ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχίζει νέο "γιουρούσι" στις λαϊκές αποταμιεύσεις

Την Πρωτομαγιά διάλεξαν οι τραπεζίτες για τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, που θα τους εξασφαλίσει πρόσθετα κέρδη πάνω από 85 δισ. δραχμές, τα οποία θα αφαιρέσουν από τους μικροκαταθέτες (73 δισ.) και από το δημόσιο (13 δισ.)

Αρχίζει από αύριο να ισχύει η νέα μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια για καταθέσεις ταμιευτηρίου. Η μείωση στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης και των τραπεζιτών ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα. Είναι μια έμμεση φορολογία στις καταθέσεις, που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς είναι αποταμιεύσεις που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους μικροαποταμιευτές. Δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και άλλα μικρομεσαία νοικοκυριά, που εξακολουθούν να εξασφαλίζουν ένα μικρό "κομπόδεμα" και να το καταθέτουν στην τράπεζα για τις δύσκολες ώρες.

Ετσι, από 15% που ήταν το ονομαστικό επιτόκιο, μειώνεται από αύριο στο 14%. Το καθαρό, όμως, επιτόκιο, μετά τη φορολογία των τόκων (με συντελεστή 15%) μειώνεται από 12,75% στο 11,9%. Και αν παρθεί υπόψη ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό περίπου 10,4%, τα πραγματικό επιτόκιο περιορίζεται μόλις σε 1,5 μονάδα! Αν, μάλιστα, "τσιμπήσει" λίγο ο πληθωρισμός ή αν οι τράπεζες προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ... να "πετύχει" τη μετατροπή των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου σε μηδενικά ή και αρνητικά!

Ακόμη κι αν οι τράπεζες προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων και των υπόλοιπων καταθέσεων (όψεως, προθεσμίας και δεσμευμένες) - που αποτελούν το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων στις τράπεζες - το μεγάλο πλήγμα θα το υποστούν οι μικροκαταθέτες. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι από τα 12,5 περίπου τρισ. δραχμές, που είναι το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων στις τράπεζες, τα 8,5 περίπου τρισ. είναι καταθέσεις σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Δηλαδή, το 70% των τραπεζικών καταθέσεων είναι καταθέσεις σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Οι παρενέργειες της απόφασης του καρτέλ των τραπεζών να μειώσουν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου είναι οι ακόλουθες:

ΠΡΩΤΟΝ,οι τράπεζες θα κερδίσουν - σε ετήσια βάση - περίπου 86 δισ. δραχμές από τη μείωση των τόκων που πληρώνουν στους μικροκαταθέτες. Με επιτόκιο 15%, θα πλήρωναν για τόκους στους καταθέτες και για φόρους των τόκων συνολικά 1.277 δισ. δραχμές, ενώ τώρα θα πληρώσουν 1.191 δισ. δραχμές. Το όφελος των 86 δισ. δραχμών θα μπορούν είτε να το κρατήσουν για την αύξηση των κερδών τους, είτε για να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων (χωρίς να θίξουν δηλαδή τα κέρδη τους), είτε για άλλους σκοπούς.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, οι μικροκαταθέτες θα χάσουν περίπου 73 δισ. δραχμές το χρόνο. Και αυτό γιατί, ενώ με επιτόκιο 15% θα εισέπρατταν καθαρούς τόκους (μετά τη φορολογία των τόκων) 1.086 δισ. δραχμές το χρόνο, τώρα με τη μείωση του επιτοκίου στο 14% θα εισπράξουν καθαρούς τόκους 1.013 δισ. δραχμές.

ΤΡΙΤΟΝ, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει περίπου 13 δισ. δραχμές. Και αυτό γιατί, ενώ με επιτόκιο 15% θα εισέπραττε από τη φορολογία τόκων 192 δισ. δραχμές, τώρα με επιτόκιο 14% θα εισπράξει 179 δισ. δραχμές.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει επίσημα την απόφασή τους να μειώσουν από την Πρωτομαγιά το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου, από 15% στο 14%, οι τράπεζες Ιονική, Αγροτική, Εθνική, η Εμπορική, η Πίστεως, καθώς και άλλες τράπεζες, που δεν έκριναν σκόπιμο να ενημερώσουν με σχετική ανακοίνωση την κοινή γνώμη και προχώρησαν μονομερώς στη μείωση. Προχτές, επίσης, ανακοίνωσε την απόφασή της η Εθνική Στεγαστική να μειώσει από την 1η Μάη το επιτόκιο για καταθέσεις απλού και στεγαστικού ταμιευτηρίου, από 16% σε 14,75%.

Επίσης, εκτός από τη μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου:

  • Η Εθνική μειώνει από αύριο και τα επιτόκια για καταθέσεις ταμιευτηρίου με προειδοποίηση σε 14,25%, τα επιτόκια για καταθέσεις με όρους σε 14,50% και για καταθέσεις νέων σε 16,00%.
  • Η Ιονική μειώνει το επιτόκιο για νέο τρεχούμενο λογαριασμό στο 12,5% για κατάθεση μέχρι 1.000.000 δρχ., σε 15,0% για κατάθεση από 1.000.001 μέχρι 10.000.000 δρχ., σε 16,5% για κατάθεση από 10.000.001 μέχρι 50.000.000 δρχ. και σε 17,5% για κατάθεση από 50.000.001 δρχ. και πάνω. Τα επιτόκια των λογαριασμών καταθέσεων με προθεσμία μειώνονται κατά 0,25% και διαμορφώνονται μεταξύ 16,75% και 17,50%, ανάλογα με τη διάρκεια, ενώ παραμένει διαπραγματεύσιμο το επιτόκιο για καταθέσεις από 25 εκατ. δρχ. και πάνω. Η Ιονική - που πρώτη άνοιξε το χορό μείωσης των επιτοκίων για καταθέσεις - ανακοίνωσε επίσης πρώτη την απόφασή της να μειώσει από την 1η Μάη και τα επιτόκια χορηγήσεων, τόσο για επιχειρηματικά, όσο και για τα καταναλωτικά δάνεια από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η συγκεκριμένη ληστρική πολιτική - αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι και η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος - απέφερε σημαντικά κέρδη στις τράπεζες σε βάρος των κάθε είδους μικροκαταθετών. Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών, που δείχνουν ότι το 1994 ήταν μια ακόμη χρυσοφόρα χρονιά για τις τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν αύξηση των καθαρών τους κερδών πάνω από 52%. Αύξηση, που είναι πενταπλάσια του επίσημου πληθωρισμού και υπερδεκαπλάσια των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και συντάξεων.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ