ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μάρτυρες, πτήσεις και διαφθορά

Το γράψαμε στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, το ξαναγράφουμε και σήμερα για να μην το ξεχάσουν όσοι αγαπούν ό,τι έχει να κάνει με πτήσεις και πρωτοπορία. Σε πρώτη τηλεοπτική προβολή θα παρουσιαστεί σήμερα από το MEGA στις 23.10, η ταινία του Ιβ Σιμονό: "Αμίλια Εαρχαρτ",που βασίζεται στην πραγματική ιστορία της πρωτοπόρου της εποχής της, της πιλότου Αιμιλία Εαρχαρτ. Η γυναίκα αυτή έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1928. Ο σύζυγός της, ο Τζορτζ Πάτναμ φρόντισε ώστε το όνομά της να γίνει γνωστό σε κάθε σπίτι, ενώ παράλληλα εξασφάλιζε χρηματοδότες για τις πτήσεις της. Η Αμίλια όμως είχε άδοξο τέλος. Το φιλόδοξο σχέδιό της να κάνει το γύρο του κόσμου τής κόστισε τη ζωή όταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, το καλοκαίρι του 1937. Ολόκληρη η δύναμη του Ναυτικού κινητοποιήθηκε, αλλά τα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου και το πτώμα της δε βρέθηκαν ποτέ, αφήνοντας έτσι αναπάντητα τα ερωτήματα για τα αίτια του θανάτου της.

Ομως, η ταινία που κάνει την τηλεοπτική αυγουστιάτικη βραδιά πραγματικά ενδιαφέρουσα είναι η δημιουργία των αδελφών Ταβιάνι σε συνεργασία με τον Βαλεντίνο Ορσίνι: "Ενας άνθρωπος για κάψιμο" με πρωταγωνιστή τον αλησμόνητο Τζιάν Μαρία Βολοντέ,(ΕΤ-3 22.30). Το έργο είναι εμπνευσμένο από ένα αληθινό περιστατικό που συγκλόνισε τη Σικελία. Είναι η δολοφονία ενός συνδικαλιστή, ενός μάρτυρα της Αριστεράς που προσπαθεί να πείσει τους ακτήμονες, τους μη.... έχοντες στον ήλιο μοίρα, Σικελούς να εξεγερθούν και να αντισταθούν στην εξουσία της Μαφίας που τους ρουφά το αίμα. Ενας κομμουνιστής, όπως είναι αυτός, αγωνίζεται να αφυπνίσει συνειδήσεις, δίνει μάχη με την αμάθεια και τη δειλία, κάνει έναν άνισο αγώνα που χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια και τόλμη, έναν αγώνα που θα τον πληρώσει με την ίδια του τη ζωή. Εξαιρετική ταινία, που έδωσε την ευκαιρία στον Βολοντέ να δείξει το μεγάλο ταλέντο του και να γοητεύσει το κοινό, τους κριτικούς αλλά και τους κινηματογραφιστές.

Από την ΕΤ-1 στις 23.00 "Σκοτεινός εφιάλτης" του Μπιλ Ντιούκ.

Ενας αστυνομικός με ατίθασο χαρακτήρα διατάσσεται να στήσει μηχανισμό πώλησης ναρκωτικών, για να μπορέσει έτσι να διεισδύσει στα μεγάλα κυκλώματα της ηρωίνης. Γίνεται φίλος και συνεργάτης με έναν δικηγόρο που φιλοδοξεί να κάνει περιουσία από το λευκό θάνατο και προχωρά κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά στη διαφθορά και στη βρωμιά... Και ενώ, ο ατίθασος αστυνομικός σύντομα θα γίνει ένας κανονικός ντίλερ, οι προϊστάμενοί του δε θα του επιτρέπουν να αγγίξει τα "υψηλά ιστάμενα" πρόσωπα. Μια ταινία δυνατή που φωτογραφίζει καθαρά τη διαφθορά, τα κυκλώματα του λευκού θανάτου, εντυπωσιάζει ταυτόχρονα με τη δράση, με την καταγραφή της βίας και με τη δυναμικότητα της γραφής της. Με το Λάρι Φίσμπερν.

"Μαγεμένη" ώρα

Καλημέρα με ένα μελωδικό σας προτείνουμε. "Καλημέρα",λοιπόν πρωί πρωί, στις 7 ακριβώς από το Τρίτο Πρόγραμμα, θα ακούσουμε το φινάλε από το κουαρτέτο αρ.2 σε ντο μείζονα του Αντονι Ράιχα, το Ρόντο για πιάνο σε ρε μείζονα του Φερνάντο Σορ. Επίσης θα μεταδοθούν οι παραλλαγές σε ένα θέμα από την όπερα "Μαγικός Αυλός" του Μότσαρτ, το Ρόντο από το κοντσέρτο για κλαρινέτο σε ντο μείζονα του Γιόζεφ Πλέγιελ, το σκέρτσο του Τσαϊκόφκσι, η σουίτα του Στραβίνσκι, το Κοντσέρτο αρ 2 του Γ. Σ. Μπαχ και, τέλος, η συμφωνία σε ρε ελάσσονα έργο 120 του Σούμαν.

Και εις ανώτερα

Ας σκεφτούμε λιγάκι και τα παιδιά. Ας δούμε τι προσφέρει η παιδική ζωή, η"ώρα του παιδιού", που λέγαμε παλιά κι ας... "Πάμε πιο ψηλά".Από την ΕΤ -1 στις 12.30 παρουσιάζεται μια πρωτότυπη σειρά για παιδιά 3-8 ετών. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή που σχεδιάστηκε επί τρία χρόνια από τους σημαντικότερους συγγραφείς και καλλιτέχνες της Αυστραλίας και φιλοδοξεί να καλλιεργήσει τη φαντασία τη δημιουργικότητα και την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των παιδιών στον κόσμο που μεγαλώνουν. Ενα ζωηρό παιδί που αγαπά το παιχνίδι και όλο ρωτά και ζητά απαντήσεις είναι ο πρωταγωνιστής της εκπομπής. Το πιο επιτυχημένο, όμως, στοιχείο της παιδικής αυτής σειράς, είναι οι μικροί "συμπρωταγωνιστές", κι αυτά παιδιά διαφόρων ηλικιών και χρωμάτων αλλά και χαρακτήρων και παίρνουν μέρος στον αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ