ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 1995
Σελ. /49
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οκλαχόμα Σίτι: Τα παρασκήνια μιας έκρηξης

Επίσημες ανακοινώσεις κατηγορούν ανοιχτά παραστρατιωτικές ομάδες για τη φονική έκρηξη. Για ποιο, ακριβώς, πράγμα πρόκειται;

Οι εικόνες της ειδησεογραφίας της 19ης Απρίλη από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ θύμιζαν - αν μη τι άλλο... - παλιό ρεπορτάζ από Βηρυτό, Βόρεια Ιρλανδία ή Ιερουσαλήμ. Για δεύτερη φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση στο "Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο" της Ν. Υόρκης, το παγιδευμένο με εκρηκτικά 1.500 κιλών αυτοκίνητο, που τίναξε στον αέρα το κτίριο "Αλφρεντ Μάρεϊ", οδηγώντας σε θάνατο περισσότερα από 100 άτομα, ανάγκασε τους Αμερικανούς να έρθουν αντιμέτωποι μ' αυτό που τόσα χρόνια δεν ήθελαν με τίποτα να δουν: Την τρομοκρατία εντός των τειχών μιας χώρας, της οποίας οι ηγέτες αποκαλούνται "πλανητάρχες".

Εδώ αξίζει να προσθέσει και να επισημάνει κανείς δυο πράγματα:

Το ένα είναι ότι σε διάκριση με ό,τι γινόταν επί δεκαετίες, τώρα γίνονται, ή, τουλάχιστον, έγιναν και επαναλήφθηκαν, τρομοκρατικές επιθέσεις στο ίδιο το έδαφος των ΗΠΑ. Λεπτομέρεια, που αξίζει να προσεχτεί και, ενδεχομένως, να μελετηθεί....

Το άλλο και πιο σοβαρό είναι ότι η έκρηξη της Οκλαχόμα ήταν η πρώτη, ίσως, παρόμοια ενέργεια που δεν αποδόθηκε σε εξωτερικούς εχθρούς των ΗΠΑ. Αντίθετα, οι ίδιες οι επίσημες ανακοινώσεις τράβηξαν την προσοχή στο φαινόμενο των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που υπάρχουν και δρουν στο ίδιο το έδαφος της χώρας. Αν πιστέψει, μάλιστα, κανείς αυτές τις ανακοινώσεις, το δίκτυο των οργανώσεων αυτών είναι ήδη πλατύ και διακλαδωμένο. Μα, για τι ακριβώς πρόκειται;

Το δίχτυ της "αποκαλυψιακής" επιθετικότητας

"Εάν αυτή η χώρα δεν αλλάξει, τότε είναι αναπόφευκτη η ένοπλη σύρραξη"! Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση, ο "στρατηγός" Νόρμαν Ολσον αρχηγός της - δύναμης 1.200 ανδρών - παραστρατιωτικής οργάνωσης "Στρατιώτες του Μίτσιγκαν" προειδοποίησε τους "νεοσυλλέκτους" του τον περασμένο Αύγουστο, λέγοντάς τους ότι "σύντομα οι σφαίρες θα έχουν την αξία του χρυσού". Με ρατσιστικά και ακροδεξιά "πατριωτικά" συνθήματα, αυτή η παραστρατιωτική οργάνωση κατάφερε να απλώσει τα πλοκάμια της σε τουλάχιστον 20 πολιτείες, από την Καλιφόρνια στην Πενσυλβανία. "Επιφανές" μέλος της θεωρείται πως είναι και ο μέχρι προχτές άγνωστος 27χρονος Τζέιμς Μακβέιτ, κύριος ύποπτος για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο κτίριο "Αλφρεντ Μάρεϊ" της Οκλαχόμα. Ομως, αυτή η περίπτωση που κατάφερε τόσο δραματικό πλήγμα στο αίσθημα "ασφαλείας" των εκατομμυρίων Αμερικανών δεν είναι παρά η κορυφή μίας ιστορίας, που εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο της ζωής στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Πολλά από τα μέλη τέτοιων οργανώσεων θεωρούν ότι η κυβέρνηση Κλίντον σχεδιάζει να προχωρήσει στην εισαγωγή 100.000 Κινέζων στρατιωτών για να τους αφοπλίσουν. Οτι η συμμορία "Κριπς και Μπλοντς" (υποτίθεται, ισπανοφώνων και μαύρων Αμερικανών του Λος Αντζελες) έχει επιστρατευτεί και εκπαιδευτεί για τον ίδιο σκοπό. Εχουν την τάση να μην δέχονται κανέναν έλεγχο του στρατού, να αμφισβητούν τις πολιτειακές κυβερνήσεις, αλλά και την ομοσπονδιακή, τις οποίες κατηγορούν ότι πούλησαν τη χώρα στους μαύρους και τους Εβραίους.

Μεταξύ των μελών της οργάνωσης του Μίτσιγκαν, υπάρχουν και αυτοί που αντιτίθενται στον έλεγχο των όπλων, αντισημίτες, ρατσιστές και άλλοι που πιστεύουν ότι... ο ΟΗΕ σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο από τις ΗΠΑ. Οι διάφορες αυτές ομάδες επικοινωνούν μεταξύ τους με συστήματα πληροφορικής, φαξ και ραδιοφωνικά προγράμματα, που εκπέμπονται στα βραχέα κύματα. Για τους "λόγους" αυτούς, συγκεντρώνουν στην κατοχή τους τεράστιες ποσότητες αυτομάτων όπλων και χημικών εκρηκτικών ουσιών, ενώ τα τουλάχιστον 100.000 οργανωμένα μέλη τέτοιων οργανώσεων, που υπάρχουν στις ΗΠΑ, παίρνουν μέρος σε σκληρές στρατιωτικές ασκήσεις, σε μία προσπάθεια να... είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το τέλος του κόσμου που καταγράφεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη! Στηρίζουν τις ακροδεξιές ιδέες τους, μεταξύ άλλων, και στο άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ, που αναφέρει ότι "Ενας καλώς διοικούμενος στρατός είναι αναγκαίος για την ασφάλεια ενός ελευθέρου κράτους" και ότι "το δικαίωμα των ατόμων να φέρουν και να κρατούν όπλα δεν παραβιάζεται"!

Επιχειρηματολογούν, μάλιστα, λέγοντας ότι αυτό το άρθρο δίνει στο λαό εξουσίες για την αντιμετώπιση μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης, ανατρέχοντας στον πόλεμο των Βορειοαμερικανών αποίκων κατά των Βρετανών. Τα τελευταία γεγονότα έδωσαν κάποια ιδιαίτερη χροιά στους συμβολισμούς τους. Οπως είναι γνωστό, οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις της Επανάστασης έγιναν στις 19 Απρίλη 1775 στο Κόνκορντ και το Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης. Αλλά και η έκρηξη της Οκλαχόμα Σίτι έγινε στις 19 Απρίλη 1995, ακριβώς 2 αιώνες μετά. Και αυτό έδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να θυμηθούν ότι, στις 19 Απρίλη του 1992, οι πράκτορες του FBI είχαν εισβάλει στο οχυρό της θρησκευτικής αίρεσης του Ντέιβιντ Κορές στο Γουέικο του Τέξας, τραγωδία που είχε κοστίσει τη ζωή σε 80 άτομα.

Ενας κόσμος χωριστά

Σύμφωνα με δηλώσεις του Φρανκ Φλιν (βοηθού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σεν Λούις) στο "Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων", το φαινόμενο των παραστρατιωτικών ομάδων στις ΗΠΑ πρωτοεμφανίστηκε στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, όπως οι πολιτείες Αϊντάχο, Μοντάνα και Νεβάδα. Εκεί, αλλά και στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, τα τοπικά κινήματα αποπειρώνται να πάρουν τον έλεγχο των ομοσπονδιακών γαιών και να βγάλουν την κυβέρνηση από τη ζωή τους. Δε συμμετέχουν στα κοινά, αρνούνται να πληρώσουν φόρους, παράγουν ό,τι καταναλώνουν και θεωρούν τους εαυτούς τους "εκτός κυκλώματος".

Πολλοί υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος, που η κεντρική (και όχι μόνο η κεντρική) εξουσία τις βλέπει με καχυποψία. Στους κυριάρχους κύκλους, υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Οι οργανώσεις αυτές οπωσδήποτε παίζουν το θετικό ρόλο να συντηρούν το κλίμα του μιλιταριστικού εξτρεμισμού και της ιδεολογικής οπισθοδρόμησης. Χωρίς να μιλήσουμε για το ότι οι τεράστιες ποσότητες όπλων που διακινούν είναι πηγή μεγάλων κερδών για το εμπόριο όπλων. Αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει δεκτή η ύπαρξη ενός στεγανού "κράτους εν κράτει".

Ετσι ερμήνευσαν πολλοί τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα και ο Πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος, σε μια αναφορά του στις περιπτώσεις Αμερικανών που φέρουν στην κατοχή τους όπλα, τόνισε με σημασία ότι "έχουν το δικαίωμα να φορούν στολή, να φέρουν όπλα, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν αθώους πολίτες"...

Αλλωστε, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε στο Γουέικο. Κανείς δεν είχε για πολύ καιρό ανησυχήσει για τις δραστηριότητες του Ντέιβιντ Κόρες. Η FBI εμφανίστηκε και περικύκλωσε το κρησφύγετό του, όταν αυτός έδειξε σαφώς την πρόθεση να το μετατρέψει σε απροσπέλαστο άντρο, δίνοντας στους οπαδούς του εντολή να μην συναλλάσσονται με τις τοπικές τράπεζες, να μην συμμετέχουν στο τοπικό εμπόριο, να απαγορεύσουν την είσοδο σε όλους κλπ.

Στο στόχαστρο αυτών των οργανώσεων, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως αυτές που φορολογούν το εισόδημα και το "Γραφείο Ποτών, Καπνού και Οπλων", του οποίου το τοπικό παράρτημα είχε την έδρα του στο κτίριο της Οκλαχόμα Σίτι που καταστράφηκε.

Η πολεμική κραυγή πολλών παραστρατιωτικών οργανώσεων είναι το "Θυμηθείτε το Γουέικο!" και ο ύποπτος για την έκρηξη στην Οκλαχόμα Τίμοθι Μακβέιτ είχε στο παρελθόν δηλώσει συγκλονισμένος από την υπόθεση εκείνη, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επέμβαση των ανδρών του FBI...

Υφέρπουσες πολιτικές αιχμές

"Εάν συνδυάσεις το "μονοπώλιο" των ακροδεξιών οργανώσεων στα ραδιοφωνικά βραχέα κύματα με τα άτομα που έκαναν απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου, τότε θα παρακολουθήσεις τα βλήματα ασταθών ακροατών να ίπτανται του Λευκού Οίκου"! Αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση έκανε πριν από λίγες μέρες σε σχολιαστή του "Ασοσιέιτεντ Πρες" ο γερουσιαστής Αντριου Τζάκομπς της Ιντιάνα, επιχειρώντας να υποστηρίξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ραδιοφωνικά "Talk shows" μίσους ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ που εκπέμπουν αυτές οι οργανώσεις στα βραχέα με τις τρεις επιθέσεις που έκαναν μεμονωμένα άτομα (τα οποία, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ήταν ακροατές τέτοιων εκπομπών) κατά του Λευκού Οίκου το περασμένο φθινόπωρο!...

Κάποιοι άλλοι ειδήμονες θεωρούν ότι αυτά που εκπέμπονται στα βραχέα ωχριούν μπροστά στα μηνύματα που στέλνονται μέσω του "Ιντερνέτ" ή μέσω των φαξ. Αλλά η ρητορεία του μίσους δεν είναι καινούριο φαινόμενο για τις ΗΠΑ, αφού και στα 1930 ο ιερέας Τσαρλς Κούφλιν, με μεγάλο ραδιοφωνικό κοινό φανατικών ακροατών, πρέσβευε την "εξαφάνιση του προέδρου Φρανκλίνου Ρούζβελτ με τη χρήση βλημάτων".

Αλλά ακόμη και στο παρελθόν, θα ήταν μάλλον δύσκολο να ακούσεις φράση παρόμοια με αυτή που εκστόμισε την περασμένη βδομάδα ο γερουσιαστής Τζέσε Χελμς - στ' αστεία, υποτίθεται... - ότι ο Κλίντον "θα είναι καλύτερα να έχει μαζί του σωματοφύλακα εάν αποφασίσει να επισκεφθεί τη Βόρεια Καρολίνα"!

Το μεγάλο κενό για την αντιμετώπιση της "Νέας Εσωτερικής Τρομοκρατίας"

Η τραγωδία της Οκλαχόμα έχει πλέον αποκαλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που ασκούν στο εσωτερικό των ΗΠΑ αμερικανικές παραστρατιωτικές ομάδες ή άλλες στρατιωτικά εξοπλισμένες οργανώσεις.

Η δύναμη του αμερικανικού στρατού και η παγκόσμια εμβέλεια και εξάπλωση των πάσης φύσεως "χεριών" των ΗΠΑ σ' όλη την υφήλιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα στην περίπτωση αυτή.

Η CIA δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τους δορυφόρους της και τους κατασκόπους της για τον εντοπισμό, παρακολούθηση και έλεγχο τέτοιων εσωτερικών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Κανένας αριθμός πολεμικών πλοίων, πυρηνικών βλημάτων και αεριωθουμένων βομβαρδιστικών δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, εάν η απειλή είναι μία μόνο βόμβα που τοποθετείται από τρομοκράτες γέννημα - θρέμμα Αμερικανούς...

Επιπλέον, η στρατιωτική ετοιμότητα και η ιμπεριαλιστική αποφασιστικότητα του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ βρίσκουν εφαρμογή, μόνον όταν "εφευρεθούν" οι κάθε φορά εξωτερικοί παράγοντες που επιχειρούν να ανατρέψουν την περιβόητη και τόσο συγκεχυμένη "Νέα Τάξη Πραγμάτων".

Οταν ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν "έκρινε" ότι η Λιβύη ήταν πίσω από το βομβαρδισμό μίας ντισκοτέκ στο Βερολίνο, στην οποία σύχναζαν Αμερικανοί πεζοναύτες το 1986, έστειλε τα αεροσκάφη του να βομβαρδίσουν την Τρίπολη. Τον Ιούνη του 1993, ο Πρόεδρος Κλίντον διέταξε επίθεση ενάντια στη Βαγδάτη, λόγω φημών, όπως είπε, που έλεγαν ότι πράκτορες του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεφιν σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρώην Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Κουβέιτ!

Αλλωστε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί. Οι παραστρατιωτικές αυτές οργανώσεις έχουν στενές σχέσεις και με ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες ή ακόμη και με παρακλάδια των ίδιων των υπηρεσιών ασφαλείας. Για την "υπόθεση Οκλαχόμα Σίτι", έχει ήδη γραφεί ότι οι ειδικές υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια βομβιστικής επίθεσης και έδειξαν αδιαφορία. Γράφτηκε, μάλιστα, ότι γερουσιαστής ειδοποιήθηκε για τα σχέδια και ο μόνος τον οποίο σκέφθηκε να ενημερώσει ήταν η.... οργάνωση που κατηγορούνταν ότι προετοίμαζε το σχέδιο!

Ανησυχητικές ενδείξεις

Βέβαια, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη περίπτωση χώρας που αγωνιά μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο της εσωτερικής τρομοκρατίας. Αντίθετα, υπάρχουν σοβαρά δείγματα διεθνοποίησης των "παρα"-οργανώσεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις με τοξικά αέρια στο Τόκιο και τη Γιοκοχάμα. Και εκεί, ήρθε στο φως μια μυστηριώδης οργάνωση, έντονα παραστρατιωτική, με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο!

Προς το παρόν, όμως, αυτή η "ανοιχτή πληγή" φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστεί με νομοθετικές ρυθμίσεις. Και, φυσικά, πάντα προς την κατεύθυνση της πιο εμπεριστατωμένης αστυνόμευσης.

Αυτό φαίνεται καθαρά από τις κινήσεις μεγάλου αριθμού γερουσιαστών και από το Δημοκρατικό και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το Νομοθετικό Τμήμα της Γερουσίας έβαλε, κιόλας, σε τροχιά ένα νέο νομοσχέδιο "για την πάταξη της εσωτερικής τρομοκρατίας". Οι πληροφορίες από το Κογκρέσο αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το στενό, εξονυχιστικό έλεγχο σε "υπόπτους τρομοκράτες" που μπαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, διευρυμένες εξουσίες στην Αστυνομία και την ενίσχυση της δύναμης του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Σκοτεινές υποθέσεις

Σε "ανθρωποκτονία εκ προθέσεως" αποδίδει η Οπελ το θάνατο δύο οδηγών, που είχαν αποτεφρωθεί στο τέλος του 1993 από ανεξήγητα δυστυχήματα, ο ένας σ' ένα αυτοκίνητο "Αστρα" και ο άλλος σε ένα "Κόρσα"

Tελικά, "ανθρωποκτονία εκ προθέσεως" έχουν χαρακτηριστεί από τη βελγική Δικαιοσύνη οι θάνατοι των δύο οδηγών, που είχαν αποτεφρωθεί στο τέλος του 1993 από ανεξήγητα δυστυχήματα, ο ένας σ' ένα αυτοκίνητο "Οπελ Αστρα" και ο άλλος σε ένα "Οπελ Κόρσα".

Αυτό υποστηρίζει η "Οπελ" του Βελγίου σ' επιστολή της στο βελγικό Τύπο για τα δημοσιεύματα της γαλλόφωνης εφημερίδας "Τελευταία Ωρα", που συνδέουν την πυρπόληση των δύο αυτοκινήτων το 1993 με το πρόβλημα στατικού ηλεκτρισμού στο ρεζερβουάρ της βενζίνης.

Το πρόβλημα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φλεβάρη η "Οπελ", που είχε σπεύσει να εφοδιάσει το ρεζερβουάρ με ειδικό εξάρτημα για να εξουδετερώσει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς από τους σπινθήρες του στατικού ηλεκτρισμού. Στα δημοσιεύματα αναφερόταν, εξάλλου, ότι οι βελγικές δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει την περασμένη βδομάδα γενική απογραφή σε όλα τα ανεξήγητα ατυχήματα, που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στο Βέλγιο σε αυτοκίνητα "Οπελ".

Στην επιστολή της η "Οπελ" Βελγίου τονίζει ότι σχετικά με τα δύο δυστυχήματα έχει πληροφορηθεί πως υπάρχουν ενδείξεις, που μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν προκληθεί από γεγονότα ποινικώς κολάσιμα ή από πράξεις εγκληματικές. Συγκεκριμένα, αναφέρει: Στη μία περίπτωση είχε βρεθεί το πεντάλ για το γκάζι σφηνωμένο και μπλοκαρισμένο με μια ράβδο από αλουμίνιο. Η ράβδος αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τα εξαρτήματα που έχει εφοδιαστεί το αυτοκίνητο από το εργοστάσιο. Στην άλλη περίπτωση αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε επίσημη πινακίδα με αριθμό κυκλοφορίας, ούτε το πώμα του εργοστασίου στο ρεζερβουάρ της βενζίνης και το αυτοκίνητο ήταν γεμάτο χαρτιά.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, η "Οπελ" Βελγίου τονίζει ότι τα δυστυχήματα δεν οφείλονται στ' αυτοκίνητα. Εξάλλου, βεβαιώνει ότι τα δύο δυστυχήματα δεν έχουν καμιά σχέση με την απόφαση της "Οπελ" να ανακαλέσει μόνο το μοντέλο "Αστρα" για το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού, που είχε παρατηρηθεί στη Γερμανία σε 20, περίπου, αυτοκίνητα και σε διαφορετικές μάρκες, ενώ εφοδιάζονταν με βενζίνη.

Ολα αυτά είναι, βέβαια, πολύ ενδιαφέροντα. Ωστόσο, οι συχνές τελευταία ανακοινώσεις εταιριών κυρίως αυτοκινήτων για αφαίρεση από την κυκλοφορία μοντέλων για λόγους ελαττωμάτων και η σύνδεσή τους, τώρα, με πιθανά εγκληματικά περιστατικά έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά. Πρόκειται, άραγε, για φαινόμενο εκτεταμένου πολέμου δολιοφθοράς μεταξύ εταιριών; Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει με βεβαιότητα...Kλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Η έκρηξη ήταν τεράστια και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το κτίριο "Αλφρ

Η έκρηξη ήταν τεράστια και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το κτίριο "Αλφρεντ Μάρeϊ"

Ο εκ των υπόπτων Τέρρυ Νίκολς ενώ οδηγείται στον εισαγγελέα. Μια

Ο εκ των υπόπτων Τέρι Νίκολς ενώ οδηγείται στον εισαγγελέα. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο. Φόβος, άραγε, μιας νέας "υπόθεσης Οσβαλντ";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ