ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα ορυχεία της Ολυμπιάδας

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος για το σκάνδαλο της εκχώρησης των ορυχείων χρυσού στην καναδική TVX

Παρέμβαση για το σκάνδαλο της εκχώρησης των ορυχείων χρυσού στην Ολυμπιάδα έκανε χτες το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Μαζί με την Ερώτηση - καταγγελία, που απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν παράλληλα την κατάθεση των εγγράφων που αφορούν τις συμβάσεις οι οποίες υπογράφτηκαν με την καναδική εταιρία εκμετάλλευσης των ορυχείων. Στο πλήρες κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:

"Συμπληρώθηκαν πάνω από 550 μέρες που οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας υδρομεταλλουργίας χρυσού από την καναδική πολυεθνική εταιρία TVX Gold Inc στην περιοχή τους. Η TVX HELLAS ΑΕ έχει τυπικά την έδρα της στον Καναδά και οι μέτοχοί της είναι διαφόρων εθνικοτήτων και ποικιλόμορφων επιδιώξεων. Συνεργάτες στο έργο της έχει Ελληνες αετονύχηδες, που μετέχουν σε κάθε είδους τραπεζικά παιχνίδια ξεπουλήματος επιχειρήσεων.

Οι κάτοικοι των κατοίκων της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου ανησυχούν γιατί με την εγκατάσταση εκεί της μονάδας αυτής θα προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, στις αρχαιότητες, στα δάση, στη γεωργία, στην αλιεία, στις τουριστικές δραστηριότητες και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Η εκπόνηση ενός σχεδίου ολόπλευρης ανάπτυξης της περιοχής έμεινε απλή υπόσχεση από μέρους της κυβέρνησης. Εκτός από τις προφορικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της ιδιοκτήτριας εταιρίας TVX HELLAS ΑΕ, θυγατρικής της TVX Gold Inc, δεν υπάρχει καμιά ισχυρή επιστημονική και νομική κατοχύρωση ότι η μέθοδος ανάκτησης του χρυσού και η διαχείριση των αέριων, υγρών και στερεών αποβλήτων δε θα προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον. Η ίδια η εταιρία δεν έχει απαντήσει σε ερώτημα του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) για την παραγωγική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει. Η υπόθεση των 22 εκατ. τόνων αποβλήτων του εμπλουτισμού των μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων της υδρομεταλλουργίας χρυσού με ισχυρές και σε μεγάλες ποσότητες τοξικές ουσίες θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή και τη μορφολογία του συγκεκριμένου χώρου.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά:

  • Για την όλη διαδικασία της ανάδειξης της TVX Gold Inc σε πλειοδότρια εταιρία.
  • Για τη σύμβαση και τους όρους της. Σ' αυτήν υπάρχουν σειρά αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.
  • Για το αντίτιμο της παραχώρησης του δικαιώματος μεταλλειοχρησίας 314 τετραγ. χιλιομ. και αν έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε αποτίμηση του ορυκτού πλούτου που περικλείει το υπέδαφος της περιοχής που παραχώρησε.
  • Για την προνομιακή ένταξη της επένδυσης στα κοινοτικά προγράμματα.
  • Για το κατά πόσο συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής ή αποτελεί ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
  • Για το κατά πόσο πραγματικά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • Κατά πόσο θα μπορούσε να είναι ουδέτερος και αντικειμενικός μελετητής το ΙΓΜΕ, ένας από τους οργανισμούς της κοινής ωφέλειας όπου η εκάστοτε κυβέρνηση ορίζει όλους τους προϊστάμενους και καθορίζει την όποια ερευνητική δραστηριότητά του.

Επιπλέον, η αθέτηση της υπόσχεσης από μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης τον Οκτώβρη του 1996 ότι η μελέτη χωροθέτησης της μεταλλουργίας σε εναλλακτικές θέσεις εκτός λεκάνης της Ολυμπιάδας θα ολοκληρωνόταν εντός τετραμήνου επιτείνει την ανησυχία των κατοίκων και οδηγεί σε εντάσεις, οι οποίες μπορεί να καταστούν ανεξέλεγκτες.

Ως τώρα έχει ολοκληρωθεί μόνο η α φάση της μελέτης, που αφορά τη χωροθέτηση και υπολείπεται η β φάση επεξεργασίας των κριτηρίων για την τελική της εκλογή. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κας υφυπουργού δεν έχουν διατεθεί οι μηνιαίες εκθέσεις των μελετητών του ΙΓΜΕ και ΙΠΑ (Ινστιτούτου Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών) στους τοπικούς φορείς.

Ερωτάται λοιπόν η κα υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η ηρεμία και η ομαλή ζωή των κατοίκων της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, όταν δεν υπάρχει ούτως ή άλλως η συναίνεση των άμεσα ενδιαφερόμενων κοινοτήτων για την αποδοχή της πρόθεσης του υπουργείου για την εγκατάσταση της μονάδας στην κοιλάδα της Ολυμπιάδας.
  • Να προστατέψει το κύρος των μελετητών του ΙΓΜΕ και ΙΠΑ από έξωθεν παρεμβάσεις.
  • Να κατοχυρωθεί πραγματικά η προστασία του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
  • Ποια είναι η άποψη της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως θεσμοθετημένου συμβούλου της πολιτείας σε τεχνικά θέματα και ποια είναι η αναλυτική μελέτη που γνωρίζουμε ότι κατάρτισε η συγκροτημένη γι' αυτό το θέμα ομάδα εργασίας από ειδικούς επιστήμονες αυτού του τμήματος;
  • Πότε θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες και πότε θα κατατεθούν στους άμεσα ενδιαφερόμενους;
  • Πότε θα αρχίσει η διάθεση των μηνιαίων εκθέσεων του ΙΓΜΕ και του ΙΠΑ προς τους ενδιαφερόμενους; Δεν έχουν απαντηθεί σειρά εγγράφων των τοπικών φορέων σε σχέση με την ίδια τη διαδικασία της έρευνας, αλλά και αιτήματα για γνώση διαφόρων υπηρεσιών π.χ. της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, που δεν παραχωρήθηκε για γνώση από το ΙΓΜΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέλος, ζητάμε να κατατεθούν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής όλες οι συμβάσεις μελετών και άλλα έγγραφα που έχουν σχέση με την TVX HELLAS AE".


ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
Τα ξεπούλησαν 1.500% φθηνότερα!

Νέες καταγγελίες για το σκάνδαλο με την TVX, από τον πρόεδρο της Κοινότητας Ολυμπιάδας

"Μόνο" 1.500% φθηνότερα της αξίας του πουλήθηκε το μετάλλευμα χρυσού της Ολυμπιάδας στην πολυεθνική TVX. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας, που πρωτοστατεί στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για να μη γίνει ο τόπος τους χαβούζα αποβλήτων της επιχείρησης. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία απέκτησε το 100% της ιδιοκτησίας, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες κατέχει μέρος της επιχείρησης. Και από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά το σκανδαλώδες ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας μας στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση όμως, αντί να απολογηθεί για την εξευτελιστική σύμβαση που υπέγραψε με την TVX, προσπαθεί με κάθε θυσία να την εφαρμόσει θυσιάζοντας και κάτι ακόμη. Τους κατοίκους της περιοχής, το περιβάλλον και την ανάπτυξη του τόπου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, Νίκος Μήτσιου,με αφορμή δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την αύξηση του ποσοστού που κατέχει η εταιρία σε ορυχείο της Βραζιλίας, προκειμένου να φανεί ότι οι δραστηριότητές της πάνε καλά, παραθέτει μια σειρά στοιχεία που συνηγορούν για το αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά το ορυχείο της Βραζιλίας, πρόκειται για μια κατ' αρχήν συμφωνία που αναμένεται να υλοποιηθεί σε 90 μέρες. Η TVX προσπαθεί να αποκτήσει το 49% στο ορυχείο. Η τιμή με την οποία αγοράζει το χρυσό, επιτόπου στο κοίτασμα, είναι 32 δολάρια η ουγκιά.

Γεγονός που αποτελεί ουσιώδες συγκριτικό στοιχείο για να υπολογίσουμε πόσο ξεπουλήθηκε το κοίτασμα της Χαλκιδικής στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα που ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ουγκιές. Χωρίς να υπολογίσουμε την αξία της γης και των εγκαταστάσεων. Η TVX αγόρασε χρυσό, γη και εγκαταστάσεις στην τιμή κελεπούρι των 11,5 δισ. δραχμών.

Για το αν πάνε καλά ή όχι οι δραστηριότητες της TVX, έχει απαντήσει η ίδια η επιχείρηση με ανακοίνωσή της στις 30 Ιούνη, όταν έλεγε ότι λειτουργεί με οριακά προγράμματα ασφαλείας μέχρι το 2004, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κρίση και τις διαρκώς μειούμενες τιμές των πολύτιμων μετάλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ