιδιώξεις της "Νέας Τάξης Πραγμάτων".

Η μακροχρόνια ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν μέλλον σ' αυτό το απάνθρωπο σύστημα, η εργαζόμενη γυναίκα γίνεται αντικείμενο μιας ωμής διπλής εκμετάλλευσης. Οι απόμαχοι της δουλιάς μετατρέπονται σε ζητιάνους της ζωής.

Προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους και για να πάρουν ταξική ρεβάνς, οι καπιταλιστές προσπαθούν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της Εργατικής Τάξης. 109 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Σικάγου, επιδιώκουν να καταργήσουν το 7ωρο - 8ωρο, το πενθήμερο, να περάσουν τη μερική απασχόληση και μερική αμοιβή.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει η πραγματικότητα της ασύδοτης δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου, η "ελευθερία" των πιο ισχυρών να συγκεντρώσουν πλούτο και δύναμη σε βάρος του βιοτικού επιπέδου, των ελευθεριών και δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των λαών.

Οι εργαζόμενοι, οι λαοί όλου του κόσμου πληρώνουν ακριβά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος.

Στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της ολομέτωπης επίθεσης.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η χτεσινή της ΝΔ - υλοποιούν με πρωτοφανή υπακοή τις εντολές των Βρυξελλών και τις αξιώσεις του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των μεγάλων συμφερόντων γενικότερα. Η υπακοή τους αποτελεί συνειδητή επιλογή να διευκολύνουν το υπερκέρδος των καπιταλιστών. Εχουν φέρει τους εργαζομένους και ειδικά τους μισθοσυντήρητους, τους συνταξιούχους σε αδιέξοδο και απόγνωση.

Πρόκειται για γενικευμένη επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο, τις κοινωνικές κατακτήσεις, τις εργασιακές σχέσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενάντια σε ό,τι με θυσίες και αγώνες κατακτήθηκε από το εργατικό λαϊκό κίνημα στην πορεία δεκάδων χρόνων.

Η αυξανόμενη ανεργία, η παρατεταμένη λιτότητα, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, η αύξηση της εκμετάλλευσης είναι η σκληρή πραγματικότητα για την πλειοψηφία του λαού.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων, το αίτημά τους για μια καλύτερη ζωή αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις σαν "κόστος" και "φρένο στην ανάπτυξη".

Το κέρδος, η "ελεύθερη αγορά", η ασυδοσία του κεφαλαίου θεωρούνται ιερά και όσια.

Ομως, χρόνια τώρα, η ζωή απέδειξε πως με πολιτικές συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος και των εργατικών κατακτήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόοδος.

Η ανεργία δε χτυπιέται με βοηθήματα και σεμινάρια, ούτε η λιτότητα λύνει το πρόβλημα της ανάπτυξης. Χρειάζονται επενδύσεις και βασικό ρόλο πρέπει να παίζουν οι επενδύσεις του δημοσίου. Χρειάζονται πολιτικές και μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου λαϊκού εισοδήματος και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων του λαού.

Χρειάζεται μια πολιτική, που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου και με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα χτυπά την εξάρτηση και την περιθωριοποίηση της χώρας, που θα ενεργοποιεί και θα συσπειρώνει πλατιές κοινωνικές δυνάμεις, σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Πολιτική Ανοιξη και ο "ΣΥΝ", υπακούοντας πιστά στις εντολές των Βρυξελλών και στις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου", δε θέλουν και δεν μπορούν να προασπίσουν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, ανεξάρτητα από τους φραστικούς ελιγμούς και τα φιλολαϊκά τους συνθήματα.

Η πολιτική τους ταυτίζεται και υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Το ίδιο και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που στηρίζονται από τα κόμματα αυτά, επιδιώκουν να αφοπλίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να το μετατρέψουν από κίνημα αντίστασης, διεκδίκησης και ριζοσπαστισμού, σε κίνημα συναίνεσης, μοιρολατρίας και στήριξης του κινήματος.

Εργαζόμενοι,

Οι τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και συνταξιούχων, των οικοδόμων, των εργατών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και άλλων εργαζομένων, δείχνουν καθαρά πως ανεξάρτητα από τη στάση των κομμάτων, που στηρίζουν το σύστημα και των συνδικαλιστικών ηγεσιών της συναίνεσης, οι εργαζόμενοι που συνθλίβονται από τα προβλήματα συνειδητοποιούν πως μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να βάλουν φραγμό στα σχέδια του κεφαλαίου και της συντήρησης.

Οι κινητοποιήσεις αυτές έστειλαν σημαντικά μηνύματα:

  • Χτύπησαν τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.
  • Χτύπησαν τη λογική της ταξικής συνεργασίας.
  • Ανέδειξαν την ακατάλυτη δύναμη του συντονισμού και της ενότητας στη βάση.
  • Υπογράμμισαν την ανάγκη της εργατικής αλληλεγγύης.

Εργαζόμενοι,

Δεν είναι ανίκητο το κεφάλαιο και οι κάθε λογής πολιτικοί εκφραστές και υποτακτικοί του.

Η αντιλαϊκή, καταστροφική πολιτική τους μπορεί ν' αποκρουστεί, ν' αλλάξει.

Υπάρχει διέξοδος για το λαό και τον τόπο.

  • Βρίσκεται στην ανάπτυξη της ενωμένης δράσης, της αντίστασης, των αγώνων στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο χωράφι, στον κλάδο, εκεί που τα προβλήματα καίνε και ζητούν λύση.
  • Βρίσκεται στο συντονισμό της δράσης της Εργατικής Τάξης, της αγροτιάς, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και εμπόρων, ενάντια στις επιλογές της "Ευρωπαϊκής Ενωσης" και των ντόπιων υποστηρικτών της.
  • Βρίσκεται στην αγωνιστική συμμαχία της Εργατικής Τάξης με άλλες κοινωνικές ομάδες, στην ανάπτυξη κοινωνικών μετώπων αντίστασης στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας.
  • Βρίσκεται στην ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων εκείνων του λαϊκού κινήματος, που μπορούν να αντιστέκονται, να μη συμβιβάζονται, να μην ξεπουλούν τα λαϊκά συμφέροντα, να ενώνονται, ξεπερνώντας δευτερεύουσες διαφορές.
  • Βρίσκεται, τέλος, στην αποφασιστική και ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Του μόνου Κόμματος που πιστεύει στη δύναμη των λαϊκών αγώνων.

Που μπορεί να αντισταθεί στα συμφέροντα των μεγάλων.

Που μπορεί να λέει "Οχι" στα αφεντικά των Βρυξελλών.

Που μάχεται, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση, η κοινωνική αδικία, ο πόλεμος, για την πρόοδο και το σοσιαλισμό.

Εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Αντισταθείτε! Συντονίστε τους αγώνες σας.

Αναπτύξτε την αλληλεγγύη σας.

Δυναμώστε το ΚΚΕ, τη δική σας δύναμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ