ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Αντί για ελέγχους, φτιάχνουν... συντονιστική επιτροπή

Με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, που θα αμβλύνουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων για τις συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά και στα πλαίσια του δόγματος της "ελεύθερης αγοράς", η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή της να συστήσει... συντονιστική επιτροπή για την παρακολούθηση της πορείας του πληθωρισμού. Η απόφαση έχει ως στόχο, επίσης, να μπει τέλος στη δημόσια σχεδόν αντιπαράθεση κυβερνητικών στελεχών γύρω από τους παράγοντες που επιδρούν αυξητικά στον επίσημο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι επικεφαλής της Επιτροπής αυτής θα είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) Μ. Χρυσοχοϊδης,ενώ θα συμμετέχουν παράγοντες του ΥΠΕΘΟ και του γραφείου του πρωθυπουργού.

Το θέμα της πορείας του πληθωρισμού αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και της Βάσως Παπανδρέου.Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου, αφού χαρακτήρισε "δύσκολη" την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ανακοίνωσε ότι τα δύο υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης συμφώνησαν να σχηματιστεί η συντονιστική επιτροπή, προκειμένου, όπως είπε, "να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού". Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει αν τέθηκε θέμα έμμεσων φόρων στη σύσκεψη, αρκούμενος στη δήλωση ότι "ο πληθωρισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες".

Από την πλευρά της η Βάσω Παπανδρέου επανέλαβε στις δηλώσεις της ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Η ίδια πρόσθεσε ότι "και το '97 και τον επόμενο χρόνο ο πληθωρισμός είναι ένας από τους κύριους στόχους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε", κάτι που, όπως τόνισε, απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων "που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον".

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτούν νέα κίνητρα και παροχές

Επιζητούν πρωθυπουργικές δεσμεύσεις ενόψει της ΔΕΘ

Επιπλέον παροχές ζητάνε από την κυβέρνηση οι βιομήχανοι Βορείου Ελλάδος εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και των διακηρύξεων - δεσμεύσεων που είθισται να αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας από το Βήμα της Εκθεσης κάθε χρόνο. Τα αιτήματά τους, αλλά και τις απόψεις τους, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υπέβαλαν χτες, με τη μορφή προτάσεων, για την ανάπτυξη της οικονομίας στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, αλλά και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, με τους οποίους είχε χτες το πρωί διαδοχικές συναντήσεις το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), τις οποίες αμέσως μετά δημοσιοποίησαν σε συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη το προεδρείο του Συνδέσμου εμφανίστηκε μερικώς ικανοποιημένο από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ για τη Β. Ελλάδα, ενώ απαίτησαν μεγαλύτερες επιδοτήσεις καθώς και νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις της περιοχής, τις οποίες συνδέουν με την ανάπτυξη της περιοχής από τη μια και τη δυνατότητα εισόδου των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια από την άλλη. Με βάση τους δύο αυτούς στόχους απαιτούν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση:

  • Την ενίσχυση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας με νέους πόρους.
  • Αυξημένη επιχορήγηση των επενδύσεων που γίνονται στην Ελλάδα και έχουν προσανατολισμό τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Την ενίσχυση των ειδικών εταιριών Venture Capital που χρηματοδοτούν και συμμετέχουν σε ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, καθώς και τη δραστηριοποίηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης μεικτών επιχειρήσεων στις χώρες αυτές.
  • Θέσπιση αφορολόγητου καθεστώτος στις ελληνικές επιχειρήσεις για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν στις βαλκανικές χώρες.
  • Την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των υποδομών στους τομείς των μεταφορών, ενέργειας, επικοινωνιών και τεχνολογίας. Στο σημείο αυτό επέκριναν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στα μεγάλα έργα στη Β. Ελλάδα. Επιπλέον, άσκησαν κριτική για την καθυστέρηση των βιομηχανικών μονάδων της Ολυμπιάδας και του πολυπροπυλενίου της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, ενώ κράτησαν αποστάσεις από τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, κάνοντας λόγο, εμμέσως πλην σαφώς, για αδιαφανείς διαδικασίες.
  • Εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, τονίζοντας την ανάγκηότι όχι μόνο δεν θα πρέπει να μειωθούν σε καμία περίπτωση οι επιδοτήσεις για τη Β. Ελλάδα, αλλά, αντιθέτως, να αυξηθούν.

Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ θα συζητηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου η δημιουργία ενός οικονομικού θεσμικού οργάνου, το οποίο θα απαρτίζεται από μέλη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και θα εκπροσωπεί τη χώρα στη διεθνή οικονομική σκηνή. Τέλος, όσον αφορά τη γενικότερη οικονομική πολιτική, πρότειναν αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς και περιορισμό στις δημόσιες δαπάνες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
"Ψήνονται" πρόστιμα για 486.000 επαγγελματίες

Υπό την απειλή αυστηρών χρηματικών προστίμων, όσοι δεν είχαν υποβάλει μέχρι τις 24 Μάη του 1994 τα παραστατικά από τις συναλλαγές του προηγούμενου χρόνου

Πρόστιμα μέχρι 300.000 δραχμές ετοιμάζεται να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους επιτηδευματίες δεν είχαν υποβάλει στις Εφορίες μέχρι τις 25 Μάη 1994, συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων, με τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει παλαιότερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, οι επιτηδευματίες αυτοί υπολογίζονται γύρω στους 485.700,ενώ το υπουργείο περιμένει να εισπράξει από την επιβολή των παραπάνω προστίμων περίπου 45 δισ. δρχ.

Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τις Διευθύνσεις Επιθεώρησης και Συντονισμού ΔΟΥ, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσίας οι επιτηδευματίες (περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες), υποβάλλουν μέχρι την 25η Μάη κάθε χρόνο στην αρμόδια ΔΟΥ ή στο Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών, τριπλότυπες καταστάσεις με τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, από τη διασταύρωση στοιχείων τιμολογίων του έτους 1994 (χρήση 1993), προέκυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών δεν υπέβαλε τις παραπάνω προβλεπόμενες από τη νομοθεσία καταστάσεις. Το ΚΕΠΥΟ, ήδη, προέβη στην εκτύπωση καταστάσεων ανά ΔΟΥ με ονόματα επιτηδευματιών, που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή για άμεση αξιοποίηση των καταστάσεων που εκτυπώθηκαν από το ΚΕΠΥΟ και για την κίνηση των εξής ενεργειών:

  • Να διαπιστωθεί για κάθε περίπτωση, αν όντως έχει υποβληθεί συγκεντρωτική κατάσταση από τον αναφερόμενο επιτηδευματία, είτε στη ΔΟΥ είτε στο ΚΕΠΥΟ.
  • Αν δεν έχει υποβληθεί συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων, να επιβληθεί σε βάρος του υπόχρεου πρόστιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και συγκεκριμένα: Μέχρι 300.000 δρχ. αν πρόκειται για υπόχρεο τήρησης βιβλίων Γ κατηγορίας, μέχρι 200.000 δρχ. αν πρόκειται για υπόχρεο τήρησης βιβλίων Β κατηγορίας και μέχρι 100.000 δρχ. προκειμένου για τους υπόλοιπους υπόχρεους.

Πάντως, η παραπάνω κίνηση για επιβολή προστίμων δεν είναι άσχετη με τον "αγώνα δρόμου", στον οποίο έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών, για εξεύρεση πηγών άντλησης πρόσθετων εσόδων. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ,του γενικού γραμματέα του υπουργείου Χ. Αλαμάνου και του ειδικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Γ. Κανελλόπουλου,δόθηκε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούν τα συνεργεία του Σώματος.

Υποπτη καταγραφή των αμοιβών των εργαζομένων

Από το "κόσκινο" του υπουργείου Οικονομικών περνούν οι πάσης φύσεως αμοιβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, με απώτερο στόχο τη σταδιακή περικοπή των αμοιβών, που σχετίζονται με υπερωρίες, οδοιπορικά και άλλες παρόμοιες παροχές, στο "πνεύμα" της πολιτικής "λιτότητας στο κράτος" που προτίθεται να εφαρμόσει από δω και στο εξής η κυβέρνηση. Σε έγγραφο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, προβλέπεται η πλήρης καταγραφή των πάσης φύσεως αμοιβών που παίρνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο σχετίζεται με τις διατάξεις του νόμου για τον "Περιορισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών", που προβλέπουν την εξέταση και την αξιολόγηση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς και του νόμου για το νέο μισθολόγιο που προβλέπουν την καταγραφή και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των πάσης φύσεως αμοιβών των υπαλλήλων.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, το ΓΛΚ προωθεί την καταγραφή των αμοιβών σε όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του δημοσίου, ενώ διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες προσωπικού θα διαβιβάζονται προς ενημέρωση και έλεγχο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Για το σκοπό αυτό δίνεται εντολή, κάθε δημόσια υπηρεσία και οργανισμός να υποβάλλει συγκεντρωτικά και ακριβή στοιχεία για τις πάσης φύσεως μισθολογικές και μη - μισθολογικές δαπάνες προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος 1996.

Οπως διευκρινίζεται οι μισθολογικές δαπάνες θα αφορούν το 1996, θα είναι σε ετήσια βάση και θα περιλαμβάνουν τις πάσης φύσεως δαπάνες που καταβλήθηκαν στο προσωπικό. Λόγος γίνεται για τις τακτικές αποδοχές, τις έκτακτες ή παρεπόμενες ή πρόσθετες αποδοχές στις οποίες περιλαμβάνονται πάσης φύσεως αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση ή απασχόληση κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή τις νυκτερινές ώρες, αμοιβές επιτροπών και συμβουλίων, οδοιπορικά έξοδα κλπ.

Σε ό,τι αφορά τις μη-μισθολογικές δαπάνες, διευκρινίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες και οργανισμοί του δημοσίου παρέχουν απευθείας στους υπαλλήλους τους δωρεάν ή επιδοτούμενες παροχές και διευκολύνσεις. Οι παροχές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν ή με μειωμένο τιμολόγιο (π. χ. μονάδες τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κιλοβατώρες ρεύματος, αριθμός ταξιδίων κλπ.). Επίσης, την τυχόν παροχή στέγης, αυτοκινήτου, καθώς και την πληρωμή δαπανών για δάνεια, επιπλέον ασφάλιση, περίθαλψη κλπ.

Αυξημένη κερδοφορία παρουσίασε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ το πρώτο εξάμηνο του 1997 έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης σε τσιμέντο, έτοιμο σκυρόδεμα και λατομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρία, τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 10.567 εκατ. δρχ. έναντι 6.119 εκατ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1996. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 59.504 εκατ. δρχ. έναντι 48.120 εκατ. δρχ. το προηγούμενο έτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ