ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το μήλο κάτω από τη μηλιά...

Αντίγραφο της "Λευκής Βίβλου" το κείμενο των "ειδικών" της κυβέρνησης για την ανεργία. Χρέος των συνδικάτων η οργάνωση της αντίστασης Του Γιάννη ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Με την αναπαραγωγή της "Λευκής Βίβλου" των πολυεθνικών στα ελληνικά και με την κατάθεσή της στη διαβόητη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) υπό τον τίτλο "Κατευθύνσεις μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης", ...τιμά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη φετινή Πρωτομαγιά! Για να 'ρθει αμέσως μετά, και αφού το αντεργατικό τερατούργημα πάρει το βάπτισμα της "κοινωνικής συναίνεσης" από την ΟΚΕ, να επιχειρήσει τη θεσμοθέτηση των όσων αντεργατικών, βάρβαρων ρυθμίσεων υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες και το μεγάλο κεφάλαιο.

Σε πείσμα του τίτλου του, το κείμενο που συνέταξε ομάδα "ειδικών" των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, δεν έχει καμιά σχέση με την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών της ανεργίας, ούτε βέβαια με πραγματικά μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης. Η "ολοκληρωμένη πολιτική" δεν περιέχει ούτε μία πρόταση για κλαδικές ή περιφερειακές παραγωγικές επενδύσεις!

Κατά τα άλλα οι "ειδικοί" χρειάστηκαν τόσο χρόνο και τόσες τυμπανοκρουσίες για να αντιγράψουν το τρίτο μέρος της "Λευκής Βίβλου" και ειδικότερα τα μνημειώδη για τις αντεργατικές τους κατευθύνσεις κεφάλαια 7,8 και 9.

"Ζεστό" χρήμα για τους εργοδότες

Στο κείμενο, όπως και στο κεφάλαιο 7 της "Λευκής Βίβλου", γίνεται καθαρό ότι μια από τις βασικές επιδιώξεις των καπιταλιστών είναι να βάλουν στην τσέπη τους πόρους τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και από τα κοινοτικά ταμεία, με πρόσχημα τα διάφορα συστήματα κατάρτισης και ιδιαίτερα τα ενδοεπιχειρησιακά. Με θράσος αξιώνουν να τους διατεθούν για τα... προγράμματά τους δισεκατομμύρια, τα οποία φυσικά θα αφαιρεθούν από τη δημόσια εκπαίδευση. Και αυτό, όταν όλοι γνωρίζουν ότι γίνεται χαμός με τα... προγράμματα και τις εταιρίες - μαϊμούδες.

Το σοβαρότερο σ' αυτή την ιστορία είναι ότι τόσο στο κείμενο των "ειδικών", όσο και στο κεφάλαιο 7 της "Λευκής Βίβλου" είναι σαφέστατη η κατεύθυνση για την "αλλαγή", δηλαδή το παραπέρα χτύπημα των συστημάτων προστασίας των ανέργων και η μεταφορά πόρων από το σκοπό αυτό στις τσέπες των εργοδοτών, πάντα υπό το πρόσχημα της χρηματοδότησης της "απασχόλησης" και "νέων θέσεων εργασίας". Μάλιστα αυτή την πρόκληση την ονομάζουν "επιθετική πολιτική κατά της ανεργίας", όταν είναι σε όλους και στους ίδιους - στο υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ - γνωστό ότι μέχρι σήμερα τα επιδοτούμενα προγράμματα δε δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μια θέση εργασίας πίσω από έναν πάγκο, πίσω από ένα κομπιούτερ, πίσω από έναν αργαλειό ή τόρνο, υπάρχει μόνο όταν αυτή η συγκεκριμένη θέση συμβάλλει, στα πλαίσια της οργάνωσης μιας επιχείρησης, για να έχει κερδοφορία ο επιχειρηματίας. Εάν αυτή η θέση χρειάζεται, εάν δηλαδή προκύπτει κέρδος, τότε η θέση θα υπάρχει είτε δίνονται μπαξίσια είτε όχι από τον ΟΑΕΔ. Φυσικά διαφορετικά τίθεται το ζήτημα για δήμους και οργανισμούς πρόνοιας, όπου μπορούν να δοθούν κίνητρα για θέσεις εργασίας, για προσφορά σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Παρ' όλα αυτά να σημειώσουμε εδώ ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έρχεται να υποστηρίξει ένθερμα αυτές τις προκλητικές θέσεις, που καταληστεύουν τους πόρους του ΟΑΕΔ και αντί να διαθέτουν κονδύλια για τον εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης των ανέργων, διοχετεύουν χρήμα ζεστό και αφορολόγητο στις τσέπες των εργοδοτών!

Και πριμοδότηση για το "ξήλωμα" των εργατικών κατακτήσεων

Στο κείμενό τους οι "ειδικοί" αναφέρουν θρασύτατα - όπως ακριβώς ο ΣΕΒ και τα επιτελεία του δικομματισμού - ότι βασική αιτία της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, άρα και της ανεργίας είναι το υψηλό (!) μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος εργασίας στη χώρα μας!

Προφανώς δεν είναι αδιάβαστοι, είναι κάτι πολύ χειρότερο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το εργατικό κόστος στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυριολεκτικά υποδιαίρεση αυτού στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ. Το ίδιο και οι κοινωνικές επιβαρύνσεις των εργοδοτών. Εάν λοιπόν ο συλλογισμός τους έστεκε έστω και λίγο, εάν το εργατικό κόστος καθορίζει την ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος, τότε τα ελληνικά προϊόντα θα έπρεπε να έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι φανερό, επομένως, ότι πρόθεσή τους είναι να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τη λήψη σωρείας αντεργατικών μέτρων, σαν αυτά που προβλέπει και η "Λευκή Βίβλος" στο κεφάλαιο 8. Πρέπει - λένε - να περιοριστούν τα εισοδήματα των εργαζομένων με ρυθμίσεις για τις αμοιβές κάτω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, να περιοριστεί η "ανελαστικότητα" στις εργασιακές σχέσεις (ανελαστικότητα ονομάζουν την κανονική μόνιμη εργασία, το 8ωρο, το πενθήμερο, τις συλλογικές συμβάσεις κλπ.). Και κυρίως προτείνουν να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την παραπέρα επέκταση της μερικής απασχόλησης, για το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δυο ή και τρεις εργαζόμενους.Να σημειώσουμε ότι ο ΟΑΕΔ είναι ήδη προσανατολισμένος σε μια τέτοια κατεύθυνση! Σε μια κατεύθυνση, που διευκολύνει τους εργοδότες πριμοδοτώντας τους κι από πάνω (!) να απαλλαγούν από όσους εργαζόμενους έχουν κάποια εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα και πλήρη κανονικό ωράριο και να τους αντικαταστήσουν με άλλους, οι οποίοι θα απασχολούνται με σχέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές του περασμένου αιώνα!

Στο στόχαστρο η κοινωνική ασφάλιση

Το κείμενο των "ειδικών", όπως και η "Λευκή Βίβλος" στο κεφάλαιο 9, προβλέπει επιπλέον τη μείωση ή και την εκμηδένιση των εργοδοτικών εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση!Πάντα στο όνομα της μείωσης του κόστους εργασίας... Η αρχή πάει να γίνει με τις εισφορές που αφορούν τους νέους εργαζόμενους και τους μακρόχρονα ανέργους, με το απατηλό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την πρόσληψή και την απασχόλησή τους. Πρόκειται για ωμή πρόκληση. Εάν γίνει αυτό για κάποιες κατηγορίες μισθωτών, είναι σίγουρο ότι θα επεκταθεί. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τόσα συσσωρευμένα προβλήματα, που δεν πρόκειται να αντέξουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ήδη ο ΣΕΒ, και με τις προτάσεις που κατέθεσε στην ΟΚΕ για το πόρισμα των "ειδικών", επιμένει πολύ σ' αυτό, το θανατηφόρο για τα ασφαλιστικά ταμεία, μέτρο και επιπλέον δείχνει να δυσφορεί ακόμα και με τις όποιες αναφορές γίνονται στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων! Απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η θέση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία, αντί να πει ΟΧΙ σ' αυτό το καταστροφικό μέτρο και αγωνιστικά να το αντιπαλέψει, δείχνει να "ψάχνεται", μαζί με την κυβέρνηση, για το ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο", λες και δεν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα το πληρώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι εργαζόμενοι.

Το κύριο, η οργάνωση της πάλης

Πολλά θα μπορούσε να παρατηρήσει ακόμα κανείς για την ελληνική μετάφραση των πιο μαύρων μέτρων της "Λευκής Βίβλου". Για τις μεθοδεύσεις του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, των κομμάτων που κινούνται στο δόγμα του "μονόδρομου" του Μάαστριχτ, καθώς και για τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Το κύριο, όμως, ζήτημα για τις ταξικές δυνάμεις σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν αυτές οι επιλογές, η συγκέντρωση δυνάμεων και η οικοδόμηση συμμαχιών προς αυτή την κατεύθυνση. Προς αυτή την κατεύθυνση τα συνδικάτα, που έχουν ταξικό προσανατολισμό, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που σέβονται στοιχειωδώς το ρόλο τους, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Να ενημερώσουν, πρώτα πρώτα τους εργαζόμενους. Να αποκαλύψουν το ρόλο της διαβόητης ΟΚΕ. Να προβάλουν με τον πιο μαχητικό τρόπο το αίτημα για την καθιέρωση του 35ωρου - 7ωρου - πενθήμερου χωρίς μείωση των αποδοχών, καθώς και το αίτημα για μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Να περιφρουρήσουν αποφασιστικά το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και την προώθηση των θέσεων των συνδικάτων.

Μπροστά μας υπάρχει σίγουρα μια σύγκρουση. Στις επόμενες μέρες το τερατούργημα έρχεται για "γνωμοδότηση" στην ολομέλεια της ΟΚΕ. ΣΕΒ και κυβέρνηση επιχειρούν να πάρουν πίσω τα βασικά εργατικά δικαιώματα. Ο εργάτης και ο υπάλληλος δεν αρκεί απλά να δυσανασχετεί και να διαφωνεί. Χρειάζεται ενότητα και προπαντός αγώνας!

* Ο Γιάννης ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ είναι μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ

LEZANTA

Οι εργαζόμενοι που ξέρουν να αγωνίζονται φροντίζουν να δείξουν παλεύοντας πως δεν θα δεχτούν την όποια αντεργατική κατεύθυνση της Ε.Ε. Κάποιοι άλλοι επιμένουν στα τραπέζια συζητήσεων...

Το "έγκλημα"...

"Εβλεπα να μεταχειρίζονται τους αρτεργάτες σαν σκυλιά. Τους βοήθησα να οργανωθούν. Αυτό είναι μεγάλο έγκλημα... Εκανα, όμως, και ένα μεγαλύτερο έγκλημα. Είδα τους ζυθοποιούς του Σικάγου να πηγαίνουν στη δουλιά στις τέσσερις το πρωί και να γυρίζουν στο σπίτι τους στις εφτά και στις οχτώ το βράδυ. Ποτέ δεν έβλεπαν τις οικογένειές τους και το φως της μέρας. Στρώθηκα στη δουλιά για να τους οργανώσω... Κύριε πρόεδρε, έκανα και άλλο έγκλημα. Είδα τους υπαλλήλους των μπακάλικων και άλλους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν μέχρι τις 10 και τις 11 το βράδυ. Δημοσίευσα και μοίρασα μια έκκληση. Σήμερα εργάζονται μέχρι τις 7 και την Κυριακή έχουν αργία... Αυτό είναι μεγάλο έγκλημα...".

Απόσπασμα από την απολογία του Νιμπ, ενός εκ των συλληφθέντων ηγετών των εξεγερμένων εργατών του Σικάγου.

LEZANTA

Οι εργαζόμενοι που ξέρουν να αγωνίζονται φροντίζουν να δείξουν παλεύοντας πως δεν θα δεχτούν την όποια αντεργατική κατεύθυνση της Ε.Ε. Κάποιοι άλλοι επιμένουν στα τραπέζια συζητήσεων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ