ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εταιρία - έκτρωμα για πλήρες ξεπούλημα

Με πρόσχημα την αξιοποίηση των κινητών αξιών που κατέχει το δημόσιο, η κυβέρνηση δημιουργεί κέντρο γενικευμένης εκποίησης

Στη δημιουργία ενιαίου κέντρου εκποίησης των κινητών αξιών (μετοχών) του δημοσίου, προχωρά τώρα το "εκσυγχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί το εγκληματικό έργο των ιδιωτικοποιήσεων, με όσο το δυνατόν πιο συνοπτικές διαδικασίες. Νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τον Γ. Παπαντωνίου με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, προβλέπει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας που θα διαχειρίζεται και θα προχωρά σε αγοραπωλησίες επιχειρήσεων, χαρτοφυλακίων, μετοχών και άλλων μορφών κρατικής ιδιοκτησίας σε κινητές αξίες. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος της εταιρίας είναι "η ενδεδειγμένη αξιοποίηση των κινητών αξιών του δημοσίου", ωστόσο, όπως σαφώς αναφέρεται σε σχετικό άρθρο, στην εταιρία θα μεταβιβάζεται η πλήρης κυριότητα "των μετοχών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τις οποίες αποφασίζεται η ιδιωτικοποίησή τους"!

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η ρύθμιση που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση αποβλέπει στην ελαχιστοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με την ανάθεση παράλληλα του έργου αυτού σε ένα ενιαίο κέντρο,το οποίο θα εποπτεύεται αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η εταιρία θα αποφαίνεται πλέον για τη χρηματοδότηση εταιριών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ότι θα αποδίδει μερίσματα στον κρατικό προϋπολογισμό, φαίνεται να μην είναι άσχετο με τα "λογιστικά τρικ",που χρησιμοποιεί από φέτος η κυβέρνηση - κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών - προκειμένου να εμφανίζει τεχνητή μείωση του δημόσιου ελλείμματος, από τα κύρια κριτήρια για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, "σκοπός" της εταιρίας είναι "να προβαίνει στη σύναψη οποιασδήποτε φύσης και οποιουδήποτε περιεχομένου συμβάσεων επί των κινητών αξιών, όπως πώληση, πώληση επί εξωνήσει, ανταλλαγή, ενεχυρίαση με σκοπό τη λήψη δανείων, προθεσμιακές πράξεις" κλπ. Παράλληλα, η αγορά, διαχείριση και πώληση κινητών αξιών, συμπεριλαμβανομένων και τίτλων του δημοσίου, και η "παροχή οικονομικών και άλλων συμβουλών και υπηρεσιών προς το υπουργείο Οικονομικών".

Πλήρης μεταβίβαση

Με τη σύσταση κιόλας της εταιρίας, "μεταβιβάζονται χωρίς αντάλλαγμα και περιέρχονται κατά πλήρη κυριότητα",οι 8.076.371 ομολογίες - μετοχές της Εθνικής Τράπεζας,καθώς και το 5% των προς πώληση μετοχών του ΟΤΕ.Το σκάνδαλο,σε ό,τι αφορά την Εθνική, είναι οφθαλμοφανές. Πριν από ένα περίπου χρόνο ο Γ. Παπαντωνίου διατεινόταν ότι αυτές οι μετοχές θα παραμείνουν στο δημόσιο, ενώ τώρα αποκαλύπτονται οι απώτεροι στόχοι της κυβέρνησης. Εκτός από τις μετοχές της ΕΤΕ και του ΟΤΕ, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών μεταβιβάζονται στην εταιρία "χωρίς αντάλλαγμα, οι μετοχές επιχειρήσεων για τις οποίες αποφασίζεται η ιδιωτικοποίηση" και επίσης "άλλες κινητές αξίες του δημοσίου".Παράλληλα, για όσες επιχειρήσεις και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα μεταβιβάζονται στην εταιρία - έκτρωμα το ΔΣ της θα αποφασίζει για το ενδεχόμενο χρηματοδότησής τους. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ένας καινούριος κύκλος υπονόμευσης των δημόσιων φορέων κι επιχειρήσεων, αφού πάγια τακτική των κυβερνώντων είναι να κλείνουν κάθε κανάλι χρηματοδότησής τους, οδηγώντας τες - πριν το κλείσιμο ή το ξεπούλημα - σε οικονομικό στραγγαλισμό. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κάθε απόφαση του ΔΣ της εταιρίας για χρηματοδότηση διαφόρων φορέων, καθώς και η κατάρτιση διαφόρων συμβάσεων υπόκεινται στην έγκριση του υπουργού Οικονομικών.

Εσοδα για την εταιρία θα αποτελούν οι εισπράξεις από πωλήσεις κινητών αξιών (μετοχών), οι τόκοι και τα μερίσματα από τις μετοχές που θα έχει στην κατοχή της, κέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και ενδεχόμενες επιχορηγήσεις από το δημόσιο. Τα έσοδα αυτά θα διατίθενται για τη λειτουργία της εταιρίας, την επιχορήγηση επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την πληρωμή χρεών του δημοσίου και την καταβολή μερίσματος προς το δημόσιο.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 50 εκατ. δρχ., το οποίο - αξίζει να σημειωθεί - διαιρείται σε 5 χιλιάδες ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10.000 δρχ. η καθεμία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποτελείται από 7 μέλη, τα οποία διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και πρόεδρος ορίζεται ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τώρα αρχίζει η λιτότητα...

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τα... επερχόμενα και με δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου σηματοδοτεί νέες περικοπές κοινωνικού χαρακτήρα από τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς

Το στίγμα της νέας ακόμα πιο βάρβαρης επιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα και στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα που έρχεται το 1998 έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Παπαντωνίου.Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ως "προϋπολογισμό λιτότητας στο κράτος",επικαλούμενος το κλασικό επιχείρημα της ένταξης της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Οι υπουργικές δηλώσεις έγιναν χτες το απόγευμα μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Δρυ,του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα,του γενικού γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Γ. Κουσουλάκου και οικονομικών συμβούλων.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε ότι "το 1998 είναι το τελευταίο έτος του προγράμματος σύγκλισης και είναι έτος κρίσης για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ",προσθέτοντας με το πρόσχημα αυτό ότι "ο προϋπολογισμός του 1998 θα είναι κρίσιμος προϋπολογισμός".Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις στη χτεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν τα διάφορα σκέλη του προϋπολογισμού χωρίς να καταλήξουν σε αποφάσεις. Ο Γ. Παπαντωνίου χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις, δίνοντας το στίγμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, τόνισε ότι "ο προϋπολογισμός του 1998 θα είναι προϋπολογισμός λιτότητας στο κράτος", προσθέτοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω"περιστολή των δημοσίων δαπανών" και ότι "το κράτος πρέπει να σφίξει το δικό του ζωνάρι". Παράλληλα, χωρίς ουσιαστικά να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων φορολογικών μέτρων σημείωσε ότι "το 1998 θα είναι έτος εμπέδωσης των μεγάλων φορολογικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας τετραετίας".

Στην ουσία δηλαδή η κυβέρνηση διά του υπουργού, έδωσε το σύνθημα για τις επερχόμενες νέες δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, την άγρια επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής, την επέκταση της πολιτικής ξεπουλήματος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και μικρών τραπεζών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου τομέα, το "πάγωμα" των προσλήψεων και την κατάργηση ή συγχώνευση μιας σειράς φορέων του δημοσίου.

Επιδιώκοντας να προλάβει φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στην επερχόμενη λιτότητα για έβδομη συνεχή χρονιά, στο όνομα της ικανοποίησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ, επικαλέστηκε τη δήθεν αναγκαιότητα συνέχισης της σταθερότητας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο το 1998 θα εμφανιστεί ρυθμός ανάκαμψης 4%.

Η φετινή πορεία

Αξιες σχολιασμού πάντως είναι οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου σχετικά με τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών των οικονομικών υπουργείων, που τις τελευταίες μέρες ήρθαν στην επιφάνεια, με την αποπομπή του ειδικού γραμματέα του ΓΛΚ Δ. Δρίτσα, για έλλειμμα της τάξης των 700 δισ. δρχ. στο τέλος του 1997. Ο Γ. Παπαντωνίου κατά την προσφιλή τακτική να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο, εμπαίζοντας στην κυριολεξία την κοινή γνώμη, αρνήθηκε την ύπαρξη οποιουδήποτε δημοσιονομικού προβλήματος. Ξεπερνώντας, κάθε όριο χλευασμού υποστήριξε ότι "οι εκτιμήσεις για απόκλιση επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο", υπενθυμίζοντας ότι οι ίδιες εκτιμήσεις υπήρχαν και για το 1996. Σχετικά με το 1996, δε δίστασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι "το "έλλειμμα" που δηλώθηκε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε πλεόνασμα 60 δισ. δρχ."! Ωστόσο, άσχετα με το τι λαμβάνεται υπόψη ως έλλειμμα από την ΕΕ, τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα οποία αποτυπώνονται στο Δελτίο Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Ειδικών Δημοσιονομικών Θεμάτων που εκδόθηκε την περασμένη άνοιξη, αποκάλυψαν υπέρβαση της τάξης των 394,2 δισ. δρχ. στο έλλειμμα του 1996! Κι αυτό γιατί τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 1996 σημείωσαν υστέρηση κατά 270 δισ. δρχ., ενώ οι δαπάνες σημείωσαν υπέρβαση κατά 99,2 δισ. δρχ. έναντι των αρχικών προβλέψεων.

Νέα δημοπρασία ομολόγων

Προσφορές συνολικού ύψους 258 δισ. δρχ. υποβλήθηκαν κατά τη χτεσινή δημοπρασία Ομολόγων του δημοσίου, που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών. Οι προσφορές υπερκάλυψαν το δημοπρατηθέν ποσό ύψους 100 δισ. Δεκτές έγιναν προσφορές μέχρι το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού με επιτόκια βάσης από 9,60% μέχρι 9,67% καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ποσού 20 δισ. δρχ. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο βάσης διαμορφώθηκε στο 9,65% δηλαδή χαμηλότερο από εκείνο της προηγούμενης δημοπρασίας.

ΚΚΕ
Προετοιμάζουν τους εργαζόμενους

Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νέα επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα και τις κοινωνικές δαπάνες.

Το μόνο που η κυβέρνηση δε θέλει να σκεφθεί είναι η φορολόγηση των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη. Πρέπει να ετοιμάζονται για σκληρούς και ενωτικούς αγώνες κατά της κυβερνητικής πολιτικής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ